krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
ja
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #30 Poslato: 03. Decembar 2008, 18:57:37 » |
|
ala ih je stuko led!!!! ja nisam jos imao tih problema sa ledom ali neznaci da nece biti!!!! jel si razmisljo o postavljanju zastitnih mreza?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #31 Poslato: 03. Decembar 2008, 23:12:12 » |
|
razmisljao jesam cak sam se i raspitivao kod firmi koje kod nas to radi i na sljivu se to jednostavno ne isplati trebao bih godinama da radim samo za to . tako dok se nesto ne promeni po pitanju cena mreza ne vredi razmisljati o njima. imam cetri parcele pa se nadam nece sve cetri da zakaci , ove godine sam imao srece a dogodine videcu verovatno cu osigurati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
ja
|
|
« Odgovor #32 Poslato: 04. Decembar 2008, 19:08:47 » |
|
kako ti se ne isplati??? koja je cena mreze???
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #33 Poslato: 07. Decembar 2008, 18:51:17 » |
|
Kod mene zec poceo da radi Na 5-6 stabljika je bas napravio stetu, a kod ostalih ne toliko ( oko 100-tinak je samo zarezao zubima, nije ogulio-jedan ili dva tanka zareza ispod kalema ) Pobesneo sam kada sam video, taman sam krenuo da ih zastitim svinjkom mascu i salom ( u Rakiji je za vikend bila svinjska daca ) kad , imam sta da vidim, zamalo se nisam srusio. Prvi, drugi i treci red do sume su najvise stradali. Moze li neko da mi pojasni kakvo je ostecenje prihvatljivo odnosno kad je stabljika totalno ostecena i potrebna je zamena iste? Sta znace oni zarezi koje sam spomenuo, koliko je to ostecenje ( ti zarezi izgledaju kao da je neko tankim ekserom povukao duz stabla oko 4-5 cm ) i da li je to zec?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #34 Poslato: 07. Decembar 2008, 21:19:13 » |
|
Deki kako planiras da zastitis sadnice? Ti zarezi mi ne lice na zeca, pojma nemam sta bi moglo biti... Na ovim slikama je zec odradio posao
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #35 Poslato: 07. Decembar 2008, 21:32:33 » |
|
Ti zarezi i mene bune, nemam pojma ko bi to mogao da uradi , neverujem da je srna ( slikacu sledeci put da to pokazem ) Moje sadnice nisu toliko stradale, verovatno ih je markirao za sledeci put taj odvratni glodar Zastiticu ih za sada uzeglom mascu i preparatom koji sam ranije spominjao a zove se kunilend ( na bazi je ribljeg ulja ) i kao i mast odbija zeceve i srne nepijatnim mirisom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #36 Poslato: 07. Decembar 2008, 21:53:42 » |
|
I mene zanima, po opisu vise lici da je izgrebano sto znaci da srna otpada jer je papkar. Slikaj pa postavi da vidimo... Pretpostavljam da si mislio na preparat Kunilent - R12, evo sta sam nasao o njemu.. KUNILENT R-12
Mlade sadnice voćki u rasadniku i voćnjaku, sadnice šumskog drveća i vinove loze u vrijeme zimskog mirovanja i pred kraj vegetacije, izložene su napadu divljači. U prvom redu štetu čine zečevi, ali i visoka divljač od koje su najčešći srne i jeleni. Štetu pričinjavaju nakon pojave prvog snijega, a ponekad i ranije-već nakon opadanja lišća.
Zečevi glođu koru mladih sadnica često i onda kad im ona ne služi za ishranu. Pojavom snijega (u nedostatku druge hrane) glođu koru mladih sadnica i zbog ishrane, pa tada dolazi do najvećih šteta.
Visoka divljač (pa i zečevi) hrane se mladim izbojima sadnica. Na sadnicama, štete od glodanja ili griženja uzrokuju sporiji rast u proljeće ili sušenje gornjeg dijela, pa takve sadnice treba odrezati do neoštećenog dijela. Time se gubi rast sadnice od jedne ili više godina.
U snježnim godinama visoka divljač rado napada sadnice crnogorice, hraneći se sočnim iglicama i vrhovima tih sadnica. Tako oštećena sadnica u proljeće raste sporo i nepravilno.
Mlade voćke i sadnice voćki i šumskog drveća mogu se zaštititi od napada divljači mehaničkim načinom (postavljanjem žičanih ograda oko svake voćke) ili kemijskim načinom-prskanjem sadnica repelentom KUNILENT R-12.
Djelatna tvar u KUNILENTu je sulfonirano riblje ulje koje, svojim mirisom nakon primjene po sadnici, odbija divljač.
KUNILENT R-12 koristi se u koncentraciji 5-10% (0,5-1 l sredstva u 10 l vode). Koncentracija od 5% pruža zaštitu u trajanju od 50 dana (uz uvjet kvalitene primjene), a u koncentraciji od 10% postiže se zaštita u trajanju od 80 dan. Sredstvo je poželjno primjeniti ujesen, po suhom vremenu pri temperaturama iznad 5 0 C. Nakon primjene potrebno je da prođe barem 5 sati bez kiše ili jakog snijega. U protivnom primjenu treba ponoviti.
Poželjno je premazati ili poprskati stablo sadnica i donje grane do visine od min. 1m, a kod sadnica crnogorice i vrhove.
U područjima gdje pada visok snijeg, zaštitni sloj na stablu treba prilagoditi mogućoj visini snijega (zaštititi stablo do 1,5 m visine...).
U preporučenim količinama KUNILENT R-12 nije fitotoksičan za navedene vrste sadnica.
KUNILENT R-12 razvrstan je izvan skupine otrova.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #37 Poslato: 07. Decembar 2008, 22:07:06 » |
|
U pravi si dioda to je taj preparat, pakovanje je od 1l i ima upustvo za upotrebu. Ja sam uspeo da ga nadjem u ovdasnjim poljoprivrednim apotekama, ali mu je rok istekao ( rok trajanja je 2 godine ), ipak nadam se, posto je u orginalnom pakovanju i nije otvaran do sada, da ce biti uspesan, naravno uz uzeglu mast i krec ( jednom mi je peca dao besplatan savet i to na vreme, da sam ga odmah poslusao zecevi bi bezali od mog vocnjaka kao djavo od krsta )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #38 Poslato: 07. Decembar 2008, 22:13:13 » |
|
Istekao rok trajanja Kako mogu da prodaju preperat kome je istekao rok trajanja Mozda i nece biti efikasan, nije taj rok trajanja stavljen reda radi... Pronasao sam jos neke savete tipa da se stabla zastite slamom, kukuruzovinom ili natron papirom ali mi to lici na robovski posao kad imas veci vocnjak... Drz' se ti uzegle masti i kreca PS uslikaj te zareze, bas me zanima kako izgledaju...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #39 Poslato: 07. Decembar 2008, 23:00:24 » |
|
zec zagrize pa povuce kao traku na gore a gore gde mu se otkine pa opet odozdo zagrize i povuce traku na gore, ali to radi po snegu bar sa ove strane gledickih planina gde sam ja ( imas li snega kog tebe u gledicu???) jer dok god mu sneg ne pokrije hranu tvoje sljive su mu nezanimljive
to sa uzeglom mascu bih ipak preskocio mislim da nije pametno ja nisam probao ali neko mi je pricao da je sa time nesto zeznuo neznam sada tacno sta je bilo . kada se setim napisacu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #40 Poslato: 07. Decembar 2008, 23:22:36 » |
|
Pronasao sam jos neke savete tipa da se stabla zastite slamom, kukuruzovinom ili natron papirom ali mi to lici na robovski posao kad imas veci vocnjak Cuo sam i ja jos puno predloga, svi su oni dobri ako se urade, ali treba da se urade Robovski ili ne 600 sadnica je u pitanju i svaki posao oko njih je naporan, ali ako se voli nista nije tesko. Saljem slike sigurno i mene interesuje o cemu se radi. Grofe, snega trenutno nema, ali ga je bilo preotekle nedelje i to podosta. Jedini problem sa uzegloim mascu je to da ce stablo da pocrni i odudarace malo estetski od okoline. Zečevi glođu koru mladih sadnica često i onda kad im ona ne služi za ishranu. Pojavom snijega (u nedostatku druge hrane) glođu koru mladih sadnica i zbog ishrane, pa tada dolazi do najvećih šteta. Sta kazes na ovo grofe, ne znam odakle je ovaj citat, dioda ga je postavio kada je objasnjavao kunilent-12
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #41 Poslato: 14. Decembar 2008, 21:22:19 » |
|
Obecao sam da cu pokazati te famozne zareze. Zec ipak radi i cini stetu na mladim sadnicama cak i kada ima hrane i kada nisu jaki mrazevi i duboki sneg. Poruka, zastite mlade sadnice odmah po zavrsetku sadjenja!!! Evo zareza:
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #42 Poslato: 15. Decembar 2008, 15:05:01 » |
|
deki ovo zadnje nije bio zec to ti garantujem tako nesto nisam u zivotu nisam video kao da je neko ostetio sadnicu nozem ili mozda tvoji ljudi dok ste sadili sa nekom alatkom ili sta ja znam ali ovo na zadnjoj slici nije zec a prva je malo nejasna ne mogu da vidim lepo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #43 Poslato: 15. Decembar 2008, 20:24:38 » |
|
To je malo verovatno grofe, ima tako zarezanih sadnica poprilicno. Mozda je ovde jasnije, ni ja nisam siguran, sta mislis da nije zeciji nokat
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #44 Poslato: 15. Decembar 2008, 21:02:48 » |
|
100 % nije zec kad zagrize on zagrize polozenom glavom otvori usta cntimetar mozda cetimetar ipo pa zagrize za sirinu ona dva zuba i kad sastavi zube to povuce automatski kida traku koja se odvaja na gore tako da zapoceto guljenje stabla izgleda kao prevrnuto slovo T stim sto je ta crta na gore puno duza dvadesetak cm.. jesi li pregledao sadnice pri kupovini dali ti je nesto neobicno zapalo za oko.ja bih ipak konsultovao nekog ko se razume u sadnice nemam pojma da nije neko namerno, kazes da su se skupili da posmatraju ,,mozda govorim gluposti ali sta ce zecu da ti grebe noktom sadnicu na jednoj gore ide do u zemlju znaci ili je bila pre nego si je zasadio pa nisi video mopzda ako si skalpelom sekao veze pa kasnije kako stablo raste tako se siri
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|