03. Oktobar 2024, 13:58:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 59 60 [61]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 524507 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 89.0

« Odgovor #900 Poslato: 13. Jun 2021, 21:33:29 »

Prije 7 dana sam dosumporio samotok. Danas sam to prelio u manju bačvu a jedan dio sam flaširo i buteljirao. To je posebno vino za nekoliko nijansi tamnije od onog drugog. Arome su značajno izraženije i osjeća se puniji i miris i okus od "običnog" traminca. Sumpori su 30mg/l a alkohol je 13% vol.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #901 Poslato: 16. Septembar 2021, 18:42:29 »

Koliko može uticati peteklja od grozda, ako ostane u masulji nekih 30 do 40 min max. Nemam muljaču koja odvaja automacki, već sve ide zajedno pa ručno odvojim peteljke.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #902 Poslato: 16. Septembar 2021, 20:06:35 »

Zanemarivo
Sačuvana

Pitam jer ne znam
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #903 Poslato: 28. Septembar 2021, 17:25:32 »

U jednoj bacvi javimo mi H2S (sumporvodik), nedugo nakon što je počelo vrenje (4-5 dan). Mislim da je najveći krivac kvasac Cross Evolution. Samo jedan dan nisam stigao ubacit boce sa ledom, temperatura se popela i odmah mi se javio taj neugodan miris. Tek sad sam pročitao da hoće to sa ovim kvascem. Inače grožđe je bilo super, sve urađeno kako treba sumporenje, bistrenje, hrana.... Odmah sam uradio pretakanje da ga ozračim, miris je skoro nestao ali ipak se malo osjeti. Šta uraditi dalje, dali još pretakati ili nešto ubaciti od sredstava. Odmah sam spustio temperaturu. Takođe šta očekivati od tog vina, svi fini mirisi su za sad nestali, s obzirom da vrenje još nije ni na pola?
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
bojanlazovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #904 Poslato: 18. Oktobar 2021, 18:48:38 »

Pozdrav svima. Prvo bih hteo da se zahvalim svima koji su podigli i razvili ovaj forum. Čitajući ga, ove godine sam i sam prvi put pokušao da napravim svoje vino. Pratio sam sve korake i savete od početka ove teme. Nakon muljanja, sam pretičio sok od belog grožđa u bure od medicinske plastike, dodao bentonit i kvasce ( mislim da je to  prva greška). Pa 24 sata nakon toga kada mi se učinilo da nisam trebao da stavljam bentonit, sve sam pretičio i vratio u čisto bure ( skinu ga sa taloga od bentonit). Zatvorio hermetički i stavio vranj. Od tada je prošlo oko 10 dana. Sve vreme mi u vranju ne bucka voda, kada pogledam sok  vidim da lagano vri. Moje je pitanje, da li je problem sto nema burnog vrenja.
P. S
Za vreme muljanja sam dodao vinobran po preporuci. A hranu za kvasce nakon sedam dana.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #905 Poslato: 18. Oktobar 2021, 23:17:47 »

izmjeri šećere pa vidi da li padaju
Sačuvana

bojanlazovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #906 Poslato: 20. Oktobar 2021, 21:02:03 »

Danas sam izmerio sa širometrom , i dobio sam vrednost koja mi je malo čudna . Bilo je 20 Oe na 15 stepeni . Po upustvu bi trebalo da oduzmem 0.2 na svaki stepen ispod 20 . Tako da mu to dođe 19 Oe . Koliko sam shvatio to je skroz malo šećera ostalo da prevri . Ako sam ostavio u bure 7.10 do danas je prošlo 13 dana . Kad saam danas otvorio bure mošt je i dalje lagano bućkao po površini . Po mirisu , kada se približim površini osetim jak "miris " alkohola . Na ukus ....nisam baš vičan da odredim kako je , osetim kao da je blago gazirano ....

Temperatura mošta je 15 stepeni , toliko bi trebalo da je i u podrumu . Mošt je i dalje mutan , svetlo braonkaste boje .
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #907 Poslato: 20. Oktobar 2021, 22:45:29 »

bit će to dobro dodaj malo hrane za kvasce i zatvori vrenjačom
Sačuvana

dragantodorevic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #908 Poslato: 25. Septembar 2022, 19:45:30 »

Pozdrav svima,

Kako mi je ovo prva poruka, želeo bih svima na ovom forumu da se zahvalim za sve savete koji su super!

Čitajući poruke, nisam nigde naišao na ovo što se kod mene pojavilo na belom vinu. Pojavili su se eki grumenčići, možda kvasca ili čega već, nadam se da će se sa slike videti više, pa me zanima da li je neko imao sa ovim iskustva i šta je pametno činiti u ovom slučaju?

link slike: https://photos.google.com/share/AF1QipOQoQdzS-3c6NrMV_yyQITMYQVaAH5X05ZETH-f0sKCy80XoTFitl2Wy5EDvJqrIw/photo/AF1QipPPY_0cI_HAh8T0NRKUPLp8mRdm5V8CoYnPJtD0?key=VThjWnF6YmhVemx4ZmExLU5NYUF5elh6SGRDelJ3
Sačuvana
Juzna pruga 77
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #909 Poslato: 12. Oktobar 2022, 08:21:28 »

Pomogao bih ti ali stvarno ne znam. Pročitaj prethodne stranice i sigurno pišu i o tvom problemu.
Ja sam belo vino odlio, dodao kvasac i posle 2 dana krenula je fermentacija. Šira je 16,5 stepeni. Nadam se da će biti lepo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 59 60 [61]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 21 upita.