28. Oktobar 2025, 16:15:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Održavanje drvenih buradi  (Pročitano 165787 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vilimon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #90 Poslato: 12. Jun 2011, 23:34:14 »

Da li neko moze da mi pojasni kako ide postupak zastite vina parafinskim uljem tj. zastite vina u otpraznjenom sudu. Na koji nacin se sipa ulje i gde se moze naci?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 13. Jun 2011, 00:00:10 »

Lako parafinsko ulje možeš naći u bolje opskrbljenim poljo apotekama, ili da naručiš u specijalizovanim prodavnicama vinarskih potrebština.Adrese vidi na NETu. Upotrebljava se tako što se nalije u vinski sud , i to tako da ga bude iznad vina 5 - 7 cm. Samo uliješ u sud , a pošto je lakši od vina izdiže se na površinu. Vino vadiš iz suda preko creva koje gurneš do dna , stime da prvih 1/2 litre vina posebno uzimaš i posle vratiš u sud. Druga mogućnost ti je da vino ispuštaš na slavinu. Kada si potrošio svo vino parafin odliješ u manji sud, nakon par dana ga otočiš sa eventualnog vina, i takav parafin možeš ponovo upotrebljavati. Jedina zamerka je isplativost upotrebe parafinskog ulja u velikim posudama ( buradima ), jer tu na pola bureta vina ide najviše p. ulja ( da bi bilo 5 - 7 cm ), i u zavisnosti od veličine bureta to može biti i desetak litara, inače cena jedne litre ulja je oko 300 dinara, manje - više, pa vidi da li ti de isplati, a rezultati nisu baš 100% sigurni. A kvalitet vina sigurno opada, bolja ti je zaštita sa nekim inertnim gasom ( CO2, azot itd. ), iako je komplikovanije.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Vilimon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #92 Poslato: 13. Jun 2011, 23:39:06 »

hvala puno tvoji saveti su od velike koristi!!!! Pozzzz i svako dobro!
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #93 Poslato: 16. Jun 2011, 09:05:27 »

Da li neko moze da mi pojasni kako ide postupak zastite vina parafinskim uljem tj. zastite vina u otpraznjenom sudu. Na koji nacin se sipa ulje i gde se moze naci?
Ниси навео у ком суду држиш вино, да ли је инокс са пливајућим поклопцем или дрвено буре. Ако је у питању инокс, прафинско уље се сипа у простор између пливајућег поклопца и зида бачве, то има и у упутствима за инокс посуде...

Ако си мислио на парафинско уље и дрвено буре, ја нисам чуо да то неко ради, највероватније би касније био и проблем опрати буре од уља... Код дрвених буради, отпражњени простро се чува тако што се једна кесица винобрана умота у платнену врећицу, веже на канап и спусти у буре (тако да виси изнад површине вина), а пре тога се благо накваси са водом или вином, колико да винобран буде влажан и испарава (да не капље течност из врећице).
То би требало у доброј мери да сачува квалитет вина.
Дебљина парафинског уља би требала да буде око 5 mm, а не 5-7 cm Wink
Sačuvana

In vino veritas!
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #94 Poslato: 04. Oktobar 2011, 01:21:11 »

Pitao sam ranije za jedno bure od 80L, sad pitam za njegovog blizanca iste zapremine. U tom buretu stoji mozda 15 litara rakije, sipao moj otac kao da se bure ne rasusi...  dohfly Koliko bi mi trebalo da ga ocistim od rakije i da sledece godine tu bude crno vino? I jos jedno pitanje, slicno bure je prazno, vec dve godine, a pre toga je bila lozovaca, hteo bi da ga osposobim za vino. Kad pomirisem ne oseca se nikakav neprijatan miris (sirce, budj itd). Imam Jovicev prirucnik gde su opisana razna tretiranja buradi, ali za drzanje rakije. Cime je najbolje da ga operem? Ne bi bas da mu skidam dance...
Sačuvana
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #95 Poslato: 04. Oktobar 2011, 08:18:31 »

Ja mislim da je nemoguće koristiti ga za vino, a da vinsko bure možeš koristiti za rakiju, ali neka i iskusniji daju svoje mišljenje.
Pozdrav!
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #96 Poslato: 04. Oktobar 2011, 23:11:59 »

Pitao sam ranije za jedno bure od 80L, sad pitam za njegovog blizanca iste zapremine. U tom buretu stoji mozda 15 litara rakije, sipao moj otac kao da se bure ne rasusi...  dohfly Koliko bi mi trebalo da ga ocistim od rakije i da sledece godine tu bude crno vino? I jos jedno pitanje, slicno bure je prazno, vec dve godine, a pre toga je bila lozovaca, hteo bi da ga osposobim za vino. Kad pomirisem ne oseca se nikakav neprijatan miris (sirce, budj itd). Imam Jovicev prirucnik gde su opisana razna tretiranja buradi, ali za drzanje rakije. Cime je najbolje da ga operem? Ne bi bas da mu skidam dance...

Da bi bio siguran da se neće odraziti na vino burad od rakije treba pripremiti na sledeći način: Iz buradi izvući svu rakiju, oprati ih hladnom vodom pa zatim naliti sa rastvorom kreča u razmeri 1:30, (1 kg kreča 30 litara vode). Burad povremeno okretati, tumbati u periodu tretiranja od oko 5 sati. Zatim oprati sa hladnom vodom sve dok nepoteče bistra voda. naliti burad sa hladnom vodom i ostaviti da stoje maksimalno 48 sati. Ovo je prvi korak, a ono što je najvažnije da u prvoj godini tu burad treba naliti sa vinom koje neće biti namenjeno za piće već za destilaciju, tako da će to vino biti finalni čistač buradi. posle 4-5meseci čuvanja vina u takvim buradima, vino istočiti, destilisati ga u vinski destilat a burad su pripremljena za prijem i čuvanje vina, ali tek u narednoj sezoni.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 04. Oktobar 2011, 23:22:55 »

Ljudi moji Peca je neumoran na sve strane pomaze nam plemenitim odgovorima.Svaka Cast Svaka Cast verujem u ime mnogih sa foruma Veliki pozdrav.
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #98 Poslato: 05. Oktobar 2011, 00:34:33 »

Ovo je dobro...
Samo jos da vidim za vino koje cu da nalijem  Scratchhead Mislim imam sad u kaci vino koje jos vri i od toga cu peci rakiju. Problem je sto sam planirao da radim destilaciju odmah nakon okoncanog vrenja, tj da ne cuvam nista iz te kace. Dolazi do promene plana...
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 07. Decembar 2011, 15:35:48 »

Imam dva barrique bureta koja mi je uradio Zika iz Aleksandrovca i nekoliko za rakiju.Moram coveka pohvaliti, radi odlicne burice, samo malo laze za rokove.
Kao svi zleginjci Smiley
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #100 Poslato: 10. Januar 2012, 21:28:45 »

Ispraznio sam drveno bure od 100L u kome je bilo crveno vino, nisam ga prao, samo sam ulio nekih 20tak litara vode i 20gr vinobrana i tako ceka lepse vreme pa da se opere. Jel ovo ok?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #101 Poslato: 11. Januar 2012, 09:03:55 »

Mozda si trebao  prvo da ga isperes sa toplom vodom.
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #102 Poslato: 22. Septembar 2012, 14:40:57 »

U buretu je stajala voda duze nego sto treba. Sad se oseca na barena jaja  Sad Ima li pomoci? Soda, hipermangan?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #103 Poslato: 22. Septembar 2012, 23:55:50 »

Ako se oseća na barena jaja to i ne bi trebalo biti velik problem, to se oseća sumpor. Još ako voda nije bunarska već česmuša-hlorisana, smrad je očekivana pojava. Uzmi kalcinisanu ( pintersku ) sodu i dobro isperi bure hladnom vodom, nikako vrelom, zatim ako se još uvek oseća bure ( nakon dva tri ispiranja čistom vodom ) ti uzmi običnu soda-bikarbonu( 1 kg/100 lit bure) i mlaku vodu i valjaj bure jedno dobrih pola sata, ostavi na jednom dancu sat vremena, pa opet valjaj bure jedno pola sata, pa na drugom dancu sat vremena. Isperi hladnom čistom vodom par puta dok miris u potpunosti ne nestana, zadnju vodu iz bureta probaj na ukus , treba da ima ukus vode i ničega više. Trebalo bi da možeš da rešiš problem ovim postupkom. Meni je uspelo kada sam se zezno i u bure stavio vodu česmušu. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #104 Poslato: 23. Septembar 2012, 21:40:56 »

I posle svega toba ostavi bure napolju da se lepo provetri i osusi, ali ne da se rasusi!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.103 sekundi sa 22 upita.