24. Januar 2025, 15:09:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Medovača ili rakija od meda  (Pročitano 200878 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #75 Poslato: 28. Septembar 2010, 19:05:32 »

Ispekoh i ove godine dva kazana medovace metodom objasnjenim u drugom postu druge strane ove teme. Uneo sam dve izmene, prvo, umesto suncokretovog sam upotrebio livadski med (znatno lepseg mirisa i ukusa), a takodje sam, po preporuci nekoliko forumasa namestio kiselost komine na pH3 upotrebom neorganske kiseline H3PO4 (fosforna), koju sam neposredno pred pecenje neutralisao sodom bikarbonom.

Rakija ima izrazito drugaciji ukus od rakije koju sam pekao ranijih godina. Ne mogu reci bolji ili losiji, za sad, posto ne bi bilo posteno porediti proslogodisnju (dakle odlezalu) i ovu tazu rakiju. Doduse, cini mi se da ova sad ima bolji ukus nego proslogodisnja dok je bila taza, ali to tesko da je merodavno misljenje, pravo poredjenje ce da bude kad mi ova odlezi, pa uporediom dve razlicite odlezale rakije.

Druga velika razlika je sto mi je prvenac mnogo losijeg kvaliteta ove godine, izrazito neprijatnog mirisa koji bih najslikovitije objasnio kao kombinaciju spiritusa i acetona. Cim sam to registrovao, odlucio sam da izdvojim 1,5 litar (umesto uobicajenih 1 litar). Rakija koja je posle tekla (pocetak druge frakcije) je bila prijatnog mirisa i ukusa.

Treca razlika je dosta kasnija pojava patoke, bar prema mom poimanju iste (kushanjem). Doima se da sam dobio prepek koji je imao znatno vise laksih alkohola nego obicno, uz istovremeno znatno manju koncentraciju patoke.

Opet, mozda me je rodjeno culo ukusa i mirisa prevarilo Scratchhead

Najdrasticnija razlika je ipak u randmanu, tj. dobio sam oko 5 litara manje rakije nego sto sam ocekivao. Doduse, pcelar mi je priznao da mu je ovogodisnji med "malo vlazniji" nego inace, ali ipak... samo 24 litra rakije od 40Kg meda je prilicno slab rezultat (buduci da mi je uobicajeni randman oko 1 litar na 1,3 kila meda).

Ako posle odlezavanja ova medovaca ne bude znatno bolja od ranijih, vraticu se na "stari dobri" suncokretov med whistlefly

Zbog radikalnog odvajanja prvenca i manje primetne patoke, dobio sam izuzetno blagu rakiju - samo 19 gradi Cool Garant bi se svidela Alambiku Tongue
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #76 Poslato: 28. Septembar 2010, 22:47:31 »

Izgleda, Kizo, da je zaista svaka rakija priča za sebe.
Ja sam ispekao nešto malo šljivovice ove godine, tek tako da ne bacim šljivu (ukupno desetak litara), i jačina joj je 45,5% ali je tako blaga da mi ne pada na pamet da je još razblažujem!
S druge strane napravio sam nešto likera od šljive, po postupku koji je Peca napisao da se primenjuje za šeri brendi, i taj je liker na kvalitenom destilatu od suvog grožđa i ima tek 28% alkohola, ali se doima dosta jako. Neću reći da pali u ustima ali se čini skoro duplo jačim od orahovca koji je na bazi istog alkohola, i tek je koji stepen blaži.

Nego, nešto drugo: situacija sa medom mi se radikalno i neočekivano promenila i po svoj prilici ću uskoro i ja probati prvi put da napravim medovaču. Zato i dalje sa zanimanjem pratim tvoje izveštaje o pripremanju iste.
U ovom trenutku imam dosta lipovog meda pa ne znam da li da probam od njega. Med je jako prijatnog okusa i ima okus nane (otkud to, nemam pojma, ali mi neko reče da lipa uvek miriše na nanu).
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #77 Poslato: 29. Septembar 2010, 18:28:31 »

Slobodno!

Ja sam, evo, pravio od dve prilicno razlicite vrste meda. Mada, zezn'o sam analitiku, posto sam u kominu za "livadovacu" dosipao kiselinu - trebalo je i nju da ispacem na potpuno isti nacin kao i "suncokretovacu", radi uporedivosti rezultata. Ovako pojma nemam koliko mi na razlicitost rakija utice razlicitost meda, a koliko razlicitost postupaka fermentacije.
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 04. Decembar 2010, 23:30:36 »

Kao sto Kiza kaze "ISPEKOH" i ja rakiju pre nekih mesec dana. Sa kvalitetom sam zadovoljan nisam primetio razliku od one koja je pecena prosle godine. Naravno nova rakija ce pokazati svoje kvalitete tek posle stabilizacije. Nisam jos razblazio svu rakiju mislim da ce imati oko 250 litara, racunam ce ce biti randman oko 1.7 kg meda za 1l rakije ali to cu znati posle razblazivanja. Ukupno sa starom ce biti oko 400l( ostaje samo pitanje kako to prodati ).

Sto se meda tice med je po pravilniku ispravan ako ima do 20% vode u sebi. Med koji ima vise je nedozreo med i kod njega moze da se pojavi vremenom fermentacija. Gustina meda zavisi od vrste meda, kolicine unosa nektara, spoljne temperature, vlaznosti, jacine drustava i jos od mnogo toga sto samo pcele znaju. Ove godine je med dosta redji nego prosle, kako bagremov tako i livadski. Vlaga se kretala do 19% za bagremov med( kako pcelari javljaju a na osnovu analiza meda). Pored vlage, u  zavisnosti od vrste meda, u medu ima polena, propolisa, pepela....... I jos  koliko ima ukupnih korisnih secera u medu za fermentaciju.  Sve to utice na randman koji je nama vazan. 

Pitanje za forumase da li je neko eksperimentisao fermentacijom meda bez sterilizacije kljuka i kakvi su rezultati   
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #79 Poslato: 05. Decembar 2010, 13:34:32 »

@gile
Randman meda 1,7kg/1l rakije mi je malo nejasan obzirom na kolicinu secera u medu koliko je jaka rakija na koju mislis?
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 05. Decembar 2010, 15:56:42 »

Rakija je jacine 50%. Moze da bude nejasan ali tako je. Koliko sam zapazio da je i kod Kize bilo slicno kao i kod mene ove godine.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #81 Poslato: 05. Decembar 2010, 18:46:01 »

Respektujem naravno to sto ti radis da me ne razumes pogresno Thumb
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 05. Decembar 2010, 19:40:36 »

Ok
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #83 Poslato: 11. Decembar 2010, 00:09:11 »

Koliko sam zapazio da je i kod Kize bilo slicno kao i kod mene ove godine.

Tako je. Nego, ne rece koliki ti je bio randman ranijih godina?
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 11. Decembar 2010, 00:32:22 »

Varirao je zavisi od postupka kako sam radio. Prosle godine 1.5kg, preprosle cak 1.9kg.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #85 Poslato: 15. Decembar 2010, 21:09:48 »

Hm, meni i prosle i pretprosle bio mnogo bolji, 1,3Kg za litar.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #86 Poslato: 16. Avgust 2012, 17:15:45 »

zapoceh i ja pravljenje medovace po kizahoodovom receptu. kupio sam 174 kg  suncokretovog meda, podelio ga na tri bureta od 200 litara. med sam rastopio na brzinu uz pomoc  malog vapa za par minuta  i  dodao do 180l vode. u smesu sam dodao po 50 grama cm kvasca od uv farma  i dodao po 100grama hrane za kvasac. sutradan sam  burat zatvorio  najlonom i gumom  jer  je vec pocelo vrenje. predhodno  sam  sa ph metrom proverio i ph je 3.3 tako da  ga nisam dodatno ukiseljavao. sad vrenje tece polako na temperaturi od 20 stepeni( toliko mi je u toj prostoriji i ne mogu  da smanjim) pa kad se zavrsi idem na kazan na kazan   pa da probamo kad odstoji i to
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 16. Avgust 2012, 20:15:12 »

Kao što nedavno @NSM jako lijepo reče:“ Bez zelje za nekom polemikom i bez namere da pobijam icije misljenje zaista smatram da je vazno reci da…“ ti fali po sto litara vode na svako bure.
Kao što vodopije nepotrebno iscrpljuju stablo tako i velika koncentracija šećera nepotrebno iscrpljuje kvasce i tjera ih da stvaraju neželjene produkte u fermentaciji.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #88 Poslato: 16. Avgust 2012, 20:24:41 »

174 kg je bilo ravno 120litara, na  to sam dodao jos 420 litara vode, imam mogucnosti da dodam jos 60 litara, jel  bi tako bilo bolje?
stim sto ovih 174 kg meda nisu 174 kg secera vec kako je med mlad odnosno tek izvrcan 84% tako da mu to  dodje 145 kg secera cca u 540 litara  tecnosti. ja sam se  vodio racunicom  jedan kg apsolutnog secera na 3 litre vode rtako da  dobijem oko 3.5 litara. znam da si strucnjak  pa te molim ako  nije problem saberi jos jednom pa  ako je  greska da ispravljam sta se ispraviti moze

postoji i drugo resenje da ubacim jos jedno  bure odavde od svakog izvadim po cetvrtinu i ubacim u njega sa  dodatkom jos  jedne  cetvrtine  vode  tako da bi koncentraciju smanjio, samo javljaj sto pre. sad  kvasci  bi se pretakanjem dokacili kiseonika  pa bi se jos razmnozili al dal  treba dodati hranu za kvasac u  ovom slucaju?

HVALA UNAPRED
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 16. Avgust 2012, 20:56:28 »

Shvati ovo kao pouku za ubuduće. Ne znam ni ja sam šta bi bilo pametno raditi u ovakvoj situaciji kad je fermentacija već krenula. Ovako krupnom intervencijom, dodavanjem ove količine vode,  u ovoj fazi nije pametno ići jer se može javiti niz problema. Prije svega može doći do prekida fermentacije uslijed narušavanja broja kvasaca po zapremini tečnosti, jer oni kada postignu taj broj i koncentraciju tek tada i kreću sa vrenjem. Može još doći da kontaminacije sa drugim mikroorganizmima iz vode kojih na ovim temperaturama mora biti u većem broju od normalnog, a što u započetoj fermentaciji ne bi bilo nimalo dobro… Jednostavno rečeno mogu se javiti problemi koji će napraviti još veću štetu nego korist.

P.S. 58kg meda sa 84%-tnim učešćem šećera na 180 litara zapremine, jednako koncentraciji od 27% šećera. A ona ne bi smjela biti preko 17%, što bi zahtijevalo zapreminu od minimalmo 287 litara.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 21 upita.