28. Oktobar 2025, 17:50:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 121 122 [123] 124 125 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1081200 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1830 Poslato: 26. Oktobar 2019, 22:10:25 »

Zbog neminovnih tretmana i manipulacije mladog vina nerijetko se dio tog parafinsko ulje nađe „raspršen“ u vinu a ne samo na njegovoj površini. Što onda ostavlja trag i na okusu. Na drugoj strani kiseonik u manjim količinama, oksigenizacija za razliku od oksidacije, doprinosi razvoju vina naročito onih crnih. Pored toga što oksigenizacija u ranoj fazi razvoja vina smanjuje njegovu osjetljivost na oksidaciju u kasnijim fazama dozrijevanja, ujedno i omekšava „zelene i tvrde“ tanine.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1831 Poslato: 27. Oktobar 2019, 17:36:51 »

Juče sam merio širu, oko 5%. Tempreratura vina je 18 stepeni. Fermentacija je i dalje u toku (mehurici izbijajaju na povrsinu). Probao sam vino i jos uvek rezi, veoma slabo je kiselo, slatko je. Da napomenem ovo je peta nedelja od muljanja grozdja. Da li ima nekog iz BGD da mu dobacim uzorak da proba. Ili da ga ostavim ovako, pa kako bude Smiley I da li znate gde moze da se izmeri SO2 u vinu i koliko košta

pozdrav
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1832 Poslato: 29. Oktobar 2019, 12:04:38 »

Nešto na temu. Smiley
Baš sam nedavno gledala stanje sa dva ogledna vina.
Jedna fermentacija sa selekcionisanim kvascem,druga spontana.
Vino je imalo na kraju manje 1vol% alkohola od onog sa selekcionisanim kvascem, i neprevreli šećer.

Mislim ne mora to biti univerzalno pravilo,ali sa spontanim fermentacijama nikad se ne zna.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1833 Poslato: 29. Oktobar 2019, 13:14:27 »

Slažem se da kvasac treba da bude praksa pri pravljenju vina u domaćinstvu. Nije skup, lako može da se nabavi. I sledeće godine ću ga sigurno koristiti. Sad vidim da ima kvasaca pod nazivom "komplet za crno vino" kvasac, hrana i enzim. Ima raznih proizvodjaca. Pitanje da li koristiti takve proizvode, jer na primer u mom slučaju ja odem na pijac po groždje i ne znam šta ću da kupim jer sve zavisi od ponude. Pa moram da kupim kvasac ranije.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1834 Poslato: 29. Oktobar 2019, 13:53:31 »

Citat
Pitanje da li koristiti takve proizvode
Bolje ne. Ti univerzalni nisu ni jedne godine isti. Sumnjam da ih dobijaju tako sto pomesaju sve sto im je ostalo od prethodne sezone  Cheesy  Naravno da znas sta ces da kupis, valjda ides u kupovinu grozdja sa jasnom vizijom sta zelis. Razumem da si zeleo merlot ali ga nije bilo, pa neces valjda sad da kupis smederevku? Kupices opet neko grozdje za crveno vino tako da kvasce i enzime ipak mozes da kupis ranije. Ako je to uopste neophodno, danas je veoma lako naruciti sve potrebno za vino.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1835 Poslato: 29. Oktobar 2019, 15:11:10 »

Ako ti je problem količina,videla sam da jurana ima određene kvasce u manjim pakovanjima.Ne sumnjam da ima još neko.

Inače,baš me hoće.
Već nekoliko puta u poslednjim postovima pišem o teškoći restartne fermentacije i danas dobijem molbu za jedno takvo vino od 100lit.

Napisaću iskustvo nakon svega.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Zoran_S
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #1836 Poslato: 29. Oktobar 2019, 17:46:32 »

Hvala na savetu za kompete za fermentaciju.
Hteo sam da kazem da ne znam koje cu grozdje kupiti, misleci na sortu crnog grozdja, da li ce na pijaci biti kvalitetnije grozdje Merloa, ili vranca. To mi je reper za odabir grozdja za sezonu. Ili cu uzeti tri sorte, ali crnog grozdja. Pa zbog toga moram kuci imati kvasac. A ne verujem da moze isti dan da mi stigne narudzbina. Inace nisam video pakovanja kvasca manja od 500 grama.
Citat
videla sam da jurana ima određene kvasce u manjim pakovanjima
ovo ne mogu da nadjem. Koliki je rok trajanja kvasca
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1837 Poslato: 29. Oktobar 2019, 21:33:45 »

Kvasci su u rehidrisanom obliku.
Kada se otvore, da bi ih sačuvao do sledeće godine moraju se dobro zatvoriti i držati na suvom i hladnom mjestu.

Jurana je u hrvatskoj, ali pretpostavljam da u tvojoj blizini postoje distributeri koji kao oni imaju pakovanja od 100gr.Mislim,guglaj malo.  Smiley
Sačuvana

Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #1838 Poslato: 29. Oktobar 2019, 21:53:15 »

ja koristim samo selekcionirane kvasce i hrane i to se pokazalo kao najbolja varijanta i od vinobrana uz startu kod taloženja sumpovin a kasnije pyrovin

nikakve kvasce iz supermatketa i one vinobrane nije preporuka koristiti

kvasci se uglavnom dijele na bijela i na crvena vina kao i hrane a tako imaš i pyrovin

evo imam jedan cijelu siha White arome od 125 grama od prošle godine a rok trajanja je 2022/04
u normalnim okolnostina ide 10-25 g/hl
ima za kupit u svim boljim poljoapotekama u ZG i okolici
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #1839 Poslato: 29. Oktobar 2019, 21:58:34 »

Citat: blue_moon link=topic=96.msg62896#msg62896 date=157238122
Jurana je u hrvatskoj
[/quote
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1840 Poslato: 29. Oktobar 2019, 22:31:19 »

Ma nisam u RH,ali ovi manji distributeri korektnije prodaju iz hrvatske od jurane,nego enovitis kod nas.
Enovitis pretjeruje,u svakom smislu. Smiley

Bitno je vidjeti proizvođača (koji svakako nije na balkanu  Smiley) uporediti cene,i to je to.
Bez "univerzalnih" paketa i akcijskih usluga.
Sačuvana

Čehov
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1841 Poslato: 30. Oktobar 2019, 18:24:07 »

Za kvasce koji nisu u orginalnoj ambalaži, koji su prepakirani najčeće u male ambalaže znam da nevaljaju.

Ali kakva je situacija sa enzimima?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1842 Poslato: 30. Oktobar 2019, 18:48:13 »

Oni moraju biti u originalnoj kao što bi morali i kvasci. Imaju kraći rok trajanja, naročito oni tečni. Jedino pouzdano rješenje je potrošiti ih u jednoj sezoni, a i tad bi se trebali čuvati na što nižoj temperaturi pa i zamrznuti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1843 Poslato: 30. Oktobar 2019, 18:54:17 »

Ma tako sam i mislio jer sam bio razočaran rezultatima kad sam ih probao krajem prošle godine.

Ali što je najcrnje bilo ih je u orginalnoj ambalaži ali su bili pri zemlji pa ih u žurbi nisam primjetio dok su prepakirani bili u visini očiju.

Stvarno je sramotno da se to uopće prodaje  Angry
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1844 Poslato: 31. Oktobar 2019, 11:53:33 »

blue_moon sta se desava sa ponovnim pokretanjem fermentacije?
Poznanik je kupio akvarijumski grejac da bi grejao vino. Kad mu pokazem led koji sam spremio da hladim, on cupa kosu  Cheesy
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Stranice: 1 ... 121 122 [123] 124 125 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.189 sekundi sa 21 upita.