06. Decembar 2024, 08:28:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Medovača ili rakija od meda  (Pročitano 199865 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Lazar#7
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 34

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 16. Maj 2018, 14:53:06 »

Auf... Cry

Kakvih crnih 100 kila mase pa na to 5 kila meda?!?!? To onda nije ni "medovina" (jer je medovina VINO od meda), ni "rakija od meda" (vec je rakija od voca sa dodatkom meda), a definitivno nije "medovacha" (posto je medovacha rakija OD meda).

Za one koji zele da prave PRAVU medovachu, evo kako je proslo moje prvo iskustvo:

Prva stvar koju treba znati o medovachi:

TO NIJE RAKIJA OD STA_TI_JA_ZNAM_CEGA U KOJU JE UBACEN MED!!!

Medovacha je rakija OD MEDA!

Prosle godine sam resio, eksperimenta radi, da pokusam da ispecem manju kolicinu (2 kazana) prave medovace i bio sam odusevljen rezultatom!

Evo kako sam ja radio:

U bure od 210 litara sam prvo izmuljao manju gajbicu sljiva (oko 5Kg, tek koliko da prekrije dance) i ostavio da odstoji 4 dana (da krene vrenje).

Onda sam tome dodao 35 kila meda razblazenog u 150 litara vode (verovatno je moglo sa malo manje vode) i ostavio da prevri 40 dana (verovatno je moglo i malo krace).

Izabrao sam suncokretov med jer:

1)Ima izrazito jaku aromu, kad se otvori kofa zamirise ceo podrum

2)Uspeo sam da ga nadjem za 150 kinte kilo direktno kod PROVERENOG pcelara.

Pekao sam na uobicajen nacin i to:

-Prvi kazan - samo meka rakija, prekinuo sam na 6 gradi;
-Drugi kazan - ono malo dzibre sto je preteklo posle prvog kazana (max 50 litara), svu meku iz prvog i oko 30 litara vode

Dobio sam 22 litra rakije od 22 grada (mada sam mogao i grad manje), litar prvenca od 27 gradi i 6 litara patoke od 8 gradi.

Narocito sam vodio racuna da kazan lozim sto je sporije moguce, da rakija samo curka, nikako da curi. Prosecno "prolazno vreme" po kazanu (kazan od 120 litara) mi je bilo oko 3h.

Rakiju sam strogo odlezavao u staklenim balonima, da bi ostala bezbojna. Po meni prava medovaca mora da bude potpuno bistra i bezbojna, da bi se razlikovala od "lazne" (tj. one kad se med dodaje u vec napravljenu rakiju koja moze da bude i obicna secerusa).

Rakija je FENOMENALNA! Iako ima 22 grada, izuzetno je pitka, ne tera na podrigivanje i ne trazi vodu za "gasenje". Probao ju je veliki broj ljudi (preko 20) i dobio sam samo jedan negativan komentar (i to od konzumenta koji voli blage rakije, dakle jedini negativan komentar je vezan samo za jacinu)

Ove godine pecem 60 kila meda i unosim sledece izmene:

-Dodacu kvasac (tj. necu se osloniti samo na "divlji" kvasac)
-Povecacu procenat meda u rastvoru (da dzibra ima bar 10% alkohola)

Pozdrav. Planiram ove godine da pravim medovacu. Procitao sam sve poruke ovde i probao bih po tvom receptu. Ako sam dobro razumeo, koristio si samo 5kg sljive?
Hvala unapred.
Sačuvana
deva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 28. Oktobar 2018, 23:08:31 »

Jedno jednostavno pitanje.., ima li smisla prokuhavati vodu za pripremu medovine (ili, još interesantnije, kuhati smjesu vode i meda?!) kako bi se ubili neki "patogeni" organizmi..?

Iako sam ja također za svoju prvu medovaču prokuhao vodu, onih 130 l kojima sam nadopunio bačvu sa rastopljenim medom, mislim da nisam trebao..

Naime, poznato je da je u ispravnom medu gotovo nemoguće naći bilo kakve organizme pa me prokuhavanje meda navodi na pomisao da jedino mogu učiniti nešto loše..
A ne vjerujem da u pitkoj vodi ima također nekih organizama koji bi naštetili kljuku, a nisu naštetili meni ni mojim ukućanima.
I drugo pitanje.. Na koliko bi bilo dobro loviti prepek kod medovače koju danas pečem (meku), a koja je dobivena iz kljuka sa17% šećera (naravno, od meda) i kod koje je iz kazana sa 60 l mase dobiveno 23 l meke rakije sa 27% alkohola. Meka rakija ima jako lijep miris i nadam se kvalitetnoj rakiji nakon prepeka.

Pozdrav svima..
Sačuvana

Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 28. Oktobar 2018, 23:27:47 »

Ma ne treba prokuahavati ni jedno ni drugo. Naročito med jer se tako gube arome i dobivaju neke manje poželjne.
Rakija se hvata u onim standardnim okvirima od 68-72, možda malo bliže gornjoj zoni. Traži se organoleptički, kao i uvijek.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
deva
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 29. Oktobar 2018, 08:28:09 »

E pa hvala lijepo na jednostavnom i priželjkivanom odgovoru.., znači sljedeća tura će ipak biti puno lakša za odraditi  Thumb
Sačuvana

Jedno stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubitcima.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #109 Poslato: 29. Decembar 2019, 22:40:52 »

Kada se pišu preporuke ili dijele savjeti treba dobro paziti da nam jezik nikada ne bude brži od pameti.
Zna on o nama reći mnogo više nego što to i sami želimo. U stanju nas je odati i razgolititi do kraja.  
Kad god pomislite da iza titule mora stajati i neki prihvatljivi fond znanja sjetite se samo onog doktora sa hemijskog fakulteta, i njegovih silnih lupetanja o rakiji. Na žalost nije ni on usamljen produkt obrazovnog sistema.  
Pokazat ću na konkretnom primjeru šta to sve brz jezik može reći o nekome ko piše preporuke za pravljenje rakije.
Ovako izgleda jedna od žešćih blamaža u svijetu alkoholnih pića. U pitanju je definitivno ovim već čuveni lakrdijaš, Nikićević, i njegove još čuvenije preporuke. Ovaj put je to za medovaču, rakiju od meda.

Dalje u tekstu idu preporuke i opisi u nizu...
Citat
-Fermentacija se vrši na temperaturi od 27˚C
- Fermentacija traje i po nekoliko meseci
- Destilacija treba da je lagana i ravnomerna, bez odvajanja frakcije prvenca. Dobija se destilat prosečne jačine oko 25% v/v i naziva sirova meka medovača.
- Srednja frakcija ili glavni destilat se prihvata u specijalni čist sud sve dok prosečna koncentracija etanola u masi ne bude 58-60% vv

Šta je to neprimjereno u ovakvoj preporuci? Da bi bilo jasnije krenut ću redom.
1. Med sadrži od od 74% do 82% šećera. U analizama mnogobrojnih uzoraka različitih vrsta meda pronađena je prosječna vrijednost od praktično utvrđenih 79,6% ali nećemo za prosjek našeg meda uzimati nju nego još nižu. Onu od 75%.
2. Jedan litar meda po standardima kvaliteta mora biti težak minimalno 1,41 kg. Ili drugačije rečeno 1 kg meda ima zapreminu od približno 0,71 litar.
3. Med koji se inače koristi za pravljenje rakije je svjetlije boje i u sebi sadrži jako malo mineralnih materija koje su kvascu neophodno potrebne za razmnožavanje i kvalitetno provođenje fermentacije. Zbog toga se ni u kom slučaju u med ne dodaje destilovana voda nego ona za piće koja sadrži minerale.  
4. Kod smanjenja koncentracije šećera vodom, kao što je to slučaj kod suhih šljiva, suhih smokava, grožđica, meda... nastoji se namjestiti sadržaj šećera ispod 15% zbog plazmolize kvasca. Visoka koncentracija šećera mu uveliko otežava aktivnost što nije nimalo preporučljivo zbog svega što će se dešavati i nastati takvim okruženjem, pa onda i preći u rakiju iz fermentisanog materijala.  
5. Takav med sadrži i jako malo hrane za kvasce pa je njeno dodavanje neminovno, ako se već ide na kvalitet rakije.
6. Zbog navedenih razloga je i fermentacija kritični moment cijelog procesa kroz zastoj, prekid ili jako otegnuto i otežano odvijanje, što onda nepovoljno utiče na kvalitet onog što se dobije fermentacijom. Na kvalitet rakije.
7. Zbog toga se u preporuci i bezglavo trči u neprimjerene temperature. Čime se neminovno ulazi u drugi itekako velik problem.  Zbog gubitka aromatskih materija stvaranja neželjenih produkata pa i gubitka etanola. Na temperaturama fermentacije od 30 stepeni gubi se i do 70% aromatskih materija.
8. Zastoj ili neprimjereno otegnuta fermentacija kod meda se jako često dešava i zbog izostanka kontrole pH. Med, naročito onaj svjetlije boje, ima jako loš puferski kapacitet. Mala promjena zbog nastanka kiselina i CO2 fermentacijom može pH spustiti i na 2,5. Zato je praćenje i rješavanje problema pH u prvih par dana jako bitno.  
9. Zagrijavanjem meda na temperaturu od 41 stepen se već stvara znatna količina hidroksimetil furfurala koja takav med čini manje aromatičnim, manje kvalitetnim, pa i gorkim. Njegova količina u medu se i propisima ograničava. U pitanju je isparljivo jedinjenje prisutno i u rakiji. Nastaje pod uticajem temperature kao i neugodni i isto tako gorki furfural, samo iz različitih šećera. Zato se u med sipa voda sa maksimalnom temperaturom od 40 tepeni. Ili se med u duploj posudi sa vodom zagrijava do te temperature. Nikako preko nje a pogotovo ne na 50 ili preko.
10. Fermentacija sa dodanim kvascima i hranom na temperaturi od 27˚C ni u crtanim filmovima ne može trajati mjesecima nego će i kod meda biti gotova za nekih 5-6 dana.
11. Ako pomiješamo 3 kg meda i 9 l vode dobili smo medno vino, medovinu sa cca. 12% alkohola. Potpuno neprimjeren sadržaj za destilaciju. I kod vina se to izborom sorte i trenutka berbe nastoji ograničiti na 7-9%, maksimalnih i ne baš najpoželjnijih 10% alkohola.  
12. Takvo medno vino od 12% alkohola naprosto nije u stanju dati meku rakiju sa 25 stepeni.  Neizvodljivo bez približno pola vode u kazanu za destilaciju. Što bi bila nevjerovatna glupost koja bi nam za 2-3 puta umanjila koncentraciju estera i terpena, a duplo povećala sadržaj acetaldehida u mekoj rakiji...  
13....

Dakle, da bi se napisala ovakva preporuka potrebno je samo:
- Ne znati previše toga o sirovini od koje bi se pravila rakija.
- Ne znati previše o kvalitetnoj pripremi tog materijala za fermentaciju.
- Ne znati previše o samoj fermentaciji i uslovima njenog odvijanja.
- Ne znati previše ni o destilaciji i svemu onom što u njoj nastaje ili se samo prenosi u rakiju.
- Doduše ima i ono što nije vezano samo za znanje nego za senzorno razlikovanjem boljeg i lošijeg. Odnosno potrebno je ne biti u stanju napraviti razliku u kvalitetu rakije uhvaćene na 58-60 stepeni i one od preko 65.
- Potrebno je bar jednom pokušati uraditi fermentaciju ili destilaciju na opisani način, pa se uvjeriti, a ne samo kao papagaj ponavljati tuđe gluposti ili pisati svoje kakao bi neko pomislio da ste stručni.

Pa slijedi i preporuka za medovinu, Vino od meda.  

Da ne duljim.  
Ključanje je ovdje neobjašnjiva glupost i ne radi je niko ko želi dobro vinu koje pravi. Bez obzira na materijal od koga se pravi, pa bio to i med.
Da mi je samo znati za šta bi to kod medovine ono moglo poslužiti osim što direktno narušava njen kvalitet? Ali hajde, prepisuju svi već takve gluposti bez razmišljanja pa može i on.

Ono što je ovdje važnije je način na koji miješa med i vodu pa pravi od toga vino, kao i način na koji započinje fermentaciju. Dodaje 2 kg meda u 4 litre vode i pravi sredinu koju kvasci jedva da mogu podnijeti. Sredinu sa cca. 30% šećera pa ih pušta da se muče 6-7 dana, a onda tek onima koji su uspjeli iz svega toga izaći iole vitalni usipa još 6 litara vode i spušta šećer na za rakiju poželjnih 15%. Nešto kao kada bi vas 6-7 godina držali u koncentracionom logoru pa pustili iz njega da učestvujete u trci na 5.000 metara.  

Radi sve suprotno jer za rakiju bi ova 2 kg u 10 litara mednog vina moglo proći. Tako bi sadržavalo 8,8% alkohola. Za vino od meda nikako jer je za njega poželjno od 12-14% alkohola koje je Nikica i napisao ali na žalost u toj smjesi, bez perpetuum mobila se to ne može dobiti.  

Ovako nešto ne može preporučiti baš svako. Potrebno je biti vrhunski diletant pa dati ovakvu preporuku u nizu. To može samo onaj kome je jezik mnogo brži od pameti, i to više puta. Ne u basamake medo je tamo, medo.  Cheesy
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Brboslav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 25. Mart 2020, 22:36:36 »

Evo posle 10 godina čitanja i ja da nešto napišem  Grin
Jedna od retkih tema gde mi je ostalo nejasno par stvari...
1. Postoji li posebna vrsta meda koja je najbolja za rakiju ili se generalno teži svetlijim vrstama? Da li se možda "kupažom" više vrsta i boja meda postiže kompleksniiji efekat (nešto kao kod jabuka) ili to ovde ne igra neku bitnu ulogu?
2. Vidim da se u ovim Nikićevićevim predavanjima pominje i enzim u nekim varijantama... Hoće li biti, koristan ili više štetan? Ne vidim mu neku posebnu svrhu kod meda ili možda grešim?
3. Pretpostavljam da Ph meda zavisi od vrste meda i da ga je u slučaju većeg odstupanja od standardnog okvira poželjno regulisati? S obzirom na ovu mogućnost pada Ph u toku fermentacije, da li to znači da je neophodno otvaranje kace, merenje i eventualna korekcija Ph u toku vrenja? Kalcijum karbonat?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 26. Mart 2020, 00:55:54 »

1. Generalno se teži svjetlijim vrstama, i "kupaža" može dati doprinos kroz kompleksniiji aromatski efekat, kao što je to slučaj kod jabuka.
2. Ne vidim ni ja neku posebnu svrhu dodavanja enzima kod medovače. Kod medovine je eventualno može biti ali je to neka druga priča.
3. Ne zavisi pH samo od vrste meda nego i od njegovog puferskog kapaciteta pa mu se treba dodavati voda koja sadrži kalcij i kalij u dovoljnoj mjeri. Promjena pH dijelom zavisi i od eventualno upotrebljene različite kiseline za namještanje pH. U slučaju njegovog neprimjerenog odstupanja naniže svakako bi ga trebalo regulisati kalcij karbonatom.

Kad je čovjek svjestan šta ga čeka nakon otpočinjanja vrenja onda se može unaprijed i pripremiti. Nije otvaranje kace jedini način mjerenja i korekcija Ph u toku vrenja. Može se unaprijed u posudu za vrenje postaviti crijevo preko koga možemo raditi sve potrebne intervencije tokom njegovog trajanja. Bez ikakvog otvaranja posude.
Sačuvana

Petar83
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 20. Septembar 2020, 17:08:52 »

Pokušavam napraviti medovaču, tačnije želim probati manju količinu i napravio sam oko 70l kljuka, a kazan u kome ću peći je 60l, pa da li je pametno ono malo kljuka što mi ostane posle prvog kazana ubaciti u prepek ili ipak ne?
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 21. Septembar 2020, 07:49:34 »

Provaj dva puta po 35, ubacivanje kljuka u prepek nije opcija nikad.
Sačuvana
Petar83
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 21. Septembar 2020, 17:56:23 »

Hvala..
Sačuvana
Petar83
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 02. Oktobar 2020, 22:40:42 »

Napravio sam medovaču i od 15kg meda dobio da 6.5l rakije na 65 stepeni. Poslušao sam savet i prva destilacija je išla iz dva puta i posle prepek, jedini problem je što mi je meka ostala na 35 stepeni pa sam morao da je razredim malo za prepek. Odbacio 1% prvenca, i malčice više, prekinuo na luli pri 45 stepeni.. ma da je na 43 stepena koju sam probao imala super ukus i miris, ali je završila u patoci.. inače samo med voda i kvasac sa hranom.. predpostavka mi je da je trebalo malo više da razredim med, da spustim procenat šećera.
Sačuvana
MAKPO
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 04. Maj 2022, 11:00:09 »

Po Kizinom receptu sam uradio sledece:
Dva bureta od 60L sa oduskom.
20kg kruske (promasio sam sezonu sljive u ovom pizdilendu)
12kg meda, tamnije boje. Ovde je vecinom "Eucalyptus".
50L vode

Isao sam na meru 1kg meda = 4L vode, plus extra 1L vode zbog isparavanja pri kuvanju.

Kruske sam oprao, uklonio petiljke, lose delove i kospe.
Samleo kruske i stavio (znaci po buretu 10kg), u bure i ostavio 6 dana.

Med sa vodom sam kuvao do prvog kljuca i sklonio s vatre. Pokupio penu na pocetku dok je bilo vrelo i ostavio da se smesa ohladi pa se stvorile neke grudvice i to sam uklonio.

Kad se sve ohladilo, jednu kesicu vinskog kvasca (ova kesica ide do 25L smese), sam iskoristio na dva bureta. Prvo sam izmesao sa smesom meda i vode, pa dodao u buradi s kruskom i sve promesao i zatvorio.

Sledeci dan je vec pocelo da baca ko ludo. Na odusku voda brbuce svakih par sekundi.
Danas vec ulazi u peti dan i izgleda da polako usporava.

Covek koji se bavi iz hobija pcelarstvom mi je pre nekih 4 godine pricao kako mu je dosao tip i trazio 50kg meda da pece rakiju.
Cim je to spomenuo, prvo sto mi je palo na pamet je bilo, kako? Ima da sjebe med, zagorece to... On nikad nije saznao od tog coveka kako se pravi rakija od meda, al' posle tri meseca ga je zvao da proba medovacu i on taj pcelar (da ga tako nazovem), kaze, da nikad lepsu rakiju u zivotu nije probao.

Zahvaljujuci vama ovde na forumu, covek nauci dosta tj. shvati neke stvari.
Dok sam pripremao med sve sam mislio kako cu zeznuti stvar, pokvariti med, al' kad sam ugledao onu penu i kasnije one grudvice, onda sam se pomislio da bi da pena (da nisam prokuvao med s vodom), izlazila u rakiju pri pecenju, jer ionako bi se temp. digla iznad 50C pri samom procesu destilacije.

Ova dva bureta necu dirati najmanje 30 dana, al' gledacu da poguram (kao Kiza) do 40 dana, pa sta bude da bude.

Razmisljam da razblazim 1kg med (ne da ga prokuvam) i da dodam u prepek sa mekom rakijom, 1/3 dzibre i vode, pa videti na sta ce liciti.

Sačuvana
solevac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 06. Maj 2022, 09:05:34 »

Bilo bi lepo kada bismo nekako saznali kako taj tip pravi rakiju mednicu  Thumb
Sačuvana

Хегел моли свога пријатеља Шелинга да га посаветује где би се у Јени могао јефтино настанити, тј. да то место буде близу где има једноставне хране, много књига и „ein gutes Bier“.
Stranice: 1 ... 6 7 [8]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.032 sekundi sa 21 upita.