KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 29. Septembar 2009, 23:36:58 » |
|
Kada budem pekao i ako izade jaka (ljuta) rakija, dali se preporucuje da je razblazim vodom (na 20% do 25%), dodam malo meda u kazan i ponovo ispecem da bi poboljsao kvalitet rakije ili neki drugi predlog?
Sacuvaj malo medovine, tj. nemoj sve peci. Iz prvog kazana ionako neces dobiti preterano jaku rakiju, ali takodje ne ni kvalitetnu tako da ti treba prepek. E, zato kazem da sacuvas malo medovine. Onda u kazan u kome radis prepek sipas to malo medovine sto si ostavio, zatim svu meku rakijuu sto si ispekao i bar za 1/3 kazana vode. Tako kad napravis prepek nece biti preterano jak (mada je diskutabilno sta je kome preterano jako), bice dovoljno cist i imace aromu. Ako dodas med u kazan prilikom pecenja, to je bacen med. Ono jes', malo ces poboljsati aromu, ali ipak tu tehniku ne preporucujem. *** I kad ce vise neko od admina da promeni naziv teme - "Medovina, ili rakija od meda" - cista glupost!!! Medovina je VINO od meda, a rakija od meda je MEDOVAChA. (Rakija od neceg drugog u koju se naknadno dodaje med nije ni medovaca ni medovina vec MEDNICA)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milutinn
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 30. Septembar 2009, 01:50:02 » |
|
Hvala Kizo. Uradicu kako si rekao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 30. Septembar 2009, 10:23:38 » |
|
I kad ce vise neko od admina da promeni naziv teme - "Medovina, ili rakija od meda" - cista glupost!!! Medovina je VINO od meda, a rakija od meda je MEDOVAChA. (Rakija od neceg drugog u koju se naknadno dodaje med nije ni medovaca ni medovina vec MEDNICA)
Uradjeno 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milutinn
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 01. Oktobar 2009, 08:25:45 » |
|
Pitanje za Kizu:
PREPEK Na kazan od 50 L treba sipati 1/3 Vode (odprilike 16 L) Sipati sirovu rakiju iz prvog kazana (mozda 12 L do 15 L (jos uvek nisam ispekao pa neznam koja ce kolicina biti)) koliko bi od prilike trebalo medovine da dodam?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 01. Oktobar 2009, 22:56:43 » |
|
Pa resto  Dakle ako recimo imas 14 litara meke i dodas 16 litara vode, do 50 litara ti fali 20, dakle toliko medovine. (da ne bude jezickih barijera u stilu "moje selo tvoje selo", pod medovinom podrazumevam ono od cega si u prvom kazanu pekao meku rakiju) Ja pecem mojih 180 kila (2 kazana) u nedelju, pa cu da napisem ovde kako je ispalo 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milutinn
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 02. Oktobar 2009, 00:21:28 » |
|
Nema jezickih barijera jer smo iz istog mesta. Puno ti hvala majstore 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 05. Oktobar 2009, 20:57:58 » |
|
Ispekoh juce jednu turu, od 180 litara sirovine dobijene na sledeci nacin: MAJA: 5 kila sljive + 0.5 kila secera + 30g suvog pekarskog kvasca Posto je maja previrala 3 dana, u to sam dodao jos 40 kila meda i vode do nivoa od 180 litara. Onda sam promesao, zatvorio i pustio da previre 40 dana. Sistem koji koristim pri pecenju sam vec opisivao, pa da ne ponavljam. Dobio sam: -Litar prvenca od 30 gradi -30,5 litara rakije od 22 grada -6 litara patoke od 7 gradi E sad... Cini mi se da mi je prosle godine ispala bolje. Doduse, nemam nacina da uporedim, jer proslogodisnja je sad godinu dana stara rakija i nije je posteno porediti sa taze rakijom. Razlika mi se ipak cini osetnom, u korist starije rakije naravno, pa se sad pitam da li jednogodisnje odlezavanje u staklu moze toliko da popravi ukus, ili je ove godine losiji med 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 05. Oktobar 2009, 22:23:13 » |
|
Mozda je i jedno i drugo u pitanju? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 05. Oktobar 2009, 23:33:56 » |
|
Pa mozda. Nego, sad kad se prisetim... Prosle godine sam pekao pod anginom, grlo mi bilo sagorelo, pa sam prekinuo destilaciju na 22 grada iako jos nije bila potekla patoka, jer me je sagorelo grlo obmanulo da je rakija od 22 grada blaga na ukus. Cim me je proslo grlo, uvideo sam da mlada rakija od 22 grada przi i te kako, a i ostali konzumenti su bili misljenja da je "mogla i malo blaza da bude". A posle jedno 6 meseci, svima se svidjala takva rakija i nisu vise kukali da je jaka. Ove godine sam zabrkao jacu sirovinu (40 kila meda umesto 35, na istu zapreminu), pa je patoka potekla kad je u buci bilo 22 grada te sam prekinuo. Rakija "jaka k'o zemlja", ali se ipak na osnovu proslogodisnjeg iskustva nadam da ce posle jedno 6 meseci da "zblagne" na ukus i da klizi k'o mleko, a ne k'o ekseri Znam da bi mnogi na mom mestu izvrsili kvarenje rakije destilisanom vodom, ali ja ipak vise volim da popravljam (odlezavanjem) nego da kvarim (vodom) rakiju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 06. Oktobar 2009, 00:19:52 » |
|
... pa se sad pitam da li jednogodisnje odlezavanje u staklu moze toliko da popravi ukus, ... Ne uzimajući u obzir druge elemente nesumnjivo je da se kvalitet povećao dozrijevanjem rakije u staklenim posudama. Zabluda je, a nažalost propagiraju je neki i na ovom forumu, da je dozrijevanje rakije moguće jedino u hrastovim buradima. Zabluda, iz razloga što se pod pojmom dozrijevanja u stvari podrazumjeva odvijanje kompleksnih hemijskih reakcija (hidroliza, esterifikacija, acetalizacija, oksidacija, redukcija,...) pri čemu nastaju poželjne arome a nepoželjne (po koncentraciji) se pretvaraju u materije ugodnog mirisa i ukusa. Na procese dozrijevanja rakije utiću temperatura, količina kiseonika i vrijeme a druga je stvar što hrastova burad omogućavaju proces oplemenjivanja destilata odnosno daju rakiji u toku procesa dozrijevanja osim boje i cijeli niz drugih materija, koje pozitivno djeluju na ukus i miris rakije. Pročitao sam negdje od profesora Hribara, da je rakija jedino prirodno piće koje se do 50 godina starenjem (dozrijevanjem) poboljšava i nakon pedesete godine ne slabi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 06. Oktobar 2009, 06:47:42 » |
|
Eh da mi je da probam jednu takvu od 50 god.Pio sam jednu od 15god.Raspremali smo kucu pokojne babe u selu zbog renoviranja.U ormanu u sarenoj flasi nasli smo rakiju.Gusta kao ulje.Kada je popijes samo klizi niz grlo,ali zato kada dodje u stomak siri se pozar.Ova prica ide u prilog tome da rakija stari i u staklu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 07. Oktobar 2009, 20:36:48 » |
|
Da se razumemo: rakija DEFINITIVNO dobija na kvalitetu odlezavanjem u staklu i to mi je dobro poznato. Jedina nedoumica mi je KOLIKO moze kvalitet da se popravi u staklu posle samo godinu dana. Doduse, ja povremeno otvaram i "luftiram" staklene sudove u kojima odlezava rakija, radi dotoka svezeg kiseonika, sto svakako ima uticaja. Moje misljenje je da mi se samo cini da mi je ovogodisnja medovaca losija od proslogodisnje i to iz cisto psiholoskih razloga. Naime prosle godine sam je pravio prvi put i nisam znao sta da ocekujem i bio sam u fazonu "valjda cu da dobijem nekakvu rakiju", pa kad sam dobio to sto sam dobio bio sam i vise nego odusevljen; sa druge strane, ove godine sam ocekivao da dobijem extra rakiju, pa kad sam dobio isto sto i prosle godine (a sta sam pa drugo mogao da dobijem?), nisam bio bas preterano odusevljen. Iliti: "Ne postoji nacin eda optimista bude prijatno iznenadjen" (--Marfijev zakon) Evo bas sad pijuckam ovu taze medovacu i bas mi lepo "klizi", more nema te "pecatlije" koja moze da joj parira. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milutinn
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 19. Oktobar 2009, 02:20:26 » |
|
Nestrpliv sam bio proslog vikenda pa sam ispekao medovinu pre nego sto je potpuno fermentacija stala. Nisam nesto bio odeusevljen Medovacom tada ali sam je probao ponovo ovog vikenda. Mogu da kazem da mi se sada mnogo vise svida nego kada sam je pekao.
Dao sam bratu da proba ali mu nisam rekao od cega je. On je odmah pogodio da je od meda po mirisu i ukusu. Nadam se da kada odlezi tri meseca da ce biti mnogo bolja, a posle godinu dana, nadam se da ce biti odlicna. Sto je cesce probam sve mi se vise svida.
Kizo majstore, alal ......
Puno hvala svima na savetima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mitrodus
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 13. Novembar 2009, 00:03:54 » |
|
Kupio sam danas hydrometer u Kanadi pa me interesuje jeli to isto o cemu je bila rec kada se meri dali je kljuk gotov ili ne i kako se cita na onaj deo gde kaze secer po litru ili 45mN/m Sp.Gr.20%C koja se krece od 15% do nule Pozdrav Dusan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pčelar
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 19. Novembar 2009, 18:47:40 » |
|
Slucajno sam video ovu temu, a posto sam dugogodisnji pcelar i vec godinama pravim medovacu osetio sam potrebu da se registrujem i napisem nekoliko recenica. Pozdravljam stav KizaHooda da treba jasno razdvojiti "pravo" od "laznog", ali to nije razlog da se medovaca cuva i konzumira iskljucivo u bezbojnom stanju. Ako neko voli da je konzumira iskljucivo u takvom obliku, nemam nista protiv, ali tvrdnja da je samo bezbojna medovaca "prava" ne stoji nikako jer se moze napraviti odlican bezbojni falsifikat, a iskusni clanovi ovog foruma znaju odlicno kako i time se ne bih vise bavio. Meni se bistra odlezala medovaca ne svidja jer nema neku izrazenu aromu iako je jako pitka. Zato joj nakon destilacije dodajem izvesnu kolicinu meda, propolisa i aromaticnog bilja sto joj posle 6-to mesecnog odlezavanja u staklu ( flase i baloni ne smeju biti puni do vrha) daje fantastičan ukus i aromu. Ovi dodaci joj daju zuckastu boju i nije vise tako bistra ali to nikako ne znaci da je "lazna". Probao sam odležavanje u hrastovom ovinjenom buretu i posle samo godinu dana rezultat je bio neverovatan. Nju cuvam za posebne prilike. Takodje se ne bih saglasio sa KizaHoodom da destilovana voda kvari rakiju. Lično mislim da rakija ne sme biti prejaka jer senzorne osobine tada ne dolaze do izražaja i uglavnom se sve svede na paljenje jezika i grla. Kada dođe do patoke ja prekidam destilaciju (jer mi patoka ne treba i ne zelim da gubim vreme). Srce (jačine 60 stepeni) doterujem na željenu jacinu destilovanom vodom (sam je destilujem u kazanu).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|