Ispekoh i ove godine dva kazana medovace metodom objasnjenim u drugom postu druge strane ove teme. Uneo sam dve izmene, prvo, umesto suncokretovog sam upotrebio livadski med (znatno lepseg mirisa i ukusa), a takodje sam, po preporuci nekoliko forumasa namestio kiselost komine na pH3 upotrebom neorganske kiseline H3PO4 (fosforna), koju sam neposredno pred pecenje neutralisao sodom bikarbonom.
Rakija ima izrazito drugaciji ukus od rakije koju sam pekao ranijih godina. Ne mogu reci bolji ili losiji, za sad, posto ne bi bilo posteno porediti proslogodisnju (dakle odlezalu) i ovu tazu rakiju. Doduse, cini mi se da ova sad ima bolji ukus nego proslogodisnja dok je bila taza, ali to tesko da je merodavno misljenje, pravo poredjenje ce da bude kad mi ova odlezi, pa uporediom dve razlicite odlezale rakije.
Druga velika razlika je sto mi je prvenac mnogo losijeg kvaliteta ove godine, izrazito neprijatnog mirisa koji bih najslikovitije objasnio kao kombinaciju spiritusa i acetona. Cim sam to registrovao, odlucio sam da izdvojim 1,5 litar (umesto uobicajenih 1 litar). Rakija koja je posle tekla (pocetak druge frakcije) je bila prijatnog mirisa i ukusa.
Treca razlika je dosta kasnija pojava patoke, bar prema mom poimanju iste (kushanjem). Doima se da sam dobio prepek koji je imao znatno vise laksih alkohola nego obicno, uz istovremeno znatno manju koncentraciju patoke.
Opet, mozda me je rodjeno culo ukusa i mirisa prevarilo
Najdrasticnija razlika je ipak u randmanu, tj. dobio sam oko 5 litara manje rakije nego sto sam ocekivao. Doduse, pcelar mi je priznao da mu je ovogodisnji med "malo vlazniji" nego inace, ali ipak... samo 24 litra rakije od 40Kg meda je prilicno slab rezultat (buduci da mi je uobicajeni randman oko 1 litar na 1,3 kila meda).
Ako posle odlezavanja ova medovaca ne bude znatno bolja od ranijih, vraticu se na "stari dobri" suncokretov med
Zbog radikalnog odvajanja prvenca i manje primetne patoke, dobio sam izuzetno blagu rakiju - samo 19 gradi
Garant bi se svidela Alambiku