14. Februar 2025, 15:51:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 39   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljivovica-rakija od šljive  (Pročitano 341116 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 09. Decembar 2008, 01:13:07 »

Ја се апсолутно слажем са вама.
Већ сам рекао да се то може препећи и тако добијамо другоразредну ракију.
Она би могла онда да се помеша са остатком и толико колико је лошија од прве ракије, и у зависности од омера прве и друге ракије (прве је увек више!), покварићете квалитет целе ракије.
Ја то понекад радим, кад оценим да је друге ракије довољно мало и да јој квалитет није толико лошији од прве.
Међутим, не слажем се да је могуће да квалитет те ракије није лошији. Било би право чудо да није.

Ипак, мислим да је најбоље да ову другу ракију сачувате до следеће године и кад стигну нове шљиве да изаберете најлепше примерке, ставите их у теглу, и залијете овом ракијом. Можете експериментисати па додати у сваку теглицу по два мања штапића цимета, који клинчић, можда мало мускатног орашчића итд. итд. (то морате сами истражити). На овај начин добијате од другоразредне ракије изузетно занимљим и квалитетан продукт који мора да може да нађе своје место на тржишту занатски прављеног алкохолног пића (у овом случају алкохолног десерта).
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #16 Poslato: 28. Decembar 2008, 15:36:32 »

eto ja sakupio par nacina kako ko pece rakiju jos fali par nacina napr. alambik itd, mozda ne treba da se ponavlja ali ovako je sve na jednom mestu. a mod neka obrise ako nije u redu

DESTILACIJA PREVRELOG KLJUKA,KOMA  

Nacin 1  (by Sablja )

(Prirucnik za spravljanje rakije   Dr. Slobodan Jovic)

Prilikom destilacije sirovine radi dobijanja sirove meke rakije ,kaza se puni 65-75% od njegove zapremine.prazan proctor oko 30% je potreban kako nebi doslo do kipljenja kada sirovina pocne da kljuca.Ukoliko se destilisu sirovine sklone penusanju (visnje,grozdja..)kljukovi(gusti) jabuke, kruske… treba razblaziti sa 15-20% vode kako nebi zagoreli.            
U pocetku destilacije vatra treba da bude jaca , a 5-10 minuta pre nego sto prokljuca sirovina treba smanjiti kako nebi doslo do kipljenja .Kada treba smanjiti vatru oseticete po temperaturi kapka koji raste zbog pare koja se skuplja u njmu, pred samo kljucanje ruka se nemoze drzati na kapku.Destilaciju treba odvijati polako 2-3 sata.Voda u hladnjaku(protok vode) treba da bude u gornjem delu topla u srednjm jedva mlaka  u doljnjem hladna, ukoliko zelite dobiti rakiju jako izrazenog ukusa i mirisa. Destilat koji potekne na pocetku trebalo bi da bude oko 45-55.60 vol%.             
Destilacijom prevrelog kljuka, iscrpljuje se sav akohol koji prelazi u destlat.Kad rakija (destilat ) padne na 3vol% alkohola dalja se destilacija ne isplati.

Nacin 2  (by Sablja )

(Prirucnik za spravljanje rakije   Dr. Slobodan Jovic)

Ukoliko Zelimo da spravljamo odmah meku rakiju za pice,treba vrsiti takozvanu frakcionu destilaciju. Sobzirom
na to da se prepek nece vrsiti, jer ne zelimo prepecenicu moramo odmah pri destilaciji kljuka izdvajati frakcije, i to:
prvenac (glava), srednju.frakciju (srce) i patoku. Odvajanje ovih frakcija je neophodno. Celokupna priprema aparata I sam tok destilacije tece n avec opisan nacin.Kada potekne destilat prvenac njega treba odvojiti na samom pocetku I to u klicini od 0,3-0,6 litara po kolicini od 100lit. kljuka.Potom se prihvata srednja frakcija tj.srce koja se koristi kao meka rakija za pice.Ona se skuplja sve dok destilat na IZLAZU IZ HLANJAKA tabarke na padne na 10vol% alkohola.Ovako dobijena rakija sadrzi 30-45vol%,tada se u sud sa prvencem prihvata patoka sve dok na izlazu iz hladnjaka ne padne na 3vol%.Patoka I prvenac se dodaju sldecem pecenju uz ponovno odvajanje prvenca I patoke.Ovako dobijena rakij je slabije kvalitita nego kao kod prepeke.

Destilacija nacin 3   (By pedja)

U kazan sipaš vodu i kominu. Prvenac (prva rakija koja poteče) nije jača od 45-47 vol. a ima je jako malo. Najveća količina izađe na oko 25-35 vol.  Zato se prva destilacija radi do kraja patoke, sve se skupi

druga destilacija tj. prepeka koja se odvaja po frakcijama. (u ovom delu se ne slažem sa Pecom. Ja prepeku ostavim na 65 vol, pa je posle razblažujem destilovanom vodom).
To je komovica!

(ovde je pedja mogao malo opsirnije napr. Sta radi sa patokom)

Destilacija nacin 4  (by deki)

Kom je bio prilicno gust, pa sam ga razredjivo sa 10-15 litara vode.
Prekidao sa destilacijom kod jacine  destilata  od 25%vol..
prepek, gde sam koristio frakcionu destilaciju. Oko 1,5 l prvenca
30-32 l srednje frakcije ili srce rakije bistre kao Rakijski potok
i na kraju oko 15 l patoke. Srce rakije sam razblazio sa oko 10 l destilovane vode i dobio rakiju jacine 48 % vol.

Prvenac= 1,5 L
Srce     = 30 – 32 L
Patoka  = 15L

Patoka I prvenac u zaebnu posudu pa kada se nakupi dovoljno prepuce u  destilat 2 kval. 

Destilacija koma sljive  Nacin 5 ( by grof )

Napuni se kazan sa prevrelim kljukom uz dodatak  10 L vode  (sa resetkom) sakuplja se dok u posudu u koju se hvata destilat  vrednost ne padne na 30-32 vol%
Sledeci dan  na hladnu tabarku prvi kazan se vrsi prepek a ostali  kljuk
 Pri prepeku ovoji se prvenac 1,2-1,5 L  a srce sakuplja dok u posudu u koju se sakuplja destilat vrednost sakupljenog destilata ne padne na 55-56 vol%
Patoka se sakuplja jos 10-ak litara I to je kraj destilacije

U kazan sa stavim 50-60 L meke rakije pa dodam jos 30 L kljuka sljive onda dopunim kazan do vrha sa mekom rakiom , odbacim prvenac  oko1,2 L  a ostalo kao u predhodnom slucaju
Prvenac nikada ne koristim ponovo a patoku sakupljam posebno ali ne koristim (komsija to sakupi pa mesa sa  kljukom od grozdja I pece sve zajjedno) 

Destilacija nacin   6      (by peca50)

Posredni prepek

Pvi kazan peći sve dok na luli gde izlazi destilat(rakija), nepokaže proverom da više nema alkohola. Posle razlaganja prvog kazana, oprati ga i sipati kompletnu količinu dobijene rakije iz prvog kazana i dopuniti sa prevrelom masom. Iz drugog kazana izdvojiti prvu količinu destilata (prvenca), maksimalno pola litra, i ostaviti po strani. Sledeću količinu destilata prihvatati u određeni sud, pri tom pratiti jačinu  do željene(npr.55 stepeni). Kada destilat,rakija, pokaže željenu jačinu u prihvatnom sudu, sud skloniti i postaviti drugi u koga prihvatati svu rakiju do nule kao i kod prvog kazana. Destilat, rakiju koju smo dobili posle izdvajanja prvenca odložiti u sud za skladištenje, starenje, i sa tim je gotov prepek, bez velike potrebe za razblaživanjem a sa maksimalnim kvalitetom. svaki naredni kazan peći kao i drugi, stim što se prvenac vraća na ponovni prepek u naredni kazan sve do petog, posle čega se bezbedno uništava jer je to čist otrov.

Prvenac= 0,5 L
Srce-srednja frakcija= ? L  izdvajanje dok destilat ne dostigne npr.55 vol%
Patoka =?L dok god izlazi alkohol iz lule(hladnjaka)

+  Manji gubitak alkohola ispod pet procenata.
+  Kod pečenja rakije od kajsije, kruške, jabuke i dunje posrednim prepekom intezitet arome             voća je i do 50 procenata jači nego kod prepeka "gole" rakije.

- previse patoke i prvenca 

Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 29. Decembar 2008, 02:15:00 »

Мени је, Деки, сумњиво оно што ракију хватате у поцинчану кофу. Истина, ја нисам никад никад у такву кофу хватао ракију али сам једном, има томе већ доста година, користио исту да претачем вино и докле сам сипао вино отишао цинк! Остало голо гвожђе!
Знам, вино је кисело а ракија није, но свеједно отада нећу поцинковано посуђе да видим у близини моје радионице.
Ја бих рађе, ако већ немате инокс за прихват дестилата, користио пластични суд.
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #18 Poslato: 29. Decembar 2008, 17:57:01 »

Citat
Мени је, Деки, сумњиво оно што ракију хватате у поцинчану кофу.
Nisam primetio promene na kofi, a nisam ni znao da je to moguce Scratchhead Mislio sam da je bolja ta kofa od plasticne posude.
Citat
Destilacija nacin 4  (by deki)
Grofe, zbog pojasnjenja par opaski:  Radi se  o kolicini od 100 litara i ove vedenosti su promenjive. Npr. nekada jacina prvog desilata ( meke rakije ) ide i do 30%vol. i onda se dobija veca kolicina prepeka, pa se i prikazane vrednosti menjaju. ako je kazana napunjen do vrha - 120 litara, onda su naravno i ove druge vrednosti drugacije.
Za razblazivanje rakije destilovanom vodom koristim tabelu ( iz knjige pomenutog autora )
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #19 Poslato: 30. Decembar 2008, 20:08:23 »

Sad sam guglao i nabasam na ovo....

Ovo je etiketa a pored pise ovo

Citat
Slivovits

A popular plum schnapps, very often home distilled, common in Romania, Hungary, Germany, and many other mid- or eastern European countries.

Traditionally made by storing very ripe plums in an oak barrel, leaving them to ferment for a few months and then eventually it is distilled in a pot still. Strength is often very high - 50-60%.

Quality varies - the general opinion is that slivovits from the local village is of superb quality, while anything from the neighbouring village is of inferior quality.

Our Slivovits is of course of superb quality.

Prevod podebljanog dela teksta iz citata glasi:

"Popularna rakija od sljiva, cesto destilisana u domacinstvu, uobicajena u Rumuniji, Madjarskoj, Nemackoj i mnogim srednje i istocnoevropskim drzavama."

Ni "S" od Srbije whistlefly
Istina, spadamo u "srednje i istocnoevropske zemlje" ali opet... Sljivovicu svojatamo i smatramo je autenticnim srpskim proizvodom ali je drugi izgleda ne dozivljavaju tako Roll Eyes

BTW pogledajte sta se sve prodaje pod "Prestige" etiketom - LINK
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #20 Poslato: 30. Decembar 2008, 23:58:06 »

Ako dodamo i to, da su Česi prvi pokrenuki međunarodni zahtev za brendiranje i zaštitu imena "Šljivovica", onda znam gde smo.
Do duše, naše Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo protiv zahtev i sada na nekom međunarodnom sudu dokazuju istorijsko pravo na to ime. Ishod je još vrlo neizvestan.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #21 Poslato: 31. Decembar 2008, 14:57:35 »

sudjenje je zavrseno i mi smo delimicno pobedili  u pitanju je bila nemacka oni su  patentirali sve sto se da patentirati i sto vec postoji a nije patentirano . Ljudi na vreme shvatili u cemu je stvar i tako da mi nismo jedini koji su tada ostali kratkih rukava time su bili pogodjeni i drugi proizvodjaci koji nisu zastitili ime svog proizvoda  verovatno tada nikog ni nije bilo briga sto su nemci to uradili ali kada smo hteli da to uradimo nije moglo jer su nemci vec zastitili kao svoj proizvod. Smesno kod njih se ni ne zove sljiva  sljiva  ali su je zastitili kao sljivovica bez obzira sto se ta ista rakija kod njih zove Zwetschgenschnaps  i nije im neko ime zar ne ? ne zvuci kao nasa sljivovica . nasi su prosle godine uspeli da dokazu da je sljivovica nas proizvod a sud je doneo odluku da svako moze da koristi ime sljivovica pa i mi to do sada nije moglo ali u buduce ce da stoji i zemlja porekla ispred tako da se nasa sljivovica od sad u svetu prodaje kao SRPSKA SLIVOVICA  a ime sljivovica moze da nosi rakija od sljive koja se pece na tradicionalan nacin  kao u selu sljivovica ( valjda je negde na zlatiboru)  eto ko treba recept moze na zlatibor Grin
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #22 Poslato: 31. Decembar 2008, 16:25:52 »

DIODA CITAT:Ovo je etiketa a pored pise ovo
Odgovor: Pa ovo bas i ne lici na sljivu. Ko zna od cega oni ovo prave??

Sačuvana
neckoal
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #23 Poslato: 18. Maj 2009, 19:34:13 »

pozdrav ljudi
imam par pitanja koje mi je peca prosle godine pojasnio ali sad mislim da je pravo vreme za za postavljanje pitanja
1) rakija od divljih sljiva (kako, koliko secera na 100kg, i dali treba da se izbacuje koska ili ne, i jos sto nisam napomenuo...)
2) ambalaza gde i kako i koliko kao i plutani zatvaraci gde kako koliko

ja se izvinjavam Peci ali bih voleo da mi sve ovo polako i detaljno objasni jer je literatura jedno a iskustvo je nesto drugo.
Voleo bih da odgovori i neko ko se prepoznao u ovome
pozdrav
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 13. Jul 2009, 21:15:13 »

moze li neko da mi objasni kako da pecem rakiju od djanarike,prvi pu sam skupljao ove godine,inace se bavim vinogradarstvom.skupio sam negde oko 500kg sljive,koliko moze da izadje od toga rakije i kakvog kvaliteta je ta rakija?a cuo sam da se radi poboljsanaja ukusa i mirisa u prepek stavlja suva sljiva. pomoc
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 14. Jul 2009, 20:04:04 »

500 kila dzenerike?!?!?!? Svaka cas'! Smiley

Ljudi pljuju po toj vocci, medjutim, od nje odlicna rakija ispada. Nije zastupljena jer je problem sto se tesko skuplja (mada si ti isti uspesno resio Thumb), a i sto je manje izdasna od pitomih srodnica.

Treba jedno 15 kila za litar ljute. Posto je to malo, dodaj bar 50 kila meda u tih 500 kila dzibre. Moze i secer, ali bolje med, a ako ti se ne daje kinta za med, ne guraj preko 25 kila secera (tj. max 5%).

I ja sam prosle godine prvi put pekao ovu vrsu rakije i izuzetno sam zadovoljan rezultatom Cool
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 14. Jul 2009, 21:17:03 »

sta je sa suvom sljivom u prepek,postoji li ta mogucnost?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 15. Jul 2009, 07:51:30 »

Izvinjavam se ako je ovo samo za sljive (rakiju od sljiva).Mene zanima,ako mi mozete reci koliko dugo da drzim narandze u vrenju.Namjeravam praviti rakiju od narandzi,stavio sam ih ima vec mjesec dana,svaki dan sam mjesao,pojavile su se musice,ali ne tako puno.Obzirom da je ovdje hladno receno mi je da trebaju duse vremena za vrenje.Sad trenutno se pojavilo malo pljesna na vrhu i osjeca se zestok miris.Zamolio bih vas ako mi netko moze pomoci sta da radim,dali da pecem ili da jos cekam.Unapred hvala.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #28 Poslato: 15. Jul 2009, 21:39:52 »

Sta si, crni ti, mesao svaki dan dohfly 'oces da kazes da si svaki dan mesec dana otvarao sudove i izlagao dzibru atmosferskom kiseoniku?!?!? Pa jos i mesao da ta izlozenost bude sto potpunija?!?!?

Peci odma'. Probaj dzibru na ukus, ako je mnogo kisela pri pecenju dodaj malo vise pepela u kazan (u dzibru posto je ubacis u kazan), a ako je manje kisela dodaj manje pepela. Mozda i izvuces koji litar rakije. Mozda... :'(
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #29 Poslato: 15. Jul 2009, 21:43:03 »

sta je sa suvom sljivom u prepek,postoji li ta mogucnost?

Sta tacno pitas: da li da dodas suvu sljivu prilikom pecenja, ili na pocetku vrenja?

Ovo prvo ne znam, a ovo drugo mi je trenutno u buricima, pa cu znati sredinom avgusta. Posto mi je grad opustosio dzenerike, imao sam vrlo malo, pa sam pomesao dzenerike i suve sljive (bez koske), uz dodatak suncokretovog meda. Trenutno je u fazi vrenja, pecem pocetkom avgusta. Pitaj me za jedno mesec dana kako je ispalo.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 39   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.076 sekundi sa 21 upita.