peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Poslato: 09. Septembar 2008, 15:14:14 » |
|
Započinjući ovu novu priču razmišljao sam dali da ide kao nova tema ili da je uklopimo u opštu temu Rakije... No u svakom slučaju Dioda je tu negde, trenutno je odneo kompjuter kod kovača da ga popravi, pa će se i on javiti i odlučiti! Ovo je stari recept zabeležen u jugo-zapadnoj Srbiji i nije mnogo komplikovan. Kako se to dobija medova rakija? U sirovinu za fermentaciju (šljiva ili grožđe), se dodaje oko 5 kilograma meda na 100 kilograma mase. Pusti se to da izfermentira, prevri, pa se onda pristupi pečenju, destilaciji. Jačina dobijene rakije finalno nebi trebala da prelazi 40% alkohola. Kakav je dalji postupak, pa u dobijenu rakiju dodati oko 3 kilograma meda na 100litara, i to minimum, može da ide i do 7 kilograma na 100. Bitno je da se manja količina rakije blago zagreje ne preko 45 stepeni celzijusa i u njoj se rastvori med, pa tako ujednačeni rastvor sipati u preostalu količinu rakije. Posle toga je potrebno da se rakija pretoči kružno kako nebi med pao na dno, a i da bi došlo do uspešnog sjedinjavanja. Ovakvu rakiju čuvati isključivo u drvenom buretu i preporuka je da je od hrastovine, sa neutralnim mirisom, ako nije novo. Ako je staro i već držalo razne rakije, pa su i razne arome ostale bure oprati na sledći način: oprati bure dobro sa hladnom vodom, pa u njega sipati rastvor hiper mangana i vode(hladne), u odnosu 5 grama na 10 litara vode, ako je bure veće (oko 100litara), onda duplirati vodu i hipermangan. Taj rastvor držati u buretu oko pola sata, sa balgim kotrljanjem svremena na vreme, s tim da i dna bureta budu tretirana. Posle pola sata prosuti rastvor i isprati bure sve dok nepotekne bistra voda. Bure napuniti sa hladnom vodom i ostviti da stoji do sutra. Sutradan prosuti vodu, ostaviti ga sa vranjskim otvorom nadole da se lepo iscedi i prosuši, pa tek onda sipati medovinu. Prva tri meseca je potrebno da se rakija pretoči kružno na svakih petnaest dana, a posle toga je netreba dirati. I to je kraj, što neznači da se nemože odmah piti, može nesmeta, ali kako prolazi vreme sve je bolja i zrelija.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 09. Septembar 2008, 16:02:04 » |
|
Započinjući ovu novu priču razmišljao sam dali da ide kao nova tema ili da je uklopimo u opštu temu Rakije... No u svakom slučaju Dioda je tu negde, trenutno je odneo kompjuter kod kovača da ga popravi, pa će se i on javiti i odlučiti! Dobro si odlucio peco, bolje da ide kao nova tema zbog preglednosti foruma i lakse pretrage... Sto se tice kompjutera ipak ga nisam nosio kod kovaca, sam sam ga potkovao i radi kao sat  Moze li se med dodati u gotovu rakiju, znaci bez dodavanja onih 5 kg meda na 100 kg sirovine za fermentaciju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 09. Septembar 2008, 16:13:55 » |
|
Može, zašto da ne, međutim to bi bio liker spravljen od meda i rakije, ovako procesom fermentacije šećer od meda prelazi u alkohol, prenoseći i dosta lepih detalja u destilat, pa sjedinjen sa sirovim medom dadatim u tako dobijenu rakiju, harmonizuje starenjem jedan suptilan miris i ukus.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 29. Novembar 2008, 19:17:23 » |
|
peco ako sam dobro razumeo ne radi se prepek ili ??
za sada je vec kasno ali dogodine cu probati ovaj recept javicu jel uspesno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 29. Novembar 2008, 22:37:44 » |
|
Krajni kvalitet dobijenog proizvoda je rezultat mnogo faktora počev od kvaliteta sirovine, fermentacije, destilacije, a kod destilacije je bitan način destilacije. Kako će te se odlučiti za način destilacije, to je stvar vašeg saznanja, prakse i odluke. Preporuke su razne, i uglavnom su manje-više ispravne, razlika je u dobijenom rezultatu. konkretno kod medovače, ili medovine, količina ubačenog meda pri fermentaciji, način destilacije određuje dali će te vršiti prepek, ili ako je destilacija kazan na kazan, na kolikoj će te jačini ostaviti destilat. Kod medovine se preporučuje da se odlučite za jačinu ne veću od 45%, i da je ne blažite sa destilovanom vodom. Posle toga normalno ide dodavanje meda. Možda sam malo razvukao priču, ali u suštini mislim da će te me razumeti!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 30. Novembar 2008, 19:02:20 » |
|
Ja imam obican kazan od 120 l i nemam nikakav uredjaj na njemu (deflegmator) tako da to sa kazan na kazan mislim da kod mene nebi moglo. Osim toga tu se neke stvari ne slazu Ja tek par godina pecem rakiju i jos ucim tako da mi je svaki detalj bitan, ja sam do sada uvek isao na prepek meku rakiju sakupljam do 32 prepek prekinem na 55 a onda spustim sa destlovanom vodom na onoliko koliko hocu . ako idem odmah na recimo 43 dali onda cu imati i patoke u rakiji i dali med moze toliko da pokrije da se to ne oseti.? osim toga nikada nisam ubacivao patoku ili ono sto izadje posle u sledeci kazan. zelja mi je da koliko je moguce dobijem sto cistiji destilat. mada me to sa kazan na kazan interesuje posebno deflegmator zeleo bih da proizvodim rakiju konstantnog kvaliteta a to ovako ne mogu verovtno bi mi bilo jednostavnije nego ovako. sada imam recimo 4 vrste sljivovice i svaka je za sebe dobra ali se razlikuje .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 30. Novembar 2008, 21:19:26 » |
|
Техника "казан на казан" (управо сам и ја пре који дан чуо за тај појам, и научио шта значи) може да се примени ако је број казана ограничен и ако се после последњег казана процес "затвори", то јест ако се прекине и сва добијена ракија помеша. Ова техника међутим није добра ако је број казана велики, или потпуно неограничен. Зашто? Зато што у сваком следећем казану добијамо нешто већу концентрацију и једињења првенца и паточних једињења. Разлика између два суседна казана не мора бити велика, али између првог и десетог може бити већ значајна, а између првог и стотог огромна. Ако неко производи неку ракију у континуитету, целу годину, и годинама заредом, никако не би требао примењивати технику "казан на казан". Уместо тога може један казан испећи у сирову ракију па онда ту сирову ракију усути поново у казан и допунити свежом комином, али тада треба ухватити од тог мешаног казана првенац, срце и патоку, од срца формирати ракију, а првенац и патоку спојити, још једном дестиловати (уз поновно одвајање првенца и патоке који се сада, или бацају, или посебно скупљају за неку, евентуалну трећу дестилацију) и од тог дестилата, који је другоразредни алкохол, правити неки нузпроизвод, као што је рецимо воће у ракији, или слично. Дакле, није добро стално одвајати првенац и патоку и онда је селити у нови циклус дестилације јер на тај начин стално повећевамо концентрацију ових једињења у печу.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 01. Decembar 2008, 13:57:05 » |
|
ovo je vec detaljnije. nisam siguran sta dobijam ovim, dali cu time da ubrzam proces ? alambik nabavio sam polovni destilator ili aparat za destilovanje vode slican onom koji se ugradjuju na kazanima pored deflegmatora u pitanju je poseban uredjaj kompletno uradjen od bakra, elektricni mislim da je 40 l . jedan moj prijatelj misli da na njemu moze da se prepece rakija teoretski bi i moglo ali u pitanju je protocni aparat kroz koji stalno tece voda. i u tom slucaju bi i rakija tekla kao kroz protocni bojler na dnu bi izlazila dobra rakija (mozda )ali kako da vadim prvenac sto se tice patoke "mozda" bi i izlazila tamo gde izlazi otpadna voda bar se nadam. sta mislis o tome
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 01. Decembar 2008, 16:26:27 » |
|
Мислим да треба да се задржите на фазној дестилацији и да не експиремнтишете са континуираном. Поготово не овако импровизовано. Можда се неко неће сложити са мном али ја заиста верујем да код фазне дестилације држимо процес далеко боље под контролом. Ако процес треба убрзати прво урадите две ствари: 1. монтирајте припремни котао у којем ће се (пред)загрејавати ком за следећи казан 2. набавите још један казан па радите са два истовремено
То је мој савет за мале произвођаче.
Да додам: ако имате казан у који стаје 100 литара кома можете слободно рачунати да ће просечна брзина дестилације од 4 литре на сат бити сасвим добра. Ако набавите још један такав казан онда имате брзину од 8 литара на сат. То је просечна брзина, рачунајући у њу и оно време потребно да ракија процури. Ако ставите предгрејање можете, овако грубо рачунато, узети да ћете дестилисати 10 литара ракије на сат. За 1000 литара треба вам 100 сати. 100 сати је мало више од пола радног месеца. За 5000 литара требаће вам 500 радних сати. (сав овај рачун сам извео за два мала казана! узмите да имате два од 250л!!) Радна година је између 1500 и 2000 радних сати. Дакле, имате још 1000 до 1500 слободних сати у којима можете радити друге ствари у дестилерији (набавка сировине, припрема кома, прање инвентара, претакње, флаширање итд. итд.) Од 5000 литара годишње бисте морали моћи живети. Шта ће вам већа брзина осим ако не намеравате да у кампањи од недељу-две испечете за целу годину па онда остатак године чачкате нос.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 02. Decembar 2008, 19:19:31 » |
|
alambik, ponovo se slazem sa Vama. Prvo, nije toliki problem proizvesti 5000 litara kvalitetne rakije koliki je problem prodati tu kolicinu. Drugo, kontinualni kazan mozda pojeftinjuje proizvodnju, ali sigurno trebaju veca pocetna sredstva. Trece, kada pocnete da pecete rakiju sigurno ce te peci od jutra do mraka, u mom slucaju od 8 do 20, sto je dvanaest sati druzenja sa prijateljima uz caskanje, tako da tih 500 sati su od prilike mesec ipo dana pecenja. To ne samo da je podnosljivo nego se i uklapa u neki godisnji odmor, tako da sa strane mozete proizvesti dobranu kolicinu rakije i dodatnih sredstava. Sto se tice kazan na kazan i tu imamo podjednake stavove. Cenim veoma peca50 i njegovo iskustvo i rad, ali mislim da je pre svega expert za industijsku proizvodnju i da zbog toga kad se poima veca proizvodnje peca50 brzo izkalkulise ono sto svim vecim proizvodjacima naj vaznije, a to su vreme i novac. Ipak mislim da su i ovih 5000 litara veoma veliki zalogaj za plasiranje, pogotovu u ovom vremenu hipermarketinga. Tako da se po meni ne isplati nista vise ulagati od fazne destilacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 10. Decembar 2008, 16:33:26 » |
|
Moja preporuka pečenja kazan na kazan je prvenstveno usmerena na one koji prihvate moje mišljenje, i koji se kroz uporedni pokazatelj, uvere da je bolje peći kazan na kazan, a ne pojedinačno, pa prepek itd...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ljubas
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 25. Januar 2009, 22:24:31 » |
|
Sada sam se registrovao i malo procitao o rakiji od meda. Dali je neko na forumu cuo ili imao kontakt sa rakijom od meda "MEDENA KAP" proizvodjac Dragan DJordjevic sa Rudnika. Ima resenje Min. Poljoprivrede br 270-320-247/2008-04 ,akcizne markice... Proizvodjac je moj bratanac pa me je zamolio da se raspitam o plasmanu pogotovu za izvoz.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sicko
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 40
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 25. Januar 2009, 22:48:33 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ljubitelj dobre kapljice :-)
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 25. Januar 2009, 23:34:07 » |
|
Видим да господин Бараћ, из Пчелице, кад прави медовину, отопи је тако да мед меша у кипућој води. На овај начин се добије мошт који лако превире али се губи маса ароме меда. Мед треба отопити у млакој води а онда се борити да то добро преври. Ако успе (а мора успети ако применимо све знање о алкохолном врењу) медовина ће бити пуно квалитенија.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 25. Januar 2009, 23:51:13 » |
|
Sada sam se registrovao i malo procitao o rakiji od meda. Dali je neko na forumu cuo ili imao kontakt sa rakijom od meda "MEDENA KAP" proizvodjac Dragan DJordjevic sa Rudnika. Ima resenje Min. Poljoprivrede br 270-320-247/2008-04 ,akcizne markice... Proizvodjac je moj bratanac pa me je zamolio da se raspitam o plasmanu pogotovu za izvoz.
ljubas, obrisao sam ovo isto pitanje sa one druge teme! Nemoj postavljati isto pitanje u razlicitim temama, nije u skladu sa pravilnikom foruma niti je to nacin da se dobije odgovor...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|