deki
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 04. Mart 2010, 23:12:34 » |
|
Neverovatno kakvi vocnjaci propadaju Mene naucili da idem po napustenim sljivicima idem i vadim mlade izdanke sto madzarke sto ranke i da sa njima obnavljam stare vocnjake koji polako navrsavaju 40-50 god. A ja kao malo pametniji pa mlade izdanke presadim u rastilo i priprem ih za sadnju sledece godine ili na jesen. Jednostavno provalim da je celo selo prebogato izdancima ( napustenih sljivka na pretek ) i da je to prava priroda bez kalema, kalem voska ili neke druge hemije. Bio sam slep kod ociju, bice ranke koliko god budete hteli dragi forumasi
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 04. Mart 2010, 23:22:14 » |
|
O tome da su negotinska vina bila cenjena u nekim krugovima ostao je i jedan dokumnet, to jest jedno pismo koje je izvesni Vasiljević, prijatelj Vuka Karadžića, piše Vuku. Vuk ga je, naime, jednim pismom zamolio da mu "jasno opiše kako se ova jela gotove: džomlek ćevap, kapama, čorba od štuke i posni ren" (biće da je Vuk imao nameru da i recepte "turi" u svoje knjiga). Vasiljević mu odgovora da mu je drago što se Vuk "i sada ovih jela opominje" i da bi najrađe voleo kad bi sa Vukom zajedno ova jela mogao kušati. Svoje pismo zaključuje sledećom rečenicom: "E, sad kad budu ova jela gotova, onda daj Bože dobar stomak i lepo društvo, i dobra negotinska vina, pa onda načast engleske pudinge i francuske torte."
Ne stoji datum kad je ovo pismo pisano. Ja ne znam kad se pojavila filoksera (znam da je u 19. veku, ali ne znam tačno kad). Međutim, čini mi se da je ovo pismo moralo biti pisano do sredine 19. veka a čini mi se da je filoksera došla kasnije, pa će biti da su negotinska vina bila cenjena i pre kalemljenih loza.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kad pečete rakiju, i kad vam dim ode u oči pa one zasuze, znajte da to nisu suze već patoka, i hvatajte je posebno.
|
|
|
Kratkoglavi
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 35
Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 05. Mart 2010, 23:03:43 » |
|
Jedini problem kod izdanaka je što se lako prenosi šarka i Kalifornijska štitasta vaš, koja je pomalo zaboravljena ali je takođe desetkovala naše šljivarstvo u prošlom veku.
Veliki nedostatak srskog šljivarstva je i nedovoljno poznavanje lokalnih populacija šljive, namerno izbegavam reč sorta, jer je ovo pravilnije.
Dodajem okruglica, ranica, belošljiva, vrbača, piskavac, šarošljiva, rana pepeljuša, vildan, šarka, pepeljuša, turgonja, semeteški piskavac, kisela turgonja, trnovača, ranovača, petrovača , jajara (Mudara), volujača, beli piskavac, metlaš, crnošljiva, gorčivka i crvena ranka
Ovo je naše nacionalno blago u kome se krije tajna najbolje rakije u univerzumu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 06. Mart 2010, 09:59:57 » |
|
Ja sam već pisao da u mom kraju uspeva jedino bela šljiva. Probali su mnogi da sade i razne sorte plave šljive ali sa promenjivim uspehom. Uglavnom lošim. U nekim drugim krajevima belu šljivu smatraju korovom, i krče je, međutim ja mislim da nije reč o istj šljivi. ovakvu kao što je kod nas nisam nigde video (osim u široj regiji mog zavičaja). To je šljiva izduženog ploda i srednje veličine. kad zri boja ploda iz zelene boje prelazi u žutu i na kraju dobije, tu i zamo, kad prezri, ljubičastu šaru. Rezistentna je na sve bolesti šljiva. Rakija od nje ima intenzivan miris na šljivu. Mnogi rakijaši iz mog kraja neće da piju nikakvu drugu šljivovicu osim od ovih belh šljiva. Takođe se kuva i pekmez od njih i puno je lepši, kad se ukuva do karameliziranja, od bilo kog drugog. osim ovoga stavljali smo ih i u rakiju. Rakija od patoke, koje se još jednom prepeče, koristila se za ovo. U zimskim mesecima ovo je prava poslastica.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kad pečete rakiju, i kad vam dim ode u oči pa one zasuze, znajte da to nisu suze već patoka, i hvatajte je posebno.
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 06. Mart 2010, 14:03:32 » |
|
deki ja ne bih da te razocaram, ali iz mog licnog iskustva mislim da ces lose proci sa tim izdancima .jer sam i ja na taj nacin podmadio dedino voce koje je radjalo pitaj boga koliko god ( ovi sto pamte i preko sto ).bilo je tu mesane sljive i madzarke i ranke i malo belosljive i sve je lepo islo dok nije pocelo da se susi jedno po jedno stablo , a moj ujak uzme i posadi izdanke i tako smo cekali punih 15 god a od sljive ni traga, bude po par kg i sve opadne pred berbu.isto sam tako prosao sa sadnicama iz rasadnika radmilovac .cekao sam 15 god da mi pola hektara da rod i svake godine ista prica, rode i prerode dok ne dodje do berbe i onda ,,sta,, za noc sve opadnu i osuse se kao da ih je zahvatilas neka saharska vrucina , da bih im dosao kraj prosle jeseni ,2009 sve sam povadio .cekajuci kad ce da daju rezultat meni prodje zivot.e poenta price je samo ,,po meni ,, cacak,, i nista vise. imam nove zasade i prezadovoljan sam i lepoticom i rodnom.hocu da kazem da nije skupo platiti sadnicu kolko kosta da kosta ali ne gubiti vreme jer danas sve mozes da kupis i bubreg i jetru i lepu devojku ali vreme ,,ne,, nisam mislio da ti ne zelis da kupis sadnice ali ti kazem kako sam ja prosao, mislim da i ti ne izgubis silne godine.mozda je kod tebe drugacije ali cisto sumnjam.pozzzzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
deki
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 06. Mart 2010, 18:43:22 » |
|
Drugacije je shuco, totalno drugacije. Madzarka i ranka prorodile za tri, cetiri godine, doduse samo za jelo, ali vec kasnije je bilo ozbiljnog roda i to sve bez hemije. Pa brate moj kad je izujedaju svi paraziti i zakace je sve bolesti, one rode i znaju da prerode. Eto to je najednostavniji ORGANIC.  Da se stabla suse, suse se ali posle 60-70 godina, neka i pre. One bi neki eliksir mladosti pa da zive vecno, tesko ce to ici. A sto ce tice čačka, moja iskustva su losa da ne mogu biti losija. I ja sam mislio, naivan, da je to institut, da je to pod budnim okom strucnjaka, da je sto je skuplje bolje itd. Kad ono cvrc. Posadio sam novi vocnjak 600 sadnica ( pisao sam negde na pocetku ) i vrlo sam nezadovoljan sadnim materijalom. Problemi u prvoj godini, pa sada problemi u drugoj, a ceka me formiranje krune i jos puno cega.  Nikada vise u Čačak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 06. Mart 2010, 19:07:42 » |
|
ne znam sta da ti kazem ,,nisam pametan ,,jednom prilikom mi je jedan rodjak rekao sto po meni ima logike :sadnice se sade samo iz svog kraja,, sta meni vredi kada kod mene u okolini nema pravog rasadnika tako da ljudi dosta mesetare.ja sam imao rakije dok je bio taj dedin vocnjak posle toga samo neko lutanje.imam sada novi zasad od pola he cacanske rodne i za sada sam zadovoljan mada imam kolegu u susednom selu i on ima 4ha sljive i to sve iz cacka i to vrh vrhova.ne znam videcemo prenecu ti iskustvo ali ovo je kod nas sve lutanje i mesetarenje.pozzzzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 06. Mart 2010, 19:13:44 » |
|
To sto oni kazu da je iz Čačka ne znaci da i je tacno. Oni imaju koperante i rasadnike verujem i u tvom kraju, pa ti vidi. Mozda je ranije bilo drugacije ali ovo je kod nas sve lutanje i mesetarenje. e to je tacno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kratkoglavi
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 06. Mart 2010, 20:58:54 » |
|
Očigledno je da ne mogu da vas zainteresujem, uvek se uključi neko da promaši temu.
Kvalitet sadnog materijala je jedna stvar.
Problem šarke druga.
Problem sortimenta treća
Agrotehnika i pomotehnika je četvrta
Mislim da je Deki najbliži da pokrenemo priču oko treće, četvrte i delimično druge i prve priče, a sve u cilju našem zajedničkom - Srbske šljivovice.
P:S: Kad je u okolini Šapca uspevala Madžarka i Ranka? Možda prema vladimircu i u Pocerini - prema Rađevini, Azbukovici i Jadru, ali oko Šabca i u Mačvi nikada.
Stenli i Čačanske sorte sasvim solidno uspevaju. Ali ipak su to šljive za drugi vid upotrebe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 07. Mart 2010, 14:50:37 » |
|
ne znam kakvim ti to podacima raspolazes kratkoglavi ali kod mene ima vise sljive nego trave pa ako hoces dodji kod mene na prolece kad malo popusti ova zima pa da se uveris.selo Provo opstina Vladimirci ti je lokacija mislim to mi je dedovina i ocevina a ja sam rodjeni beogradjanin ali se ne odricem porekla.mene je visegodisnje iskustvo naucilo da rakija iz krajeva gde ima previse sljive i nije bas dobra jer se preme njoj ophode bas ne domacinski ,skupljaju sa sve travom trule i nezrele plodove itditd.to su ti uzicki i valjevski region.dok mi se dole blace i okolina ne svidja rakija jer je peku od stenleja .dobru rakiju sam pio u pirotskom kraju i okolina kragujevca.to su moja zapazanja ali to su sve individualni utisci tako da nije to globalna ocena da se ne bi kolege iz pomenutih regiona nasle uvredjenim jer ima i kod nas ljudi koji prave rakiju niodcega da kazem daskovacu .ja sam moje sadnice ako smem da pomenem zbog reklame kupio u resadniku ruza topalovic a sve su imale sertifikat instituta u cacku i za sada sam zadovoljan ove god sadim jos oko 1h ali moram dobro da razmislim STA.dal viljamovku dal sljivu .prelomicu do jeseni.pozzzzzzzzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kratkoglavi
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 07. Mart 2010, 15:02:32 » |
|
Vilijamovka na BA 29 deluje interesantno. Jesi li kupio šljivu od Ace ili Milana Topalovića?
79% si u pravu što se tiče ophođenja prema šljivi u Valjevskom i Užičkom kraju. U Provu prave najbolje čamce na Savi, a bio sam na Kamičku. Ne sumnjam u kvalitet, ali poenta moje priče je nešto drugo....
Pogledaj dekija njegova priča obećava.
Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Punopravni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 07. Mart 2010, 20:05:45 » |
|
sve je to relativno?ne mogu vise da experimentisem, mnogo sam vremena izgubio do sada tako da sada trazim samo nesto na sigurno.sve je deki u pravu apsolutno se slazem.ja sam vam rekao da sam nasledio dedin vocnajk star oko 80 a mozda i vise ,dok je bilo tog vocnjaka bilo je i rakije.jedne godine prerodi pa sledece malo odmara pa opet.sve je tako teklo dok nisu dosli neki strucnjaci i celo selo isprskali u akciji protiv sarke(nisi smeo da kazes nee TITINO vreme)e posle toga CVRC.u roku od par godina jedna po jedna odose.posadim ja te izdanke alis slaba vajda sporo se razvijaju ,nikako da pocnu da radjaju a kada rode sve opadne za noc i tako ja def odlucim da sve to povadim i sada na toj parceli podizem vinograd.rakiju pecem ali sam veci ljubitelj vina tako da kompletiram proizvodnju.sto se tice viljamovke na b29 to cu i da sadim ako krenem na krusku a99 posto hocu.ima je u mom kraju i uspeva sve osim kajsije.toliko o nekim nasim zeljama ali sta vredi kada nam sarka ubi pozegacu inace bez nje i ranke nema rakije.PS ostavio sam tu jednu jedinu ranku kao uspomenu na taj vocnjak sva je suplja a i dalje se bori i radja.pozzzzzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
davla74
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 18. Mart 2010, 08:56:26 » |
|
Da li je neko pekao rakiju od cacanske lepotice? Procitao sam na forumu da neki od clanova nisu zadovoljni kakvu rakiju daje ali nije napisano sta je u pitanju. U knjigama koje sam procitao pise da se od ove sorte moze ispeci rakija odlicnog kvaliteta Ja imam 500 stabala čačanske rodne i pečem rakiju 5 godina u nazad, a imam i 70 stabala lepotice po meni je čačanka rodna bolja za rakiju jer je sladja ( ima više šećera) a lepotica je za jelo jer je manje sladja i ima više vode, odličnu rakiju dobijam i prodajem e sad iskustva su različita
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 18. Mart 2010, 10:24:54 Autor dioda »
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Prolaznik
Van mreže
Pol: 
Starost: 32
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 08. Avgust 2010, 22:53:37 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 05. Septembar 2010, 23:50:58 » |
|
Ispekao sam danas šljivu. Imam jedno stablo Reine Claude a jedan prijatelj ima još jedno. Dakle sa dva stabla, s tim što sam ja masu sa svog stabla potrošio na pekmez, slatko, knedle sa šljivama za zamrzivač i liker po Pecinom receptu. Svejedno ostatak je bio dovoljan za nekih 120-130 litara komine. Nisam vadio koštice jer se Reine Claude ne kala (mi kažemo za cepi se) baš dobro. Tek svakoj desetoj se, kad se otvori, koštica sama ispadne, sledećih, recimo 7, koštica je samo delomično slobodna, a preostale do 10 imaju košticu sraslu u meso. Dakle, šljivu sam svaki put pri sipanju u bure rukama izgnječio. Ruke su mi tek sada malo čistije inače imalu su lepu braon boju od šljiva kao da sam ih kvarcao svaki dan po par sati. Na početku sam zasejao bordo kvasac i ništa drugo nisam radio na komini (dakle nisam dodavao ni hranu niti sam popravljao kiselost). Posle poslednje kofe šljiva mešao sam još dan-dva a onda sam prestao sa mešanjem i pustio da se formira krovina. Danas sam prvo izmerio šećer u komini i bio je skoro na nuli a i probao sam šljivovo vino i na jeziku je bilo potpuno suvo. Krovina je malo mirisala na sirće. ne preterano ali sam je svejedno u debelom sloju odstranio sa koma. Potom sam stavio nekih 70-ak litara komine u kazan i hvatao sve dok nije curilo ispod 5%. Bilo je 15-ak litara 22% sirove rakije. Onda nas nastavio kazan sa preostalom kominom u koji sam sipao i ovu sirovu rakiju. Prvenac od 4 dl sam odvojio a potom sam hvatao srce sve dok rakija na lulici nije spala na gotovo 30%. patoku nisam dalje hvatao nego sam jednostavno prekinuo destilaciju i džibru isoustio iz kazana.
Uhvatio sam bezmalo 9 litara 44% šljivovice koja na prvu degustaciju ima odličnu aromu i uopšte dobar kvalitet. naime, obećava da će biti dobra rakija. Stavio sam sve to u balon od 15 litara (namerno malo komotniji!) i ubacio sam u nju dve daščice dudovog drveta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|