28. Oktobar 2025, 00:20:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Održavanje drvenih buradi  (Pročitano 165739 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #30 Poslato: 18. April 2009, 21:58:50 »

Konzerviranje upotrebljavanih i praznih buradi nosi rizik stvaranja vodene buđi. Treba biti strogo disciplinovan u obnavljanju konzervacije. Međutim u praksi se pokazalo, kad se radi o vinskim buradima, da je bolje ostaviti ga u toku zime neoprano, pa kada dođu topli dani oprati ga detaljno, osušiti na promajnom mestu, pa ga tek onda konzervisati. Kod rakijskih buradi dovoljno je da ostane par litara rakije sve dok ne stigne nova rakija za punjenje. Tada treba oprati bure sa vodom i 2% rastvorom hipermangana, i opet isprati sa vodom detaljno, sve dok nekrene bistra prozirna voda. Pazite 2 grama hipermangana na 100lit. zapremine i to na taj način što će te prvedhodno oprano bure tretirati hipermanganom i vodom. Rastvorite 2 grama hipermangana u 10 litara vode pa to nalijte u oprano bure, mućkajte, tumbajte svermena na vreme dva sata (normalno sa pauzama, ne totalno dva sata neprekidno). Posle toga sledi ispiranje do kristalno bistre vode, iiii gotovoooo!
Ako je bure 200 litara onda vam treba 4 grama hipermangana i 20 litara vode.
Oprostiće mi ljudi koji ovo poznaju i jasno im je, jer moram da pojasnim do kraja, jednostavno!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #31 Poslato: 19. April 2009, 21:14:41 »

Hmm, rekoh da je bure vec zadulo, tj prestalo da curi, dakle ako sipam vodu u dance ne vidim kako bi ona mogla da nadje put do spoljne povrsine savijenih duga. Scratchhead
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #32 Poslato: 19. April 2009, 21:29:00 »

4.Praznom buretu, nekorišćenom nefali ništa da stoji prazno duže vreme...

Sirok pojam: mislis na dane, mesece, godine... ?

Citat: peca50
i 2% rastvorom hipermangana, i opet isprati sa vodom detaljno, sve dok nekrene bistra prozirna voda. Pazite 2 grama hipermangana na 100lit. zapremine i to na taj način što će te prvedhodno oprano bure tretirati hipermanganom i vodom. Rastvorite 2 grama hipermangana u 10 litara vode pa to nalijte u oprano bure,...

Cek, cek... 2% ILI ovo sto pises? Scratchhead

Kad se 2 grama rastvori u 10 litara vode to je 0,02%, a ne 2%!

Vezano za "otpraznjene" burice: ako u buretu ima samo malo rakije (tipa 10-20% zapremine) da li se moze desiti da se gornje duge rasuse, pa da dodje do curenja kad se bure ponovo napuni do vrha?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #33 Poslato: 19. April 2009, 22:32:46 »

Probaj, i videćeš! Sastavi duga su izvedeni prema vrhu, odnosno dancetu, sa jedne i druge strane. Sipanjem vode u dance sa spoljne strane, deo vode polako prolazi između sastava i ide prema boku gde su najviše razmaknute, gledano sa spoljne strane, normalno da ih voda raširi i ivice se približe!
Sačuvana

Hemingvej
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #34 Poslato: 19. April 2009, 22:42:30 »

Hajdemo da prvo rešimo procenat hipermangana. 2% na 100litara zapremine, ali rastvaranje hipermangana neide u svih 100litara, već se tih 2% rastvara u 10 litara vode. Primer: bure od 400litara, potrebno je 8gr. hipermangana i 40 litara vode.
VAŽNO: Ispravka na odgovoru broj 26

-bure, novo napravljeno normalno da nemože beskonačno da se čuva bez pića. Posle nekoliko godina napašće ga žižak, ako ništa drugo. Ali jedna do dve godine nećemu ništa škoditi, bolje tako da stoji nego da se konzervira. Mnogi praktikuju da novo bure neotvaraju (mislim na vranjski i otvor za šejtov-slavinu), ako već znaju da ga neće jedan period upotrebljavati, pa neposredno pred upotrebu otvore vranjski i otvor za slavinu, ili donji čep.

-Ako u buretu ostane malo rakije, posle izvesnog vremena može doći do rasušivanja gornjih duga, ali to ipak zavisi od mesta gde je bure i kolko je dug preiod čekanja nove rakije. Ako je bure u podrumu gde je relativno stabilana temperatura, i do godine dana neće doći do rasušivanja gornjih duga, ali će rakija izvetriti, nestati, ili će se ukiseliti ako je novije hrastovo bure, jer će nestankom alkohola doći do stvaranja sirćetne kiseline, no to je ređe. Da u drvetu postoje uslovi za stvaranje sirćetne kiseline, ja to mogu potvrditi, ali nažalost neumem da objasnim hemiski proces. Znamo da se sirćetna kiselina dobija i suvom destilacijom drveta (teslićka destilerija proizvodi esenciju-sirćetnu kiselinu). Pre jedno desetak godina u tanku koji je napunjen suvim hrastovim letvicama, koje su služile za ubrzano starenje vinjaka, posle pražnjenja vinjaka nalili smo vodu koja je posle 3 meseca postala sirće!
Sačuvana

Hemingvej
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #35 Poslato: 20. April 2009, 00:20:52 »

Hajdemo da prvo rešimo procenat hipermangana. 2% na 100litara zapremine, ali rastvaranje hipermangana neide u svih 100litara, već se tih 2% rastvara u 10 litara vode. Primer: bure od 400litara, potrebno je 8gr. hipermangana i 40 litara vode.

Po cenu da postanem dosadan, opet moram da se ne slozim:

-Da bi u se 10 litara vode napravio 2%-tni rastvor hipermangana, potrebno je 200 grama hipedrmangana;

-8 grama hipermangana na 40 litara vode daje 0,02%-tni rastvor (8 grama na 40.000 grama, dakle 1 gram na 5.000 grama, dakle 1/50 od jednog procenta, dakle 0,02%)

(Nisam majstor da napravim bure, al' sam zato geek Cheesy)
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #36 Poslato: 20. April 2009, 01:27:39 »

Hej, u pravu si, zabrljao sam procenat i grame.Vrlo jednostavno sam trebao da napišem ovako a ne da pominjem %: Na svakih 100litara zapremine ide 2 grama hipermangana rastvorenih u 10 litara vode, i to bi bilo ispravno. Hvala na upozorenju! Kad bi se ubacilo 200grama hipermangana na 100litara zapremine i nedelju dana bi malo bilo da se ispere ljubičasta boja! Nadam se da će i ostali da vide ovu moju ispravku!
Sačuvana

Hemingvej
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #37 Poslato: 20. April 2009, 10:53:48 »

Peco video sam da u temi održavanje drvenih buradi pominješ bubu tkz. žižak,pa bih te u vezi toga pitao nešto.
Ali da krenem od početka.Pre nekih 4 godina tast je kupio u susednom selu Brusnik dva hrastova bureta od po 200l.Sa njima je sve bilo u redu dok nije naliveno vino e odatle kreću problemi,sada se pojavljuju bele tufne nalik paučini po površini oba bureta.Od kolege sa posla koji se bavi pravljenjem burića (pinter) saznao sam da je u pitanju buba žižak.Reklamirali smo buriće "majstoru" iz Brusnika,on nas je savetovao da u tim rupama koje je napravio žižak nabijemo čačkalice ili palidrvca.Jer kako on kaže možda je žižak već bio u drvetu pre obrade pa se ovo dešava.To je za njega normalno,jednostavno dešava se.Pa zašto je onda obrađivao to drvo kada je znao da je napadnuto ovom bubom.
Kada sam pretakao vino i ispraznio bure,pozvao sam kolegu koji je na svim mestima gde su se pojavile bele tufne premazivao bure belim parafinom.Grejao je dva deblja šparinga na ringli i topio parafin i onda ga razmazivao na tim mestima.Ali izgleda slaba vajda tufne su se pojavile i ove godine.
Kakvo je tvoje iskustvo sa žižcima i da li ima leka za ovu štetočinu?
Sačuvana

In vino veritas - u vinu je istina
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #38 Poslato: 20. April 2009, 11:05:22 »

Da li ima smisla ubacivati lanac u bure pri pranju,jer to daje neki efekat ili su to samo priče za malu decu?
Kako se eliminišu vinske soli,valjda se tako kaže,kristali vina koji se hvataju za zidove bureta?Ja sam to primetio na šetovu jednog bureta.
Sačuvana

KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #39 Poslato: 20. April 2009, 11:07:36 »

Postupak za bure koje je napao zizak:

1.Skinuti jedno dance

2.Napuniti bure zemljom

3.Posaditi cvece whistlefly
Sačuvana
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.23

« Odgovor #40 Poslato: 20. April 2009, 12:47:57 »

Ili napraviti fino astalče za neku vinsku sedeljku,ugodjaj će biti potpun.Znači iz tog iskustva nema spasa ni leka od žižka.
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #41 Poslato: 20. April 2009, 13:05:36 »

Znam da su neki spricem i iglom u rupice gde je zizak sipali"zizolin",ima ga po farbarama ili polj.apotekama.Ne znam koliko je pametno da preko drveta ne dospe u vino. :scr:mozda neko zna pa neka napise.
Sačuvana
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #42 Poslato: 20. April 2009, 15:43:15 »

Konsultovao sam se sa kolegom i on preporučuje šmirglanje,premazivanje parafinom veće površine bureta i na kraju premazivanje firnajzom.Ako ni ovo ne pomogne sudbina im je određena,astalče ili bure za cveće.
Sačuvana

DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #43 Poslato: 21. April 2009, 08:42:09 »

A moše li se bure u kome je bilo vino ostaviti prazno do jeseni, pa tek onda prati?
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #44 Poslato: 23. Avgust 2009, 19:47:31 »

Zemljače, ima leka.
Pa zamisli ljude kojima se žižak javi u parket. Šta oni da naprave od takvog parketa.
Bure od 200 l je veliko da stane u zamrzivač, pretpostavljam ali ako možeš da nadješ nekog ko ima komoru za zamrzavanje hrane ili popularno zvanu "hladnjaču", ubaciš prazno bure unutra na par dana i gotovo. To isto može i u zamrzivač ako uspeš da smestiš toliko bure. A žižolin, ksilol i sl. preparati za premazivanje su upotrebljivi i efikasni ali za parket a za bure...pa to je otrov bez premca. Čim otvoriš flašu s tim otrovom videćeš i osetićeš o čemu ti pričam. Ne znaš da li više štipa oči ili steže grlo. Nikada to ne bi ni prineo buretu a kamoli da ga mažem time.
Uzgred, jedan moj prijatelj je počeo da pravi "mašinu za ubijanju žižka" i to od stare mikrotalasne rerne. Koristi se deo koji emituje mikrotalase i uperi se u predmetni materijal i gotovo. Crv se isprži unutar drveta a buretu ništa.  
Ukoliko imaš sreće da je taj "emiter" dobro izolovan onda rukovaocu nije ništa...u suprotnom... whistlefly
Pozz
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.237 sekundi sa 21 upita.