Pozdrav,
Citam da podsjetim sebe, tacnije provjerim sebe, oko nekih stvari, pa rekoh da podijelim svoje misljenje.
Pravio sam vino prvi put prije tri godine. Po savjetima g. Petra ( Peca50) . Tada je operacija uspjela, ali je pacijent umro. Naime ja nijesam bio dovoljno strpljiv i prekinuo sam proces, a kada sam na proljece cistio prostoriju, nasao sam na bure vina, ali sa gadnom skramom na vrhu. Miris u ukus na jeziku su bili izvaredni ( Ono sto sam cjevcicom izvukao iz sradine ) ali nisam zelio da rizikujem i prosuo sam.
Prosle godine sam ponovio sve i dobio izvaredno vino.
Ove godine , evo bas danas, napravio sam kolicine koje bi na kraju trebalo da iznesu Cca 250 Lit.
Evo kako sam to odradio:
Pobrao sam vise razlicitih vrsta jabuka. Konkretno Petrovace ( trenutno su na izlasku i prezrele su ) , krstovace i vrstu malih crvenih kiselkastih jabuka cije ime ne znam. Poenta je da su jedne slatke, druge prosjecne a trece kisjele. Znaci sve razlicitog ukusa i slada. Isjeckao sam ih i stavio u sudove zapremine CCa 80 Lit. Dodavao sam dok se sud nije napunio na Cca 50% zapremine. Zatim sam do nekih 85% zapremine dodao vodu. Dodao sam 4 Kg secera i na kraju dodao 10g vinobrana. To sada u ovoj fazi izgleda ovako :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=503685949645873&set=a.269994883014982.86085.100000134168819&type=3&theaterPosude su na srednjoj polici stalaza koja ima tri dijela. Nakon 7-8 dana.. ili 10 , kada primijetim da je burno alkoholno vrenje prestalo, ja crijevom, slobodnim padom odtocim tecnost u manje sudove. Da napomenem da se u toku vrenja periodicno potapaju jabuke sa povrsine. Posto zbog pcela dolazim na imanje svaki drugi dan , ja to radim na 48 casova. ali to je premalo. Idealno bi bilo ako mozete nekom mrezicom da ih pokrijete i pteretite nekim cistim kamenom.
Veliki sud nakon toga prespem u kacu u kojoj redovno drzim kominu za rakiju, dodam malo secera i vode i dopunim jabukama.Tako da se i to iskoristi za rakiju a sud operem i vratim na stalazu. Prespem sve ponovo u njega i pokrijem ponovo. Ostavim desetak dana.
Nakon toga odtocim sve u flase od vode od 5 Lit. ( smijesno su jeftine ) Natocim do vrha tako da samo mala povrsina bude izlozena vazduhu. Stavim gazu i poklopac ALI NE ZATVARAM. Naravno , jer bi se nabio pritisak . Napominjem da sam pretakao preko gaze.
U ovoj fazi smjesa je mutna. Pretacem to nakon 10 dana I Opet ako nije zavrsilo vrenje. Sve dok ono traje.. Zatim dodajem BENTOLIT. 50 Grama u jednom litru mlake vode. Odstoji 12 sati i to je mjera za 50 Lit. I 5 gr. ZELATINA takodje isti postupak. To se doda vinu i ono ostavi da miruje 20 dana na hladnom mjestu. Zatim PAZLJIVO se pretace a talog se prospe. Ja to uradim dva puta. I to je to. Ako ovo odradite kao ja sada u Avgustu, za novu godinu dobicete popularni SOMERSBY i kucnoj varijanti. Meni se licno svidja. Nadam se da ce nekome ovo pomoci. Ukoliko neko smatra da nesto grijesim ili da moze da doda nesto, samo naprijed. Kritika je doborodsla

Tjera me da budem bolji.