kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna
|
|
« Poslato: 04. Septembar 2008, 19:01:29 » |
|
Godinama unazad moja porodica se bavi amaterskom proizvodnjom vina i to kada kažem amaterskom proizvodnjom mislim kako u pogledu materijalne koristi tako i u pogledu korišćene tehnologije.
Kako na ovom forumu postoji tema koja se odnosi na proizvodnju vina i koju sam pregledao ali sebe nisam našao jer se tamo pominje tehnologija koja je jako daleko od mene a verujem i od mnogih drugih ljubitelja vina koji se na sličan način bave proizvodnjom vina kao ja, otvorio sam ovu temu za nas obične smrtnike koji ne raspolažu sa hiljadama litra vina ali će iskustva i znanja ovih stručnjaka dobro doći nama amaterima.
Ono što me interesuje je da li iko na ovom forumu imao iskustva sa korišćenjem plastičnog bureta, sa plivajućim poklopcem, za vrenje šire pošto nameravam da kupim ove godine takvo bure i da ga koristim za ovu namenu. O tome sam razgovorao sa prozivodjačem ovih buradi iz Temerina i isti mi je kazao da neće biti nikakvih problema i da se za vreme vrenja u širu ne sipa parafin po obodu ali ja ipak imam nedoumice oko toga.
Pozdrav svima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 04. Septembar 2008, 19:32:08 » |
|
kbdk i ja se bavim amaterski proizvodnjom, ne zaradjujem od toga ali to nije razlog da ne pratim tehnologiju (koliko mogu) i ne primenim u praksi ono sto naucim Sad cemo mi tebe da preobratimo ovde na forumu, ima da radis sve po PS-u Na karaju krajeva svejedno je da li proizvodis 10 litara ili 10.000 litara, postupci su potpuno isti u oba slucaja... Sto se tice plasticnog bureta peca je ukratko pisao o tipovima plastike u ovoj temi pa procitaj... Ako ti je to plasticno bure samo za vrenje onda ti je plivajuci poklopac u tom slucaju nepotreban, kao i parafinsko ulje. Poklopac i ulje se koriste ako se u buretu cuva vino... Nemam sad vremena pa sam samo ukratko odgovorio a ti pucaj sa novim pitanjima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 04. Septembar 2008, 19:52:53 » |
|
Ma ne samo za vrenje. Ja sam iz mesta koje je naseljeno sa dosta Piroćanaca, a zna se kakav glas njih bije po pitanju štedljivosti. Šalim se normalno i izvinjavam svim Piroćancima pošto je taj epitet vezan za njih samo zbog viceva a u stvarnosti je to sasvim drugačije.
Normalno posle vrenja i pretakanja vino bi ponovo vratio u isto bure sa plivajućim poklopcem ali bi tada nasipao po obodu i parafinsko ulje. Ovu temu oko plastike sam već pročitao.
Ono što mi je nedoumica je prisustvo vazduha jer iz odgovora na onoj drugoj temi nisam shvatio da je prisustvo vazduha u postupku vrenja do te mere loše i nepoželjno. Uticaj mušica, prašine i dr. se može izbeći pokrivanjem bureta krpom ili sličnim materijalom. Ja sam do sada koristio crevo za odvod gasova koji nastaju prilikom vrenja i tako onemogućio kontakt vazduha sa širom ali nisam siguran da sam tim nešto postigao ili izgubio. Odgovor sa one druge teme nije bio decidan da je prisustvo vazduha potrebno ili ne odnosno da treba ili ne treba (ili barem ja to nisam dobro razumeo) pa zato još malo da pojasnimo to pitanje.
Dioda pošto si pomenuo "vranj" u onoj drugoj temi molim te pojasni kako to izgleda, čemu služi, i dr. U mom kraju se "vranj" zove otvor na bačvi sa prednje strane koji je sa donje strane ravan a u s gornje strane lučan i taj otvor se zatvara šrafom koji privuče poklopac sa unutrašnje strane bačve. Vranj za bure nisam video nikada ili pak ne znam na šta si mislio.
...Vidim i ja da će ovo biti "početak jednog divnog prijateljstva"...idu zimski dani.
Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 04. Septembar 2008, 23:04:14 » |
|
Ono što mi je nedoumica je prisustvo vazduha jer iz odgovora na onoj drugoj temi nisam shvatio da je prisustvo vazduha u postupku vrenja do te mere loše i nepoželjno. Nije lose i nepozeljno vec je neophodno u prva 2-3 dana fermentacije. Da bi se celije kvasca razmnozavale neophodan im je kiseonik, znaci na pocetku fermentacije sira se mora aerisati da bi ce celije kvasca namnozile u dovoljnoj kolicini da mogu da prevru sav secer u siri. Ukoliko se biomasa celija ne uveca do odredjenog broja jednostavno nece biti dovoljno celija koje ce moci da prevru sav secer i dovedu fermentaciju do kraja. Kako to prakticno radis? Uzmes kantu, ispustas siru na cesmi koja se nalazi na dnu suda u kom vri sira i sipas je opet u sud sa visine da bi se obogatila kiseonikom... Dovoljno je da tako prespes petinu zapremine, ako nisam u pravu neka me neko ispravi... Nakon toga pustis da kvasci potrose prisutni kiseonik i predju na anaerobni metabolizam kada nastaje ono sto nam treba - alkohol 8) Sto se vranjeva tice, nisam mogao naci sliku na google-u pa sam slikao vranjeve u knjizi...Evo da ne objasnjavam pogledaj sam o cemu se radi, imaju istu ulogu kao i crevo koje ti koristis samo su jednostavniji za upotrebu..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 04. Septembar 2008, 23:24:23 » |
|
Ako me neko slučajno ne napravi na budalu zbog onog vinobrana u širi, zbog ovog pretakanja mi to ne gine... Ali i to ću uraditi sigurno. Kaži mi samo jer je to pretakanje 1/5 šire dovoljno uraditi samo jednom za ta prva 2-3 dana ili treba svakog dana. I drugo pitanje je da li imaš neku ideju kako instalirati ovakav vranj ili u krajnjem slučaju crevo na plastičnom buretu sa plivajući poklopcem pošto ovo bure ima široki poklopac. Koliko god ti ova pitanja deluju glupo ovo je za mene ipak novina tako da... Kad se samo setim da sam ovaj forum našao sasvim slučajno...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 04. Septembar 2008, 23:31:37 » |
|
Ako me neko slučajno ne napravi na budalu zbog onog vinobrana u širi zbog ovog pretakanja mi to ne gine... Evo kako ja radim, prvi dan svakako manipulises sa sirom tako da nema potrebe, drugi preskocim i treceg prelijem otprilike petinu i to je to.. Nakon toga pustim da zavrsi faza burnog vrenja i onda idem dalje. Pitanja nisu glupa, jedino ja mogu dati glup odgovor ali ce me neko onda ispraviti i dopuniti Ja imam sudove od inoxa, ne koristim ni vranjeve niti creva, jednostavno ga poklopim onim poklopcem koji nije plivajuci i to je to. Mozda to nije bas najbolje resenje, ako neko ima neki bolji predlog neka javi... A kako si dosao na forum, google ili si kliknuo na neki link sa drugih sajtova?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 04. Septembar 2008, 23:39:58 » |
|
Pretakanje mi je sad jasnije. Još da razjasnim ovo oko vranja ili creva na ovom buretu i biću na konju. Možda je bolje pitanje kakva je šteta ako šira i posle 2-3 dana ima kontakt sa vazduhom ili pak ako tek tada nasipam parafinsko ulje po obodu? Do foruma sam došao guglajući u potrazi za ovom firmom koja proizvodi burad u Temerinu pošto sam broj telefona bio zaturio...slučajno kao što sam i rekao...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 04. Septembar 2008, 23:53:28 » |
|
Steta je ta sto prisustvo kiseonika moze da dovede do razvoja stetnih bakterija, narocito bakterija sircetnog vrenja... Druga stvar je sto u prisustvu kiseonika secer nece previrati u alkohol nego ce ga kvasci koristiti za raznmozavanje.. Sve dok traje vrenje ne treba ti plivajuci poklopac niti parafinsko ulje, njih stavljas tek kasnije kad fermentacija zavrsi!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 05. Septembar 2008, 00:00:44 » |
|
Ovo oko parafinskog ulja sam razumeo ali sam mislio da ću tako sprečiti kontakt vina i vazduha. Izgleda ipak da to tako ne može i da ću morati da izštrumpfujem neki drugi način za to ukoliko koristim ovo bure za vrenje... Ako neko ima neku ideju kako je najlakše to uraditi samo neka izvoli... Pozdrav svima...diodi pogotovo...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 05. Septembar 2008, 00:11:55 » |
|
Evo i mene, zamajavao me paradajz za kečap dosada, no idem na temu "amatersku" i amaterski. Zaječar sa okolinom, Salaš i dalje prema Negotinu, su respektujući tereni za proizvodnju grožđa, a svakako i vina, i sadrže posebne mikro klimatske uslove za proizvodnju kavlitetnih i vrhunskih vina, normalno od isto takvog grožđa sa tih terena. Postoji jedno zlatno pravilo u svakoj proizvodnji pa i kod proizvodnje vina. Nepostoji čarobna formula pomoću koje će se proizvesti dobro vino, namerno kažem dobro, da nebih koristio one termine: vrhunsko, kvalitetno sa geografskim poreklom, stono itd.. Postoji samo pravilo da treba raditi pravilno. A das bi se radilo prvilno, treba i poznavati šta je to pravilno, a to se da naučiti. Zato smo i mi svi ovde da razmenimo iskustva i znanja, i da razbijemo razne zablude koje posle izvesnog vremena se odomaće i postanu pravilo a koje to nije. Karakteristika amaterske proizvodnje vina je da ga proizvode ljudi iz ljubavi, hobija ili potrebe za sebe i bliže. prvi preduslov dobrog kvaliteta proizvoda pored poznavanja načina načina rada je dobro zdravo grožđe sa optimalnom količinom šećera, i zdravi i čisti sudovi, uz maksimalno održavanje čistoće svih sudova i mašina pri preradi grožđa, vrenju šire u vino, kao i pratećih mašina koje se koriste kao naprimer muljača, oceđivača ili presa, creva za pretakanje kadica kofa, levkova i ostalo. Pored toga koristiti sredstva preventive kao što je SO2 i kasnije korišćenje kvasaca, sredastava za bistrenje itd. Sve to izgleda mnogo komplikovano u početku, ali praktično je lako izvodljivo i jednostavno. Grožđe se jednom mulja u godini, otače ili ne šira i prati dalji tok fermentacije, taloženja(bistrenja), kao nege i čuvanja. Posle deset meseci kada dođe vreme za novu berbu, mnogi baveći se totalno drugim poslovima, zaborave kako beše to ili ono, pa pokušaju da improvizuju, i naravno pogreše, zato obavezno zapišite to što radite i kako to radite pod uslovom da ste koristili saznanja stručnjak, bilo ličnim informisanjem ili preko knjiga. Navešću primer jednog mog prijatelja koji se spremao da sumporiše i bistri vino. Trebalo je da se sumporiše sa 20 grama vinobrana i bistri sa sto grama klarola na sto litra vina. On je postupqak dobro zapamtio ali je obrnuo doziranje, pa je sumporisao sa sto grama vinobrana i pokušao da bistri sa dvadeset grama klarola, oni koji već poznaju dovoljno tehnologiju proizvodnje vina zanju šta je dobio. No sada nešto i konkretno o smeštaju i načinu fermetisanja šire. Sud u kome se obavlja fermentacija nesme biti totalno zatvoren bez prisustva vazduha jer će doći do pucanja suda usled stvorenog pritiska CO2 koji nastaje pri vrenju. No hajd da napravim pauzu pa da nastavim malo kasnije.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 05. Septembar 2008, 00:21:49 » |
|
Kratak pravac rada pri proizvodnji vina: 1.Muljanje sa preventivnim sumporisanjem grožđa (najčešće od10-20gr na 100kg) 2.Otakanje šire(kod prizvodnje blih vina) 3. Bistrenje šire(ima opisan način kao, negde na ovim temama) 4.Otaknje šire sa taloga (najčešće i ne duže, posle 24 sata) 5. Zasejavanje razmnoženim selekcionisanim kvascima 6.Otakanje prevrelog vina posle završene burne fermentacije(najčešće posle 25-30 dana) sa što većim provetravanjem (otvoreno pretakanje) 7.Bistrenje vina klarolom ili slično 8.Drugo pretakanje i skidanje sa taloga (najčešće posle 30 dana po ubacivanju sredstva za bistrenje) 9.Treće pretakanje, polovinom ili krajem februara.......
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 05. Septembar 2008, 00:42:29 » |
|
Peco, prijatelju, druže,...namerno sam otvorio ovu temu za nas smrtnike koji nemaju onu "stelt" tehnologiju kao ti i tebi slični pa samim tim ne mogu ni da je primene. Ako si naveo ovo što si naveo u ovom poslednjem postu kad bi samo objasnio kako sve to praktično izvesti u uslovima amaterske proizvodnje vina koju primenjujem ja i meni slični. Lako je tebi kad imaš od tehnologije sve...a teško je meni i meni sličnim koji imaju muljaču nešto sudova ili ni to...ali imaju volju i želju. Moje pitanje se odnosi prvenstveno na proizvodnju belog vina jer crno ne pijem...u stvari ja ne pijem ni belo vino...ja pijem samo i jedino...i uvek samo ŠPRICER koji se pravi sa sodom ili kisleom vodom ali da nije HEBA... Pozdrav svima...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 05. Septembar 2008, 01:09:04 » |
|
Hajdemo onda ovako: Imaš zrelo i relativno zdravo grožđe, dobre i čiste sudove, muljaču i dobru volju: e pa kreni: Oberi grožđe i doteraj kući. Nađi pomoćnike, postavi muljaču, i pre nego što kreneš sa muljanjem pospi grožđe sa 10gr vinobrana na svakih 100kg grožđa. Kreni sa muljanjem, pošto sam pročitao da odmah otačeš širu, tako i sada uradi otači širu u sud gde će da vri. Kad si svo grožđe izmuljao i svu širu otočio, odmah u nju dodaj još 20 grama vinobrana na svakih sto litara koje imaš otočeno. Odmah zatim u tu istu širu dodaj klarol(bentonit), koji si kupio u Zaječaru u nekoj poljoprivrednoj apoteci. Klarol si potopio u vodu 12 sati pre nego što si počeo da muljaš grožđe. Količina klarola je 100grama na svakih sto litara šire. Kad si ubacio klarol u širu, uzmi jednu plastičnu kofu pa istoči širu preko donje slavine(šejtova), i sipaj odozgo u isto to bure ili kacu svejdno, i to jedno pet šest puta ponovi da bi se ubačeni klarol svuda raširio po širi. Sada to ostavi do sutra popodne. Sutra popodne spremi jedan prazan prihvatni sud pa poalko sa crevom otoči svu bistru širu, dobro pazeći da se ne prebaci talog sa dna suda. Sada taj sud u kome je bila šira očisti od taloga, operi ga dobro vodom, ocedi, postavi ga na staro mesto pa u njega vrati bistru širu da polako vri, fermentira. Ako ti šira vri u buretu, gornji vranjski otvor prekri sa čistom navlaženom krpom, a oko nje pospi jednu kesicu vinobrana . Nešto zaboravih, ako si kojim slučajem negde nabavio vinski kvasac, pre nego što staviš navlaženu čistu krpu, sipaj prema upustvu razmnoženi vinski kvasac, a onda uradi ono sa krpom i vinobranom. Zaboravi na creva, crevca i posude sa vodom u koje ćeš da ih uroniš da brboću. To ti više nije potrebno. Ako si sve uradio kako ti ovo napisah ti sačekaj dvadesetak dana koliko će da traje "fina" burna ili prva fermentacija, a u međuvremenu poszovi drugare, prijatelje i ljubitelje vina, neka dođu ovde da se družimo, pitamo i zabavlajmo!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kbdnk
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 05. Septembar 2008, 01:23:56 » |
|
Peco ovo sam sad skontao ali normalno moram da pitam nešto. Jer to znači da vino može da vri u plastičnom buretu sa plivajućim poklopcem koje je prekriveno krpom na koju je posut vinobran ili sam ja loše razumeo. Drugo pitanje je koliko je vinobrana potrebno posuti na tu krpu i Treće pitanje je koliko košta taj visnki kvasac, gde se kupuje, kolikoje potreban na svakih 100 litara šire... Mnogo pitanja...ali mnogo je i neznanja...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 05. Septembar 2008, 01:37:19 » |
|
Vino može da vri u plastičnom buretu sa plivajućim poklopcem. Poveži ga sa čistom navlaženom krpom i pospi po njoj dve kesice vinobrana. Vinski kvasac bi mogao možda da nabaviš u poljoprivrednim apotekama u Zaječaru ili Negotinu, cena nije velika i onaj ko će ti prodati reći će ti i koja količina ti je potrebna na sto litara. Ako nemožeš da nabaviš ja ću ti poslati gratis, javi mi se preko privatnih poruka ovog sajta i ostavi mi adresu i za koju količinu šire ti je potrebno, uz to ću ti poslati i upustvo! Ili mi ostavi samo broj mobilnog pa ću ja tebe pozvati!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|