Pozdrav svima. Citam ovaj forum vec neko vreme, ali sada prvi put pisem. Imam nekoliko pitanja o "gaziranju" jabukovog vina, a i nekih drugih pitanja pa bih molio nekoga da me malo uputi. Prvi put sam pravio vino i apsolutni sam amater pa bih voleo da mi ukazete na greske.
Prica je sledeca:
1) U jesen sam sam kupio ekstra kvalitetne jabuke po mizernoj ceni i odlucio da prvi put pravim vino, ali sam odmah u startu pogresio jer sam imao mnogo greni smit jabuka, a manje zlatnog delisesa, ajdared i nekih iz baste koje ne znam ni koje su. Rezultat je da vino malo kisi, ali ne puno, mada je sam ukus i miris jabuka pomalo izostao. Da li se to inace javlja kod jabukovog vina ili je greska sto sam koristio pogresnu sortu?
2) Sok od jabuka sam iscedio i dodao 10g vinobrana i ostavio da stoji 24h i potom dodao kvasac i sacekao da se zavrsi fermentacija i onda pretocio neka 2 puta.
3) Obzirom da sam retko kuci nisam mogao da flasiram vino na vreme pa sam zakasnio i pojavio mi se neki beli sloj na vrhu vina. To sam probao da resim sa 5g vinobrana i potom ga pretocio kroz gazu, a nakon toga sam i pokusao nekih 5L da izbistrim bentonitom jer me tako savetovao jedan komsija. Sada cu cekati
Uglavnom, dobio sam fino vino, koje je u pocetku bilo savrseno bistro, ali se usled mog neznanja i nemanja vremena malo zamutilo. Sada cekam da li sam uspeo da se resim tog belog filma na vrhu i da li je bistrenje bentonitom uspelo.
Zanima me da li sam napravio mnogo gresaka i koje su i zanima me (ako sam ga uspeo izbistriti) kako da ga gaziram? Da li sam sa onih 5g/l vinobrana ubio kvasac kada sam pokusao da se resim tog belog filma i sada trebam ponovo da dodam malo kvasca i secera i da onda flasiram ili je kvasac i dalje tu uprkos dodanom vinobranu? Takodje, ako treba da se doda kvasac, u kojoj kolicini i koliko secera po litri?
Izvinjavam se na dugackom postu i nadam se da ce neko odg. Puno pozdrava iz Sombora