Mirko prvo hvala na trudu i iscrpnom odgovoru.
Kazes da si otekao vino sa grubog taloga i sad se polako bistri, medjutim tebe muci sto je jos uvijek malo mutno i sto vidis da se talog i dalje skuplja.
Otočio sam iz razloga jer nisam ljubitelj jakih vina, više sam za laganija crna vina. Takođe boja je bila po mom ukusu. Zabravio sam reći da je u pitanju Burgundac crni. Ne brine me mutnoća, imam vremena za bistrenje.
Stavio sam u veći sud, pošto nije bilo prošlo burno vrenje kad sam prešao, zato nisam stavio u ovaj manji 25l koji bi bio pun do vrha, bojao sam se da ne izađe kroz vrenjaču ako je pun.
Sad me interesuje gledano generalno, kad se završi burno vrenje i stane vrenjaća odnosno ne izlazi više CO2. Nebitno da li se radi o inox, plastici i dr. Sud ostane otpražnjen, jer mora imati mjesta da ne izađe iz posude za vrijeme burnog vrenja. Da li na površinu suda mora
obavezno staviti neki plutajući poklopac, kako vino nebi bilo u dodiru sa "vazduhom", iako je sav kiseonik istisnut iz suda, a vrenjača sprečava ulazak novog. Ili ništa ne dirati dok ne prođe i tiho vrenje, pad kad se otoči onda standardno staviti ulje i poklopac.
Pitam ovo jer imam u druga dva suda (inox) mošt koji je još uvjek na burnom vrenju, u pitanju su bijelo vino više sorti i vranac posebno. Vranc je skinut sa tropa i ispresan. Znači oba su u Inox posudi koja je otprilike imaju 30% praznog prostora.
Sad da se vratim na onaj galon, da ga nebi pretako i bućkao sinoć sam skinuo vrenjaču i ulio enološko ulje koje pliva po površini. Takođe probao vino. Miris fantastičan, okus malo opor i više kiselkast (vjerovatno zbog godine jer grožđe ima više kiselina).
Takođe sam mjerio slobodan CO2 vin reagensom. Sad koliko sam mogao tačno izmjeriti pošto je u pitanju crno vino, pa nemožeš vidjeti tačno za razliku kao kod bijelog. Uglavnom počne plaviviti lagano negdje na 25 mg dok na 30mg baš poplavi. Pa bih molio nekoga da ovo prokomentariše.