bistrica
|
|
« Odgovor #285 Poslato: 27. Oktobar 2020, 18:43:23 » |
|
na luli mi je prepek kod loze kretao sa 93 stepena Nakon ovog svaka daljnja priča na tu temu je potpuno besmislena.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #286 Poslato: 27. Oktobar 2020, 22:46:01 » |
|
To sto ste citirali je izvuceno iz konteksta,...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #287 Poslato: 27. Oktobar 2020, 23:57:10 » |
|
Čovječe ohani malo, neozbiljno je a usput se i blamiraš. Nema tu nikakvog konteksta nego jedino postoji neupitna zakonitost destilacije.
Da bi se dobio prvenac jačine 93 stepena u kazanu mora biti rakija jačine od cca 90 stepeni. Bez ikakvog refluksa u laboratorijskim uslovima i sa maksimalnim refluksom na klasičnom kazanu je razlika u samo jednom alkoholnom stepenu jačine destilata u kazanu. Dakle neozbiljno pa da prekinemo na vrijeme praznu priču.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #288 Poslato: 18. Avgust 2021, 14:57:23 » |
|
Jel netko zna koliko mi treba grožđa za lozovaču. Stiže mi bačva od cca 50 l. Pa bi je napunio prepečenicom oko 67% vol. Grožđe je 20 jedinica sladora. Treba mi orijentir jer sam do sada radio samo komovice
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #289 Poslato: 18. Avgust 2021, 21:07:26 » |
|
Kog grožđa? Randman je bitna varijabla. Ako ti nije preciznost od najbitnijeg značaja 400kg rajnskog rizlinga bi bilo tu negde.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #290 Poslato: 19. Avgust 2021, 14:48:42 » |
|
Traminac iločki. Naručujem 1000 kg . Plan je 400 l vina a sve preko rakija pa koliko ispadne
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
Bukiš
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #291 Poslato: 11. Septembar 2021, 11:46:04 » |
|
Zdravo kolege, Pokusavam da nadjem malo konkretnijih preporuka oko sorti za lozu ali ne nalazim dovoljno informacija. Dostupne sorte su mi Zupljanka i Smederevka, i eventualno Muskat Otonel. U knjizi Nikicevica za Zupljanku pise da daje visokokvalitetnu rakiju. To su mi preporucivali i prodavci. Sta bi mi preporucili od ovog i eventualno neko mesanje i u kom odnosu? Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #292 Poslato: 02. Oktobar 2021, 22:11:55 » |
|
Danas posle berbe grozdja kod prijatelja sam pri muljanju video da ubacuju nekoliko kesica vinobrana. Objasnili su mi da to sprecava stenice da napadnu kominu. Oni ne otacu vino, vec od svega peku rakiju. Da li je to pravilno ili pogresno sto odmah ubacuju vinobran......hvala unapred na odgovoru
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #293 Poslato: 03. Oktobar 2021, 09:59:59 » |
|
Ah te stenice... Ni svi kreveti ovog sveta im nisu dovoljni, nego su poceli i u grozdje da nam ulaze Nikada se ne sumpori bilo sta sto ulazi u kazan, jer sumpor u toku destilacije gradi jedinjenje koje smrdi na pokvarena jaja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #294 Poslato: 03. Oktobar 2021, 20:25:24 » |
|
Da li mi mozete pomoci? Treba sutra da narucim kvasce za lozovacu, grozdje je zuta smederevka i 10 posto muskat hamburg. Vec imam QA 23, dolaze hladne noci, burad su mi u prostoriji ali se ne greje... za koji kvasac da se odlucim... Da li 1118 ili ipak QA23... Hvala unapred
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #295 Poslato: 04. Oktobar 2021, 23:29:39 » |
|
Ne znam kako da ubacim sliku, ali u svakom slucaju QA23 ima radni opseg od 10-32, a 1118 od 8-30. Ne verujem da je spoljna temperatura jos uvek toliko niska da bi ti uz vrenje u posudi oborilo ispod ovih 10 stepeni.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #296 Poslato: 05. Oktobar 2021, 15:13:43 » |
|
Objasnili su mi da to sprecava stenice da napadnu kominu.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #297 Poslato: 05. Oktobar 2021, 21:07:50 » |
|
Hvala na odgovoru... Sutra je muljanje, a imam oba kvasca i QA23 i 1118 Vervatno cu na kraju pola sa jednim, pola sa drugim...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Etanol
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #298 Poslato: 06. Oktobar 2021, 15:57:39 » |
|
Ah te stenice... Ni svi kreveti ovog sveta im nisu dovoljni, nego su poceli i u grozdje da nam ulaze Nikada se ne sumpori bilo sta sto ulazi u kazan, jer sumpor u toku destilacije gradi jedinjenje koje smrdi na pokvarena jaja. Sumnjam da išta sumpora ostane u kljuku nakon fermentacije...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #299 Poslato: 06. Oktobar 2021, 16:05:40 » |
|
Pa jedan deo sigurno ostaje u vezanom obliku. Ovaj slobodni je verovatno diskutabilan, nisam toliko duboko u prici sa vinima... tek ulazim
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|