16. Mart 2025, 20:57:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 33 34 [35] 36 37   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje zasada šljive  (Pročitano 473794 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Peps
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #510 Poslato: 12. Novembar 2018, 05:21:09 »

U planu sam da zasadim nešto šljiva, pa me interesuje je li neko sadio ove novije sorte cacansak nada ili nešto od top selekcije? Kakva je rakija od njih?
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #511 Poslato: 19. Novembar 2018, 19:46:43 »

[imghttp://[/img]
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #512 Poslato: 19. Novembar 2018, 20:10:48 »

Posto je 30% skinuto za konzum cena je pala na 25rsd pa smo prešli na manje suptilne metode berbe
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #513 Poslato: 19. Novembar 2018, 20:16:53 »

I za dogodine sve u rakiju  Tongue
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #514 Poslato: 22. Novembar 2018, 20:31:48 »

@ Red
I sám sam nekada o Stenliju govorio da je "grobar srpskog šljivarstva" ne zbog kvaliteta ploda već zbog nečeg sasvim drugog. Donešen je kada je šarka već uzela maha i opustošila dobar deo šljivika pod Požegačom( koja nije naša autohtona sorta) najboljom sortom za rakiju verovatno ikada na svetu. Tada je nebriga države i poslovična alavost nas samih dovela do toga da umesto da se Stenlej sadi samo na mestima gde su zasadi Požegače uništeni ili zaraženi šarkom svi koji su podizali koliko toliko intenzivne zasade radili su sa Stenlejom čak i u brdskim i planinskim predelima gde šarke nije ni bilo. Požegača je ostala kod retkih zaljubljenika i u napuštenim voćnjacima.
 Ali da zaključim ovaj uvod ako nije bolji Stenlej svakako nije ni gori od većine Čačanskih sorti: Lepotica,Najbolja,Timočanka,Valjevka izuzev možda Rodne ako je ne uhvati šarka ili ne prerodi ili....
Sačuvana
Red
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #515 Poslato: 23. Novembar 2018, 21:50:07 »

Pozdrav,skoro sam se ukljucio u sljivarstvo. Pre par godina podigao mali zasad svljiva.Koga god pitao za savet u blizini svi redom odgovorili stenlej. To svi i sade ovde kod mene. Meni nema nazad,pravicu rakiju od stenleja,nadam se da cu pravilnom pripremom i destilacijom napraviti kvalitetnu rakiju.
I sad kad bih podizao zasad,ne bih znao koju sortu da posadim.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #516 Poslato: 23. Novembar 2018, 22:34:12 »

Praktično nije baš da nemaš mogućnosti ali je pitanje da li ima potrebe od sorte Stenlej se u Srbiji destiliše rakija koja postiže i dobre rezultate na ocenjivanjima i dobru cenu na tržištu. Na stranu to, nemaš ti ( kao i većina nas) goste koji će da primete razliku između rakije pečene od Stenleja i drugih sorti ako tehnologiju pripreme i samu destilaciju uradiš kako treba. Ako otvaraš destileriju sa ciljem da budeš lider na tržištu onda Stenlej nije dovoljno dobar.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #517 Poslato: 23. Novembar 2018, 22:54:06 »

Imaš i mogućnost da sam uporedno dodješ do " istine " kupiš nagodinu od tri vrste šljiva plodove sličnog kvaliteta po 200kg recimo i onda istim načinom uradiš priprwmu i  destilaciju, nakon par meseci već ćeš moći da vidiš šta ti je bolje. Podloga Dzanarika i Stenlej kao posrednik možeš da nakalemiš koju god hoćeš vrstu šljive ili kajsije bez problema.
Sačuvana
Red
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #518 Poslato: 24. Novembar 2018, 22:42:49 »

Razmisljam ovih dana o sljivi za rakiju,ja imam Stenley,pa bi bilo dobro imati  i Rodnu,danas slucajno cujem  da se na desetak km od mene ,prodaje njiva 1h.Cena veoma povoljna.A kako meni fali rakijska sorta sljive,pocnem da razmisljam.
Zivim u gradu,nemam nikakvu mehanizaciju,vec imam jedan zasad stenleya od blizu 300 kom u 3 godini.Gazim 43,nemam posla ,imam neku ustedjevinu koju polako krckam,deca rastu.
Da li ima ekonomske isplativosti uci u pricu,kupiti zemlju,posaditi neku rakijsku sortu,finansirati to par godina dok ne krene neki opipljiviji rod.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #519 Poslato: 25. Novembar 2018, 13:08:05 »

Mislim da se to ne isplati osim u situaciji da sam pečeš meku rakiju i prodaješ je nekoj destileriji. Ne znam koja je cena trenutno sirovog destilata.
Sačuvana
Red
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #520 Poslato: 28. Novembar 2018, 15:46:10 »

Vidim da ste dosta ishvalili Top Taste,pogotovu za rakiju.Ali cini mi se da ih slabo ima u Srbiji i da je cena sadnice velika.Ja sam do sada razmisljao o C. Ranoj,mozda i o Crvenoj Ranki.vezano za rakiju.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #521 Poslato: 28. Novembar 2018, 17:51:59 »

Čačanska rana ne dolazi u obzir, verujem da si mislio na Rodnu ona već može ona daje dobar randman rakije posebno u kupaži sa Stenlejom bude fina rakija. Crvenu ranku isto zaboravi da ne gubimo vreme da ti objašnjavam zašto.
I još jednom se presaberi koliko ti se to isplati jer su troškovi oko zasada i opreme za destilaciju veliki a nije je baš lako prodati po dobroj ceni. Šljiva je ove godine u Valjevu mogla da se kupi po 10-11 rsd kod mene u Smederevu padavica jabuka je bila 3 rsd a ti ako misliš da imaš tržište da prodaješ rakiju bolje uloži u opremu za destilaciju,pripremu koma,odležavanje a sirovinu kupuj. To je neko moje mišljenje
Sačuvana
Red
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #522 Poslato: 28. Novembar 2018, 20:16:35 »

Hvala na odgovoru,da mislio sam na Rodnu.
Ne znam sta da kazem,razmisljam i vagam. Sljiva ove godine i kod mene bila oko 10 dinara.Trazim i da kupim neki polovan kazan po preporuci  sa foruma.
Ovo parce zemlje me privuklo zato sto je cena oko 15 evra za 1ar. I mislim, jedno je kad sam proizvedes nesto, a sasvim nesto drugo kad kupis.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #523 Poslato: 28. Novembar 2018, 20:27:56 »

Tu moraš sam da odlučiš. Cena za njivu je smešna nema sumnje.
Sačuvana
Red
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #524 Poslato: 28. Novembar 2018, 20:31:58 »

A imate li iskustva sa Grose Felicijom? Kakva je ona za rakiju?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 33 34 [35] 36 37   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 21 upita.