NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 16. Septembar 2008, 21:58:40 » |
|
Kakva je cacanska lepotica.........Sta je sa cacanskom ranom. Mozda deo sljivika od sorti koje su pogodne i kvalitetne za rakiju a deo sa stenlejom ili neom drugom sortom Cacanska lepotica je recimo...sasvim korektna sorta. Tolerantna na sarku, uglavnom nema problema sa monilijom (tu je stenlej izuzetno osetljiv) Medjutim posto je izrazito stona sorta (krupni plodovi, dobar pepeljak, podnosi transport....) uglavnom se koristi za prodaju u svezem stanju jer se tako ostvaruju najbolji finansijski efekti.... Cacanska rana je takodje stona sorta, mada zaostaje za lepoticom (nesto ranije dozreva pa "masi" sezonu, a i plodovi su manje privlacni. Posto, ako sam dobro razumeo parcela koju hoces da zasadis se nalazi na nekoj osuncanoj strani *istok, jug, jugoistok) onda bi ranu mozda trebalo izbeci. Ona ranije cveta, osuncana strana to jos pospesuje, pa je moguce da bi bilo problema sa kasnim prolecnim mrazevima. Moj konkretan predlog ti je (nemoj molim te da to bude presudno:) ako mozes da premostis nedostatke rodne (rezidba, podkupljanje i ako nije sarka blizu) za rakiju posadi rodnu, mada ni stara autohtona sorta crvena ranka (dorosavka, derosavka, ranovaca) uopste nije losa za rakiju, uz napomenu da ima sklonost ka alternativnom (neredovnom) radjanju ali zato podnosi i zemljista losijeg kvaliteta. Ako imas negde takvo zemljiste (moze i malo kamenito, iskopaju se jamici, pa ako je neophodno doveze se nedostajuca zemlja) posadi i ranku. Tu ni ne postoji drugi sadni materijal osim izdanacke. Ako odlucis ja imam nesto toga, pa ti mogu nekako poslati (besplatno, naravno). Slucajno znam da se kod zastite geografskog porekla rakije i ova sorta prihvata kao sorta od koje se moze takva rakija spravljati dok se recimo stenlej ne prihvata. Dakle, za rakiju cacanska rodna, eventualno lepotica, (I cr. ranka ako ima neko "pogodno" zemljiste) a za prodaju u svezem stanju stenlej i lepotica. Samo molim te razmisli i sam, ipak ti podizes vocnjak pa verovatno ima nekih elemenata koji uticu na izbor a da ih ja ne mogu sagledati... pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 16. Septembar 2008, 23:24:00 » |
|
Samo molim te razmisli i sam, ipak ti podizes vocnjak pa verovatno ima nekih elemenata koji uticu na izbor a da ih ja ne mogu sagledati... Ne brini NSM, moj je izbor ali svaki savet dobro dodje. Crvene ranke-sumadinke, darosavke, ranice imam oko 200 izdanaka i jos razmisljam da li da ih iskoristim. Da li da ih pomesam sa cacankama ili da potrazim neku drugu parcelu za njih??? I one su podlozne sarci i zbog toga sam skeptican Rodna mi se svidja ali to podkupljanje mi bas ne ide u prilog
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 17. Septembar 2008, 11:24:05 » |
|
Crvene ranke-sumadinke, darosavke, ranice imam oko 200 izdanaka i jos razmisljam da li da ih iskoristim. Da li da ih pomesam sa cacankama ili da potrazim neku drugu parcelu za njih???
Dobro pitanje. To sam zaboravio. Posto je ranka samobesplodna (trazi oprasivaca) neophodno joj je obezbediti neku sortu sa dobro klijavim polenom koja cveta u isto vreme sa njom. Peca je o tome govorio. Cacanska rodna takodje ima dobar polen i uglavnom se vreme cvetanja preklapa sa cvetanjem ranke. Nikako na nekoj izolovanoj parceli samo ranka. Da li nju ili ne: pored navadenihh nedostataka stoji cinjenica da je odlicna za rakiju, ali samo za rakiju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 17. Septembar 2008, 21:29:53 » |
|
Ok, puno korisnih saveta. U kontaktu sam sa Institutom za vocarstvo u Cacku, sa dr. Rakicevic Milanom koji je naucni saradnik instituta u odelenju za tehnologiju gajenja vocaka i mislim da cu izabrati najbolje, naravno ne zelim nista da prepustim slucaju, jer kako smo konstatovali na pocetku ove teme, svaka greska na pocetku podizanja sljivika moze biti kobna. Nego NSM kako da zastitim sadnice, ogradjivanje sljivika je dosta skupo, sta je tu najbolje ( ima tu dosta nacina: te uviti sadnice u katronski papir, te u celofan, te dzakovi itd... )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 20. Septembar 2008, 19:16:09 » |
|
Nego NSM kako da zastitim sadnice, ogradjivanje sljivika je dosta skupo, sta je tu najbolje ( ima tu dosta nacina: te uviti sadnice u katronski papir, te u celofan, te dzakovi itd... )
Ako mislis na glodare, prvenstveno zeca, a verovatno na njega misliš, najprakticnije su mreže, ima ih po apotekama (poljoprivrednim, nešto slično onim komarnicima za prozore), lako se pričvršćuju, obicnim klamericama (heftalicama) a ni ne moraju da se skidaju tokom vegetacije dok ostali materijali, (hartija, najlon, kukuruzovina, platno.....) moraju. Prilično jeftina stvar. Slikaću negde ovih dana pa ću okačiti sliku da vidiš. Jednostavno je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 20. Septembar 2008, 21:53:28 » |
|
Imam praktično rešenje i nije skupo: 1kg. gašenog kreča, pola kilograma svinjske masti, dodati dva do tri litra vode, dobro razmutiti, i i i okrečiti stabla biljaka, i i i zaboravite na muke od glodara. Šta mislite koliko košta ovaj savet. Nemojte zaboraviti treba iskoristiti prvi dan bez padavina i uraditi to da zasuši!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 21. Septembar 2008, 18:42:58 » |
|
NSM i ja sam cuo za te mreze, da li su efikasne. Slazem se da su one dosta prakticne a i cena im nije velika ( ipak meni treba oko 500 komada ) Peco ovo sto ti predlazeds je dosta prakticno, no da li taj postupak mogu primeniti i na tek zasadjene sadnice. A savet kosta bar koliko i NSM-ove mreze Evo i slike mog buduceg vocnjaka da malo osvezimo ovu temu posto vidim da ce trajati. Trenutno je parcela zaorana i takva ce ostati bar mesec dana kada me ceka fina obrada i kopanje jamica.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 21. Septembar 2008, 18:48:52 » |
|
Za to sam i preporučio jeftiniji metod, normalno i za tek posađene sadnice. Ima i još jedan sistem, samo bi ti trebalo podosta materijala. PVC boce od piva, vode, rasečeš ih po dužini, stim što si predhodno odstranio vrh i dno, pa ih nabaciš na stablo, dovoljno je dve po jednom stablu, jedna iznad druge. Svako drugo uvijanje, sem mrežice nosi rizik useljavanja voluharica kad počne sneg i loše vreme, i eto belaja.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Branko
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 54
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 13. Novembar 2008, 22:45:22 » |
|
Imam praktično rešenje i nije skupo: 1kg. gašenog kreča, pola kilograma svinjske masti, dodati dva do tri litra vode, dobro razmutiti, i i i okrečiti stabla biljaka, i i i zaboravite na muke od glodara. Šta mislite koliko košta ovaj savet. Nemojte zaboraviti treba iskoristiti prvi dan bez padavina i uraditi to da zasuši!
Slično, ali jednostavnije rešenje sam primenio na mladim jabukama. Komadom stare slanine (za novu slaninu sam imao bolju namenu)sam namazao koru sadnica (i to ne nešto detaljno). Masnoća i miris su sasvim efikasno držali zeca na odstojanju posle toga. Proverena stvar.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 18. Novembar 2008, 17:19:03 » |
|
Evo i mene posle krace pauze, ali sa razultatima koji mogu opravdati izostanke. Kao sto vidim forum ide napred i ima nas sve vise i vise ( nisam ja na pocetku tek onako rekao "hvala bogu i diodi na ovom forumu" ), naravno ono "hvala bogu " kao uzrecica da se neko setio da napravi nesto sto ce privuci nas entuzijaste i buduce proizvodjace vina i rakije. No, ja sam koristeci savete svih vas podigao vocnjak ( koji je bio najavljivan i pripreman jos od letos kada je izvrsen izbor parcele i kada je zaorana prva brazda ) koji se prostire na 1ha i ima 550 sadnica. Odlucio sam se na Cacanske sorte i to 350 cacanske lepotice, 150 cacanske rodne i 50 stenly. Reci cu ukratko osnovne preformanse vocnjaka , a ako nekoga zanimaju detalji ( a ima ih puno i svaki je bitan za sebe i svaki je vazan za samo podizanje vocnjaka ) moze postavljati pitanja kako na u ovojm temi, tako i direktnim kontaktom. Prvo: Pored kvalitetne pripreme zemljista uz obavezno ispitivanje kvaliteta zemljista, treba napraviti plan vocnjka i izvrsiti razmeravanje. Verujte mi na rec ogroman posao. Ja sam izabrao razmak 4*4m i to u kvadrat zbog nagiba zemljista i koriscenja mehanizacije. Za razmeravanje sam koristio artiljerisku busolu ( nesto slicno teodolitu ), razvlacenje kanapa i pobijanje kocica na razmerenim odstojanjima e to je posao. Drugo: Nakon obelezavanja svakog sadnog mesta moraju se postaviti i markeri najmanje po dva ( 550 kocica po dva markera pa vidite ), pripremiti nekoliko ravnjaca i pozvati mobu. Eh moba to je prava stvar, kod mene se sjatilo pola sela, svi su dosli cak i oni koje nisam zvao, jer je to bio dogadjaj za pamcenje i niko nije hteo da ga propusti. Svi su vec upoznali nekog mladica ( citaj mene ) koji pravi rakiju na drugaciji nacin, koji hoce da pece jabuku i koji sadi toliko veliki vocnjak. Bilo je perfektno, drugi deo obuhvata sadnju i uz njega cu postaviti i slike da bi bar malo docarao atmosveru tog dana u Rakiji Pozdrav svim starim i novim clanovima i bice nas vrlo brzo koliko i sljiva u mom novom vocnjaku
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 18. Novembar 2008, 19:57:59 » |
|
A ja se pitam sto te nema Svaka cast na uradjenom poslu Kad uhvatis malo vremena postavi te slike o kojima si pricao da vidimo sta se desavalo u Rakiji...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 27. Novembar 2008, 17:38:07 » |
|
A ja mislio imam strm vocnjak , salim se deki i zelim ti srecu u poslu a dogodine da prosiris vocnjak. ja sam moje sljive sadio 5x2 sad si i tako vec posadio pa nije ni bitno svako od nas ima razlog zaasto radi i kako radi isto sto se tice i izbora sorti slazem se sa vecinom ovde sto je napisano osim naravno sto se tice nasih sorti sljiva (mora neko da brani i nacionalne iterese) pre 7-8 godina kad sam tako kao deki trazi savete i jurio sta da posadim posto kod nas sve ima ali nema literature valjda nasi naucnici ne vole da pisu. naidjem na neki elaborat radjen u svajcarskoj o sortama Sljiva gde su oni ispitivali razne sorte i od 10 najboljih sorti sljiva u svetu su 5 bile iz srbije ( Valjevka,Cacanska Lepotica,C. Rana, C.Rodna i Najbolja na Prvom mestu je bila kaliforniska a od nasih Valjevka a ocena konzumenata je bila prvo mesto valjevka (E sad jos i neki skeptik neka kaze svajcarci pa o sljivama gde to ima) . Sto se tice tvog vocnjaka ima svasta Lepotica je lepa ukusna prava stona sorta ali za rakiju nije ja imam oko 500 stabala, i ono sto ostane od prodaje stavim u kacu i napravim rakiju ali nije to kao kada stavis recimo rodnu ona je imala mesec i vise dana sunca i mislim da moze da bude dostojan naslednik pozegace. Sto se tice sarke sta da se radi kod nas ima toliko napustenih sljivika koje niko ne obradjuje da ne mozes nikad da iskljucis da u okolini imas ili nemas sarku ali bar redovnim prskanjem protiv vasi mozes koliko toliko da utices da ne dodje kod tebe. Pozdrav za pecu50 to u vezi kajsije sam i ja negde procitao jedini problem gde naci sertifikovani sadni materijal kajsije kalemljene na belosljivi. mozda nova tema.eto peci neka pripadne ta cast da otvori novu temu " KAJSIJA" pozdrav krcinac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 27. Novembar 2008, 18:25:40 » |
|
Grofe svaka cast, evo nama sljivara na forumu, bice ovde diskusije i razmene misljenja. E da su ti svajcarci znali , a znaju sigurno za kraljicu sljiva Pozegacu, pa za Sumadinku, mora da u nam bacili tu sarku Za Valjevku znam, ali nisam uspeo da nabavim sertifikoivane sadnice, a sto se tice lepotice ( naravno rusima i sigurna para ) bice dobre rakije i od nje, cuce se
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 29. Novembar 2008, 19:31:51 » |
|
ma znaju oni za pozegacu ima je svuda samo pod drugim imenom, a sarku pre su je dobili od nas sa obzirom da je prvi put potvrdjena negde pocetkom proslog veka u bugarskoj i odatle se rasirila na ceo svet. pozegaca na zalost prevazidjena sorta to ti je nesto kao nas Yugo nema standard za evropu stalno se kvari i sl. pa tako i pozgaca sortza koja vise ne odgovara standardima. ali pusta nostalgija sta ces. I ja sam razmisljao nekad da posadim ranku pa nisam mada mi je to najukusnija sljiva i neprevazidjena za rakiju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 29. Novembar 2008, 20:33:12 » |
|
ovako su moje izgledale 3 dana posle grada ... 2007 god.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|