Dobro veče svima!
Od prošle godine pratim forum, tako da sam prošle godine zahvaljujući vama prvi put pravio svoje domaće vino.
Pravio sam i crveno i belo, s tim što belo nije uspelo baš kako treba (ostalo je "gazirano"), nisam ga bacio još uvek ali mislim da mu nema spasa. No, nebitno. Negde sam pogrešio, šta da radim. Doduše, sve sam radio kako je trebalo, ali nešto je zaškripalo. Crveno je ispalo okej

Ove godine ponovo proizvodim, ali samo crveno. Imam problem, maaalo sam zaboravio neke sitnice i detalje koje sam detaljno čitao prošle godine i nikako ne mogu da nađem temu nekog od ččlanova koji je tu temu i postavio. Ponovo sam naravno prelistao, nisam našao. Zato bih ukratko hteo da vas pitam da li je ovako okej da uradim:
1. Berba grođža (oprao sam ga, jer ima dosta različith bubica po njemu)
2. Muljanje na muljači, odvojio peteljke. (prošle godine je nisam imao, tek od ove. Muljao sam ručno, odlepio sam

)
3. Dodavanje vinobrana (prema preporukama 10g/100 kg grožđa (da li grešim). Znam da ide na 100l šire, ali ne znam kako bih mogao izmeriti sad u ovom momentu koja je kilaža šire u odnosu na celu smesu).
4. Nakon 24h, dodao vinski kvasac kao i hranu za kvasce (prema preporukama, 20g/100l šire opet?)
5. Ostavlam 7 do 8 dana uz svakodnevno mešanje 2x dnevno u tom periodu.
6. Skidanje sa taloga (ovde ne znam da li se dodaje ponovo VINOBRAN? I da li treba ponovo da dodam kvasac, jer ako sam odvojio kljuk od šire, on je povukao sa sobom i te kvasce? Ili grešim?)
7. Kad prođe ta burna fermentacija, ide na tihu (zanimaju me temperature, nisam uspeo da pročitam, jer svi pričaju različito. Negde piše da je idealno 10 stepeni, neko kaže da može i sobna. Znači mi ovo, jer ja živim u stanu i tu bih čuvao širu i buduće vino, kao što sam i prošle godine)
8. Pretakanja itd.
Što se tiče sorte, ne znam koje su. Posadio je deda jako davno, na meni je ostalo da ga održavam. Mešano je dve ili tri sorte i nemam ga preterano puno. Prošle godine sam izvukao 20ak litara crvenog, ove godine mislim da će biti više.
Možete li me ispraviti ako sam negde pogrešio, postaviti mi pitanja na temu koju možda nisam spomenuo?
Temperaturu nisam merio prošle godine, ove godine nisam kupio termometar.
Interesuje me merenje jačine šećera. Znam da ide širometrom, radio sam sa rakijom puno i prošle godine sam merio količinu šećera u širi. Zanima me, koja je IDEALNA Količiina šećera u početnoj fazi nakon muljanja?
Izvinite na obimnom tekstu, prva mi je objava i imam potrebu da napišem što više detalja, kako bih vam maksimalno približio priču.
Moje ime je Nikola Ugarković, iz Zemuna. Grožđe (vinograd) se nalazi u Vrdniku na Fruškoj gori.
Hvala na odgovorima i srećno svima ove godine!