03. Decembar 2024, 18:45:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 39   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljivovica-rakija od šljive  (Pročitano 334262 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Poslato: 10. Septembar 2008, 23:32:16 »

Pa evo,  ono sto je trebalo biti mnogo ranije, ipak dosta je bilo reci o ovoj temi u okviru Rakije, ali Šljivovica zasluzuje da se nadje na prvom mestu i da ponese epitet brenda, koji ce biti prepoznatljiv i kod nas i u svetu. Nadam se da ce se ova tema razvijati onako kako zasluzuje, zato ajmo dioda, ajmo peco, ajmo peđa, ajmo sablja...
Za pocetak evo par fotografija iz Rakije
   Oj Srbijo međ šljivama  Oj Srbijo
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 10. Septembar 2008, 23:38:35 »

Pisace se jos o sljivovici to je sigurno, samo polako  Thumb ipak je ona najpoznatije pice u Srbiji.
Auuu, odusevim se svaki put kad postavis slike, rakija iz rakije 100% organic!!!
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 21. Septembar 2008, 21:27:03 »

evo danas sam ga i ja podlozio bice sljivovice

Sačuvana

Torrente
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.27

« Odgovor #3 Poslato: 09. Novembar 2008, 16:18:58 »

Dakle, veze nemam sa pecenjem rakije, nit sam kad peko,nit znam sta i kako.
E sad, posto sam sticajem slucaja kupio plac, na kome ima 40tak stabala shljive, mene interesuje je li se to moze iskorisiti, i koliko se rakije mozhe dobiti od njih ? Smiley

Inache, mislim da su shljive stare nekih 8 godina....

hvala unapred
Sačuvana
dr.strangelove
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.17

« Odgovor #4 Poslato: 09. Novembar 2008, 17:08:23 »

Dobrodosao! Ja sam u pecenju rakije jos jako zelen ali evo ukratko najosnovnije da se iskusni ne smaraju po stoti put  Smiley

Koliko do sada znam, rakiju mozes da peces od bilo kog voca. Poenta je da svako voce sadrzi odredjeni procenat secera koji alkoholnim vrenjem prelazi u alkohol.

Znaci prvo treba da obezbedis mesto za vrenje - pretpostavljam neku burad. U burad stavljas sljive koje prethodno mozes, a i ne moras ocistiti od kostica, bitno je da ti se one ne raspadnu. Ostavis 10tak cm do vrha bureta, i onda sipas vode da prodje u medjuprostore - z bure od 200l otprilike ti treba 40-50l vode. Dalje ti je potrebno da bure zatvoris kako bi sto manje alkohola da li isparilo ili bilo pojedeno od strane vinskih musica koje se hrane alkoholom ako sam dobro shvatio. To je najlakse prekriti sa najlonom a ucvrstiti sa paukom za teret ili improvizovati nesto od gume.

Onda svakog dana gledas, proveravas, i za par dana pocne vrenje. Tada se stvara ugljendioksid koji potiskuje cvrstu masu gore, tako da je potrebno barem jednom dnevno promesati kom - ja to radim sa motikom pa potiskujem taj cvrsti sloj dole u vodu. I tako svaki dan dok ne stane da vri. Da vri mozes da cujes kad primaknes uho ili da vidis mehurice ugljendioksida na povrsini kad promesas.

Kad stane, onda je vreme da se pece, i to bi trebalo obaviti u sto kracem periodu, za sta ti je potreban kazan. Ali o tom potom.

Sto se tice kolicine, pretpostavimo da svaka sljiva rodi po 100kg - ti ces imati oko 4t koma sto bi moglo da izadje na 400l prave sljivovice, a mozda i vise ako kom u toku vrenja dobro ojacas sa secerom (licno preferiram 96%etanol).

I
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #5 Poslato: 09. Novembar 2008, 18:55:07 »

Pozdrav Torrente

dr.strangelove ti je vec ukratko objasnio postupak, ja cu samo malo detaljnije oko kolicine rakije koju mozes dobiti...

Moras znati koliko kilograma sljiva mozes sakupiti sa tih 40 stabala. Onda krenes od cinjenice da plod sljive sadrzi 8 - 15 % secera i uzmes da ima 10 % secera. Onda pomnozis kolicinu sljiva sa 0,1 i dobijes koliko kilograma secera imas u X kilograma sljiva.
Npr. imas 3800 kg sljiva, u tih 3800 kg sljiva imas 380 kg secera (3800 x 0,1).
Od jednog kilograma secera u toku alkoholne fermentacije nastaje 0,59 litara alkohola sto znaci da ces ti imati 224 litra alkohola (380 x 0,59).
Tih 224 litra je cist alkohol, ako peces rakiju sa 50 % alkohola znaci da ces imati 448 litara rakije (224 x 2).

Eto, to bi bilo matematicki...
Sačuvana
Torrente
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.27

« Odgovor #6 Poslato: 10. Novembar 2008, 13:54:33 »

Hvala svima na opsirnim odgovorima,iskreno nisam to ocekivao Smiley

Dakle, od 40 stabala te starosti, mogu ocekivati oko 100kg po stablu ?

Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #7 Poslato: 03. Decembar 2008, 21:02:00 »

E, prava prica o rakiji iz rakije je prica o sljivovici i prepoznatljivom ukusu i aromi sljive pozegace. Za vikend sam pekao ovogodisni rod pozegace, koji nije bio veliki, ali je dobro prevreo i bio je vrlo ukusan. Ispekao sam 5 kazana koma i dobio oko 110l sljivovice od 25%vol. Kom je bio prilicno gust, pa sam ga razredjivo sa 10-15 litara vode.
Taj dan u Rakiji je bio posebno
veseo
Novi kazan se pokazo fantasticno ( trosi malo drva, vatra iz furune je usmerena direktno na dance kazana, kom brzo prevri i sljivka krene bas onako kako treba itd. ). Resetku sam koristio u par navrata, ali nije bilo potrebno.
Nakon 5-og kazana koma sledio je prepek, gde sam koristio frakcionu destilaciju. Oko 1,5 l prvenca
30-32 l srednje frakcije ili srce rakije bistre kao Rakijski potok
i na kraju oko 15 l patoke. Srce rakije sam razblazio sa oko 10 l destilovane vode i dobio rakiju jacine 48 % vol. izuzetnog kvaliteta prepoznatljive arome i mirisa , nesto sto ni ja nisam ocekivao, nesto toliko dobro da ce se pricati o tome. Naravno ponovio sam uspeh od prosle godine, a oni koji je probaju dace konacan sud o njoj. Odmah sam je stavio u hrastovo bure na odlezavanje. Frakcionu destilaciju sam radio vrlo pazljivo i svaki prelazak sa jedne na drugu fazu bio je posebno obradjen sa 3-5 case od 2 dl. Pored boje i mirisa degustirao sam i pokusao organolepticki da odredim zavrsetak jedne i prelazak na drugu fazu. Mislim da sam u tome i uspeo. Mogu da se pohvalim da sam postao dobar pecaros na zaprepascenje prisutnih kibicera, kojima nije bilo jasno sta to radim.
Ima tu jos nekih caka, pa ako zelite da diskutujemo, tu sam.
Sačuvana
pivo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Solaris
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #8 Poslato: 03. Decembar 2008, 21:25:23 »

Pozdrav svima,

U mom kraju (Topola) ljudi neretko stave meku rakiju da odlezi 6 meseci, da se "ukrutila meka rakija" kako kazu. A i da bi imali da posluze goste tkz. sumadijskim cajem (vruca meka rakija sa secerom) Smiley . Pa onda tek onda rade prepek. Navodno, rakija je jos boljeg kvaliteta. Da li je to istina ili ne, ja to ne znam.

Ziveli
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #9 Poslato: 03. Decembar 2008, 21:49:59 »

Pivo, pozdrav tebi i dobrodosao na forum.
Citat
U mom kraju (Topola) ljudi neretko stave meku rakiju da odlezi 6 meseci, da se "ukrutila meka rakija" kako kazu.
To je slucaj i u Rakiji i s. Gldec. Cak i ja imam meku rakiju staru  2-3 godine, koju cu prepecati do kraja godine. Misljenja sam da ona mora biti malo kvalitetnija od one koja se odmah prepeca, ali kazu da je rakija cim se prepece postaje nova  i da odlezavanje meke nije preporucljivo zbog gubitaka. Procunjaj malo po forumu i nacices tekstova koji to bolje od mene objasnjavaju ( tu je i peca stari vuk, tu je dioda i drugi )
Sto se tice "sumadijskog caja" on se kod mene pravi od ljute-prpecenice kaljene vodom.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #10 Poslato: 04. Decembar 2008, 18:27:14 »

Citat
Frakcionu destilaciju sam radio vrlo pazljivo i svaki prelazak sa jedne na drugu fazu bio je posebno obradjen sa 3-5 case od 2 dl. Pored boje i mirisa degustirao sam i pokusao organolepticki da odredim zavrsetak jedne i prelazak na drugu fazu.

Deki kazi mi kolika ke razlika u ukusu/mirisu izmedju ovih 3-5 casa koje si hvatao? Zanima me da li moras imati istancana i istrenirana cula ili ...
Bez kibicera nema posla Cheesy a svaki ima neku svoju teoriju, uh sto ih volim Smiley
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #11 Poslato: 04. Decembar 2008, 22:10:43 »

Uh, kibiceri su mislilili da cu se napiti, samo su se domundjavali i smeskali gledajucu me kako uzivam u pecanju.
Pa sta da ti kazem dioda, milsim da je tesko odrediti prelazak sa prvenca na srce rakije,  ( kod mene je bio 76%vol. prvi llitar koji je izasao iz tabarke ) prvenac je vrlo jak i tu mislim da trebas biti pravi majstor, cak je i bio bistar. Ipak moze se osetiti da rakija postaje sladja i ne para previse nepca, neki mirisi se gube i rakija je pitkija iako je i dalje dosta jaka. Princip je da sigurno odvajas 1 l a onda sipas u case i polako probas ( ja nisam razblazivao sa vodom ). Odredjivanje prelaska na trecu frakciju-patoku je dosta lakse i tu je prilicno lako osetiti patocni ukus i miris koji paratvoja cula . Princip je slican, posle 30 l srca rakije ( srce sam hvatao do 60 % vol ) pocinjem da hvatam rakiju u case i probam dok ne naidjem na taj ukus. Naravno i u toku hvatanja druge frakcije povremeno je probam i cenim njen ukus ( mozes zamisliti  kako sat vremena cucim na tabarkom i pecam ). To bi bilo to otprilike i nemislim da sam bas sve pogodio u gram, ali je srednja frakcija izuzetnog kvaliteta, bistre boje i bez patocnog ukusa i mirisa.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #12 Poslato: 04. Decembar 2008, 22:38:09 »

Prvenstveno me zanima odvajanje patoke...
Ako je vec lako utvrditi prelazak na patoku organolepticki (po mirisu i ukusu) onda je bolje raditi tako...
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #13 Poslato: 05. Decembar 2008, 01:53:09 »

Ја и првенац одвајам по мирису и укусу.
Истина, увек претходно прерачунам колико очекујем првенца али онда кад потече, ставим посуду са скалом испод да видим колико је исцурило, и како се приближавам претпостављеној количини, миришем стално шта излази на лулицу.
У првенцу је доста алдехида и он је резак на мирису. Ако га пробате баш пече у устима.
Како му се количина смањује мења се нагло мирис ракије а на укусу постаје слаткаста.
Треба мало искуства за ове дегустације али може свако да научи. И при томе не мора ни да разређује дестилат. И ја га пробам неразређено, истина само на врх језика, али је довољно да се процени квалитет.
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #14 Poslato: 08. Decembar 2008, 17:49:38 »

Sto se tice prvenca i patoke ja ih odvajam u zaseban sud, ne vracam ih u sledeci kazan niti u kom. Nakon 3-4 prepeka nakupim dovoljno za novi kazan i to ponovo prepecem, naravno opet izdvajam prvenac i patoku i razblazujem destilovanom vodom do zeljene jacine  . Tako dobijenu rakiju stavljam u zasebno bure i koristim je kao rakiju 2. kvaliteta. Doduse ponekad mi se ucini da je i ona odlicna  ( tu bas nisam siguran koliko je ona losija od one prve, ipak je imala dva prepeka ).
Misljenja sam da ponovno prepeceni prvenac i patoka mogu uci u rakiju koju smo na pocetku dobili i koju racunamo da je najbolja
( mozda u nekim manjim kolicinama ).
Sta o tome misli alambik i ostali?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 39   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.133 sekundi sa 21 upita.