crnitrn
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 18. Septembar 2010, 20:08:07 » |
|
Misljenje vase!? Sumporisao sam kljuk oko 100g na 1t belog gozdja, a sud u kojem ce biti vino jedna sipka sumpora na 100l. Nameravam da pravim vino od samootoka dakle bez cedjenja da li je dovoljno ovo sumporisanje ili da u siru (samotok )dodam jos malo vinobrana! Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 18. Septembar 2010, 22:19:15 » |
|
Ovisno o stanju grozdja. Jel planiras uopce taloziti? Ili je to vec u procesu? Ako talozis ja bi jos dodao 5-10g vinobrana ukoliko grozdje nije jako trulo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 19. Septembar 2010, 06:53:10 » |
|
Da talozenje obavezno, danas izdvajam samotok sutra popodne pretakanje. nije nesto mnogo trulo tako da nebi trebalo mnigo sumporisanja!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dragisha
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 02. Oktobar 2010, 08:48:06 » |
|
Dva pitanja 1. Juce mi je doslo bijelo grozdje-zilavka iz hercegovine i kada sam poceo da muljam vidio sam da nemam obicni vinobran, pa sam stavio 10g na 100 l kljuka vinobran sa taninom ?
2. Nisam imao ni spremljen bentonit pa cu tek danas da presam i stavim bentonit, a sutra kvasce ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ano
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 02. Oktobar 2010, 09:04:22 » |
|
Sto se tice prvog pitanja nisam radio sa taninima a za drugo mislim da ti je mnogo stojalo posle muljanja ali boze moj presuj stavljaj vinobran da ti ne krene bentonit pa sutra otaci i stavljaj kvasce.Ako ti je veca temperatura sire rashladi je nekako da ti ne krene fermentacija pre skidanja sa taloga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 10. Decembar 2010, 11:32:24 » |
|
Dali vinobran utice na boju vina. Poslije stavljanja vinobrana i otvorenog pretakanja vino mi je izgubilo na intenzitetu boje. Dali je to odradio vinobran ili se izbistrilo pa i posvjetlilo. Radi se o vrancu i bilo je bas tamno, a nije ni ovo kriticno samo sam radoznao. Ako je to posledica vinobrana onda se to nije moglo izbeci!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 10. Decembar 2010, 21:26:50 » |
|
To je zbog vinobrana i boja ce se vremenom vratiti. Iskren da budem zaboravio sam sta se tacno desava, u hemijskom smislu, i zbog cega dolazi do privremenog slabljenja intenziteta boje. Sve u svemu nemas razloga za sekiraciju 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran_ru
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 14. Decembar 2010, 01:36:23 » |
|
Hvala na informaciji pozdrav !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 30. Septembar 2011, 07:40:41 » |
|
pozdrav svima.MOlil za jednu brzu pomoc.Prijatelj mi je mesto 10 grama stavio 100 gr vinobrana na 100litara sire.Dali postoji nacin da se oslobodi te ogromne kolicine vinobrana.Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 30. Septembar 2011, 10:37:36 » |
|
Samo otvoreno pretakanje,koliko ce pomoci ne znam.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 30. Septembar 2011, 21:18:24 » |
|
ili zagrejati na T oko 45 do 55 C i odrzavati tako dva do tri sata uz povremeno mesanje. I odmah da znate da ne ocekujete super kvalitet vina.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 01. Oktobar 2011, 10:46:29 » |
|
http://www.vina-kosutic.hr/download/molekularniso2.xlsAktivna excel tablica ovisnosti SO 2 o pH, temp i postotku alkohola.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mastija02
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 24. Septembar 2012, 13:06:53 » |
|
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na ovome forumu.
Ovako... imam jedan problem. Par dana nakon fermentacije pocela mi se stvarat plijesan na vrhu mošta... zbog toga... stavio sam vinobran. I naravno , krivo sam protumačio koliko količine vinobrana mora ići na toliko i toliko litara mošta. Imam dvaput po 14 litara vina u posudama. Stavio sam na svaku posudu po jedan vinobran od 10 grama i zaustavila mi se fermentacija. Par dana kasnije sam kupio vinski kvasac i stavio u svaku posudu preporucenu količinu. Pitanje je slijedeće : jesam li uzrokovao zaustavljanje fermentacije dodavanjem previše vinobrana ( i jesam li previše dodao vinobrana opčenito (20 grama na dve posude od 14 litara). Molim vas da mi što prije odgovorite.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzingis kan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 24. Septembar 2012, 14:16:42 » |
|
vinobran si trebao da stavis pre fermentacije tj. u trenucima dok si muljao grozdje.Mera je 10 g vinobrana /100 litara kljuka. u svim kasnijim obradama (pretakanjima) ides pola manje 5g/100 litara. Nije mi jasna ta plesan na vrhu. trebao si da ga otocis sa kljuka u drugu posudu na doviranje, zastitis od kiseonika...U svakom slucaju 20 grama vinobrana na deve posuede od 14 litara je previse
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mastija02
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 24. Septembar 2012, 14:30:10 » |
|
i šta mi je sada činiti? Hoće li fermentacija početi ponovo ? I šta će biti od prevelikog udjela vinobrana ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|