happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1740 Poslato: 28. Septembar 2018, 15:32:45 » |
|
Da li je preporucljivo da posle dolivanja svih sudova posle tihe fermentacije da poslednji sud koji bi bio polu prazan vec tada se pretociti u drugi manji sud dok se nije izbistrilo da bi se to vino zastitilo od oksidacije Obavezno !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
nenad1
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1741 Poslato: 29. Septembar 2018, 13:23:30 » |
|
Izmerio sirometrom 4% secera,otklonio penu posle 24h ponovo pocela da se pravi.Ne znam da li da stavim plivajuci poklopac i parafinsko ulje posto fermentacija jos uvek nije gotova a inox bure je u pitanju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1742 Poslato: 29. Septembar 2018, 14:02:38 » |
|
Kako si merio ? Objasni ! Nesto mi to sumnjivo, da si pravilno izmerio.
Da li ti vino rezi, kad ga probas i da li sladi ? Da li je mutno ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1743 Poslato: 29. Septembar 2018, 20:39:17 » |
|
Hm, otočio vino pre četri dana stavio u balone, nalio ih do vrha balona, jedno tri četri cm od vrha grla, stavio vranove, tri dana ništa se ne dešava, jutros primetim da se podigao volumen vina i iscurelo na jednom balonu ispod jednog vrana.
E sad s obzirom da je burno vrenje bilo stalo dok je još bilo sa kominom, nisam načisto jel ovo sad nastavljeno vrenje ili već šta. I pitanje je otkud sad povečanje volumena?
To mi se desilo sa prošlogodišnjim vinom ali početkom leta, isto se povećao volumen u balonu i iscurivalo je vino ispod čepa, pa se smirilo nakon nekih dvadesteak dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1744 Poslato: 29. Septembar 2018, 21:16:35 » |
|
Sad si u fazi tihe fermentacije. Moras ostaviti desetak cm odpraznjenog prostora. Nakon 10-15 dana kad pocne da se bistri uradi pretok, sumporisi i napun do vrha.
Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1745 Poslato: 29. Septembar 2018, 21:20:28 » |
|
To mi se desilo sa prošlogodišnjim vinom ali početkom leta Zbog visih temperatura dolazi do povecavanja volumena. To sigurno znas iz fizike ! Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
nenad1
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1746 Poslato: 30. Septembar 2018, 09:43:58 » |
|
Kako si merio ? Objasni ! Nesto mi to sumnjivo, da si pravilno izmerio.
Da li ti vino rezi, kad ga probas i da li sladi ? Da li je mutno ?
Pa ubacio sirometar u bure.Slatko je vino i jeste mutno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1747 Poslato: 30. Septembar 2018, 09:57:04 » |
|
Nenade, ne koristi se tako siromer. Nadji uputsvo i procitaj. Slatko je vino i jeste mutno Fermentacija jos uvek traje, tu penu ti stvaraju kvasci u fermentaciji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
happy star
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1748 Poslato: 30. Septembar 2018, 10:01:34 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Nikola Tesla
|
|
|
damir82
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1749 Poslato: 28. Oktobar 2018, 15:31:54 » |
|
Molim vas trebam savjet dali kad završi meceracija i odvojim vino od kljuka,dali moram stavljat vinobran i plivajući poklopac,dok čekam prvi pretok, inače se meceracija obavljala u inox bacvi, pa me zanima dali kad se vino odvoji od kljuka ,dali može natrag u tu istu inox bacvu čekat na prvi pretok
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1750 Poslato: 28. Oktobar 2018, 18:09:01 » |
|
Zavisi da li hoćeš da ti se završi tiho vrenje,i koliko si sumpora dodao do sad?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
damir82
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1751 Poslato: 29. Oktobar 2018, 01:41:43 » |
|
Nisam stavljao do sada vinobran,samo izmuljao grožđe i stavio u inox bacvu,probao sam ga ne osjeti se šećer a htio bih da bude malo bistrije,ne znam kako da uradim a da se ne pretvori u ocat
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1752 Poslato: 29. Oktobar 2018, 13:55:13 » |
|
Ne znam u kakvom stanju ti je vino,i dokle je sa malolaktikom,ali nemoj više od 6gr vinobrana na 100lit vina ići kad ga otočiš sa komine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
damir82
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1753 Poslato: 29. Oktobar 2018, 14:05:05 » |
|
znači mogu ga stavit natrag u ovu inox bacvu a dali treebam stavit plivajući poklopac ili samu ubacit vinbobran
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1754 Poslato: 29. Oktobar 2018, 14:52:01 » |
|
Zavisi da li hoćeš da ti se završi malolaktika, a kako ne znaš ni pH vina pitanje je koliko je i dobro da se to desi. Ako je iznad 3.6, svakako ne. U ovom drugom slučaju kad sumporišeš, nakon 48h otočiš sa grubog taloga, i doliješ do vrha sud, do sledećeg pretakanja koje je nakon mesec dana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|