24. April 2025, 03:15:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Popravka sadržaja šećera u širi  (Pročitano 90530 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #30 Poslato: 27. Oktobar 2012, 12:31:57 »

Uzmi neku menzuru i vino sipaj sa 30-40cm visine u bure 10-20 puta da se malo prozraci.Onda zatvori bure i napravi da ima odusak.Ako je temperatura ok fermentacija ce krenuti.
Sačuvana
milanst
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 28. Oktobar 2012, 11:08:06 »

Sale imam još jedno pitanje-izvini što smaram.

Pošto sam bure zapečatirao(testom od trica), sada treba da otvorim i pomoću menzure da vino prozračim.
Točenje u menzuru radim preko slavine ili samo uzmem sa površine pa sipam sa visine?
Ako fermentacija krene, koliko bi ona trajala da bi ceo proces bio gotov?
Hvala
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #32 Poslato: 28. Oktobar 2012, 17:24:18 »

Sasvim je svejedno kako ces napuniti menzuru. Ne mora to ni biti menzura, moze i plsticna posuda, pa na otvor vranja stavi veci tocir i sipaj vino nazad u bure. Ali vaznije od toga je da temperatura vina sa neprevrelim secerom bude na optimalnoj temperaturi za kvasce znaci 25-30oC, Pa ako nije prevelika koncentracija alkohola doviranje ce poceti i trajace dok zaostali secer ne prevri ili dok procenat alkohola ne dostigne kriticnu vrednost.
Sačuvana
milanst
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 29. Oktobar 2012, 12:16:43 »

Hvala Vladane..Koristim priliku da ti se zahvalim i na prethodnim odgovorima. Sada su mi stvari daleko jasnije, nego kada sam postavljao prva pitanja.

Pozdrav!!!
Sačuvana
panther
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #34 Poslato: 03. Oktobar 2014, 10:24:12 »

Ukoliko grozdje ne sadrzi dovoljnu kolicinu secera manjak se mora nadoknaditi dodatkom secera (saharoze) ili koncentrisane sire. Secer se mnogo cesce koristi pa ce ovde biti pojasnjen nacin na koji se racuna kolicina secera koju treba dodati u siru.

Prvo je potrebno odrediti koliko secera sadrzi sira. To radimo pomocu siromera ili refraktometra.
Refraktometar je jednostavniji za upotrebu ali je dosta skup pa se cesce koriste siromeri i to dve vrste,  Babov i Ekslov. Razlike izmedju ovih siromera su objasnjene u ovoj temi. Bolje je koristiti Ekslov siromer jer se u formuli za izracunavanje kolicine secera koju je potrebno dodati u siru koriste Ekslovi stepeni (oOe). Ako se koristi Babov siromer onda se ocitani procenat secera u siri pomocu Saleronovih tablica prevodi u Ekslove stepene.

Saleronove tablice - kliknite na sliku da je vidite u punoj velicini.

Kolicina secera koji treba dodati se racuna pomocu sledece formule:

a – sadrzaj secera u Ekslovim stepenima u siri kojoj treba popraviti sadrzaj secera
b – zeljeni sadrzaj secera u siri u Ekslovim stepenima
V – zapremina sire ciji se sadrzaj secera popravlja

Primer:

Imamo 200 litara sire ciji je sadrzaj secera 70 Ekslovih stepeni (14,45 po Babovom siromeru), iz Saleronove tablice vidimo da ce vino dobijeno od te sire imati 9,2 %vol alkohola (plavi red u tablici)

Ako zelimo da dobijemo vino sa 11,5 % vol alkohola u Saleronovoj tablici ocitamo (crveni red u tablici) da sira u tom slucaju mora imati sadrzaj secera od 85 Ekslovih stepeni (17,34 po Babovom siromeru)

Sad preostaje samo da se izracuna kolicina secera koju je potrebno dodati:

a = 70
b = 85
V = 200

X = 7,2 Kg

Znaci da je potrbno dodati 7,2 kg secera u 200 litara sire ciji je sadrzaj secera 70 Ekslovih stepeni da bi se sadrzaj secera povecao na 85 Ekslovih stepeni.

Posto 1 kg secera zauzima zapreminu od 0,6 litara od sire treba odliti 4,3 litra (7,2 x 0,6 = 4,3) da bi zapremina ostala 200 litara!

Kolicina secera koju treba dodati se racuna na siru sto nije problem kada se proizvodi belo vino, ako se radi popravka sadrzaja u crnim ili ruzicastim vinima mora se uzeti u obzir samo sira prisutna u kljuku. Racuna se da 100 litara kljuka sadrzi oko 75 litara sire!

Saleronove tablice su skenirane iz knjige "Tehnologija vina" Dr Vojislava Radovanovića

Da li neko ponovo moze da napise formulu za odredjivanje kolicine secera koja se treba dodati u siru Smiley
Sačuvana
jnixic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

e-vinarstvo

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #35 Poslato: 03. Oktobar 2014, 19:16:17 »

Babo x 5 = Oe/4 – 3 = kg šećera x 0,6 = Alc – Željeni Alc = razlika x 1,7kg šećera = kg šećera za dodati u 100 lit mošta
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 03. Oktobar 2014, 20:07:04 »

Citat
Da li neko ponovo moze da napise formulu za odredjivanje kolicine secera koja se treba dodati u siru
Tek sam vidio da nedostaje slika formule u citiranom tekstu, pa u stvari tražiš da se ponovno postavi ili napiše. To je ta...
X = {[(b - a) x 0,24]/100} x V
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
panther
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 32.0

« Odgovor #37 Poslato: 06. Oktobar 2014, 13:52:09 »

Hvala Smiley
Sačuvana
dragan55
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 11. Oktobar 2014, 11:29:19 »

Pozdrav forumasi. .. imam par pitanja za vas na koji mi treba odgovor!                                                                                                         Da bi se dobilo pristojno vino, belo, koliki minimalan silomer, sme da bude a koji je idealan? ....takodje i za roze vino?                                Koliko sme da se doda secer na 100 kg grozdja da bi se poboljsao silomer a da se ne bi poremetilo vrenje?

Unapred zahvalan!
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 11. Oktobar 2014, 12:08:19 »

Idi negde do 18 za solidno belo vino
Sačuvana
Dushman
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 14. Avgust 2017, 13:32:29 »

Imam nedoumicu u vezi momenta popravke sadrzaja secera u siri. Kada je najbolji momenat dadavanja secera, ako je to potrebno?
Do sada sam uvek dodavao secer posle muljanja. Ove godine hocu da izmuljam, otocim, dodam bentonit u siru i pretocim kada se otalozi. Sledeci korak ce biti dodavanje kvasaca. E u tom momentu sam mislio da dodam i secer. Slicno bih radio i za crveno vino. Posle skidanja sa komine isti postupak, kvasci i secer.
Da li cu pogresiti? Da li treba to uraditi ranije?
Sačuvana
Kosingas
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 29. Avgust 2017, 09:17:42 »

Pozdrav forumasi... Vec dugo posjecujem forum i ucim o proizvodnji vina. Zanima me da li je procenat secera u kljuku moguce povecati dekstrozom, a ako jeste koja kolicina je potrebna za 200 l kljuka, procenat secera 18. U pitanju je crveno vino.
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 29. Avgust 2017, 12:38:12 »

Ukratko,
1,36 kg šećera se dodaje na 100 kg kljuka da bi se povećao sadržaj alkohola posle fermentacije u vinu za 1%.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 25. Septembar 2017, 20:39:48 »

Do sada nisam primetio jednu interesantnu pojavu, šećer sam uvek merio odmah po muljanju  i tek proveravao kada hiću da otačem medjutim sada za vikend sam muljao i merio nakon muljanja pa ponovo ujutru i kod crnog i kod belog grožđa izmereno je 1,5 više ujutru  mada sam očekivao da će biti obrnuto jer nisam je cedio pa je uveče bila znatno više mutna. Ima li neko logično objašnjenje?
P.S.
Mereno refraktometrom koji stoji u prostoriji gde i mošt tako da je ista temperatura mada kod merenja refraktometrom temperatura i ne igra toliko a bila je tacno 20 °C
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 25. Septembar 2017, 23:11:20 »

Da, kod refraktometra temperatura mošta uopšte nije bitna, u zoni normalnih temperaturnih okvira na kojima se nalazi sam uređaj.
Objašnjenje je maceracija u trajanju od nekoliko sati. Javlja se razlike zbog povećanja šećera od nekih 1-2˚Oe i kod prešanja. Svježe prešano grožđe, i nakon nekoliko sati maceracije.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 2 [3] 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.055 sekundi sa 21 upita.