18. Maj 2025, 22:24:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1054645 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1875 Poslato: 15. Decembar 2019, 20:07:26 »

JE
Citat
Jedino što ne vidim jeste zaostatak šećera
Na skoro 15% alc? Ako ga bude bilo dobro cu da razmislim o kupovini vinograda u C.G. Cool
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1876 Poslato: 15. Decembar 2019, 20:46:41 »

Kad može kasna i izborna berba u kontinentalnoj Hrvatskoj, Kutjevo, dati polusuho vino sa 14,7%, 15% i 15,7% alkohola ne vidim zašto bi 14,6% bilo toliko čudno za Crnu Goru kod pojedinih sorti u normalnoj berbi.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1877 Poslato: 15. Decembar 2019, 21:45:43 »

Da. Mislim da sam to negde na forumu procitao, 5gr na 100l.  Shocked
Ali iz tvog pitanja shvatio sam koja je greska.  dohfly Medjutim, nastavilo je fermentaciju... da li je to problem? I da li je to razlog zbog cega jos uvek traje tiha fermentacija?  Scratchhead

To da li traje nešto ili ne traje ne osluškuje se čulima. Prvo šta se dešava sa širomjerom, i da li si ga koristio u toku fermentacije?

Naravno da nisi. Čekaš refraktometar na odmaklom putu fermentacije. Jel tako sedneš u auto, bez kilometar sata pa vidiš tamo neko ograničenje od 60,ali osluškuješ obrtaje. Pa kad te zaustave za prekoračenje brzine nemaš ni pojma otkud, jer si "oslušnuo".

Ulaziti sa grožđem u fermentaciju samo eto, što imaš grožđe, bez ikakvog znanja i instrumenta da tu fermentaciju pratiš u 21.vijeku pa doći ovdje da pitaš šta ti se dešava je besmisleno.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Pava
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1878 Poslato: 15. Decembar 2019, 22:22:13 »

Surovo, ali istinito.  Smiley Hvala u svakom slucaju.

Pozdrav
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1879 Poslato: 16. Maj 2020, 10:23:03 »

Nesto mi je palo na pamet, a posto je prilicno tiho na forumu ima mesta za malu raspravu. A mozda i pomogne nekome, ko zna.
Ja roze i crveno vino pravim po takozvanoj bleeding metodi. Grozdje izmuljam, prebacim u sud gde ce da se odvija fermentacija i tad otocim nekih 20-25% soka koji dalje radim po tehnologiji za bela vina. Ostatak macerira nekih 7-8 dana, zadnji put je bilo 10.
Da li bi vredelo truda da odvojim deo kljuka i cedim to za roze vino? Razmisljam da mozda u samotoku ipak ostajem bez nekih delica koji bi pomogli svezini.
blue_moon imas sigurno iskustva, misljenje?
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1880 Poslato: 16. Maj 2020, 10:33:50 »

Ne znam, ja imam iskustva samo sa presom gde se kod rozea od grenaža i caberneta traži optimum za taj stil vina. I odluka pada na licu mesta. Iskreno ne razumem tvoje pitanje iz ovog sklopa rečenica.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1881 Poslato: 16. Maj 2020, 10:40:01 »

Izgleda da sam bio prilicno konfuzan.
Svaki put radim roze od samotoka merloa koji kasnije obicno posle drugog pretakanja kupaziram sa 10-20% prokupca. Da li bi bilo bolje da idem na presu umesto samotoka za roze vino? Bojim se da ne dobijem previse tanina od merloa, mislim da su oni suvisni u rozeu, kvare mu ukuse, lakocu, svezinu...
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1882 Poslato: 16. Maj 2020, 10:47:41 »

Ja bih radije išla na presu, određujući momenat dovoljan što se boje tiče a i celokupan doživljaj vina koje želim kasnije.
Ti odluči sam.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1883 Poslato: 16. Maj 2020, 10:58:57 »

Mislim ne shvati me pogrešno, probala sam ja toliko rozea ali vrlo lako prepoznam koji je radjen od starta kako se roze i radi.Ima i onoga da se  i u bijelo vino kapne kap krvi crvenog, a gde je tu lepršavost, i sve ono što prati rose od same fermentacije?Pa nema je.
Kao što odijelo ne čini čovjeka, tako ni vino ne čini samo boja.
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1884 Poslato: 16. Maj 2020, 11:13:54 »

Citat
bijelo vino kapne kap krvi crvenog
Mislio sam da to zakon ne dozvoljava?
A i mi smo legalisti, ko bi to jos radio?
Sam sam gledao i nisam verovao svojim ocima. Drugar ode da kupi vino i pozove mene u kupovinu. Domacin sa malo vecim vinogradom, oko 80 ari, lep podrum. Kaze: nemam roze vino, prodalo se, al ako ne zurite par minuta... I tu, pred nasim ocima usu pola kante belog i malo crvenog, muc-muc... Izvolte roze.
Od tada kod tog drugara pijem samo belo vino.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1885 Poslato: 16. Maj 2020, 14:22:47 »

Pa što mu ne reče, zbunjen sam ne mogu da procenim koga više farbaš.. Mene ili vino.  Grin
Doduše kod takvih domaćina ja samo suptilno pitam, a da nemaš ti neko pivo? Smiley

Da, nije po zakonu ali analitički se gotovo teško i dokazuje. Što preostaje ljudskom senzibilitetu da oceni šta je posredi.
Čovječanstvo zadugo maršira, dok falšira na svim nivoima.
Sve je do senzibilitet da kvalitet prepozna a njega ćeš u proizvodnji itekako istančati.
Sačuvana

Čehov
Nikola Ugarkovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1886 Poslato: 19. Septembar 2020, 22:28:44 »

Dobro veče svima!
Od prošle godine pratim forum, tako da sam prošle godine zahvaljujući vama prvi put pravio svoje domaće vino.
Pravio sam i crveno i belo, s tim što belo nije uspelo baš kako treba (ostalo je "gazirano"), nisam ga bacio još uvek ali mislim da mu nema spasa. No, nebitno. Negde sam pogrešio, šta da radim. Doduše, sve sam radio kako je trebalo, ali nešto je zaškripalo. Crveno je ispalo okej Smiley
Ove godine ponovo proizvodim, ali samo crveno. Imam problem, maaalo sam zaboravio neke sitnice i detalje koje sam detaljno čitao prošle godine i nikako ne mogu da nađem temu nekog od ččlanova koji je tu temu i postavio. Ponovo sam naravno prelistao, nisam našao. Zato bih ukratko hteo da vas pitam da li je ovako okej da uradim:

1. Berba grođža (oprao sam ga, jer ima dosta različith bubica po njemu)
2. Muljanje na muljači, odvojio peteljke. (prošle godine je nisam imao, tek od ove. Muljao sam ručno, odlepio sam Cheesy)
3. Dodavanje vinobrana (prema preporukama 10g/100 kg grožđa (da li grešim). Znam da ide na 100l šire, ali ne znam kako bih mogao izmeriti sad u ovom momentu koja je kilaža šire u odnosu na celu smesu).
4. Nakon 24h, dodao vinski kvasac kao i hranu za kvasce (prema preporukama, 20g/100l šire opet?)
5. Ostavlam 7 do 8 dana uz svakodnevno mešanje 2x dnevno u tom periodu.
6. Skidanje sa taloga (ovde ne znam da li se dodaje ponovo VINOBRAN? I da li treba ponovo da dodam kvasac, jer ako sam odvojio kljuk od šire, on je povukao sa sobom i te kvasce? Ili grešim?)
7. Kad prođe ta burna fermentacija, ide na tihu (zanimaju me temperature, nisam uspeo da pročitam, jer svi pričaju različito. Negde piše da je idealno 10 stepeni, neko kaže da može i sobna. Znači mi ovo, jer ja živim u stanu i tu bih čuvao širu i buduće vino, kao što sam i prošle godine)
8. Pretakanja itd.

Što se tiče sorte, ne znam koje su. Posadio je deda jako davno, na meni je ostalo da ga održavam. Mešano je dve ili tri sorte i nemam ga preterano puno. Prošle godine sam izvukao 20ak litara crvenog, ove godine mislim da će biti više.

Možete li me ispraviti ako sam negde pogrešio, postaviti mi pitanja na temu koju možda nisam spomenuo?
Temperaturu nisam merio prošle godine, ove godine nisam kupio termometar.
Interesuje me merenje jačine šećera. Znam da ide širometrom, radio sam sa rakijom puno i prošle godine sam merio količinu šećera u širi. Zanima me, koja je IDEALNA Količiina šećera u početnoj fazi nakon muljanja?

Izvinite na obimnom tekstu, prva mi je objava i imam potrebu da napišem što više detalja, kako bih vam maksimalno približio priču.
Moje ime je Nikola Ugarković, iz Zemuna. Grožđe (vinograd) se nalazi u Vrdniku na Fruškoj gori.
Hvala na odgovorima i srećno svima ove godine!
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1887 Poslato: 19. Septembar 2020, 23:45:02 »

Nije da se nisam trudila da pročitam šta si pitao, ali zaista mi ne ide.
Kako možeš nakon čitanja teme o proizvodnji vina postaviti pitanje o dodavanju kvasca, još jednom?
Hajde da razumem da ti je stala fermentacija pa o tom.

10gr vinobrana je previše dodati na početku sem kod izraženo nezdravog grožđa.

Samo neke osnove, pa idemo dalje.

Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1888 Poslato: 20. Septembar 2020, 08:00:11 »

Evo sta treba ispraviti po meni:
1. Grozdje se ne pere. Suvise vode se na taj nacin unese u vino.
3. Previse vinobrana iza muljanja. Ja sam prose godine tretirao sa nekih 7g i to po grozdju, pred muljanje. pokusacu ove godine sa 5g.
4. Zasto kvasac tek sutra? U crveno odmah kvasac.
5. Mesanje ni jednom, suvise kiseonika ces uneti tako. Potapanje jednom dnevno.
6. Kad ga otocis posle nekog vremena jer si yadovoljan duzinom maceracije ne dodajes nista.
7. Burna fermentacija je odavno prosla, 10 stepeni za toliku kolicinu vina je premala tempeatura.
Idealna kolicina secera je ona koju grozdje uspe da nakupi te godine kad je brano. Ne bi valjalo da je ispod 19 po meni. Od tog broja sve na gore je odlicno.

Sačuvana

Nikola Ugarkovic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1889 Poslato: 21. Septembar 2020, 08:59:31 »

Hvala na savetima.
Šećer je na 18 prema širometru. Ako radim korekciju, da li da je radim sad ili kad budem odvojio kljuk od šire? Pitanje je, da li uopšte to da radim, da li ima potrebe ako je na 18, ja nisam nešto presrećan što je tako.
Pitam za kvasac zato što sam čitao prethodna dva dana i nailazio na različite informacije, ne samo na ovom forumu. Pitanje je bilo više usmereno na to da li na 100kg šire ili 100kg svega ukupno.
Zašto odmah napadni stav, pitao sam samo gde grešim i šta treba da se popravi. Ako mi neko kaže -  sjajno, ako ne, pa opet dobro, snaći ću se. Zato sam i došao na ovaj forum po savet.
Hvala svakako.
Za mešanje ista priča, neko meša više puta i to je najčešći odgovor, zato sam i pitao.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.071 sekundi sa 22 upita.