U pravilniku o kvalitetu al.pica posebno je pomenuta rakija od suvog grozdja.
O njoj sam cuo oporecna misljenja. Da je oobra i da nista ne valja.
Pricao mi je jedan prijatelj da je na fruskoj gori pece neki poznati kafedzija kada mu nestane negove loze i da su gosti-zadovoljni.
Kakva su vasa degustaciona iskustva sa ovom vrstom rakije.
Navodno od kilograma suvog gorzdja dobije se 3 litra rakije!? Tehnologija , kako sam cuo, ide ovako. Na kilogram suvog grozdja
ide 5-7 litara mlake vode, kvasac, fermentacija itd...
Ako je ovo dobra rakija - trenutno se moze napraviti i za male pare. Kilogram suvog grozdja iz Irana je od 80 do 100 dinara.
Pod uslovom da nisam promasio - otvaram temu.
pozdrav svima
Ја нисам на онај наш скуп понео своју ракију од султана грожђица коју правим већ већ дуже време и која ми је и прва ракија, прва креација.
Мењао сам штошта на њој и тренутно је правим у једнократној дестилацији на јачину од неких 53 % а онда разблажим на 43%.
Међутим, мислим да ћу ускоро поново нешто мењати.
Ја ракију оцењујем као добру али остали људи различито: некима се изузетно свиђа а другима баш и не.
Интересантно је да се сад не свиђа онима који су је одлично оцењивали кад сам је правио у чистом препепку на 72% јачине.
Рецепт који наводите није добар.
Вода коју треба додати одговара количини изгубљене воде приликом сушења а то је, отприлике, на сваки килогарам сувог грожђа око 3,5 литре. На овај начин добије се ком између 10 и 11%.
И није могуће, без заслађивања шећером, добити толико ракије од килограма сувог воћа. Проценат шећера у сувом грожђу, султани, око 64%, што значи да се у препеку, и кад се разреди, може од килограма добити око 7 до 7,5 дл ракије а у једнократној дестилацији око пола литре (и доста патоке).