|
bistrica
|
|
« Odgovor #541 Poslato: 04. April 2022, 19:41:38 » |
|
Čudo prirode sa rakijom ima veze koliko i zločinačka agresija Rusije na Ukrajinu sa moralom i pravdom. „Čudo prirode“ je oplodnja šljive a rakija je plod čovječijeg djelovanja. Ljudsko djelovanje, isto kao i čovječije nedjelovanje, kako je to već vidljivo iz poređenja a i kod mnogijh nazovi rakija, može biti i za debelo se postidjeti. P.S. Ako si me bar donekle čitao između redova, a vjerujem da jesi, onda znaš da ovo nema nikakve veze s tobom, osim što mi je tvoja poruka izvukla asocijaciju na ljudsko djelo i nedjelo.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
Maggicni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #543 Poslato: 12. Septembar 2022, 10:04:30 » |
|
Ukomio sam Čačansku rodnu pre 22 dana, šljiva je pasirana i otkoštena, enzim je lallyzime HC a kvasac uvaferm CM.Šljiva je sva ukomljena u burad od 500L sa vodenim dihtovanjem i nalazi se u zatvorenoj prostoriji.Pošto mi je nedostajalo nešto šljive posle nedelju dana sam dokupio 1300kg čačanske najbolje koja je bila zaista ravnomerno zrela i zrela onako kako to treba da bude za rakiju a rodna je bila šarena pa je bilo šljive u svim fazama zrelosti jer je brana tresačem pa tako i nije bilo selekcije.Merio sam rodnu pre sedam dana i moštomer je pokazao 35 stepeni po ekslu, merio sam juče tj 21 dan i pokazuje 30 stepeni po ekslu ali sam merio i čačanski najbolju kod nje moštomer pokazuje 15 stepeni po ekslu.Pitanje je da li je problem da ovako dugo vri komina od šljive jer su temperature povoljne a to spuštanje podeoka na skali moštomera ide 5 stepeni nedeljno što znači da bi palo na 20 steni treba još dve nedelje pa bi to bilo preko mesec dana.Šta činiti i šta usporava fermentaciju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #544 Poslato: 30. Septembar 2022, 09:10:08 » |
|
Evo i ja ove godine po prvi put pečem šljivivicu. Kupio sam 500 kg mađarice . Samljeo sam sve na muljači za grožđe i stavio u kace na fermentaciju. Dodao sam uveferm bm kvasac. Sve fermentira u u zatvorenim posudama sa vrenjačama. Veselim se dobroj šljivovici uz napomenu da ništa nije dodavano. Dupla destilacija a hrastova bačva je naručena.
PS Nema komovice ove godine jer me je lik prevario i poslao mi pljesnavo grožđe.
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
Tebrazebra
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #545 Poslato: 07. Oktobar 2022, 12:22:17 » |
|
Šta činiti i šta usporava fermentaciju?
Verujem da je kasno za moj odgovor, ali možda bude značilo Vama ubuduće ili nekome drugom ko ima ovu dilemu, pa eto pišem. Niste napisali da li ste dodavali hranu za kvasce, ako niste dodajte polovinu od preporučene količine pa i manje jer je fermentacija već u odmakoj fazi. Pitanje je i kako ste pripremili starter za kvasce i jeste li ga nečime zaštitili pre zasejavanja u kominu(Go ferm protect, i slično). Optimalan PH na pocetku vrenja valja da se podesi ako to niste, uglavnom nije potrebno, ali ako zelimo da kontrolisemo sto vise parametara kako bi kvascima stvorili zdravu sredinu za razvijanje, metabolicke procese i razmnožavanje, potrebno je obratiti pažnju i na njega. Povećanje temperature za koji stepen takođe može katalizovati fermentaciju. Neko moje mišljenje je da vaša fermentacija je za koju nijansu sporija od idealne jer svakako ne želimo brzu fermentaciju jer se dokazalo bezbroj puta da sporijom fermentacijom dobijamo bolji aromatski profil, s druge strane prati češće kako fermentacija napreduje da ako dođe do zastoja, da to uhvatiš na vreme i primenes metode ponovnog pokretanja fermentacije(restart-a. Možeš preventivno dodati hranu za kvasce i malo "jaknuti temperaturu(za nekoliko stepeni, cca. 5C).
|
|
|
Sačuvana
|
Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.
Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #546 Poslato: 07. Oktobar 2022, 19:39:12 » |
|
Hrana za kvasce kod proizvodnje voćne rakije se dodaje isključivo na početku i tu se stavlja tačka.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Tebrazebra
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #547 Poslato: 07. Oktobar 2022, 19:53:40 » |
|
Hrana za kvasce kod proizvodnje voćne rakije se dodaje isključivo na početku i tu se stavlja tačka.
Hvala na odgovoru. Ne želim tačku pretvoriti u zarez, ali moram da pitam. Prednosti dodavanja ukupne hrane na početku i mane paricjalnog dodavanja u proizvodnji voćnih rakija po Vašem mišljenju bistrice? T.j. iz kog razloga ne dodajemo hranu za kvasce 2/3 ukupne doze na početku i 1/3 doze pri usporenju/kraju burnog vrenja?
|
|
|
Sačuvana
|
Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.
Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #548 Poslato: 07. Oktobar 2022, 20:01:58 » |
|
Pisano je već o tome pa da se ne ponavljam. Pri kraju vrenja dodavanje hrane za kvasce ne samo da je besmisleno nego i poprilično štetno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Maggicni
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #549 Poslato: 08. Oktobar 2022, 00:06:54 » |
|
Šta činiti i šta usporava fermentaciju?
Verujem da je kasno za moj odgovor, ali možda bude značilo Vama ubuduće ili nekome drugom ko ima ovu dilemu, pa eto pišem. Niste napisali da li ste dodavali hranu za kvasce, ako niste dodajte polovinu od preporučene količine pa i manje jer je fermentacija već u odmakoj fazi. Pitanje je i kako ste pripremili starter za kvasce i jeste li ga nečime zaštitili pre zasejavanja u kominu(Go ferm protect, i slično). Optimalan PH na pocetku vrenja valja da se podesi ako to niste, uglavnom nije potrebno, ali ako zelimo da kontrolisemo sto vise parametara kako bi kvascima stvorili zdravu sredinu za razvijanje, metabolicke procese i razmnožavanje, potrebno je obratiti pažnju i na njega. Povećanje temperature za koji stepen takođe može katalizovati fermentaciju. Neko moje mišljenje je da vaša fermentacija je za koju nijansu sporija od idealne jer svakako ne želimo brzu fermentaciju jer se dokazalo bezbroj puta da sporijom fermentacijom dobijamo bolji aromatski profil, s druge strane prati češće kako fermentacija napreduje da ako dođe do zastoja, da to uhvatiš na vreme i primenes metode ponovnog pokretanja fermentacije(restart-a. Možeš preventivno dodati hranu za kvasce i malo "jaknuti temperaturu(za nekoliko stepeni, cca. 5C). Šljiva je sada već uveliko destilovana u meku rakiju ali ipak da napomenem da sam dodao hranu za kvasce i to sam dodao kompleksnu hranu fermaid E, radim to svake godine pa se to sve navedeno oko enologije već podrazumeva.Inače se fermentacija zaista malo razvukla ali sam dobio od 150l komine 48l meke rakije jačine 27,88°.Nisam dodavao ništa u kominu sem voća i enoloških sredstava.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kurbla
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #550 Poslato: 08. Oktobar 2022, 19:43:38 » |
|
Evo ne nov član a i neiskusan u vezi pečenja rakije. Upravo sam u procesu pečenja rakije druga godina , prve godine sam uništio sve neznanjem o posudama u kojima sam držao kominu. Ove godine sam kupio novu burad ali sam nešto drugo zeznuo. Na prvih 5 litara isprcene rakije jako loš procent alkohola 35. Sumnjam da mi fermentacija nije uspjela do kraja, kad sam stavio šljivu šećer je bio 16 a sad kad pecem nakon 30 dana šećer je 8. Svaki savjet je dobro došao . Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #551 Poslato: 08. Oktobar 2022, 22:04:06 » |
|
Od prošlog petka mi je ukomljena šljiva. Odmah sam stavio kvasce i enzime i sve zatvorio. Danas sam išao pogledati. Sve to miriše na vrhu se stvorio klobuh malo sam ga otvorio i dodao hranu za kvasce. Mjerio sam šećere i RM je pokazao 10 po baboo. Sve sam hermetički zatvorio i stavio vrenjače. Nemam nikakva iskustva sa šljivovicom. Nadam se da će se fermentacija završiti kako treba. Uvjeti su dobri sve je u podrumu sa konstantnom temperaturom
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Primarius Mitus
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #552 Poslato: 10. Oktobar 2022, 12:04:24 » |
|
Na prvih 5 litara isprcene rakije jako loš procent alkohola 35. Sumnjam da mi fermentacija nije uspjela do kraja, kad sam stavio šljivu šećer je bio 16 a sad kad pecem nakon 30 dana šećer je 8. Svaki savjet je dobro došao . Hvala
Pitanje 1 - koliki je kazan, odnosno koliko si koma ubacio u njega pa si dobio 5l na 35%? Mislio si na I destilaciju, kontam...To ne mora biti loš rezultat ako ti je kazan npr. 50l, ti ubacio 40l koma...to bi bilo tu negde...samo si trebao terati još. Pitanje 2 - čime si ovo merio, Oe sirometrom? Sta znace podaci 16 i 8? Procenti šećera ili očitavanje na širometru? Oba broja su neobična šta god da si radio, a ako su % šećera - fermentacija je došla do pola negde...Trebao si meriti pre nego si založio, za šljivu bi trebao dobiti negde oko 15 Oe kada je fermentacija završena. Iz mog dosadašnjeg iskustva - destilacijom takvog kluka, sa velikim ne-prevrelim sadržajem šećera - dobija se, realno, loš destilat...bledog ukusa, vodnjikavog i pomalo gorkastog. Sad ukusi su različiti... Ako nisi sve ister'o - bolje da vratiš kljuk u neku topliju prostoriju i da pratiš da li vrenje ide i dalje, čak i da poteraš vrenje ponovo, da bi kljuk provreo do kraja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #553 Poslato: 19. Oktobar 2022, 21:02:37 » |
|
Stavio sam šljive 30.10. izmuljne na fermentciju. Imam jedno pitanje. Na vrhu kace se napravio klobuh ili pogača debljine otprilike 10tak centimetara. Mjerio sam šećere koji su sad oko 6 po baboo. Planiram peći krajem mjeseca pa me zanima kako se postupa sa pogačom na vrhu. Moram napomenuti da je zatvorena fermentacija sa vrenjačama na kacama i sve to dobro izgleda i lijepo miriše. Kako vi to stavljate u vaše kotlove. Ovo mi je prvagodkna sa šljivom pa sam oprezan
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Дуб
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #554 Poslato: 20. Oktobar 2022, 14:24:26 » |
|
Skinuti par cm sa vrha do zdravijeg dela. Gušći deo onda pomešati sa tečnim, i tako sipati u kazan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|