23. Januar 2025, 14:11:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 58 59 [60] 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 535369 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #885 Poslato: 09. Novembar 2020, 22:53:56 »

Bilo bi poželjno izmjeriti SO2 i onda ga korigirati. Dodatkom 10 g PYROVIN-a u 100 l vina podiže se nivo SO2 za približno 50 mg/l. Stavi pyrovin i podigni sumpor oko 30 mg/l. Sve slobodno promješaj. Nakon 10 tak dana skini sa taloga.
Sa taloga ja skidam tako da koristim gumu i bambusov štap gumu zavežem za taj štap 2 do 3 cm iznad i vino se ne zamuti. I to stavi u domežon moš u isti prethodno dobro opran.

Količina pyrovina se u tako malim količinama mjeri miligramskom vagom
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #886 Poslato: 09. Novembar 2020, 23:25:59 »

Cilj svakog vinara bi trebao biti da napravi kvalitetno održivo vino sa što manje sumpora. Zato bi upotreba sumpovina ili vinobrana trebala biti precizan deo tehnološkog postupka. Svako vino drugčije vezuje sumpor pa znamo da crvena vina sumporimo manje nego bela, vina sa više kiselina manje nego ona koja imaju manje kiselina. Sam najbolje znaš kakvo ti je vino. Meni se čini da si već stavio dosta, 10g vinobrana je po meni prevelika doza za zdravo grožđe.
Svakako bi trebalo dodati određenu količinu pred svako pretakanje, doza e smanjuje za svako naredno pretakanje. Moje belo vino je tretirano sa 4 grama pred prvo pretakanje.
Ako koristiš sumpovin treba da je 1 deci jednako 10g vinobrana.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #887 Poslato: 10. Novembar 2020, 00:33:01 »

@ibrik navedena vrijednost pyrovina je prepisana sa pakiranja. Da ne bilo zabune treba staviti količinu kad se vidi koliko ima preostalog i dodati onoliko koliko je potrebno. Nitko nije ni rekao da treba staviti 10 g. Ja sumpovin stavljam kod taložena a kasnije samo pyrovin jer je om najčistiji   
Sačuvana

ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 82.0

« Odgovor #888 Poslato: 10. Novembar 2020, 19:21:47 »

Cilj svakog vinara bi trebao biti da napravi kvalitetno održivo vino sa što manje sumpora. Zato bi upotreba sumpovina ili vinobrana trebala biti precizan deo tehnološkog postupka. Svako vino drugčije vezuje sumpor pa znamo da crvena vina sumporimo manje nego bela, vina sa više kiselina manje nego ona koja imaju manje kiselina. Sam najbolje znaš kakvo ti je vino. Meni se čini da si već stavio dosta, 10g vinobrana je po meni prevelika doza za zdravo grožđe.
Svakako bi trebalo dodati određenu količinu pred svako pretakanje, doza e smanjuje za svako naredno pretakanje. Moje belo vino je tretirano sa 4 grama pred prvo pretakanje.
Ako koristiš sumpovin treba da je 1 deci jednako 10g vinobrana.

Stavio sam 3 grama na 30 litara belog vina i to sam se vodio sa tvrdnjama odavde. Naime većina ćlanova odavde tvrdi da je za zdravo grožđe dovoljno 1 gram na 10 litara dok je za bolesno to čak i 1.5 grama na 10 litara.

Grožđe je inače bilo u perfektnom stanju jer sam bobice skidao sa peteljki. Grožđe je inače bilo zdravo i još sam odvojio loše bobice tokom skidanja sa peteljke.

Stavio sam vinobran jer sam se prošle godine opekao, nisam ga stavio uopšte i imao sam oksidaciju. Vino je tada bilo boje vinjaka, možda za nijansu tamnije a već zadnje flaše su bile još malo pa braon. Posle me je komšija nagovorio da probam sa vinobranom jer je i on sam to probao, odavde sam našao koja je doza u pitanju.

Još nešto mi je palo na pamet, koliko bi pametno bilo koristiti vitamin C kao zaštitu od oksidacije? To ću barem lako naći u apoteci ali me zanima da li neko ima ideju da li može on da zaštiti vino i pre svega, da nije štetan za vino? Baš mi je sad problem jer ne znam kako ću dalje a da ne izložim vino kiseoniku.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #889 Poslato: 10. Novembar 2020, 20:59:41 »

Dobro si postupio a možeš prije pretoka napraviti i zračni test. Stavi malo vina u čaču i to ostavi 24 h ako ne promjeni boju onda je u redu. U protivnom potrebno je dodati pirovin, ponoviti test i pretočiti. To sa vitaminom C nemoj čudinjati.
Nek se završi fermentacija i uživaj u dobroj kapljici. Male su to količine vina.
Pazi da ti taj domežom ne bude poluprazan jer češ brzo dobiti vinski ocat.
Sačuvana

ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 82.0

« Odgovor #890 Poslato: 11. Novembar 2020, 09:31:50 »

Dobro si postupio a možeš prije pretoka napraviti i zračni test. Stavi malo vina u čaču i to ostavi 24 h ako ne promjeni boju onda je u redu. U protivnom potrebno je dodati pirovin, ponoviti test i pretočiti. To sa vitaminom C nemoj čudinjati.
Nek se završi fermentacija i uživaj u dobroj kapljici. Male su to količine vina.
Pazi da ti taj domežom ne bude poluprazan jer češ brzo dobiti vinski ocat.

Važi, probaću zračni test.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #891 Poslato: 15. Novembar 2020, 23:31:59 »

Bio sam danas u podrumu  i donio sam mladog traminca. Arome, mirisi , okusi su izvanredni. Ima  blijedu  zlatno žutu boju. Napravio sam i neka mjerenja so2 je 35, kiseline su 8 a alkohol je 11,4. Nadolio sam sve bačve do vrha i dalje ostavio vrenjače  na njima. Sa svim sam jako zadovoljan a pomalo me iznenadio manji postotak alkohola koji je do sada za ove sorte uvijek bio iznad 12. Uz pravilnu i pravovremenu zaštiti ne bi trebalo biti problema sa održavanjem na duži period.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #892 Poslato: 16. Novembar 2020, 10:44:03 »

Jel to ukupan SO2?

Visoke kiseline. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #893 Poslato: 16. Novembar 2020, 12:00:45 »

Mjereno sa epruvetom i reagensomn. Alkohol ebuliometrom. Mislim da još nije odkipjelo do kraja. Ogranoleprika je sad presudna. Ali idem u dalmaciju pa ću ponijet nek se proba. Sad su tri bačve pune i kak je so2 još uvijek dobar nemam namjeru pretakati. A kako je vino taloženo u bačvi ima jako malo preostalog taloga. U bačvi od 54 litre oko 1.5 cm.

Usput kolike su kiseline poželjne za ovu sortu
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #894 Poslato: 16. Novembar 2020, 14:45:15 »

Moram dodati da je usprkos dobroj zaštiti vino oksidiralo. Danas sam popio malo i vidio da je vino dobilo smeđu boju. Ništa mi se to ne sviđa a vidim simpora ima jer sam opet provjerio.
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #895 Poslato: 16. Novembar 2020, 17:41:26 »

Mrki prelom? Jesi li radio ogled pred pretakanje?
Moraćeš da dodaš još sumpora, kod blago posmeđenog vina supor je dovoljna mera.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #896 Poslato: 17. Novembar 2020, 18:57:46 »

Mrki prelom, sivi lom ... Ovdje je u pitanju oksidacija odnosno kad vino u dodiru sa zrakom mijenja boji, odnosno potamni. Iako sam kao i prošle godine stavio istu količinu sumpovina u taloženju i to vino je i sad odlično, sad se pojavila oksidacija. Dobio sam savjet od prijatelja koji je iskusni vinar. Rekao mi je da moram to vino pretočiti i jako sumporiti. Kaže stavi 20 g pyrovina na 100 litara i pričekaj nekoliko dana i trebalo bi se izbistriti. Ja sam napravio eksperiment na 1 litri u koju sam stavio  1 g danas i već sad oksidacija nestaje.
Ali to je bilo u najmanjoj bačvi u kojoj je bilo i najviše taloga. Treba vidjeti kako je u ostalim bačvama i napraviti zračni test pa ću se prilagodit sa zaštitom. I nakon 20 godina podrumarenja uvijek ima iznananeđenje.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #897 Poslato: 17. Novembar 2020, 21:26:05 »

A ko ga nema.

Ma nisam ti rekla za kiseline ni zbog čeg drugog,nego što mi je bilo impresivno.
Naravno nema tu pravila,zavisi itekako od podneblja.

Kod tehnološke zrelosti bitno je više parametara a nama na jugu je teško imati prirodno te kiseline.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #898 Poslato: 18. Novembar 2020, 22:48:09 »

Stavio sam 0.7 grama pyrovina u 1 litru vina i uspio sam skinuti oksidaciju i vino je poprimilo svoju boju
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #899 Poslato: 07. Februar 2021, 16:05:11 »

Ove godine po prvi put imam i samotok. Danas sam ga kušao za sada sve zadovoljava sumpori su pali na 25 pa sam dodao 5 g na 1 hl, alkohol je 13%vol. Prezok za 7 dana.

Sačuvana

Stranice: 1 ... 58 59 [60] 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.079 sekundi sa 21 upita.