eda
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1245 Poslato: 01. Decembar 2013, 20:40:26 » |
|
Crveno vino mi je lezalo na talogu po završenoj fermentaciji i imalo je slatko kiseli okus. Tretirao sam ga vinobranom 5gr/50l i kredom 1gr/1l vina. Prilikom dodavanja vinobrana i krede oslobađali su se mehurići pretpostavljam da je u pitanju co2. Mehuriči se i posle sedam dana oslobađaju u vrlo maloj količini, dali se možda radio mlečnoj fermentaciji i kako je zaustaviti. Dali ima efekta pretakanje izvršiti preko bakarne ploče zbog upotrebljenog vinobrana.
Pozzzz !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #1246 Poslato: 01. Decembar 2013, 21:39:34 » |
|
Ako je imalo slatki ukus onda fermentacija nije zavrsena.Ne verujem da je malolakticka fermentacija krenula odmah.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #1247 Poslato: 02. Decembar 2013, 11:03:59 » |
|
Izvršeno drugo pretakanje za vikend! Zadovoljan i ukusom i izgledom vina (a i ostali koji su ga probali).
Pozdrav svima!
|
|
|
Sačuvana
|
Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1248 Poslato: 05. Decembar 2013, 19:57:11 » |
|
Evo ima već skoro mesec i po dana kako sam izvršio prvo pretakanje i odvajanje sa grubog taloga. Kiselost se donekle smanjila ( u odnosu na pre oko 3-4 nedelje), ali se gorčina i dalje oseća, rekao bih u malo većoj meri. Napominjem da taloga gotovo i da nema više. Naravno, sve je u buretu zaštićenom "visećom krpicom". Mislim da gorčina dolazi iz tog razloga što sam pri prvobitnom muljanju grožđa samleo i koštice (tako to ide u kućnim uslovima - grožđe sam "provukao" kroz ručnu mašinu za mlevenje mesa). Ima li neko savet kako da ovu gorčinu uklonim, kao i kada će vino početi da liči "na vino". Naravno strpljenje je majka mudrosti, pogotovu kod vina, ali bih voleo da znam šta me i kada čeka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1249 Poslato: 05. Decembar 2013, 20:03:04 » |
|
Da li si odvajao peteljke?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1250 Poslato: 05. Decembar 2013, 20:08:57 » |
|
Da li si odvajao peteljke?
Jesam, bogami trajalo je to 4 sata (ručno, sa ženom, oko 65 kg Cabernea crnog)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #1251 Poslato: 05. Decembar 2013, 21:14:13 » |
|
Mašina za mlevenje mesa, za divno čudo kako i naziv kaže služi za mlevenje mesa a ne grožđa.Bolje da si grožđe izgnječio rukama. Šira koja je bila u dodiru sa gvožđem, veoma je sklona mrkom prelomu, pa ti preporučujem redovno sumporisanje. Pravilno si zaključio da je gorčina nastala od samlevenih koštica i grubih tanina koji su se ovako estrahovali u vino. Gorčinu iz vina delimično uklanjaš sa bistrenjem želatinom i upotrebom aktivnog uglja u krajnjem slučaju. Ovo sa ugljem jedino ako se baš-baš mora, jer ugalj skida sve, i boju i ukus i punoću vina.Probaj sa jačom dozom želatina da bistriš vino ( 20-30 gr/100lit ),a zatim to vino ostavi da odleži. Naime odležavanjem grubi tanini omekšavaju, jes da za to treba i nekoliko godina. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1252 Poslato: 08. Decembar 2013, 10:34:22 » |
|
Molim za hitan odgovor !!! Spremam se za drugo pretakanje i bistrenje 35-36 litara crnog vina (Cabernet Souvignon). Pre 10 sati sam potopio 10 gr. želatina u 1 litar vode. Malo jača doza želatina jer je vino podosta gorko i kiselasto. Medjutim, želatin je još uvek na dnu suda u vodi, nije se stvorila nikakva želatinasta masa. Sumnjao sam i da će to da se desi jer je velika razmera. Moje pitanje glasi: da li da svu tu vodu sa želatinom sipam u 2-3 litra vina, promešam, pa dodam u vino. Ovo pitam iz razloga što sam na forumu pročitao da nikako voda ne treba da se sipa u vino ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #1253 Poslato: 08. Decembar 2013, 10:40:32 » |
|
Baci taj želatin i uzmi litar tog vina, zagrej ga na oko tridesetak stepeni i sipaj u njega želatin, za nekoliko sati želatin će da nabubri. Sve to dobro izmešaj ( ja sipam u plastičnu flašu zbog lakšeg mućkanja ), pa u tankom mlazu uz mešanje vina dodavaj polako u vino.I da, uvek sipaš želatin u vino a ne vino na želatin. Pretakanje nakon 7 dana.Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1254 Poslato: 08. Decembar 2013, 11:11:15 » |
|
Baci taj želatin i uzmi litar tog vina, zagrej ga na oko tridesetak stepeni i sipaj u njega želatin, za nekoliko sati želatin će da nabubri. Sve to dobro izmešaj ( ja sipam u plastičnu flašu zbog lakšeg mućkanja ), pa u tankom mlazu uz mešanje vina dodavaj polako u vino.I da, uvek sipaš želatin u vino a ne vino na želatin. Pretakanje nakon 7 dana.Pozz.
Hvala puno na brzom odgovoru. Samo još kratko: da li je dovoljno da do doveče (DAKLE OKO 8 DO 10 SATI) TAJ ŽELATIN STOJI U VINU, PA DA GA DOVEČE SIPAM U VINO ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #1255 Poslato: 08. Decembar 2013, 11:25:02 » |
|
Može u ovoj situaciji i ona „školska preporuka“. Bilo koje sredstvo za bistrenje se upotrebljava u onim minimalnim a efikasnim količinama. Za želatin kod bistrenja i smanjenja trpkosti crnih vina je to od 8-15 g na 100 litara (ti imaš tri puta manje vina, a predoziranje sa sobom nosi druge ne baš beznačajne probleme). Potapa se u vodi i kada nakon 24 sata nabubri upotrebljava se samo taj dio a višak vode se baca. Takvom želatinu se dodaje manja količina vina i sve zajedno se zagrije na 40 - 45°C. Zagrijana masa se snažno miješa dok se želatin ne rastvori i ne stvori pjenastu masu...
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1256 Poslato: 08. Decembar 2013, 12:42:48 » |
|
Može u ovoj situaciji i ona „školska preporuka“. Bilo koje sredstvo za bistrenje se upotrebljava u onim minimalnim a efikasnim količinama. Za želatin kod bistrenja i smanjenja trpkosti crnih vina je to od 8-15 g na 100 litara (ti imaš tri puta manje vina, a predoziranje sa sobom nosi druge ne baš beznačajne probleme). Potapa se u vodi i kada nakon 24 sata nabubri upotrebljava se samo taj dio a višak vode se baca. Takvom želatinu se dodaje manja količina vina i sve zajedno se zagrije na 40 - 45°C. Zagrijana masa se snažno miješa dok se želatin ne rastvori i ne stvori pjenastu masu...
Naravno, bez ikakve zamerke za sve savete, šta više najlepše hvala na njima, moram da konstatujem da sam svestan povećane doze želatina. Ali sam baš na ovom forumu i pročitao da kod izrazite gorčine (što je kod mene slučaj) treba povećati daozu na 25-30 gr/100 litara. Po tome sam se rukovodio, jer je i pored odvajanja peteljki, ostala gorčina od semenki (pročitaj gore). Nadam se da će sve ispasti bar približno onako kako sam se nadao. Prvi mi je put i nadam se da će greške koje se plaćaju biti minimalne. Još jednom, hvala na savetima !!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nele0805
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1257 Poslato: 14. Decembar 2013, 14:02:51 » |
|
Pozdrav, evo već posle 7 dana od stavljanja želatina u vino, ono je u ogromnoj meri izgubilo gorčinu koju je imalo. Rekao bih čak i da je ona mala doza gorčine koja je ostala sasvim OK. Medjutim, ostala je kiselost. Molim vas za savet kako da tu kiselost otklonim do "normalne" mere. Da sačekam još da želatin odradi kompletnih 15-20 dana, ili da reagujem već sada ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1258 Poslato: 14. Decembar 2013, 14:42:33 » |
|
Kiselost se nece ukloniti zelatinom.Hladno vreme ce zavrsiti najbolji posao.Vinska kiselina ce se istaloziti u vidu kristala(tartarata),samo treba biti strpljiv.Meni neki prijatelji kazu"pa proslogodisnje vino je bilo bolje",jeste zato sto je proslogodisnje.Vino mora da odlezi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tihomir
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1259 Poslato: 15. Decembar 2013, 09:43:10 » |
|
Pozdrav momci... Koliko vidim najčešći savet nama početnicima-amaterima je STRPLJENJE... "Pusti vino da odradi svoje" Ali kako kada ga gledam svaki dan i samo mu nalazim mane  I sve sumnjam da nisam uradio sve odreda
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|