28. Oktobar 2025, 12:50:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od jabuka  (Pročitano 178665 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #75 Poslato: 11. Oktobar 2016, 20:40:04 »

Nisam dodavao secer sa 10% koliko izadje videcemo a sto se pojacane fermentacije neznam kako al bez razmisljanja sam stavio skoro duplu dozu 1116. Kakav ishod zbog vece kolicine kvasca mogu da ocekujem?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 11. Oktobar 2016, 21:34:02 »

Veća dinamika fermentacije je prije svega posljedica temperature.
Zbog veće količine kvasca neće biti nekih većih posljedica po vino, naročito zbog 10% šećera. Bolje da nije bilo tako ali šta je tu je.
Jabučno vino "voli" niže temperature, ali će i ovako imati onaj poseban štih, čak i nešto više glicerola što je itekako korisno.
Od tvojih 6 do 7,2% alkohola je najčešća jačina "cider-a" pravljenog od komercijalnih sorti jabuka.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #77 Poslato: 19. Oktobar 2016, 21:49:59 »

Fermentacija usporava al si mi zagolicao ovo sa šampanjizacijom daj neki kurs kraci ono sto sam nasao na netu je oprecno mada mislim da cu pokusati sa jednom kolicinom. Imam tri gajbe pivski flasa za pocetak.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 19. Oktobar 2016, 23:00:02 »

U principu je jednostavno ali treba povesti računa o pritisku koji se stvara u boci. Obavezno žica preko čepa. Ona za šampanjac. Znam da znaš ali zbog eventualno nekog novog u ovoj priči. Sa pivskim flašama ću i ja raditi.

Postoje dvije varijante. Prva je punjenje vina u boce prije dovršetka fermentacije. Kada je ostatak šećera nekih 10-15°Oe.

Druga je, fermentacije do kraja i dodaje se prethodno otopljeni šećer i kvasac u manjoj količini vina. Normalno odvojeno i sve dobro promiješati nakon sipanja u vino.   
Šećer u dozi do 5 grama na litru. Kvasac Saccharomyces bayanus zbog teških uslova za rad. Doza nekih 30-50 g na 100 l.  

Doviranje u boci s ciljem stvaranja CO2. Ujedno se u boci isto tako dešava dozrijevanje i odležavanje na talogu. Nakon neka 3 mjeseca na temperaturama od 15-18°C „stvar“ je za upotrebu.  
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 20. Novembar 2016, 16:03:39 »

Danas sam pretocio vino  mogo vam reci da sam veoma iznenadjen aromom, ukus veoma dugo u ustima ostaje na jabuku. Jacina je 7% i poprilicno je bistro a talog je bio poprilican verovatno zbog kolicine kvasca. Prosto mi nije jasno zasto nije rasirenija proizvodnja jabukovog vina  a sto se soka tice usao sam u problem jednostavno deca mi vise piju soka nego vode pa sam morao jos jednu turu da cedim.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 20. Novembar 2016, 17:26:17 »

Kao da smo smo se dogovorili.  Thumb
Upravo i ja pravim pauzu u poslu pretakanja vina od jabuka.
Ovo sa sličnom jačinom alkohola kao tvoje mi je tankog tijela i prazno u odnosu na ono sa nekih 12%, zato ću kao što sam i planirao ići na njegovu šampanjizaciju u polusuhoj varijanti. Nije bez veze što su to najpopularniji i najbolji oblici tradicionalnog cidera.
Ovo drugo sa pojačanim alkoholom ću spustiti kupažom za cca. jedan stepen. Osjetna razlika u harmoničnosti, pa čak i aromatičnost više dolazi do izražaja, a ne samo da ne gubi nego bi rekao i da dobiva na punoći. Na zaokruženosti sigurno.
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #81 Poslato: 20. Novembar 2016, 18:05:48 »

Da priznajem da je malo prznikavo ali me bas iznenadilo dugi ukus koji ostaje u ustima a mislim da sampanjizacijom ce biti pravi pogodak bar ocekujem da to zatvori malu rupicu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 20. Novembar 2016, 18:23:15 »

Thumb Ma da, sve su to ljudi davno prije nas isprobali. Zato često i tušim na drugim temama potencirajući ono da treba obratiti pažnju i ne prelaziti olako preko već stečenih iskustava pretočenih u ozbiljne preporuke. Namješava se i dio soka u cider.

P.S. Dobar dio poruke nema veze sa tobom konkretno, nego samo volim podijeliti trenutnu impresiju koja se rodi u komunikaciji.
Sačuvana

Brankopo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 50.0

« Odgovor #83 Poslato: 20. Novembar 2016, 21:11:44 »

. Jacina je 7% i poprilicno je bistro

Да ли си измерио садржај алкохола или је то прорачун на основу сласти сока ?
Неколико пута сам правио али не знам колико је било алкохола.
Интересантно, неуобичајено код нас и освежавајуће пиће.  Thumb
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 21. Novembar 2016, 17:45:10 »

Mereno.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #85 Poslato: 24. Januar 2017, 11:10:00 »

Probao sam u 0,5l pet da sipam vino i dodao sam 2,5g secera ali 10 dana nikakav pritisak se nestvara u flasi. Verovatno kvasaca ili ima malo ili nemogu da rade u tim uslovima, naravno u sobi je na 20-21C. Ovu probu sam pokusao da vidim dali moram da dodajem kvasac za isti jer kod mene 1118 ima na 100g a meni treba za 40l pa reko ko proba(pita) neskita.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #86 Poslato: 11. Februar 2017, 14:57:27 »

Posle mesec dana morao sam da otvorim i probam nije mi se vise cekalo. Prvi utisak je fenomenalan, kombinacija gaziranog je dodala ono sto je malo falilo i dalo pravi smek celoj prici. Ovo je pravi pogodak sa sampanjizacijom ukus je neverovatno pun mirisa i ukusa jabuke mnogo uvecan nego bez, a i bez je bilo bas ok.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 11. Februar 2017, 16:48:26 »

Thumb
Sačuvana

Misko77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 45.0

« Odgovor #88 Poslato: 17. Mart 2017, 12:06:41 »

Ozbiljno ste ovo razradili bistrice i Vladimirl.  Thumb

Imam nekoliko godina iskustva u pravljenju vina, žena voli cider i kad sam iščitao na poleđin flaše čega sve ima odlučim da se naredne, tj. ove, godine upustim da napravim manju količinu vina od jabuka.
Iščitao sam temu i nekoliko pitanja:
1. peca50 je na početku napisao da ide 20% vode u odnosu na količnu jabuka što me malo zbunilo, bistrica kasnije demantovao. Ide li voda ili ne?
2. Pretpostavljam da refraktometrom koji koristim za grožđe mogu da merim nivo šećera
3. Koliki randman da očekujem otprilike? Čisto da planiram sad već kako da organizujem tankove, zbog grožđa
4. Išao bi na manju količinu ~20l i koristio manji tank gde nismo bušili poklopac za vranj. Može li samo da se stavi prašni poklopac? Podrum je zaštićen, nema mušica, gde koji pauk radi preventive. (:
5. Preporučujete li posebno neki kvasac ili barem soj?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 17. Mart 2017, 12:26:57 »

Hvala, ozbiljnost u bilo čemu što se radi je prvi preduslov za kvalitet, pa ne ide drugačije.

1. Voda ne ide nikada osim kada mora a kod vina od jabuka bi samo višestruko štetila. Može eventualno manja količina kada se prerađuju jabuke koje su izgubile na kvalitetu dugim ili neadekvatnim skladištenjem, one skroz brašnjave.
2. Normalno da može refraktometar s tom malom razlikom da je kod grožđa količina rastvorljive nefermentirajuće materije 3% a kod jabuka često od 2-2,5%.
3. Na lošoj presi minimalno 55% a na onoj dobroj može i 70-80%. Zavisi od sorte, dozrelosti i od faktora kvaliteta jabuke.
4. Može ali je kvalitetnije vrenje ako ide sa vranjem i kontrolom temperature. Može i najlon sa flašom u kojoj je voda kao vrenjača.
5. Jabuka najčešće ide ili sa prirodno prisutnim kvascima ili sa bayanus-ima. Voli i nižu temperaturu sa nešto sporijim vrenjem.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.226 sekundi sa 22 upita.