28. Oktobar 2025, 22:06:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od jabuka  (Pročitano 178728 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #15 Poslato: 15. April 2010, 20:10:12 »

Odnos. 1litar koncentrata 2 litra vode. Uslov je da je koncentrat pravi u smilslu hemijskog stava, tojest da nisu korišćeni veštački zaslađivači koji pokazuju suve materije (tip ciklamat). Neznam gde živiš Matija, poslao bih ti kvasac (gratis), da to "zaseješ".
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Markic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #16 Poslato: 27. Septembar 2010, 20:45:26 »

Usitni jabuke na sitnilici, ubaci u sud, ubaci 2-4 grama enzima, nali sa malo ....

Kako se konkretno zove taj enzim?
Hvala Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #17 Poslato: 27. Septembar 2010, 22:19:37 »

Jedan od poznatijih, rađen po visokim standardima, ujedno prisutan na tržištu, je LALLZYM HC.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 22. Novembar 2011, 18:10:57 »

Pozdrav,

Ovo mi je prvi post na ovom forumu. Hteo bih, prvo, da vas pohvalim kao jedan od najboljih domacih foruma koji se bavi ovom tematikom!

Elem, stavio sam manju kolicinu jabukovog soka na vrenje (5L)... Stavio sam vinski kvasac (gornjeg vrenja) prema uputama na kesici. Predhodno sam blago osumporio siru sa oko 1g vinobrana i ostavio da stoji oko 24h pre ubacivanja kvasca.

Proslo je oko 10 dana vec... Mehurica u vrenjaci vise nema ali je sira i dalje mutna. Maltene kao i prvog dana. Ne vidi se talog. Da li da je ostavim jos malo ili da je presipam u novi sud? Sud se trenutno nalazi sada u prostoriji na temperaturi od oko 18-19 stepeni. Da li bi hladjenje pomoglo talozenju/ bistrenju?

Srdacan pozdav!

Vedran.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #19 Poslato: 23. Novembar 2011, 00:08:07 »

Najbolje je prvo da probaš vino dali ima još neprevrelog šećera u njemu, jednostavno probaj, pa ako je slatko neka još stoji u istom prostoru i uslovima. A ako pak nema neprevrelog šećera, onda vino premesti na nižu temperaturu, malo ga iztumbaj, da izađe CO2 i onda po želji: pusti da se talog slegne sam uz pomoć niže temperature ili ubaci bentonit 80grama na 100lit. Posle 20 dana imaćeš kristalno bistro vino.
Sačuvana

Hemingvej
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 25. Novembar 2011, 16:33:53 »

Probao sam vino. Nema slatkoce ali pomalo kisi i oseti se na sumpor. Da li je to normalno? Pretocio sam ga sa nastalog taloga u novi, cisti sud i ubacio malo sumpora. Da li je to greska jer se vec oseti na sumpor i resko je (kisi)?
Sačuvana
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 26. Novembar 2011, 19:12:47 »

Bilo ko?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #22 Poslato: 27. Novembar 2011, 23:58:13 »

Ako si vec imao visak sumpora onda nisi trebao dodatno sumporisati.
Pokusaj sa otvorenim pretokom da se oslobodis viska SO2
Sačuvana
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 28. Novembar 2011, 22:58:32 »

Ma osetilo se jako na "trula jaja". Eo sad sam ga pomirisao i vise se ne oseti tako. To sam uradio jer sam tako procitao na
http://knol.google.com/k/podrum-vino-rakija#II(2E)_DIO_VINA  Ne iskusan sam pa ne znam da li je ovo tacno ( bar taj deo koji se odnosi na otklanjanje mana i bolesti vina) ali mi je delovalo logicno zato sam sumporisao.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #24 Poslato: 28. Novembar 2011, 23:05:52 »

Kazi odmah da "mirise" na pokvarena jaja Wink
U tom slucaju sumporisanje pomaze, na linku koji si postavio je objasnjen i princip...
Pretpostavljam da je predugo odlezavalo na talogu posle zavrsetka fermentacije, uzmi to u obzir za ubuduce Thumb
Sačuvana
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 29. Novembar 2011, 13:29:38 »

Pa to je istina... 5 dana je lezalo na talogu posle vrenja. Mada taloga je bilo vrlo malo. Evo i sada posle pretakanja ga opet ima nesto iako je vino jos uvek mutno. Mozda se za nijansu izbistrilo.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #26 Poslato: 30. Novembar 2011, 20:50:43 »

Pa to je istina... 5 dana je lezalo na talogu posle vrenja. Mada taloga je bilo vrlo malo. Evo i sada posle pretakanja ga opet ima nesto iako je vino jos uvek mutno. Mozda se za nijansu izbistrilo.

Usled nepravilne fermentacije u dobijenom vinu su ostale i belancevine koje su raspadanjem napravile taj neprijatan miris. Samo bistrenje ide vrlo tesko i pored toga sto si odradio otvoreno pretakanje i dodatno sumporisanje. E sad taj neprijatni miris ce se postepeno izgubiti posle dodatnog sumporisanja i pretakanja, ali belancevine  ce i dalje praviti mutnocu. Efikasan nacin za eliminisanje belancevina je tretiranje vina sa taninom u dozi 5 grama na 100 litara. Ako imas mogucnost da nabavis tanin onda si resio problem, ako ne javi mi!
Sačuvana

Hemingvej
Vedran
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #27 Poslato: 30. Novembar 2011, 22:59:03 »

Uhhh... Peco hvala na odgovoru. Osim mutnoce ne vidim znakove pokvarenosti. Cak sam ga opet probao, oseti se jabuka i po mirisu i ukusu, na sumpor vrlo malo.  E sad... Danas sam procitao da moze da se izbistri sa belancetom jajeta pa sam to i uradio jer koliko sam nazvao poljo apoteka nisu imali klarol a za tanin nisam znao gde bi nabavio. Da li sam pogresio? Jer sam tek usao u ovu pricu tako da ne znam gde sta ima u Novom Sadu ili bar okolini od enoloske opreme i preparata. Sam vinski kvasac i vinobran su bili muka za sebe.  dohfly I hteo sam da pitam da li je puno 900 din za plastican vranj i neki gumeni pampur sa otovorom za vranj? I ukoliko zna neko od clanova da me uputi gde ima solidan izbor opreme bio bih zahvalan. ( moze i na PM ukoliko je problem ovde...) Smiley

Hvala Vam svima na vremenu!
Sačuvana
dalibordg
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #28 Poslato: 31. Jul 2012, 17:45:26 »

Pozdrav,

Citam da podsjetim sebe, tacnije provjerim sebe, oko nekih stvari, pa rekoh da podijelim svoje misljenje.

Pravio sam vino prvi put prije tri godine. Po savjetima g. Petra  ( Peca50) .  Tada je operacija uspjela, ali je pacijent umro.  Naime ja nijesam bio dovoljno strpljiv i prekinuo sam proces, a kada sam na proljece cistio prostoriju, nasao sam na bure vina, ali sa gadnom skramom na vrhu.  Miris u ukus na jeziku su bili izvaredni ( Ono sto sam cjevcicom izvukao iz sradine ) ali nisam zelio da rizikujem i prosuo sam.

Prosle godine sam ponovio sve i dobio izvaredno vino.
Ove godine ,  evo bas danas,  napravio sam kolicine koje bi na kraju trebalo da iznesu  Cca 250 Lit.

Evo kako sam to odradio:

Pobrao sam vise razlicitih vrsta jabuka.  Konkretno Petrovace ( trenutno su na izlasku i prezrele su ) , krstovace i vrstu malih crvenih kiselkastih jabuka cije ime ne znam. Poenta je da su jedne slatke, druge prosjecne a trece kisjele. Znaci sve razlicitog ukusa i slada.  Isjeckao sam ih i stavio u sudove zapremine CCa 80 Lit.  Dodavao sam dok se sud nije napunio na  Cca 50% zapremine.   Zatim sam do nekih 85% zapremine dodao vodu.  Dodao sam 4 Kg secera i na kraju dodao 10g vinobrana.   To sada u ovoj fazi izgleda ovako :

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=503685949645873&set=a.269994883014982.86085.100000134168819&type=3&theater

Posude su na srednjoj polici stalaza koja ima tri dijela. Nakon 7-8 dana.. ili 10 , kada primijetim da je burno alkoholno vrenje prestalo, ja crijevom, slobodnim padom odtocim tecnost u manje sudove.  Da napomenem da se u toku vrenja periodicno potapaju jabuke sa povrsine. Posto zbog pcela dolazim na imanje svaki drugi dan , ja to radim na 48 casova. ali to je premalo. Idealno bi bilo ako mozete nekom mrezicom da ih pokrijete i pteretite nekim cistim kamenom.

Veliki sud nakon toga prespem u kacu u kojoj redovno drzim kominu za rakiju, dodam malo secera i vode i dopunim jabukama.Tako da se i to iskoristi za rakiju  a sud operem i vratim na stalazu.  Prespem sve ponovo u njega i pokrijem ponovo. Ostavim desetak dana.

Nakon toga odtocim sve u flase od vode od 5 Lit.  ( smijesno su jeftine )   Natocim do vrha tako da samo  mala povrsina bude izlozena vazduhu.  Stavim gazu i poklopac ALI NE ZATVARAM.  Naravno , jer bi se nabio pritisak .  Napominjem da sam pretakao preko gaze.

U ovoj fazi smjesa je mutna.   Pretacem to nakon  10 dana I Opet ako nije zavrsilo vrenje. Sve dok ono traje..   Zatim dodajem BENTOLIT.   50 Grama u jednom litru mlake vode. Odstoji 12 sati i to je mjera za 50 Lit.  I 5 gr. ZELATINA takodje isti postupak.   To se doda vinu i ono ostavi da miruje 20 dana na hladnom mjestu.  Zatim PAZLJIVO  se pretace a talog se prospe.  Ja to uradim dva puta.   I to je to.   Ako ovo odradite kao ja sada u Avgustu, za novu godinu dobicete popularni SOMERSBY  i kucnoj varijanti.  Meni se licno svidja.   Nadam se da ce nekome ovo pomoci.  Ukoliko neko smatra da nesto grijesim ili da moze da doda nesto, samo naprijed.  Kritika je doborodsla  Smiley  Tjera me da budem bolji.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 12. Avgust 2012, 23:01:13 »

Očito da si pomiješao neke preporuke i postupke za pravljenje vina i rakije.

Vino od jabuka se pravi od soka od jabuka, dakle postupak kao kod bijelog vina.
-   Usitnjavanje jabuka na pogodan način za prešanje, granulacija 3-5 mm, ni puno veća a ni manja.
-   Dodavanje vode je nepoželjno i štetno.
-   Dodavanje šećera samo ako želiš vino sa više alkohola, i sa ostatkom šećera. Ako se to radi kod ovog vina onda ga bar treba dodati u potrebnoj količini. Dodavanje vode i šećera, na način da se smanji koncentracija alkohola u odnosu na onaj koji bi se prirodno dobio iz jabuka, je apsolutno besmisleno.  
-   Tretman enzimom i sumporenje, može i askorbinska kiselina (vitamin C).
-   Prešanje nakon maceracije koja je trajala maksimalnih 24 sata.
-   Bistrenje soka, taloženje i skidanje sa taloga a nakon toga fermentacija.
-   Fermentacija na što nižim temperaturama od 6-16 stepeni, ili najniža koja se može postići, isključivo anaerobna…
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 3.799 sekundi sa 22 upita.