armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #90 Poslato: 11. Septembar 2012, 00:03:34 » |
|
zavrsio sam sa pecenjem medovace. isao sam klasicnu dvostruku destilaciju. dobio sam oko 110 litara na 66% alkohola deset litara sam ukrao za probu iz prve destilacije na nekih 41 i nesto patoke koju isam ni merio. sad da odstoji bar jedno 8 nedelja pada je polako pocnem spustati, naravno necu celu kolicinu vec jedno 20ak litara da se to dobrano isproba. onih 10 litara sto mi je na 41 je izuzetno lepog mirisa na med. imam osecaj da osetim i miris pcelinjeg voska kao i propolis i polen. mogu vam reci da je jako jako lepa rakija. ne pece u grlu u ustima daje pun ukus takav da se mozak posle svakog gutljaja zapita gde je slatkost. mogu samo zamisliti sta ce to biti sledece godine u ovo doba kad polovinu od dobijenog budem svodio na pitku jacinu.
ja cu svditi sve na 40 41 eventualno 42 jer su mi draze rakije na ovoj jacini ako se pokazu kao dobre a verujem da hoce dogodine idem na puuuuuno vecu kolicinu
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #91 Poslato: 11. Septembar 2012, 00:41:01 » |
|
Ako ti je med imao 85 procenta slatkocu u odnosu na kristal secer, onda to daje sledece rezultate, 174x0,85 jednako je 147,9 kg kristal secera. Pa ako je parametar priblizni 1kg kristal secera daje 50 procenata alkohola sto je 147,9x50 jednako 7395 alkoholnih stepeni. A ti si dobio 10x41 i 110x66 sto je ukupno 7670 alkoholnih stepeni. Ova orijentaciona racunica pokazuje da je med bio sladji i da si kompletan posao odradio prvoklasno, Bravo. I sad jedna iskustvena preporuka, nemoj jacinu skidati ispod 45 jer ce ti se javiti kasnije neprijatno pojacan miris na propolis, koji zna da bude neprijatan, ovo je iz mog iskustva!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #92 Poslato: 11. Septembar 2012, 09:54:41 » |
|
peco hvala puno. znao sam da postoji i tu caka zato sam i napisao na koliko bih ga spustio da ne napravim gresku ako nisam u pravu
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #93 Poslato: 24. Septembar 2012, 17:51:49 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nnesaj
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #94 Poslato: 24. Januar 2014, 23:49:11 » |
|
Poštovani forumaši, već neko vreme pratim ovaj forum, i kao prvo želim da zahvalim svim forumašima na nesebičnom deljenju iskustava i znanja zahvaljujući kome već nekoliko godina proizvodim vino dobrog kvaliteta.
Inače pčelarim već dugi niz godina, i ove godine sam po prvi put pravio medovinu i medovaču. Deo medovine koji sam ostavio je jako prrijatnog mirisa i ukusa, ali mislim da joj je potrebno odležavanje, pa je ostavljena u staklenom balonu da čeka. Medovača koju sam dobio je neverovatno prijatnog ukusa i veoma pitka iako je taze. Destilacija je vršena bez prepeka na 45 stepeni (na kazanu starom 90 godina) tako da rakija samo curka tankim mlazom. Koliki je randman ne znam jer nisam merio med.
Priprema je izvedena na sledeći način: Livadski med sa dodacima komada saća i polena sam kuvao tako da ključa bar 20 min. Odnos meda i vode je bio odokativan, i to otpriliko 50:50. Kuvanje je trajalo dva popodneva (mali lonac). Nakon što se mešavina dobro ohladila, dodao sam ohlađenu prokuvanu vodu i to tako da procenat šećera bude 24-25% (vođen logikom da se takvi procenti nalaze u kkljuku od grožđa). U tako pripremljenu mešavinu sam dodao vinski kvasac (pomešan Lalvin QA23 i ICV D254- to mi je ostalo od vina), a potom i hranu za kvasce na 1/3 i 2/3 prevrelog šećera. Fermentacija se odvijala na 20 stepeni celzijusa. U prostoriji je bilo oko 10, a temperaturu u buradima sam održavao akvarijumskim grejačima, i povremeno sam vršio aeraciju. Šećeri su pali na nulu nakon tridesetak dana. Kada se medovina izbistrila, otočio sam je i od tako bistre medovine ispekao medovaču. Rakija me je oduševila, svojim mirisom i ukusom, tako da već planiram pripremu sledeće ture, koja bi bia spremna za pečenje početkom proleća. Mislim da na ukus rakije veoma dobar uticaj imaju polen i vosak koji se dodaju pri kuvanju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
radza
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #95 Poslato: 27. Avgust 2016, 22:59:51 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #96 Poslato: 27. Avgust 2016, 23:15:49 » |
|
A gdje i kako je to ova mlada dama rekla da ne treba odvajati prvenac?
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
radza
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #97 Poslato: 27. Avgust 2016, 23:24:35 » |
|
Pa zar se prvenac ne odvaja zbog metanola? Sto bih odvajao prvenac ako ova rakija u sebi nema metanol kako to kaze na 0:30?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #98 Poslato: 27. Avgust 2016, 23:31:59 » |
|
Ne odvaja se prvenac zbog metanola nego zbog etil acetata, acetaldehida, viših alkohola i još ponekih jedinjenja koja isparavaju brže od etanola. Takva jedinjenja prvenstveno nastaju radom kvasaca pa je za medovaču, kao i sve ostale rakije, potrebno odvajati prvenac.
Metanol se ne odvaja prvencem nego patokom. Kada ga ima u nešto većim količinama, kao što je to slučaj kod svog voća, isparava sporije od etanola pa se najvećim dijelom nalazi u patoci.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
radza
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #99 Poslato: 27. Avgust 2016, 23:41:56 » |
|
Mnogo ti hvala. Kod mene u kraju metanol odvajaju tako sto ispiraju rakiju pa se talozi na dnu suda pri prepeku ili jednostavno se baca prva litra. "Ja samo pricam onako kao cijem"
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #100 Poslato: 27. Avgust 2016, 23:46:15 » |
|
Jesu li ga ikada tako uhvatili... ili samo vole da pričaju. Trenutno sam ukomio 3 bureta na 20% secera... Nije preporućljivo za fermentaciju namijenjenu destilaciji ići preko nekih 15-15,5%.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rasic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #101 Poslato: 23. Oktobar 2016, 10:43:34 » |
|
Pozdrav svim dobrim ljudima, pratim ovaj forum neko vreme te bih hteo da vam se zahvalim na volji da podelite svoja znanja i iskustva na osnovu kojih sam mnogo naučio.
Elem, imao sam jedno iskustvo vezano za medovaču te bih hteo da čujem šta vi mislite o tome.
Imao sam prilike da probam rakiju ispečenu od stonog grožđa kraljica vinograda, ja sam bio gotovo siguran da se radi o medovači zato što je rakija imala neverovatnu aromu i miris koji podseća na med i bila je jako prijatna za piće pa me zanima da li je neko od vas imao prilike da proba ili da ispeče rakiju od ove stone sorte?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #102 Poslato: 23. Oktobar 2016, 11:51:35 » |
|
Ja sam je pravio.Kupio sam na pijaci nekoliko kutija stolnog grozdja koje je doslo iz Kine.Dobro sam ga opro i odvoio sve bobice od peteljki,takodjer odvoio svaku bobicu koja se pocela kvariti.Zatim sam uzeo masinu za mljevenje mesa koju sam pokretao rucnom busilicom i to sve samljeo.Kad sam je destiliro tacno takav okus i miris je imala.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
Rasic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #103 Poslato: 25. Oktobar 2016, 11:31:13 » |
|
Ja sam je pravio.Kupio sam na pijaci nekoliko kutija stolnog grozdja koje je doslo iz Kine.Dobro sam ga opro i odvoio sve bobice od peteljki,takodjer odvoio svaku bobicu koja se pocela kvariti.Zatim sam uzeo masinu za mljevenje mesa koju sam pokretao rucnom busilicom i to sve samljeo.Kad sam je destiliro tacno takav okus i miris je imala.
Prijatelju, jesi li samo rakiju pekao ili si istakao i vino?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #104 Poslato: 25. Oktobar 2016, 11:36:16 » |
|
Nisam istakao vino,od svega sam uradio rakiju i nisam se pokajo.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
|