24. Januar 2025, 14:59:13 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 39   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljivovica-rakija od šljive  (Pročitano 339063 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #525 Poslato: 04. Oktobar 2020, 12:12:10 »

Opisao sam sve sto sam mislio da je bitno, sam sam napisao da sam pocetnik.
ako ima nekih pitanja tu sam da odgovorim, nemam nikakvu zamerku sto ste poruku prebacili u temu, zbog toga je i forum jako uredan i pregledan, tako da ne zamerite sto sam otvorio temu, nisam bio siguran gde da postavim pitanja.

Od dodatnih stvari koje nisam napisao,
fermentacija je radjena bez secera i enoloskih dodataka, anaerobno, i bez prisustva vazduha. Ostalo sto znam sam napisao.
Znam da je nedovoljno podataka ali sve sto imam ja iznosim.
Sta od uslova destilacije vas jos zanima da se dopunim?

Gledao sam po fotografijama kod prijatelja, na luli je bilo oko 50% kada smo u prihvatnom sudu imali tih 65%.

Što se tile dodavanja vode, jbg slušao emisije sa Nikicevicem i dodao 10L na 75L meke.
Sledeće godine idemo bez dodavanja vode.

U svakom slučaju, mislim da je moja poruka maksimalno kulturna i da ne zasluzujem nista manje u odgovoru Smiley.
Srdačan pozdrav
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #526 Poslato: 04. Oktobar 2020, 12:53:26 »

Može. Smiley
Zašto si izbegavao enološka sredstva?
Kolika je bila temperatura fermentacije?
Brzina destilacije? Temperatura izlaznog destilata u prvoj i drugoj destilaciji?

Vidiš to 50 ima više smisla.
I da, pusti Nikićevića. Smiley Mislim da je na forumu toliko pisano za to dodavanje vode,upravo zbog njegovih loših savjeta. Ako te više zanima na tu temu potražiću linkove da ne ponavljam.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #527 Poslato: 04. Oktobar 2020, 13:28:03 »

Bukiš ..... iključio bi se mada me nitko ništa nije pitao..
I ja sam svojedobno na forumu dobio "po nosu" više puta i vjerojatno ču opet dobiti.
Neminovno je jer neznam dali si svijestan ogromnog truda i nesebične količine podijeljenog znanja ovdje. I onda jednostavno iritira da je teško to pročitati i poslušati "stručnjake" i prijatelje.
E sad ljudi nemaju vremena a imaju želju probati i nadam se učiti ali kada se dobro ne spremiš i onda još i radiš kardinalne greške malo iritira.
Možeš to shvatit osobno i ljutit se ili se potrudit to ispraviti. Jer, provaj razumit pričaš o kapicama na boci a grešaka u postupku imaš "100". Razumijem tvoju dobru namjeru jer sam i ja svojedobno to napravio pa se zaboravim pa ponovim ali ovdje sam uvijek naišao na ravnanje i konačno nakon 10 godina sam relativno zadovoljan rakijom.
Sačuvaj ovaj tvoj post kreni čitat forum i prekriži što je krivo (ako vjeruješ forumu) vidjet češ puno crvenoga. I nakon sljedeće destilacije koju nečeš prekidati na 25 i ostalog probaj te dvije rakije iz dvije godine.........bit češ jako sretan a imat češ i neki solidan liker uvijeren sam. Ovo je u dobroj namijeri......
Sačuvana
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #528 Poslato: 04. Oktobar 2020, 13:42:36 »

Nisam izbegavao. Kupili smo gotovu kominu. Nismo imali vremena sami da to odradimo iz par razloga ali ce to biti ispravljeno sledeci put. Fermentacija je vrsena u kacama od 1000l. Sve je u zatvorenom prostoru pa je temperatura bila relativno kontrolisana ali ne mogu da garantujem za tacnu temperaturu.

Brzinu destilacije sam napisao Smiley.
Brzina destilacije meke je bila 5l na sat. To smo izgurali po onome sto sam citao i time sam zadovoljan. Sto se tice prepeka to je islo nesto sporije oko 4.5l na sat. Temperaturu destilata na zalost nisam merio jer je sve mereno orjentacionim gradom. Znam za greske koje su napravljene. Nacelno sam u jako kratkom vremenu sve ovo sto je radjeno naucio pa sam zadovoljan s obzirom na prvi put.

Greska koja je uradjena je sto smo prvi san probali na plin iz boce i to je islo 30% sporije nego na drva i jako puno plina je otislo posebno u vecernjim satima je bilo nemoguce gde je destilat izlazio jos sporije. Za jedan kazan 6h. Pa smo presli na drva sutradan i to je pesma.

Neverovatno mi je kako su misljenja ovde u odnosu na Nikiceviceva potpuno suprostavljena. Doduse procitao sam da je Bistrica pisao da je bolje dodati malo vode ako je meka rakija jaca kako bi bila na nekih 26-27% pa sam sa tim razlogom dodao malo vode za svaki slucaj. Smiley)

Tabarka je konstantno hladjena na ispod 50c i verujem da temperatura izlaznog destilata bila adekvatna. Sam uredjaj je bio na prosecnih 85-90c temperature. Mlaz je bio isprekidan na ispod tih 85 pa sam se trudio da ide kontinuirano i u umerenoj brziji.

Sto se tice mog komentara za opor ukus cipsa. Nasuprot njemu kocke daju fenomenalnu aromu i miris. Jako mi se svidja to sto dobijam.

Verovatno cu decembra spustiti na pitku jaciju 15l od 45. A ostalih 30 ce ostati da odlezava u punoj jacini bar jos 6 meseci. Ili do pecenja sledece rakije to cu videti. Taman cu proceniti kako mi se vremenkm svidja uticaj hrasta.

Nigde na forumu ne nalazim koji tip karamela kupovnog koristiti za popravljanje boje. Vidim da ima razlicitih. A ne bih pravio svoj.

Hvala na pomoci. Zaista je znacajna Smiley
Sačuvana
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #529 Poslato: 04. Oktobar 2020, 13:45:41 »

@blue_moon
Nisam izbegavao. Kupili smo gotovu kominu. Nismo imali vremena sami da to odradimo iz par razloga ali ce to biti ispravljeno sledeci put. Fermentacija je vrsena u kacama od 1000l. Sve je u zatvorenom prostoru pa je temperatura bila relativno kontrolisana ali ne mogu da garantujem za tacnu temperaturu.

Brzinu destilacije sam napisao Smiley.
Brzina destilacije meke je bila 5l na sat. To smo izgurali po onome sto sam citao i time sam zadovoljan. Sto se tice prepeka to je islo nesto sporije oko 4.5l na sat. Temperaturu destilata na zalost nisam merio jer je sve mereno orjentacionim gradom. Znam za greske koje su napravljene. Nacelno sam u jako kratkom vremenu sve ovo sto je radjeno naucio pa sam zadovoljan s obzirom na prvi put.

Greska koja je uradjena je sto smo prvi san probali na plin iz boce i to je islo 30% sporije nego na drva i jako puno plina je otislo posebno u vecernjim satima je bilo nemoguce gde je destilat izlazio jos sporije. Za jedan kazan 6h. Pa smo presli na drva sutradan i to je pesma.

Neverovatno mi je kako su misljenja ovde u odnosu na Nikiceviceva potpuno suprostavljena. Doduse procitao sam da je Bistrica pisao da je bolje dodati malo vode ako je meka rakija jaca kako bi bila na nekih 26-27% pa sam sa tim razlogom dodao malo vode za svaki slucaj. Smiley)

Tabarka je konstantno hladjena na ispod 50c i verujem da temperatura izlaznog destilata bila adekvatna. Sam uredjaj je bio na prosecnih 85-90c temperature. Mlaz je bio isprekidan na ispod tih 85 pa sam se trudio da ide kontinuirano i u umerenoj brziji.

Sto se tice mog komentara za opor ukus cipsa. Nasuprot njemu kocke daju fenomenalnu aromu i miris. Jako mi se svidja to sto dobijam.

Verovatno cu decembra spustiti na pitku jaciju 15l od 45. A ostalih 30 ce ostati da odlezava u punoj jacini bar jos 6 meseci. Ili do pecenja sledece rakije to cu videti. Taman cu proceniti kako mi se vremenkm svidja uticaj hrasta.

Nigde na forumu ne nalazim koji tip karamela kupovnog koristiti za popravljanje boje. Vidim da ima razlicitih. A ne bih pravio svoj.

Hvala na pomoci. Zaista je znacajna Smiley

Nije prekidana na 25 vec na 50.
Ne vidim koja je kardinalna greska napravljena zaista. Jer su praceni glavni saveti a par sitnica i ja prepoznajem da nisu izvedene dobro. To ne negiram. Proveo sam sigurno preko 150h citajuci zadnja 2 meseca na forumu pa ne prihvatam kritiku da se nisam udubio samo jecnemoguce da se sve stvari ukapiraju na prvu. Smiley
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #530 Poslato: 04. Oktobar 2020, 13:52:10 »

Sumnjam da je to bistrica napisao, eventualno za meku rakiju kod vina koje ima visok sadržaj etanola pa meka rakija bude preko 32vol%.

Batali čips, kocke i letve. Batali i karamel u ovom slučaju.
Ne radi se to destilatima.  Smiley

Ako nemaš varijantu starenja u buretu sve ostalo je jeftina kopija na uštrb kvaliteta.
Nije sve suprotno od onoga što jedan profesor jakih pića piše, ali neki njegovi lični interesi, ugurali su ga da i samom sebi često bude kontraš.  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #531 Poslato: 04. Oktobar 2020, 14:00:07 »

Malo sam istrazivao i ova studija mi je izgledala zanimljivo. Ne negiraju pozitivan uticaj cipsa na sljivin destilat u hemijskom sastavu.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5654431/

Nisam ga nasao na forumu pa ga postavljam.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #532 Poslato: 04. Oktobar 2020, 14:33:37 »

A što bi negirali kad su plaćeni.  Smiley

Očito jako malo poznaješ ceo taj svet.  Smiley
Ja ne prodajem ništa, i oduzimam od svog vremena da nešto objasnim.
Iz dobre namjere. Iz sopstvenog iskustva.
Ali, jasno mi je kad se ljudi pecaju na kravate, naučne radove, i ukrašen Priču. Dajući im nadu da može i lakše.
To je ta kultura, kad te neko kulturno zajebava zbog ličnih interesa i dobro plaćenog sakaćenja istine.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #533 Poslato: 04. Oktobar 2020, 14:45:19 »

Malo sam istrazivao i ova studija mi je izgledala zanimljivo. Ne negiraju pozitivan uticaj cipsa na sljivin destilat u hemijskom sastavu.
Kažu da je neđe u nevaljaloj staroj Crnoj Gori pop pokušavao da „valorizuje“ vjeru i tražio pare od vjernika i da se to oteglo, pa mu je jedan od njih rekao: „Ne avetaj pope, života ti, no čitaj Jevanđelje da idemo doma“.

Tako i ti čitaj ono što na forumu piše i ne avetaj o drugom nego onom što o tome bez izuzetka piše cijela rakijska planeta. Normalno ona ozbiljnija i temeljitija.
Tretman čipsom uz sve moguće od 1000 patentiranih načina može dati maksimalno kvalitet trogodišnje rakije. To je onaj najjeftiniji kvalitet rakije koja je odležala u buretu. Ni najjači na planeti takvom rakijom ne mogu dobaciti do njenog poželjnog kvaliteta. Uostalom probaj neku od njih, imaš ih u svakom iole boljem marketu.

Ako ne prepoznaš ono što je ovdje napisano o takvim rakijama okani se priče o njenom kvalitetu.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=2555.msg32086#msg32086
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #534 Poslato: 04. Oktobar 2020, 15:01:52 »

Takve odgovore sam i ocekivao. Vezano za placene studije.
No, kvalitet trogodisnje rakije nije nesto cime bih bio nezadovoljan.
Razumem da tezite perfektnim rezultatima. Takodje sam uveren da ne umem da prepoznam ni te razlike jer sam skoro usao u ovak svet.
Npr. Rakija koja se radi u Nisu iz destilerije Ilic je po meni odlicna.
Jako uzivam u njenom ukusu, ne znam da li ste je pili nekad.
Odlezavala 15meseci pre flasiranja. Bio bih zadovoljan da nalikuje na to Smiley.

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #535 Poslato: 04. Oktobar 2020, 15:31:38 »

Ehh, šta bi bilo s te rakije da je puštena na miru da bezbojna odležava.  Smiley
Sačuvana

Čehov
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #536 Poslato: 04. Oktobar 2020, 18:18:38 »

odlezavala 15 meseci u barik buricima Smiley. Kucam sa telefona pa imam po neku slovnu gresku i propustim tu i tamo neku informaciju. ne zamerite Cheesy.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #537 Poslato: 04. Oktobar 2020, 18:29:27 »

Vidim da te sve to zabavlja.  Smiley

Nisam probala. Samo sam govorila o alternativnom odležavanju i onom drugom, odnosno jedino ispravnom.  Smiley
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #538 Poslato: 04. Oktobar 2020, 18:37:14 »

Pe evo onda malo prave zabave.  Grin
Ako neko poput „Zlatnog toka“ sa rakijama koje su od 4-5 godina dozrijevale u buretu na ozbiljnijim međunarodnim ocjenjivanjima dobaci tek do bronce ili srebra šta onda očekivati od rakija koje su u buretu bile tek 15 mjeseci.
Mitologija je jedno, a stvarne činjenice i prava istina nešto potpuno drugo.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bubba_kr
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 34

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #539 Poslato: 04. Oktobar 2020, 19:04:22 »

Upravo radim prepek Požegače
Jačina meke rakije 28 vol%alk. I  kazan napunjen sa 160l destilata
U 10 sati upaljen plamenik i prvenac protekao za 90 minuta.
Odvojeno 1.4l te uhvaćeno 52l srednje frakcije jačine 68.5-69 vol.%alk.
Prekid destilacije u 18:00 bez hvatanja patoke jer nemam količinu za eventualnu ponovno destilaciju. U trenutku prekida na luli negdje oko 48 vol%alk
Drugi kazan će da poteče za nekih pola sata i opet lagano isti postupak Cheesy
Pokušavam se pridržavati savjeta sa foruma i nadam se dobrim rezultatima Cheesy
Hvala članovima na nesebičnom djeljenju znanja i iskustava

Sačuvana
Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 39   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 21 upita.