12. Februar 2025, 15:28:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mehanizam alkoholne fermentacije  (Pročitano 40865 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #15 Poslato: 18. Mart 2009, 00:19:29 »

Ma nije to lični pečat to je vandalizam. 

Pozdrav do idućeg argumentovanijeg dijaloga.

Mnoge stvari su se zahvaljujući slučajnosti otkrile, mnogi pronalasci su slučajno otkriveni, pronađeni, tako da je u individualnom smislu teoretisanje u proizvodnj dopustivo, i ako ništa se nedobije bolje, onda imamo saznanje da će taj način eksperimenta dati nešto gore, pa se to neće ponavljati.
Nevezano za ovu temu, ali na neki način indikativno: Kada sam prvi put video salatu od jogurta, iseckanih oraha i malo belog luka, pomislio sam: dali je ovo normalno i ko će da proba, a kad sam probao video sam da je stvarno divna salata!

I sada oko teme fermentacije i kvascima: Pre nego što se ubace kvasci u sirovinu u kojoj će obavlajati svoj posao, kvasce trebamo razmnožiti. Kvasci se pravilno razmnožavaju u hrani za kvasce koja je prateći proizvod tih istih selekcionisanih kvasca. Zašto ih treba razmnožiti, pa zato da bi imali dovoljan broj kvaščevih jedinica kako bi mogli ravnopravno i odjednom da krenu sa fermentacijom, u protivnom će se mučiti dok se razmnože u sirovini u koju su ubačeni pa će takvo vrenje biti mučenje za njih, i izgubiće se jedan deo šećera, tojest alkohola, a koji će se utrošiti za njihovo razmnožavanje. Prostija metoda razmnožavanja kvasaca pre ubacivanja je u razblaženom običnom šećeru.

PS. Kad sam napisao prateći proizvod, nisam mislio da je to prateći proizvod pri proizvodnji kavasaca već prateći u smislu kompletnosti kvasaca za razmnožavanje i fermentaciju.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
killroy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS
Browser:
Opera 8.65

« Odgovor #16 Poslato: 25. Maj 2009, 00:36:23 »

lepo je sve ovo, ali ajd neko iskusan da kaze: da li kaca za fermentaciju grozdja za lozovacu (celog, bez vadjenja vina) treba da bude otvorena ili zatvorena? Molim za mali opis postupka?

Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #17 Poslato: 15. Jul 2009, 13:27:53 »

Moja je sreca sto sam prije nego sam dosao do ovog sajta vec bio napravio prvu malu kolicinu vina od crnog grozdja, tek sada nista ne znam. Kada sam postavio pitanje da neko napise cijeli proces proizvodnje postepeno admin je odgovorio da vec sve ima napisano.
Tacno ima super stvari ali niko nije napisao po svom kompletan proces, vec se zacas skoci sa jednog dijela proizvodnje na drugi i tako u nedogled.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #18 Poslato: 24. Jul 2009, 16:58:29 »

Ti bi na tanjiru? E ne moze Tongue  Evil

Evo da doprinesem i ja kolektivnom zbunjivanju:

Ja prvo napunim bure za previranje do negde 10% zapremine onim sto ce da previre (sljiva, grozdje...). Onda zabrcem u serpi secernu vodicu sa jedno 20% secera, ne vise od nekoliko litara, to zagrejem na 35 stepeni, pa dodam kvasac i promesam. Kvasac uskoro pocinje da radi, pa sadrzaj serpe izrucim u gorepomenuto bure. Promesam i zatvorim bure. Posle 3-4 dana otvorim (dotle se vrenje te male kolicine zahuktalo), dodam ostatak sirovine do 80% zapremine, jos jednom dobro promesam i zatvorim. Nema vise otvaranja dok ne stigne kazan.

Evo jednog stosa koji mi je pao napamet, a da nigde nisam ni cuo, a ni procitao, da se tako radi (dakle nek bude i da lupam dohfly): za odredjivanje zavrsetka vrenja koristim "vrenjometar", koji se pravi na sledeci nacin: posto sam napunio gore pomenuto bure do 80% i promesao, u plasticnu flasu od 1.5l zahvatim litar dzibre. Flasu stisnem da izadje vazduh i zatvorim hermeticki. Sutra je flasa pod pritiskom, pa odskrinem cep da CO2 moze da izlazi. Povremeno zatvorim flasu da vidim da li jos uvek nabija pritisak. Ako da, vrenje jos traje, ako ne, vrenje je zavrseno. Dakle i u buretu whistlefly
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 23 upita.