23. Januar 2025, 15:27:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 129 130 [131]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1034595 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1950 Poslato: 17. Septembar 2022, 19:44:39 »

Sedam dana pod kominom je najcesce. Tada je boja na vrhuncu. Posle sedmog dana pocece opet boja da opada pa je to trenutak kada treba otakati.
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1951 Poslato: 17. Septembar 2022, 20:22:37 »

Boja? Samo to, ništa secer?
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1952 Poslato: 17. Septembar 2022, 20:27:26 »

Secer nastavlja da se razgradjuje tihim vrenjem. Ako se ne odvoji posle sedam dana moze i vise tanina preci u vino.
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 105.0

« Odgovor #1953 Poslato: 28. Septembar 2022, 00:09:58 »

Grožđe je vranac, izmuljano prije 20-ak dana (odvojene peteljke), dodat vinobran i kvasac D254.
Prije 5 dana sam otočio 15 litara vina (učim ove god, pa zato malo), vadio sam pumpom,
ostavio sam vino u otvorenom staklenom sudu, punom do vrha, prekriveno gazom samo.
Nisam dodao vinobran, a čitajući prvih 20 strana teme vidim da sam trebao.  Angry

Šta mi je sada činiti?
Da li ponovo pretočiti i dodati vinobran?
Ako ne još, kada? (nezavisno od moje situacije, KADA ide prvo pretakanje?)
Imam inox sa plivajućim poklopcem, od 60l, vina ima samo 15l, da li da stavim u inox i kako? (ulje ili ne)

Inače, vidim da vino još "radi" u staklenom sudu, još idu balončići na gore.
Mjerio sam danas mošt (ostavio sam za rakiju), šira je 2-3 po ekslu, malo je oporo vino koje je još
na moštu, ovo u staklenom sudu nisam probao. Uglavnom, trop/vino je skoro prevrelo, ima još vrlo malo šećera.
Sutra ću mjeriti i sa mjeračem prevrelosti komine, koji ima i skalu ispod 1000, ide do 990, što bi trebalo da označava
potpuno prevrelost šećera u alkohol. Gustina još nije potonula, pa zato mislim da ima još malo šećera u moštu....

Izvinjavam se za "milion" pitanja, koja su i bila već vjerujem,
ali nemoguće je pročitati 130 strana sada, a i ne škodi da se prisjetimo osnova (što ova pitanja jesu vjerujem).
Koga ne mrzi, neka odgovori molim. Hvala unaprijed.... Thumb
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 105.0

« Odgovor #1954 Poslato: 02. Oktobar 2022, 20:40:42 »

Zakomplikovao sam prethodni post  whistlefly, evo jednog jednostavnog.
Nakon što odvojite vino sa komine, nakon KOLIKO vremena radite prvo pretakanje?
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1955 Poslato: 02. Oktobar 2022, 21:36:52 »

Po zavrsetku tihog vrenja ( nema mehurica od vrenja) vino se smiri nekoliko dana pa onda pretok. Od muljanja grozdja oko 25 dana ali naravno zavisi od zavrsetka vrenja.
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 105.0

« Odgovor #1956 Poslato: 05. Oktobar 2022, 22:01:55 »

Da li je greška pretočiti vino da bi se "skinulo" sa taloga i prije nego je vrenje gotovo?
(i dalje izlaze mehurići, stavljena vrenjača na stakleni sud, CO2 još izlazi)

Prekosutra će 2 nedelje kako sam ga otočio sa koma...
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1957 Poslato: 05. Oktobar 2022, 22:22:39 »

Ne maltretiraj vino vise nego sto je potrebno. Treba sacekati zavrsetak tihog vrenja pa tek onda skinuti sa taloga uz normalno sumporisanje.
Sačuvana
Tebrazebra
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #1958 Poslato: 07. Oktobar 2022, 11:09:27 »

Pri merenju širometrom kada ustanoviš da se nivo šećera ne pomera pri razmacima u merenju od par dana znači da je tiho vrenje gotovo i može da se pretače. Neće mu ništa škoditi ako stoji malo duže, mada mene više brine to što fermentaciju izvodis u otvorenom sudu bez vrenjače i sličnog jer na taj nacin izlažeš vino kiseoniku i stvaraš aerobne uslove koji dovode do oksidacije vina, razvoja nepozeljnih jedinjenja, nepovoljnih mirisa i dobices vino sa manom.

Edit: Sad sam opet pročitao i vidim da si stavio vrenjaču.

Pri merenju šećera uvek izbij sav zaostali co2 u uzorku jer ti može pokvariti rezultate merenja.
Jeste manja količina, ali ja sam pre za inox zato što pri pretakanju sa taloga taj stakleni sud neće više biti pun do vrha, osim ako nemaš još neko vino da dotočiš sud što je više moguće.

Ulje dodati svakako, a dioda je to lepo objasnio u nekom od odgovora http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1172.msg14914#msg14914

Nakon pretakanja dodaš vinobran u razmeri 1g na 100L, pa nakon dan dva može stabilizacija želatinom.
Sačuvana

Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.

Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 105.0

« Odgovor #1959 Poslato: 10. Oktobar 2022, 01:04:53 »

Ne maltretiraj vino vise nego sto je potrebno. Treba sacekati zavrsetak tihog vrenja pa tek onda skinuti sa taloga uz normalno sumporisanje.
Hvala puno!  Thumb

Pri merenju širometrom kada ustanoviš da se nivo šećera ne pomera pri razmacima u merenju od par dana znači da je tiho vrenje gotovo i može da se pretače. Neće mu ništa škoditi ako stoji malo duže, mada mene više brine to što fermentaciju izvodis u otvorenom sudu bez vrenjače i sličnog jer na taj nacin izlažeš vino kiseoniku i stvaraš aerobne uslove koji dovode do oksidacije vina, razvoja nepozeljnih jedinjenja, nepovoljnih mirisa i dobices vino sa manom.

Edit: Sad sam opet pročitao i vidim da si stavio vrenjaču.

Pri merenju šećera uvek izbij sav zaostali co2 u uzorku jer ti može pokvariti rezultate merenja.
Jeste manja količina, ali ja sam pre za inox zato što pri pretakanju sa taloga taj stakleni sud neće više biti pun do vrha, osim ako nemaš još neko vino da dotočiš sud što je više moguće.

Ulje dodati svakako, a dioda je to lepo objasnio u nekom od odgovora http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1172.msg14914#msg14914

Nakon pretakanja dodaš vinobran u razmeri 1g na 100L, pa nakon dan dva može stabilizacija želatinom.
Hvala na savjetima!
Nemam nikakvo (slicno) vino da dodam, tako da inox jeste najbolje rešenje vjerovatno.
Hvala za link sa savjetima kako natočiti ulje....  Thumb
Sačuvana
jboban
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1960 Poslato: 12. Oktobar 2022, 02:32:26 »

Pozdrav svima,
Ovo je moj prvi post, a forum sam krenuo da čitam od početka. Stigao sam do 45. strane, tj. oktobra 2010. g. Scratchhead

Sve do sad mi je jasno, ali imam jednu nedoumicu. Sve sam ispoštovao od početka, muljanje, vinobran, sledeći dan kvasac i hrana, 6 dana burno vrenje, počelo da se oseća na H2S, šećer pao gotovo na nulu, dodao opet vinobran, otočio u 3 staklena balona i jednu plastičnu flašu, postavio vrenjače. Iz želje da što više dobijem, kod otakanja zahvatio sam i prilično mulja koji se već nataložio Roll Eyes

Pitanje: da li da odmah, posle 3 dana od prvog otakanja, dodam malo vinobrana, ponovo otočim, ovaj put bez taloga, dodam želatin za konačno bistrenje, vratim vrenjače i tako ostavim? Za sad ne vidim mehuriće da izlaze, kao da je fermentacija stala ili privremeno zbog dodatog vinobrana.
Sačuvana
lazarinfinity
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1961 Poslato: 17. Oktobar 2022, 23:32:16 »

Pozdrav dobri ljudi, nov sam u svemu ovome, pa imam malih problema, mozda i velikih (nadam se da nisu) pa mi treba vasa pomoc. Smiley
Naime, ovo mi je prva godina da samostalno pravim vino, posto mi je otac zavrsio u bolnici a zelim da nastavim proizovdnju, tako da sam nesto od njega pokupio ali ipak se plasim da gresim. Izmuljao sam oko 500kg grozdja u kaci od 500l, odvajao peteljke, stavio 10 dana napolju kljuk, nisam stavio vinobran, istocio nakon 10 dana, komina se podigla skroz gore do vrha kace koju sam zatvorio pomocu strec folije dosta dobro, nisam mesao kljuk ali dobio sam boju taman kakvu sam hteo(roze) , sada sam istocio u bure od 200l vino, gde sam dodao jedno 20g vinobrana ,bure je 95 posto puno, i drugo koje je nih 70ak posto, dodao sam i kvasce neke univerzalne jedno 50 grama na 200l, danas sam to odradio sa kvascima, dok sam juce istocio vino i dodao vinobran, danas dok sam dodavao kvasce, vidim da se vino vec solidno izbistrilo, jedva da se oseca sladak ukus, nisam se tome nadao jer sam mislio da fermentacija nemoguce da se zavrsila napolju, tako da mislim da je stala? kako da budem siguran u to? dajte mi molim vas pomoc da ne napravim neku gresku da mi ne propadne vino, sta su mi dalji koraci? vidim da je temperatura prostorije oko 15 stepeni,ja sam ta dva bureta pokrio sam bundama,najlonima, nadam se da ce podici temperaturu jos malo koji stepen i nece dati da pada..sta dalje da radim a da ne napravim gresku,kako da znam da li se fermentacija zavrsila ili je stala,vino nema sladak ukus,mozda veoma malo ali mi ne deluje nesto jako preterano.. hvala vam unapred dobri ljudi, pozdrav,svako dobro.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 105.0

« Odgovor #1962 Poslato: 17. Oktobar 2022, 23:56:39 »

Ako imaš moštomjer izmjeri ima li šećera pa ćeš znati. Koliko vidim ništa na početku nudi mjerio. Trebao si odmah staviti vinobran i svakodnevno nekoliko puta potapati klobuh da dođe do estrshacije tanina. I temperatura mira biti iznad 15 celzija da bi se odvijala fermentacija.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Tebrazebra
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #1963 Poslato: 19. Oktobar 2022, 22:21:11 »

Pozdrav svima, moji su mi sa sela doneli nešto grožđa da ne propadne.

U pitanju je bagrina koju sam izmuljao i još nekog jako aromatičnog plavog grožđa koje ne znam koje je sorte. Odstranio peteljke i tako fermentirao sa sve kožicom i semenkama jer sam hteo da ispadne crveno/roze. Mošt je bio na 18 brix-a, ali sam pojačao sa koncentrovanom širom do blizu 23 brix-a, što mu dođe 13% abv, ali računao sam na gubljenja u fermentaciji pa ću biti srećan sa cca. 11%-12% alkohola u vinu.  Pri muljanju je šira bila na 3.7ph, pa sam je snizio vinskom kiselinom na 3.3ph, sve to uz zaštitu vinobrana. 

Količina nije velika i više je neki eksperiment koji fermentiram u onim plastičnim burićima koje prodaju za proizvodnju piva(20l ukupno), zatvorena fermentacija, 15-22c oscilacije sa selekcionim kvascem, bez enzima.

Nakon kraja burne fermentacije i poveliko za vreme tihe fermentacije šećer je pao ispod 0 po ekselu sam pretočio vino u stakleni sud od 15l i stavio vrenjaču(nemam drveno bure od 15l) uz dodatak vinobrana.Vino sam procedio kroz gazu i tretirao želatinom, a pošto nemam tako mali drveni sud, ubacio sam čips od francuskog hrasta srednje pečen na kome planiram da ga držim 2-3 nedelje... Greh...  dohfly

Moje pitanje je sledeće, osećam manu vina gde je vino previše aromatično i lepršavo na mirisu, a na ukusu ne može ni da se približi... Lep je ukus, boja i bistrina su odlični ne osećam strane arome nego jednostavno kad se pomiriše osećaš se da predstoji nešto wow pri degustiranju, a u stvari osećaš bobičavo voće i jaku voćnu aromu, ali ne onu koju osećaš na mirisu... Osećam da je malo bolje sada kad probam, ali moguće i da je zbog toga što je jako mlado. Nadam se da neko da će neko sa više iskustva mi pomoći da razbijem dilemu.

Vodio sam računa da koristim donju granicu preporučenog bistrila, ali ne verujem da je bistrilo u pitanju, mada odkud znam... 
Razmišljao sam da dosladim vino eritritrolom jer je inertan šećer, a plašim se da dodam običan kuhinjski kako bi malo podigao gustinu i pojačao arome, ukupnih 5-10 g/l.

Ne znam šta da radim, ako ima saveta ili grešaka u mom procesu javite.
Sačuvana

Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.

Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
Stranice: 1 ... 129 130 [131]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.055 sekundi sa 21 upita.