Šljivovica-rakija od šljive
<< < (5/48) > >>
Peđa:
Ako dodamo i to, da su Česi prvi pokrenuki međunarodni zahtev za brendiranje i zaštitu imena "Šljivovica", onda znam gde smo.
Do duše, naše Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo protiv zahtev i sada na nekom međunarodnom sudu dokazuju istorijsko pravo na to ime. Ishod je još vrlo neizvestan.
Grof von temnic:
sudjenje je zavrseno i mi smo delimicno pobedili  u pitanju je bila nemacka oni su  patentirali sve sto se da patentirati i sto vec postoji a nije patentirano . Ljudi na vreme shvatili u cemu je stvar i tako da mi nismo jedini koji su tada ostali kratkih rukava time su bili pogodjeni i drugi proizvodjaci koji nisu zastitili ime svog proizvoda  verovatno tada nikog ni nije bilo briga sto su nemci to uradili ali kada smo hteli da to uradimo nije moglo jer su nemci vec zastitili kao svoj proizvod. Smesno kod njih se ni ne zove sljiva  sljiva  ali su je zastitili kao sljivovica bez obzira sto se ta ista rakija kod njih zove Zwetschgenschnaps  i nije im neko ime zar ne ? ne zvuci kao nasa sljivovica . nasi su prosle godine uspeli da dokazu da je sljivovica nas proizvod a sud je doneo odluku da svako moze da koristi ime sljivovica pa i mi to do sada nije moglo ali u buduce ce da stoji i zemlja porekla ispred tako da se nasa sljivovica od sad u svetu prodaje kao SRPSKA SLIVOVICA  a ime sljivovica moze da nosi rakija od sljive koja se pece na tradicionalan nacin  kao u selu sljivovica ( valjda je negde na zlatiboru)  eto ko treba recept moze na zlatibor ;D
cip:
DIODA CITAT:Ovo je etiketa a pored pise ovo
Odgovor: Pa ovo bas i ne lici na sljivu. Ko zna od cega oni ovo prave??

neckoal:
pozdrav ljudi
imam par pitanja koje mi je peca prosle godine pojasnio ali sad mislim da je pravo vreme za za postavljanje pitanja
1) rakija od divljih sljiva (kako, koliko secera na 100kg, i dali treba da se izbacuje koska ili ne, i jos sto nisam napomenuo...)
2) ambalaza gde i kako i koliko kao i plutani zatvaraci gde kako koliko

ja se izvinjavam Peci ali bih voleo da mi sve ovo polako i detaljno objasni jer je literatura jedno a iskustvo je nesto drugo.
Voleo bih da odgovori i neko ko se prepoznao u ovome
pozdrav
nesa:
moze li neko da mi objasni kako da pecem rakiju od djanarike,prvi pu sam skupljao ove godine,inace se bavim vinogradarstvom.skupio sam negde oko 500kg sljive,koliko moze da izadje od toga rakije i kakvog kvaliteta je ta rakija?a cuo sam da se radi poboljsanaja ukusa i mirisa u prepek stavlja suva sljiva. pomoc
Navigacija
Indeks poruka
Sledeća strana
Prethodna strana