08. Oktobar 2024, 21:32:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odredjivanje ukupnih kiselina u grozdju  (Pročitano 46376 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Poslato: 22. Avgust 2008, 14:27:50 »

Od jednog kolege vinara/vinogradara sam dobio informaciju o kompletu za hemijsku analizu grozdja i vina. Sastoji se od menzure i bocica sa reagensima. Pored reagensa za odredjivanje kiselina u grozdju postoje i reagensi za odredjivanje SO2 u vinu kao i ukupnih kiselina u vinu.
Reagensi se dodaju po uputstvu a na osnovu zapremine dodatog reagensa se iz tablica ocitavaju rezultati. Komplet proizvodi Jurana Maribor a zove se "Vini"
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 22. Avgust 2008, 23:47:16 »

http://www.bolha.com/trgovina.php/ukaz/show/offset/60/userid/juranadoo/
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #2 Poslato: 23. Avgust 2008, 00:21:02 »

Darko imas li ovu "mini laboratoriju" ili si samo nasao link?
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 23. Avgust 2008, 01:34:32 »

ljudi moji pa sta to kod vas nema za kupiti u poljoprivrednim apotekama?? kod nas ovdje u RH ima gotovo u svakoj a i sam doma imam set za odredivanje ukupnih kiselina, slobodnog i ukupnog SO2, sve original laobratorijski pomocu raznih otopina, reagensa i titracije, te alkohola pomocu ebuliometra. ovi Vini kompleti sluze uglavnom za okvirno mjerenje na licu mjestu, vrlo prakticno.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #4 Poslato: 23. Avgust 2008, 10:36:07 »

nemam samo sam nasao link ali planiram da nabavim u enovitisu stize u toku sledece nedelje i kostace oko 25 eura
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #5 Poslato: 23. Avgust 2008, 13:08:09 »

Da bi se izvršila analiza sadržaja kiselina ili SO2 u vinu, ne zahteva neku posebnu stručnost u smislu operativnog rada. Reagensi i baždareni laboratoriski sudovi su vrlo bitni, kao i tablica za očitavanje. Evo malo uprošćenog prikaza: u određeni sud sipate propisanu dozu vina, u to vino dodajete reagens, titrirate, količina utrošenog reagensa do dobijanja određene boje vina ( naprimer: ljubičasta), se očita u za to predviđenoj tablici i dobijete pravu vrednost, količinu kiseline ili SO2, zavisi od reagensa. Šta je moja preporuka u praktičnom smislu? Pokušajte da nabavite graduisane laboratoriske posude, ; menzure, pipete, birete ili kako se već zovu, a posebno su vam potrebne vertikalne graduisane staklene cevi sa slavinom, i koje se mogu fiksirati na metalnom stalku, u kojoj  će te sipati reagens. Za ostalo vam je dovoljna i graduisana veća epruveta i nekoliko čaša laboratorjiskih.  Ako to uspete nabaviti, onda tablice i reagensi su mali problem. Ovo sve pišem zbog toga što takozvani kitovi za domaćinstvo su izuzetno skupi i nisu pouzdani. Svi koji se ozbiljno žele baviti vinarstvom, moraju i ozbiljno razmišljati o nabavci aparata za merenje alkohola u vinu, maligana, to već nije jeftino ali je neophodno.
i kad smo već kod nabavke neophodnih instrumenata, ekslov širometar je start bez koga netreba počinjati.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #6 Poslato: 23. Avgust 2008, 14:12:12 »

@ Ivan - sve sto ima u apotekama u RH imas i u Srbiji, nemoj da se brines  Wink
Napisao sam par recenica o tom kitu cisto da ljudi znaju da postoji tako nesto...

peca:
Citat
a posebno su vam potrebne vertikalne graduisane staklene cevi sa slavinom, i koje se mogu fiksirati na metalnom stalku, u kojoj  će te sipati reagens.

Peco taj sud o kome govoris se zove bireta, sluzi za volumetrijske analize ili popularno receno titracije. Pomocu nje se dodaju reagensi (kap po kap odnosno po 0,05 ml) do ekvivalentne tacke u kojoj dolazi do promene boje indikatora a utrosak se ocita sa skale. U svakom slucaju ko se iole ozbiljnije bavi vinarstvom (kao Ivan recimo) trebao bi nabaviti osnovno posudje i hemikalije za hemijske analize sire i vina a za vinare hobiste kakvih ima dosta su dovoljni i ovakvi kompleti kojima mogu orjentaciono odredjivati kiseline, SO2 itd.....

Ivane znas li mozda koliko kosta ebuliometar? Pretpostavljam da nije bas jeftin... Slabo zalazim po prodavnicama vinarske opreme pa nisam bas u toku...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #7 Poslato: 23. Avgust 2008, 16:10:50 »

Cena kvalitetnog ebuliometra je oko 500 evra, pre je bilo oko 500 dem. maraka i vrlo brzo se ujednačilo na evre.
Ako želite da ga kupite preporučujem da vam neko od prijatelja donese iz Francuske.
Jedno pitanje za Diodu: kako se zove laboratoriska aparatura urađena od laboratorijskog stakla, a služi za odreživanje isparljivih kiselina?
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #8 Poslato: 23. Avgust 2008, 16:21:33 »

500 evra  whistlefly
Znao sam da je skup ali bas toliko....

Sto se aparature tice, nisam siguran na sta tacno mislis...
Kada smo odredjivali isparljive kiseline na fakultetu prvo smo radili destilaciju (cini mi se da je bila destilacija vodenom parom) a onda se radi titracija dobijenog destilata...
Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 23. Avgust 2008, 20:24:49 »

ja sam ebuilometar platio oko 5000 kn, to je oko 700 eura a svu ostalu laboratorijsku aparaturu jos recimo toliko dok reagensi i otopine nisu toliko skupi. to nije za moju osobnu upotrebu vec imam obiteljski poljoprivredni ducan koji se uglavnom bazira na prodaji vinogradarsko-vinarske opreme pa vrsimo uslugu analize vina, slobodni i ukupni SO2, ukupne kiseline, % alkohola i ostatak secera kosta oko 4 eura makar ja svoja vina gotovo da niti ne mjerim jer sto manje analitike znas bolje i za tebe i za vino.. Wink hlapive kiseline zahtjevaju malo vecu aparaturu, znanje i preciznost a i vremenski utrosak po jednom uzorku je sigurno 30-40 min..
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #10 Poslato: 24. Avgust 2008, 16:08:57 »

Ivan
Citat
ja svoja vina gotovo da niti ne mjerim jer sto manje analitike znas bolje i za tebe i za vino..

Ja bas suprotno mislim, da imam svoju laboratoriju i da proizvodim vino redovno bi radio analize, cisto da sam u toku i da mogu na vreme reagovati ako nesto krene kako ne treba...

Zasto mislis da je bolje ne raditi analize vina?

PS jesam li bio u pravu kada sam rekao da se radi destilacija vodenom parom kada se odredjuju isparljive kiseline, davno sam to radio pa sam zaboravio...

Peco evo kako izgleda aparatura ako si na to mislio

Sačuvana
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 24. Avgust 2008, 18:45:03 »

e vidis upravo zbog toga sta si naveo! radio bi analize svaki cas i doslovce bi secirao vino i razdjelio ga na komponente a svi znaju da najbolje vino cjelina, kompaktnost, homogenost i harmonija. ti bi npr. svaki tjedan mjerio slobodni SO2 i kada bi ti pao na ispod 20ak mg/l odmah bi ga isao dosumporavati zbog straha od neke oksidacije ili slicno a upravo to ne valja! drugo je to kada mi pricamo o domacem mjesanom vinu od par stotina litara koje se pije za gemiste i koje kosta oko 2 eura za litru a drugo je to kada vino ima pricu, filozofiju i kada je ono zbilja odraz svega najboljega sta postoji na pojedinom podrucju. prava iskrena vina ne zahtijevaju takve tretmane jer to je lose za vina opcenito i upravo zato su danas gotovo sva vina slicna ili jednaka.. prouci malo susjede slovence i njihova vina i filozofiju od Movie, Simcica, Batica, Cotara, Sutora.. to su pravi genijalci koji rade na jedini ispravan nacin i zato im vina i jesu posebna i cijenjena! ne znam koliko si ih imao prilike piti ali ja sam eto bas nedavno otvorio butelju od M.Simcica, chardonnay reserva 2001, 14 vol.% alk, to je bilo strasno vino! gusto, sirupasto, zrelo, boje zlata, zreli miris na zrelo voce i konjak, odlicno, platio sam ga 25 eura ali vrijedi svakog centa.. 8)
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #12 Poslato: 25. Avgust 2008, 00:17:51 »

Za Diodu:
Tako je o toj se aparaturi radi, imam je u firmi u laboratoriji, i mislim da je nezaobilazna za sve one koji se misle ozbiljno baviti proizvodnjom vina.
A što se tiče analiza, pa posle izvesnog praktičnog rada, mnoge se stvari mogu oceniti iskustveno-organoleptički. Međutim i pored istančanog ukusa za određivanje kvaliteta ili mana vina, treba periodično uraditi određene analize da bi se predupredila iznenađenja koja pri proizvodnji vina su uvek moguća.

Kad pričamo o vinima vinara koji su izbili u prvi plan u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dr.., netreba zboraviti da su i oni prošli kroz period kikseva i neuspelih proizvoda, da i dan danas kroz to prolaze, međutim njihov proizvodni i finansijski kapacitet im omogućava da te stvari prebrode brzo ili mnogo brže od nas malih i anonimnih.
Stvaranje imena ide sporo, teško i skupo, ko izdrži on ide dalje, a ko ne; on padne sa puno posledica.
Možda je van teme ali kad smo već tu, čiča je malo mator pa će zaboraviti šta je hteo da kaže: Elem, da bi se napravilo ime, pored kvaliteta, vrlo bitnu ulogu igra marketing. Medalja eureka-Brisel se bukvalno kupuje, medalje po sajmovima se takođe kupuju. Treba imati mnogo prijatelja i spremnosti da se jednogodišnja proizvodnja pokloni kroz razne degustacije i reprezentacije, prijatelji tu pomažu da se uđe na mala vrata u neke objekte a koji su najčešće zatvoreni za nove ulaze. Zato oni koji misle da su brendirana vina i najbolja, neka budu sigurni da nisu loša, ali da ima boljih i jeftinijih, ima sigurno. Međutim stvoreno popularno ime je ono što je najvažnije i ono nosi proizvod.
Sačuvana

Hemingvej
stamipbg
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #13 Poslato: 26. April 2010, 16:44:47 »

Darko imas li ovu "mini laboratoriju" ili si samo nasao link?

Po struci sam hemijski tehničar a radim već 20g. kao STAKLODUVAČ za laboratorijsko staklo.
Radio sam za RUBIN , PROKUPAC i sl.firme.

Pa izvolte kome šta terba kao informacija ili za kupovinu lab. opreme.
Pozdrav svima.

Thumb
Sačuvana
vranac
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #14 Poslato: 18. Jun 2010, 09:30:49 »

VALJDA NIJE REC O PRODAJU STAKLA XAXAXA pravljenje vina je izvrstan posao, uz vino ide i mora biti odlicna laboratorija, ispitivanja nekih parametra se rade na licu mesta u vinu ili drgozdu, ala kad je vino vec gotovo, najvazni je je imati dovojlno SO2 u njemu da ne bi prebrzo ostarelo i da ne bih se pocelo kvariti
pozdrav svima
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.068 sekundi sa 21 upita.