28. Oktobar 2025, 10:58:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Održavanje drvenih buradi  (Pročitano 165755 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #60 Poslato: 05. Oktobar 2009, 06:48:47 »

Vrlo interesantni saveti.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #61 Poslato: 20. Oktobar 2009, 08:53:12 »

Preuzeto sa serbianbrendy.com

Smesa za zaptivanje bačvi

''Aktiviranje'' bačvi kako bi primile neki od pretoka, pred podrumare postavlja ne mali problem dobrog i sigurnog zaptivanja zazora i eventualnih pukotina koje se često javljaju u manje-više rasušenom drvetu. Ovaj problem je još prisutniji u bačvama sa pratancima koja olakšavaju održavanje i proširuju njihove upotrebne namene, ali i povećavaju rizik od procurivanja i gubitka vina.

Uobičajeno je da se zaptivanje u svim slučajevima sa manje-više uspeha obavlja lojem i voskom. Ipak, dešavalo se da usled manje nepažljivosti ovakvo brtvilo nekad i popusti, što je u podrumare usadilo stalan oprez i budnost. Otuda je najbolje smesu za zaptivanje bačvi praviti od 60 grama goveđeg loja, isto toliko grama svinjske masti i 10 grama pčelinjeg voska. Ova smesa se otopi na laganoj vatri, a otopini se polako dodaje prosejan drveni pepeo.

Količina dodatog pepela je tolika da smesi nakon hlađenja omogući potrebnu gustinu i plastičnost, tako da može lagano da se gnječi. Nanošenjem na konusne rubove vratašaca, smesa postaje pravi hermetik, apsolutno siguran i nepropustan za vino. A utiskivanjem smese u eventualne pukotine i zazore na bačvi, dolazi do trajnog zaptivanja.
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
rajko11
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #62 Poslato: 08. Novembar 2009, 17:37:02 »

Bok.. Prvo da sve pozdravim, ovo mi je prvi post...

Moje pitanje je sljedece.. zanima me gdje bih mogao nabaviti metanski(mravlju kiselinu) i koja je cijena...
Inače sam iz okolice Osijeka..pa ako tamo postoji neka tvrtka... potrebna mi je kao što vidite iz naslova za dezinfekciju bačava...
Unaprijed hvala
Sačuvana
duke
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #63 Poslato: 28. Novembar 2009, 18:08:33 »

Pozdrav svima , nov sam na forumu i ovo mi je prva godina kako pravim rakiju (jabukovaca).
dobio sam na poklon francusko bure od 225 litara u kojemu je drzano crno vino pa me interesuje :
1.kako je prosao alambikov eksperiment sa buretom  Huh?
2.posto je kolicina jabukovace oko 170 litara   da li ce doci do kvarenja rakije posto bure nije dopunjeno do vrha   Scratchhead
PS:hvala svima ovaj forum mi je bio od  velike pomoci...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #64 Poslato: 28. Novembar 2009, 18:33:45 »

Nece doci do kvarenja rakije,ali je veliki posao dobro oprati bure.
Sačuvana
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #65 Poslato: 28. Novembar 2009, 21:40:21 »

Jeste da ga ne koristim ali je vrlo dobra stvar... Imam kao neki metalni, pravougaoni ram od najobicnijeg profila, koji u uglovima ima kuglicne lezajeve tj. lagere (precnika tako nesto 10-15 cm)... I jednostavno se stavi bure na to i moze slobodno da se okrece, tj rotira... Znam da je moj deda stavljao lanac u bure i tako ga rotirao... I po prici dosta se dobro opere...
Evo probao sam da skiciram  dohfly
[img=http://img5.imagebanana.com/img/nv3371h1/thumb/Bure.JPG]
Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #66 Poslato: 29. Novembar 2009, 15:39:00 »

Duke bure sa rakijom moze da bude otpraznjeno, to nece da utice na nju.
Sto se tice drzanja rakije ili belog vina u buretu u kome je bilo crno treba primeniti klasican metod ovinjavanja bureta.
Negde na pocetku teme pisano je o tome vezano za ukiseljeno bure. To je ovinjavanje po prof. Jovicu. Postupak je isti.

Sicko kolika burad mogu na tu napravu? Ako nije univerzalna za razlicitu burad pitanje da li je prakticna. Ja to radim na dasci.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #67 Poslato: 29. Novembar 2009, 18:11:56 »

Pozdrav svima , nov sam na forumu i ovo mi je prva godina kako pravim rakiju (jabukovaca).
dobio sam na poklon francusko bure od 225 litara u kojemu je drzano crno vino pa me interesuje :
1.kako je prosao alambikov eksperiment sa buretom  Huh?
2.posto je kolicina jabukovace oko 170 litara   da li ce doci do kvarenja rakije posto bure nije dopunjeno do vrha   Scratchhead
PS:hvala svima ovaj forum mi je bio od  velike pomoci...
Težak i mukotrpan posao da se bure od crvenog vina pripremi za rakiju a da je neoboji. Prvo 2-3 dana nalivati sa vodom da se dobro raskiseli i izbaci deo boje. Normalno svakog dan menjati vodu. posle pražnjenja bureta napraviti rastvor hipermangana  u50 litara vode treba staviti 5 grama hipermangana. U zadnju turu vode ne više od 50 litara rastvoriti oko 20 kesice vinobrana sipati u bure i držati 4-5 sati povremeno kotrljajući bure(vinobran neutrališe boju hipermangana, a ujedno skida i vinsku boju). Posle toga bure oprati sa hladnom vodom. Pa ponovo pripremiti rastvor: 2 kilograma vinske sode sipati u bure pa naliti više od polovine sa hladnom vodom i takav rastvor držati u buretu 2 dana,  uz povremeno kotrljanje bureta. Umesto vinske sode može gašeni kreč u količini od 4-5 kilograma, stim što ga moramo prvo rastvoriti u hladnoj vodi, pa ga onda sipati u bure, pa doliti sa hladnom vodom do 1/3, i postupak sa povremnim kotrljanjem raditi 2 dana. Posle toga dolazi ispiranje sa hladnom vodom sve dok iz bureta nepoteče bistra voda. Provera se vrši na sledći način;napuniti bure sa hladnom vodom do vrha i ostaviti da stoji 5 dana, posle toga iz bureta natočiti u tanku prozirnu čašu vodu, postaviti iza list belog papira i pri normalnom svetlu pogledati dali ima elemenat obojenost, ako nema, dobro je! Ako i dalje boji postupak sa krečom ponavljati dva do tri puta sa stajanjem rastvora 3-4 dana, pa opet proba!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #68 Poslato: 29. Novembar 2009, 18:14:10 »

Stvarno veliki posao,da nisu skupi burici,kupio bih novo ne bih ga prao Laugh
Sačuvana
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #69 Poslato: 29. Novembar 2009, 19:13:50 »

A da zaboravio sam da napomenem da je jedna strana klizeca, tj. pomicna...
Tako da mogu da se peru burad razlicite zapremine, samo je bitno da duzina duga bude dovoljna....

Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
branislav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #70 Poslato: 22. Decembar 2009, 12:36:02 »

Pitanje za iskusnije:
U podrumu postoje hrastova burad koje je moj deda koristio kod pravljenja vina ona nisu koriscena jedno sigurno 20-30 godina da li ona mogu da se koriste uz neka prethodna ciscenja za vino ili mozda samo za "vatra-grejenje"

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #71 Poslato: 22. Decembar 2009, 15:22:39 »

Treba dobro obratiti paznju,da se nisu "razbolela".Tj stvorila plesan i bakterije.Kakav je miris iz bureta.Da li ga je napao zizak,da li su duge zdrave,da nisu istrulile ali tesko da mogu da se koriste ponovo.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #72 Poslato: 22. Decembar 2009, 19:12:59 »

moj   predlog, da dedinu burad  razvalis, jel i tako je to rasuseno posle toliko godina, i odneses stolaru ili  , kakose kod mene u selu kaze pintaru.. da ti duge iznutra obradi( skine milimetar dva .  onda ce ti  burad  biti skoro kao nova i  imaces cisto v ino ili rakiju,
 sto se tice  crva ( zizak ) neverujem da ih je napao jel su konzervirane ,, a i ako jeste onda  vidis  rupice u dugama i ispod  bureta   da  ima prasine drveta.
 znaci preradi pnovo burad najbolje i najsigurnije.
Sačuvana
DR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #73 Poslato: 16. Januar 2010, 14:25:21 »

bilo bi dobro da se zna sta si cuvao u te bacve kolko vreme kad zadnji put su bili puni icime da ako mogu da ti dam odredena iskustva za dezinfekciju i cime bi ih punio

cao
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #74 Poslato: 13. Novembar 2010, 22:44:03 »

U buretu 80l je cuvana rakija i na prolece je pretocena u staklene sudove. Bure sam "zaduo" ali miris je sve samo ne na vino. E sad, kako da se odstrane mirisi? Jel vazi isto kao za prethodna pitanja? Soda, hipermangan,...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 21 upita.