|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #270 Poslato: 26. Oktobar 2020, 16:37:50 » |
|
Čekaj, 35vol% ti je meka rakija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #271 Poslato: 26. Oktobar 2020, 16:53:03 » |
|
Čekaj, 35vol% ti je meka rakija?
Da toliko je ispalo pekao sam do kraja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #272 Poslato: 26. Oktobar 2020, 16:56:52 » |
|
Pa kako čovječe, koliko je bilo u materijalu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #273 Poslato: 26. Oktobar 2020, 17:09:46 » |
|
Kotao je od 60 litara i bilo je 6 kotlova. Ispada oko 8.5 litara po kotlu. Trop je bio dosta suh. Sve je to od 800 kg grožđa. Napisao sam prije da je bilo 350 litara vina. Imam alkoholmetar u parotu koji stalno mjeri izlazni alkohol. Na samom početku je bio oko 50% vol. Ako te još što zanima pitaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #274 Poslato: 26. Oktobar 2020, 17:20:37 » |
|
Ako je odista 35vol%,prije destilacije moraćeš da spustiš jačinu. Ne više od 10% vode na sveukupnu zapreminu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #275 Poslato: 26. Oktobar 2020, 17:43:35 » |
|
Ako je odista 35vol%,prije destilacije moraćeš da spustiš jačinu. Ne više od 10% vode na sveukupnu zapreminu.
Je mjereno je sa preciznom alla france AM Znači dodajem 5.2 litre vode i dobijem oko 58 litara. To bi podjelio u dva kotla po 30 litara i prepekao. Za vikend planiram to uraditi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #276 Poslato: 26. Oktobar 2020, 18:42:09 » |
|
Ja idem do 32 kako god. mada taj zadnji destilat ima okus na đibru. Draže mi je nego voda. Govorim o lozovačama
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #277 Poslato: 26. Oktobar 2020, 21:46:55 » |
|
Suštinski dio je već rečen, za onaj konkretan moraš na osnovu njega sam. U pitanju je priča o aromatskom uticaju, pragu osjetljivosti aromatskih materija, njihovoj količini, intenzitetu, stepenu aromatske izdašnosti rakije, karakteru tog pića i onom što ono kao ukupan utisak ostavlja na nas. Na drugoj strani je to o priča senzibilitetu kao sposobnosti opažanja čulima, navikama konzumenta, kulturi pijenja, iskustvu, dostignutom nivou spoznaje o tom piću pa i njegovom načinu pravljenja...
Previše toga za jedan odgovor pa ću kratko o onom aromatskom dijelu koje se nikako ne sastoji samo od mirisnog kod rakije nego i od okusnog, simbioze mirisa i okusa. Podražaja, kao što je ljuto, bockavo, paleće, adstrigentno, trpko, toplo, uljasto, viskozno, blago, meko... Onog što se imenuje kao flejvor, after taste, buke...
Sve skupa, bez velike priče u tom „aromatskom“ segmentu, se kod svođenja rakije na pitku jačinu može prikazati jednom gotovo pa definicijom. Nakon svođenja na pitku jačinu, razrjeđivanjem rakije, aroma treba izgubiti snagu, ali ne i karakter. Ako izgubi karakter radi se o neuravnoteženoj aromi iz razloga što koncentracija pojedinih ili grupa aromatskih komponenti pada ispod praga njihove osjetljivosti. A to onda znači samo jedno, nismo dovoljno dobro uradili nešto u postupcima kojima smo i dobili rakiju, negdje na tom putu smo izgubili svoje arome. Normalno da to važi i za one komponente u rakiji koje utiču na okus, podražaj i sl.
Dakle, viši kvalitet u pravilu traži niži stepen alkohola, normalno u zoni od 40-45 stepeni. Gornja zona ponekad može biti zastupljena pa i premašena, ali su to slučajevi raritetnih rakijskih izdanja. Dugo, jako dugo odležalih u buretu gdje bi nam više bilo žao narušavati dugogodišnje prirodno svođenje na prihvatljivu jačinu i čekati njenu ponovnu stabilizaciju nego što bi to bilo odudaranje od ovog pravila.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #278 Poslato: 26. Oktobar 2020, 22:12:51 » |
|
Hvala na trudu i na odgovorima... Navikao sam da Bistrica ume i eseje da pise...  nadam se da ce u buducnosti dodatno obraditi ovu temu(sto se tice detalja) Uspeo sam da u prepeku kaplje na luli 8 sati, cak i 8,5 sati iako koristim drva za ogrev... sa tim da mi je loziste izolovano prohromom i keramickom vunom i da je klapna na cunku skoro do kraja zatvorena... U prvoj destilaciji me je iznenadila pocetna jacina(u buradima gde dominira zuta smederevka je 76 stepeni, a u buradima gde dominira muskat hamburg je bila 78 stepeni) srednja jacina meke rakije mi je bila 32 stepena, isto tako me je iznenadila jacina u prepeku na pocetku(79 stepeni na pocetku a srednja jacina prvih 30 litara je bia 77) jacina srca je 71 stepen... Da li vas iznenadjuju rezultati...i to sto su jacine meke i prepeka na pocetku skoro identicne... ranije dok sam nestrucnije radio i prestajao sa sakupljanjem meke na 10-12 stepeni na luli mi je prepek kod loze kretao sa 93 stepena...ali mi zato meka nikad tako jaka u mekoj nije kretala Sto se tice mirisa, ovih dana ga koristim umesto parfema(ako verujejte)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #279 Poslato: 26. Oktobar 2020, 22:43:23 » |
|
Evo,vjerujem ti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #280 Poslato: 26. Oktobar 2020, 22:52:31 » |
|
Uvijek kad čujem neku ovakvu priču padne mi na pamet jedan legendarni vic. Došao penzioner kod doktora i pita ga: - Ovi iz moje generacije redom pričaju kako imaju redovan seks. Doktore znate, nezgodno mi je, al šta da radim? - Pa pričaj i ti. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #281 Poslato: 27. Oktobar 2020, 00:56:16 » |
|
Mene je ovaj vic asocirao na Stevu Zigona u emisiji Klopka 2005. godine...(inace izuzetna emisija) u njoj on polemiše o ljubavi i kompleksnosti iste, dotiču se teme i oni mu kroz salu predlažu da bi trebalo da podučava mlade glumce koji rade na hotlajnu... na taj predlog on im odgovara da se plaši da bi se osetilo da ih savetuje stariji covek, jer svezina cak i šapata...oseca se starost šapata...i zvuk ima svoje godine... Nisam ja delio sa vama "lovačke priče" i ostale laži, vec sam podelio oshicenje malim pocetnickim uspesima i zbunjenost rezultatima za koje nemam precizno objasnjenje(zasto su toliko slicne pocetne jacine meke rakije i prepeka...) Svako dobro
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #282 Poslato: 27. Oktobar 2020, 06:48:30 » |
|
Žao mi je ne gledam TV pa do mene ne dopiru tako umne poruke. Ovako izgleda par ne lovačkih uzročno posljedičnih relacija jačine alkohola u kazanu i jačine prvenca. Uz poželjan refluks i u poželjnim ulovima rada kazana u toj fazi. 10-62 30-82 40-85
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #283 Poslato: 27. Oktobar 2020, 09:51:50 » |
|
Ne gledam ni ja TV godinama, ali zato postoji mogucnost gledanja na You Tube-u... Hvala na informacijama vezanim za jacinu alkohola u kazanu i jacine prvenca... Moj kazan ima veci interni refluks od pozeljnog...(na zalost, tek kad je stigao kazan sam poceo da ucim sa ovog foruma, pa kazan nije idealnih osobina) neke druge mane sam uspeo da anuliram(tabarka prevelike zapremine...) a sa internim refluksom cu i dalje eksperimentisati...verovatno je moguce i to malo da smanjim...optimalno nece biti, na zalost... Mada me i dalje zbunjuju ove cifre, jer ako sam stavio u kazan meku snage 32 stepena i na izlazu je kapalo 79, kako onda isti kazan u prvoj destilaciji daje na izlazu 78... Muskat hamburg je imao 17,5 do 18 posto secera...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #284 Poslato: 27. Oktobar 2020, 13:41:33 » |
|
Sa druge strane postoji mogucnost greske pri merenju jacine ali samo pocetne jacine u prepeku(menzura i alkoholmetar nisu bili oprani od prethodnog merenja, niti suvi... sva ostala merenja su tacna(tu spada i tih prevelikih 78 na pocetku prve destilacije...sa svim kazanima u mekoj je bilo potpuno identicno...)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|