06. Decembar 2024, 09:03:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sumporenje  (Pročitano 54534 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Parametar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 24. Septembar 2012, 15:58:05 »

Stavio si 7 x veću količinu vinobrana od one koja treba.
Probaj propuhivati, luftati, razbijati, bućkati mošt da ti ispari sumpor, ali jako teško.....
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 24. Septembar 2012, 17:55:45 »

ne osjeti mi se miris sumpora toliko , zbog toga sto sam ostavio da ima dotok kisika. Ima li ikakve sanse da krene fermentacija, jos mi nitko nije odgovorio  ?Smiley
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 24. Septembar 2012, 18:52:31 »

Evo probao sam sa strojem izmixat... mogu reći da je dosta sumpora isparilo (pogotovo u drugoj posudi) ...može li mi netko konkretnije odgovorit na sve ovo, puno bih vam bio zahvalan.
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #33 Poslato: 24. Septembar 2012, 19:19:57 »

Ukupni sumpordioksid u vinu ne mozes smanjivati nazalost, prekardasio si ukupno dozvoljeni sumpordioksid koji je dozvoljeno da se nadje u vinu. Sreca je sto se radi o neznatnim kolicinama i o maloj vrednosti. Probaj ti to da opises drugim recima, ako je nakon fermentacije sta ce ti onda previranje vec je prevrilo. Verovatno mislis par dana nakon pocetka fermentacije sto je nemoguce da u tolikoj kolicini ugljendioksida dodje do opisanog problema. Bice da se iz nekog razloga formirala kolonija kvasaca na povrsini sto i nije neki problem.
Moj savet je kupi novu kolicinu grozdja po recimo 50 dinara za kilogram i jovo nanovo, ali pre toga procitaj malo ovde na forumu kako se to radi.
Kvasci ce i pored svega proraditi kada prestane sok.
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 24. Septembar 2012, 20:15:21 »

Dodao sam jos i vinskog kvasca, nakon prestanka fermentacije ... jedna posuda je pocela vrit odma u pocetku(prije dodavanja vinobrana i vinskog kvasca, ali mi se pocela stvarat plijesan na vrhu , pa sam stavio vinobran  Undecided )...dok druga uopce nije (jos ima onaj miris mošta.. a i tu drugu sam kasnije odnio u podrum- pošto sam grožđe za nju kasnije brao). Danas sam prozračio obadvije posude, proluftao i riješio sam se dosta smrada od sumpora ( u drugoj posudi sumpor se ni ne osjeti, ima miris po soku, dok se u prvoj jako malo osjeti)...sad pitanje je..da li da pricekam da pocne nanovo fermentacije ... ili me ovaj smanjen miris sumpora vara ..te će bitno štetno za zdravlje ako ga budem ikad konzumirao ?
Sačuvana
dzingis kan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #35 Poslato: 25. Septembar 2012, 12:02:24 »

Mastija, mani se ispravljanja neceg sto se tesko moze ispraviti. Treba to vino posle da pijes ili njime da posluzis goste. Prospi to, jos imas vremena da kupis grozdje, i kreni sa muljanjem novog grozdja. Nemoj da preterujes sa vinobranom
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 25. Septembar 2012, 19:27:23 »

Nisam kupovao grožđe, to je sve iz mog dvorišta. I žao mi je bacat (moja stara stavi jedno pakovanje vinobrana na 10 l tekučine kad pravi zimnicu, pa smo još živi  Laugh). Prosipat ću ako je u pitanju smrtna doza, ali vjerujem da bi bila samo glavobolja u pitanju. Ako stvarno bude ne pitko učinit ću to...
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 25. Septembar 2012, 19:43:37 »

...a i sumnjam da će krenit vrenje (ponovo) uopće.... tak da neće nikad ni bit vino  Smiley
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #38 Poslato: 25. Septembar 2012, 20:36:52 »

Kolicina vinobrana koja je u tvom vinu, ne moze se reci da je stetna za zdravlje, i ja nisam to hteo da kazem, vec da si presao dozvoljenu granicu, ali za sopstvene potrebe nema ogranicenja. Sira ce sigurno poceti da previre, inace kada ne bi, to bi bio divan recept za slatko vino (sok). Drzi ga na sobnoj temperatuti i naoruzaj se strpljenjem.
Sačuvana
Mastija02
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 25. Septembar 2012, 20:56:52 »

hvala puno , to je vec konkretniji odgovor Cheesy
Sačuvana
velja22
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 09. Maj 2023, 10:07:09 »

Dobar dan,
Ovo je moje prvo obracanje na forumu i odmah pocetnicko pitanje Smiley

Planiram da na jesen kupim 200kg crnog grozdja i napravim vino za svoje potrebe. Kupio sam enzime, kvasac, hranu za kvasce i vinobran.
Intersuje me kako da 20g vinobrana pospem na 200kg grozdja pre muljanja, u gajbicama? Da li treba da se rastvori prvo ili samo da prasim po grozdju?
Kada sipam enzime a kad kvasac? Da li treba cekati 24h (procitao sam negde ovaj podatak) od upotrebe vinobrana pa tek onda sipati kvasac?
Kada sipam hranu za kvasce?

Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 21 upita.