Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #210 Poslato: 20. Oktobar 2012, 21:14:17 » |
|
Zahvaljujem na odgovoru! Kada sam danas merio tempeaturu šire posle skoro celog dana na suncu , , bila je 26 stepeni , i na površini se već primećuju bele površine - nadam se da je to početak vrenja. Planirao sam da mi burence bude na suncu 2-3 dana od početka vrenja, do prvog ceđenja kljuka a da ga potom prebacim u šupu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #211 Poslato: 20. Oktobar 2012, 21:19:03 » |
|
Pre par godina koristi sam vrelko u jednom eksperimentu sa penušavim vinima. Rezultat je bio odličan šampanjac sa ukusom piva, za istinu nakon dve godine ukus piva se izgubio. Ali ostaje činjenica da je vrelko pivski kvasac, a ne vinski. I ne preporučujem ga u proizvodnji vina, pa makar i od ribizle. Jedino je prihvatljiv za proizvodnju rakije. Pozz.
Ne znam , prvi put koristim malo pakovanje ovog kvasca za vino. To su žute kesice sa natpisom ,, vinski kvasac'' i sa 10 gr. kvasca Ima ga za belo i roze , kao i posebno za crno vino. Do sada sam koristio veliko pakovanje Vrelka ( od 200 gr) , kesica je tamne boje ( ako se dobro sećam) ali koristio sam ga za kominu namenjenu isključivo rakiji. Pozz i hvala na sugestiji , obratiću pažnju na ukus vina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #212 Poslato: 02. Januar 2013, 19:47:17 » |
|
Nakon nekoliko tjedana istrazivanja, prikupljanja podataka i koncipiranja objavljujem vlastitu tablicu selekcioniranih kvasaca, prvenstveno orjentiranu na nas sortiment. Bez obzira na to, tablica moze posluziti svim vinarima kao polazisna tocka u fermentaciji Vaseg grozdja. Svakako cu cijeniti povratne informacije jer je sama tablica uvod u jedan ozbiljniji i sveobuhvatniji projekt... Tablica kvasaca s detaljnim opisima i parametrima by Hrvoje Košutić/Vina Košutić
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #213 Poslato: 03. Januar 2013, 15:52:17 » |
|
Svaka cast,Koshpa!!!  Ovom tablicom si meni a i sigurno mnogim drugima pomogao i skratio muke u istrazivanje!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #214 Poslato: 03. Januar 2013, 16:00:44 » |
|
Hvala!!!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #215 Poslato: 04. Januar 2013, 08:24:57 » |
|
Hvala Koshpa .sjajno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Koshpa
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
 |
« Odgovor #216 Poslato: 19. Avgust 2013, 15:02:05 » |
|
Nakon nekoliko tjedana istrazivanja, prikupljanja podataka i koncipiranja objavljujem vlastitu tablicu selekcioniranih kvasaca, prvenstveno orjentiranu na nas sortiment. Bez obzira na to, tablica moze posluziti svim vinarima kao polazisna tocka u fermentaciji Vaseg grozdja. Svakako cu cijeniti povratne informacije jer je sama tablica uvod u jedan ozbiljniji i sveobuhvatniji projekt... Tablica kvasaca s detaljnim opisima i parametrima by Hrvoje Košutić/Vina KošutićPodsjetite se ove tablice i prilagodite vasim uvjetima. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misko77
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #217 Poslato: 10. Septembar 2013, 10:56:19 » |
|
Potrudio sam se da iščitam sve napisano na temu kvasaca, hrane, enzima i ostalih tema. Mnogo dobrih saveta, mišljenja. Ove godine planiram da pokušam da napravim belo vino od 200kg kupljenog grožđa. Iz Enovitisa sam naručio sumpovin, Cuvee Blanc, bentonit, Opti White, Lalvin QA23. Možda sam preterao, ali razmišljam da kad krenem korišćenjem "pomoćnih" sredstava da je bolje sve u kompletu nego nešto da, nešto ne. Barem dok za koju godinu ne stasaju čokoti pa ne budemo imali punu kontrolu i nad ulaznom sirovinom odnosno svoje grožđe. Jedna dilema, uslovno rečeno problem, je što u Enovitisu trenutno nemaju selekcionisane hrane za kvasce nego samo neselekcionisane. Uzeo sam potrebnu količinu neselekcionisanih, u nadi da ću negde naći malu količinu selekcionisane. Da li je problem koristiti neselekcionisanu hranu ili može? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #218 Poslato: 10. Septembar 2013, 19:38:07 » |
|
Nema selekcionisane i neselekcionisane hrane za kvasce. Postoji samo hrana za kvasce i ono što se dodaje za zaštitu i vitalnost kvasca a to su inaktivni kvasci (uginuli kvasci), pa još i oni sa nekim specijalnim efektima u fermentaciji i na aromu, kao ovaj Opti white. Hranu za kvasce nisi kupio.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Misko77
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #219 Poslato: 11. Septembar 2013, 09:35:57 » |
|
Čovek iz Enovitisa mi je rekao otprilike 'nema selekcionisane hrane, samo obična'. Tačnije prvo je rekao nema hrane, a na moje ponovljeno pitanje da nema niti neku malu količinu rekao je da ima, ali ne selekcionisane. Šta je on pod tim mislio ne znam, ali tako je bilo. I tu (običnu ili kakvu god) hranu sam i uzeo kao što sam i napisao. Moje dilema je bila da li će biti problem koristiti takvu hranu uz selekcionisane kvasce. Ako je hrana za kvasce = hrana za kvasce onda nema problema. Biće valjda vina.  Hvala na odgovoru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #220 Poslato: 11. Septembar 2013, 11:13:18 » |
|
Samo konstatujem da hranu za kvasce nisi kupio, i ništa drugo. Normalno da će biti vina, a grožđe prirodno u sebi sadrži određene količine hrane za kvasce. Ovaj QA23 inače ima manje zahtjeve za hranom pa se nadam da će bez problema ići i do suhog vina, naročito uz pomoć ovog što nazivaš hranom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Misko77
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #221 Poslato: 11. Septembar 2013, 12:51:56 » |
|
Nisam hranu naveo kad sam nabrajao ostalo, nego kasnije u tekstu, ali kažem kupio sam i hranu. Siguran sam. Za potvrdu stiglo sve pre minut! (ja presretan kao svako pravo dijete kad dobije novu igračku).  Ovako: Sumpovin, QA23, Opti White, Go Ferm, Cuvee Blanc, bentonit i tri kesice hrane za kvasce - Enovitis pakovanje po 50g, piše Hrana za kvasce Hvala još jednom i živjeli!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #222 Poslato: 23. Septembar 2013, 20:23:36 » |
|
Danas sam stavio kvasce u grozdju koje sam juce izmuljao i sumporisao.E sad me interesuje da li sam to sve dobro odradio. S obzirom da je temperatura napolju oko 20 stepeni preko dana a nocu i nesto hladnijie a bacva mi je napolju,vrenje jos nije pocelo.Da li je dobro sto sam kvasce stavio u toplu vodu temperature 35 stepeni(kako je pisalo u uputstvu na kesici kvasca) i ostavio da odstoji oko 20 minuta,temperatura sire je bila oko 18 stepeni i posle stajanja kvasaca u vodi temperatura vode je spala na 28 stepeni i onda sam ih pomesao sa sirom.Da li je to ok uradjeno?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #223 Poslato: 23. Septembar 2013, 21:36:37 » |
|
Sve je to dobro urađeno. Inače temperaturni stres je nešto što nije preporučljivo i bolje da se ne desi, ali i da se desi ne bi to bio pomor za kvasce, nego uticaj na aromu budućeg vina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #224 Poslato: 23. Septembar 2013, 22:39:09 » |
|
Znaci kvasci ce i pored tog temperaturnog soka da odrade posao? Sad samo treba da cekam spoljnu temperaturu da bi pocelo vrenje? Da li bi bilo bolje da sam kvasce aktivirao na temperaturi vode manjoj od 35 stepeni( na primer na temperaturi vode od 18 stepeni kolika je bila i temperatura sire u to vreme) iako je na kesici pisalo da temperatura vode treba da bude 35 stepeni?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|