21. Januar 2019, 09:12:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljivovica-rakija od šljive  (Pročitano 159372 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 63.0


« Odgovor #405 Poslato: 26. Novembar 2018, 17:57:36 »

Dušane
ajde da ti ja odgovorim na neke delove tvog pisma
Prvo oko dužine pečenja rakije ,pravilo koje ćeš ovde često pronaći je 5 x veličina kazana recimo kazan od 120 l je optimum 5 x 1,2 pa je to 6 sati i td.Medjutim ja recimo to nikad nisam uspeo i ja sam pekao gotovo na žaru i td vrlo slično kao ti a to je do kazana odnosno do debljine dna kazana kod mene je ako se više dobro sećam 3,5 mm što je po svim merilima malo sad je malo i 5 mm nego se ide na 8 mm i td Brz prenos toplote kod tanjeg dna kazana dovodi do toga da ne možeš da postigneš tu željenu brzinu.E sad potpuno odgovorno i iz ličnog iskustva tvrdim da i pored takakvog kazana možeš dobiti rakiju odličnog pa i izuzetnog kvaliteta ako sve drugo ili bar veći deo ispoštuješ.
Meka rakija treba da bude na oko 26-28 stepeni jer svi viši rezovi na 35 i td značajno gube na aromama
prepek na oko 67-68 pa i do 70 stepeni sve ispod 65 stepeni može da bude problem
Normalno je da je aroma jača kod meke rakije međutim pusti tvoju jaku rakiju da odleži makar nekoliko meseci po mogućstvu u buretu ili bar sa čipsom pa uzmi manju količinu i za probu je razredi iz bar tri puta sa raznacima od bar nedelju dana i svedi je na 45 stepeni ili neki stepen manje pa je probaj
verujem da ćeš se iznenaditi.
Verujem da mnogo toga nisi ispoštovao u fazi ostavljanja kljuka i određivanja trenutka pečenja ali ne gubi veru polako
sad uradi ono što možeš i budi strpljiv.
Ostale kolege će ti sigurno dati još dobrih saveta
sve najbolje i živeli.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.329

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #406 Poslato: 26. Novembar 2018, 21:35:45 »

Citat
Prvo oko dužine pečenja rakije .... pa je to 6 sati ... ja recimo to nikad nisam uspeo .... tvrdim da i pored takakvog kazana možeš dobiti rakiju odličnog pa i izuzetnog kvaliteta
Lažu te goja, ne vjeruj svima koji nešto ispričaju o rakiji.
Kvalitet rakije po onoj čuvenoj iz vinarstva potiče sa 90% iz vinograda, pa po mnogima sa još 90% iz podruma, a za destilate po meni i onim najvećim iz te oblasti sa još 90% iz destilacije. Nije smisao procenata njihovo sabiranje, nego potencijalno oduzimanje od kvaliteta. Ne može se obaviti brza destilacija pa ne izgubiti na kvalitetu, i ne može se raditi sporo na lošem kazanu uz lošu destilaciju i ne fasovati niži kvalitet ili manu rakije.  
Citat
Normalno je da je aroma jača kod meke rakije
Normalno da nije jača aroma, nego je jači smrad kod meke rakije. To dvoje samo treba razlikovati.
Zašto bi se onda i radila duga destilacija da nije tako. Kud više nego duplo brže kud isto toliko jeftinije. Smrdi i kvari aromu sve ono što će se tek drugom destilacijom izdvoji odbacivanjem prvenca iz patoke. A to nema odakle poticati osim iz meke rakije. Da sad ponovno ne pričam detaljnije o tome kako ni kromatograf ne može u dovoljnoj mjeri detektovati važna aromatska jedinjenja iznad 27% alkohola. Kako se kod prepoznavanja i identifikacije aromatskih uticaja onim ne baš vičnim senzorici, a potrebana je upravo njihova ocjena, rakija svodi na 20-25 stepeni. Iz istog razloga se i voda i led nerijetko sipaju u destilovana alkoholna pića. Da ne pričamo ponovno o fiksativima, jedinjenjima koja čine nosioce aromatskih materija u rakiji i sl.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 63.0


« Odgovor #407 Poslato: 27. Novembar 2018, 14:36:34 »

Da pokušamo još jednom da sagledamo poimanje kvaliteta rakije u Srbiji.Svaka rakija koja osvoji bilo koju medalju smatram dobrom rakijom i obično je bolja od većine koje svakodnevno po Srbiji možete probati.Dakle 16,01 bronza pa 16,5 velika bronza i td.To nisu vrhunske rakije ali su rakije koje zavređuju određenu pažnju u moru veoma loših oporih i prejakih rakija.Prošle godine sam na pomenutom kazanu ispekao kajsiju i krušku kaluđerku.Poštovao sam sve što sam tehnički mogao da ispoštujem i dobio rakiju koja mi se jako dopala i koja je iz dana u dan pokazivala zrelost i sav raskoš ta ista rakija se veoma dopala i mojim prijateljima.Ali zbog subjektivnosti i moje i mojih prijatelja reših da posle 5-6 meseci proverim to kod prof.Nikićevića o čemu sam već pričao i dobih ocene za kajsiju 17,4 srebro i za krušku 17,7 veliko srebro .Uz napomenu da te iste rakije nakon godine dana bi dobile po ocenu više dakle veliko srebro i zlato.Dobro ajde neka laže neka me laže radi za novac šta ga briga .Sačuvah ja 6 boca od prošle godine i posebno u malom balonu 3 litara jake kruške.Prošle nedelje probam ja tu jednu bocu kruške i zaista neopisivo lep ukus i miris, nakon toga razredim pola litre one jake probam i sad meni je teško to da opišem neverovatna gustina miris ukus pleni u ustima bez peckanja bez ikakvih mana .Sve sam to postigao zahvaljujući savetima sa ovog foruma i sa kazanom kojim imam.Zadnjih godinu dana u kafani naručujem kajsiju i krušku radi poređenja ,kunem se da nisam našao bolju od moje
Sasvim sigurno da postoji bolja kruška i da sa kazanom kojim imam nemogu ostvariti velika zlata i ajkule ali da se može napraviti rakija odličnog i izuzetnog kvaliteta da može,naravno poštujući sve ostalo .Na kraju krajeva svako doživljava rakiju na svoj način, ja spravljam daleko bolju rakiju nego svi meštani koji tradicionalno prave na starinski način.Zadovoljan sam kao i svi moji kupci koji do sada nisu našli manu za krušku a i to je valjda važno.
Što se tiče mirisa meke rakije ,svaka moja meka rakija miriše snažno ja neznam kako bi to moga nazvati smradom a to isto mogu potvrditi i pojedini članovi ovog foruma koji su mirisali moju meku rakiju al dobro nebih o tome za mene je to snažan i jak miris nikako smrad.
Cilj ovog mog pisanija nije da dokazujem kvalitet moje rakije već da ohrabrim sve one koji nemaju vrhunski kazan da i pored toga mogu praviti odlične rakije i da pokušaju da ispoštuju što više saveta sa ovog foruma tako će napredovati i učiti.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.329

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #408 Poslato: 27. Novembar 2018, 17:49:36 »

Normalno da niko ne osporava ono što si dobio, ali Goja o ovom smo već pričali pa nećemo valjda opet i ponovno. Samo ću ti još jednom podvući ono na čemu je akcenat moje priče iako mi je jasno da ga naprosto ne želiš razumjeti. A sve ti je pred nosom.

Ocjene ispod 18 nisu ono čim se treba zadovoljiti. Kao neki početak su možda u redu ali nikako se ne smije stati na tome.
Ovaj forum ne bi imao smisla kada bi to bilo tako. To može postići svako bez prevelikog napora.
Nisi jedini koji si nosio rakije Nikićeviću i tu nema ništa sporno. Nisi ni jedini koji je razmišljao kako će iduće godine za tu istu rakiju dobiti i ocjenu više. Za razliku od tebe neki su to uradili pa dobili manje. Što ne znači da bi se i tebi isto to desilo nego kažem kako je sve ostalo priča o očekivanjima.
Za postizanje kvaliteta pored ostalih bitnih stvari je bitan i kazan i način vođenja destilacije na njemu, kao što je uostalom bitna i posuda za fermentaciju i način vođenja fermentacije u njoj.
Zato što se ne može obaviti brza destilacija pa ne izgubiti na kvalitetu, a ne može se raditi sporo na lošem kazanu uz lošu destilaciju i ne fasovati niži kvalitet ili manu rakije.
Uostalom to pokazuju i ocjene koje si dobio. Bez obzira ako su realno trebale biti i nešto veće.

Druga destilacija na klasičnom kazanu alambiku je postupak kojim se pročišćava meka rakija i kojim se koncentrišu aromatske materije. Ne postoji bolji način za to. Ne bi se ni pročišćavalo odvajanjem frakcija u drugoj destilaciji da nije neugodno i da ne smrdi, kao ni da ne ostavlja loš trag na ukusu. To što smrdi potiče jedino iz meke rakije nema odakle drugo. Pa kad neko već smatra da mu je druga destilacija kriva za gubitak aroma iz meke rakije, onda ne postoji drugo objašnjenje nego da ne razlikuje u dovoljnoj mjeri aromu od smrada. Ne postoji meka rakija koja ne nosi patočni ton i koja nema u sebi ono što sadrži prvenac iz druge destilacije.

Kako se te materije drugom destilacijom koncentrišu u prvencu i patoci tako se i materije od pozitivnog aromatskog uticaja koncentrišu u srcu rakije. Sve to u većoj mjeri što je kazan bolji i što je destilacija obavljena na kvalitetniji način. Pravom brzinom i sa pravim odvajanjem frakcija.    
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 63.0


« Odgovor #409 Poslato: 27. Novembar 2018, 18:01:40 »

Potpuno te razumem i saglasan sam i svestan da bez dobrog kazana nemože se dobiti vrhunska rakija samo ja nigde nisam pisao da se može dobiti vrhunska rakija nego rakija odličnog kvaliteta i rakija izuzetnog kvaliteta .Razumem ja tebe bistrice u potpunosti i verovao ili ne .Težim naravno da spravljam rakiju iznad 18. i verovao ili ne uspeću  Grin
Pre svega zbog krutosti članova ovog foruma.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.329

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #410 Poslato: 27. Novembar 2018, 18:21:20 »

Nije to krutost nego jedini put ka pravom i odistinskom kvalitetu.  Smiley
Raduje me ako si to nepristajanje na obmanu i lažne kompromise doživio upravo kao podstrek.  Grin
Uostalom zbog toga i ostavljamo traga na rakijskoj sceni.  Cheesy Osvrni se malo oko sebe pa ćeš ga i vidjeti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica
*****

Na mreži Na mreži

Poruke: 535

OS:
Linux
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #411 Poslato: 27. Novembar 2018, 22:32:58 »

Citat
Što se tiče mirisa meke rakije ,svaka moja meka rakija miriše snažno ja neznam kako bi to moga nazvati smradom a to isto mogu potvrditi i pojedini članovi ovog foruma koji su mirisali moju meku rakiju al dobro nebih o tome za mene je to snažan i jak miris nikako smrad.

Na koliko prekidaš meku rakiju, u proseku?  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #412 Poslato: 27. Novembar 2018, 22:42:56 »

Da, bude oko 26-28 to je zavisi na luli oko 12-15
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica
*****

Na mreži Na mreži

Poruke: 535

OS:
Linux
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #413 Poslato: 27. Novembar 2018, 22:47:01 »

I ne odvajaš baš ništa, tom prilikom?  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #414 Poslato: 27. Novembar 2018, 22:50:10 »

Ne
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica
*****

Na mreži Na mreži

Poruke: 535

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #415 Poslato: 27. Novembar 2018, 23:02:56 »

I ne osećaš baš ništa neprijatno na mirisu svih tih mekih rakija od 26-28 vol%?
Za članove koje si pomenuo neću ni da pitam,jer bi bilo neumjesno sad pozivati i druge.Ali,evo tebe pitam,baš ništa neprijatno?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Beograd
Poruke: 329

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #416 Poslato: 27. Novembar 2018, 23:08:05 »

Rakiju takvu nisam pio,a kad otvorim bure u koju je smeštam zapahnu mirisi koji obećavaju da će biti lepa rakija.Ništa što bi nazvao smradom ili je to nešto što je uobičajeno pa ga više i ne tretiram da smrdi
Pa negde piju celu šolju takve rakije i nazdravljaju
Ajde mudraci što ste pričali da mi šljiva miriše ,javite se....
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.329

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #417 Poslato: 27. Novembar 2018, 23:24:36 »

Citat
Ajde mudraci što ste pričali da mi šljiva miriše ,javite se....
Hajde da vidimo i te što im prvenac i patoka mirišu.  Cheesy Potpuno druga stvar je potencijal meke rakije koji se može ocijeniti ako se zanemare njihovi uticaji.  
Smrdi i udara prije svega na patoku i ona na 40 stepeni i to bez prvenca a da neće smrditi ova na 27 sa njim. Nemojmo se lagati.  Smiley Obavezno odvojim jedan takav uzorak na svakom prvom kazanu u ciklusu. Čisto da bi procijenio aromatski potencijal i bio spremniji za njenu drugu destilaciju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica
*****

Na mreži Na mreži

Poruke: 535

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


WWW
« Odgovor #418 Poslato: 27. Novembar 2018, 23:34:38 »

Citat
Što se tiče mirisa meke rakije ,svaka moja meka rakija miriše snažno ja neznam kako bi to moga nazvati smradom a to isto mogu potvrditi i pojedini članovi ovog foruma koji su mirisali moju meku rakiju al dobro nebih o tome za mene je to snažan i jak miris nikako smrad.
Citat
ili je to nešto što je uobičajeno pa ga više i ne tretiram da smrdi

Jedno si u pravu-da je uobičajeno.Ne samo uobičajeno, nego i neprikosnoveno pravilo, da se patočni tonovi nalaze u ovakvoj rakiji.To što se tebi ne  da ih prepoznaš i zašto je tako neću ulaziti u detalje ali svako ko je destilisao i jedan litar rakije bi trebalo da kod meke prepozna takve tonove. Smiley
I onda nema potrebe da sve shvataš toliko lično,i uputno tvojoj rakiji.Ovdje se govori o opštem pravilu,gde nema izuzetka.

Citat
Ajde mudraci što ste pričali da mi šljiva miriše ,javite se....

Bojim se da će prije biti, svi junaci nikom ponikoše.. Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
kicca
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Wien-Selevac
Poruke: 241

OS:
Linux
Browser:
Safari


« Odgovor #419 Poslato: 28. Novembar 2018, 07:59:30 »

 Meni je neverovatno da prva destilacija u prihvatnom sudu bude 26-28 a na luli 12-15 mislim da je na luli značajno manje kada je u sudu 26 mada nisam stručnjak  a mislim da ubeljivo patoka šljive najgore smrdi ako to može da se poredi.
Sačuvana

Prvi izvozni posao Srbije u SAD bio je 1897. godine kada je prodato između 30.000 i 40.000 tona suve šljive. Taj novac je Srbiju tada izbavio iz krize!
Stranice: 1 ... 26 27 [28] 29   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.02 sekundi sa 21 upita.