Cilj svakog vinara bi trebao biti da napravi kvalitetno održivo vino sa što manje sumpora. Zato bi upotreba sumpovina ili vinobrana trebala biti precizan deo tehnološkog postupka. Svako vino drugčije vezuje sumpor pa znamo da crvena vina sumporimo manje nego bela, vina sa više kiselina manje nego ona koja imaju manje kiselina. Sam najbolje znaš kakvo ti je vino. Meni se čini da si već stavio dosta, 10g vinobrana je po meni prevelika doza za zdravo grožđe.
Svakako bi trebalo dodati određenu količinu pred svako pretakanje, doza e smanjuje za svako naredno pretakanje. Moje belo vino je tretirano sa 4 grama pred prvo pretakanje.
Ako koristiš sumpovin treba da je 1 deci jednako 10g vinobrana.
Stavio sam 3 grama na 30 litara belog vina i to sam se vodio sa tvrdnjama odavde. Naime većina ćlanova odavde tvrdi da je za zdravo grožđe dovoljno 1 gram na 10 litara dok je za bolesno to čak i 1.5 grama na 10 litara.
Grožđe je inače bilo u perfektnom stanju jer sam bobice skidao sa peteljki. Grožđe je inače bilo zdravo i još sam odvojio loše bobice tokom skidanja sa peteljke.
Stavio sam vinobran jer sam se prošle godine opekao, nisam ga stavio uopšte i imao sam oksidaciju. Vino je tada bilo boje vinjaka, možda za nijansu tamnije a već zadnje flaše su bile još malo pa braon. Posle me je komšija nagovorio da probam sa vinobranom jer je i on sam to probao, odavde sam našao koja je doza u pitanju.
Još nešto mi je palo na pamet, koliko bi pametno bilo koristiti vitamin C kao zaštitu od oksidacije? To ću barem lako naći u apoteci ali me zanima da li neko ima ideju da li može on da zaštiti vino i pre svega, da nije štetan za vino? Baš mi je sad problem jer ne znam kako ću dalje a da ne izložim vino kiseoniku.