28. Oktobar 2025, 13:26:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vino od jabuka  (Pročitano 178684 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 17. Mart 2017, 16:03:09 »

Sto kaze Bistrica je bas sve ok al evo i ja da ti kazem, voda nikako, presa ne znam koju imas al 60% sa svezim jabukama nije problem, a vrenje zatvoreno i sam kazes da nije velika kolicina pa bilo koji balon zatvoris sa crevom u lonce i teraj. A kvasci to je malo problematicno bas uvek naci al mislim da koji god selekcionisani stavis bolji je nego bez. I na kraju je to sigurno vino od jabuka vrh. Moje vino je na dodatnoj fermentaciji ne mogu da docekam da probam.
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #91 Poslato: 17. Mart 2017, 20:08:33 »

Vladimire, jedan prijateljski savet. Nikako to ne probaj krijuci, nevalja zbog svinja, nece da ti napreduju ! Cheesy
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #92 Poslato: 17. Mart 2017, 21:31:46 »

Sala mala al tako je. Thumb
Sačuvana
Misko77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 45.0

« Odgovor #93 Poslato: 28. Mart 2017, 02:27:02 »

Hvala puno bistrice i Vladimirl na odgovorima.

Presa je da kažem standardna manuelna, metalno postolje sa vertikalnim letvicama.

Još jednu stvar zaboravih. Kod Jovića u knjizi u kratkom tekstu (više sam naučio iščitavajući postove ovde) piše da je poželjno da jabuke odstoje nakon berbe radi prikupljanja veće količine šećera.
Da li ovo stoji ili ne? I ako da da li ih držati na suvom i relativno hladnom mestu ili negde topije.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 28. Mart 2017, 21:21:09 »

Itekako stoji, dozrijevanje nakon berbe je jedna od najvažnijih mjera kod pripreme jabuka za fermentaciju.

Poželjno je da se odvija na temperaturama od 15-20 stepeni, na mjestima na kojima jabuka nije izložena suncu i jakom provjetravanju. Po mogućnosti obezbjediti vlažnost oko 70-80% i lagano provjetravanje. Trajanje od nekih 7-10 pa do 15 dana, u zavisnosti od dozrelosti, trulenja, ostalih znakova gubitka kvaliteta, što nastaje zbog drugačijih uslova dozrijevanja od onih koje sam naveo. Nije u pitanju samo razlaganje skroba u fermentirajuće šečere nego i procesi u kojima nastaju aromatske materije i sva druga jedinjenja koja će u fermentaciji stvoriti nove arome.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #95 Poslato: 28. Mart 2017, 21:59:06 »

Da, upravo tako.Jednostavno se kaze  da jabuka nastavlja da dise i nakon berbe cime se nastavljaju procesi o kojima Bistri pise.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 03. Maj 2017, 14:51:04 »

Juce sam otvorio posle dva meseca jednu flasu, posle fermentacije dodatne sa 2,5g secera na 0,5l, i ovo je cudo od pica pun pogodak. jedino sto cu probati sledeci put je da idem sa slabijim vinom 5-6% moje ima 7 pre dodatne fermentacije cinimi se da je jace za nijansu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 03. Maj 2017, 21:02:37 »

Thumb Da, dodatak šećera od približnih 5g/l daje neku pravu mjeru šampanjizacije vina od jabuka.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #98 Poslato: 08. Septembar 2018, 17:46:13 »

Ove godine namjeravam da prvi put pravim vino od jabuke, od grozdja imam vec neko iskustvo. Problem mi je sto trenutno jedino imam kvasac za crna vina ICV D 254, da li da idem sa njim ili da sacekam pravi kvasac?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 08. Septembar 2018, 19:30:47 »

D254 nema kiler faktor prema drugim sojevima,i fermentacija mu nije brza,pa bi mogao i njega koristiti.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 08. Septembar 2018, 19:48:20 »

A kad budem planirao da sampaniziram jedan dio, mogu li opet njega?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 08. Septembar 2018, 19:50:24 »

Ovo i mene interesuje, zasto kazes nema kiler faktor pa moze, bajanus ima kiler faktor pa se preporucuje.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 08. Septembar 2018, 19:51:11 »

Kako misliš šampaniziraš jedan dio,čega?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 08. Septembar 2018, 19:59:35 »

Ovo i mene interesuje, zasto kazes nema kiler faktor pa moze, bajanus ima kiler faktor pa se preporucuje.

Ko ga preporučuje i zašto?
Kažem iz razloga što se to traži kod nekih vina kod kojih se ima za cilj odredjeni profil,a kiler faktor eliminiše prirodnu mikrofloru voća.
Pa meni ne ide kod voćnih rakija.Pre kvasac koji je neutralan.
Sačuvana

Čehov
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 08. Septembar 2018, 20:04:14 »

Pre par godina sam isao sa 1116 a Bistrica sa bajanus, a mislim da je i negde naveo da soj bajanus  dobar za jabuku a on ima kiler faktor.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.077 sekundi sa 22 upita.