26. Oktobar 2025, 18:44:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 24   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci i hrana za kvasce  (Pročitano 448622 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #225 Poslato: 23. Septembar 2013, 22:45:10 »

Ovih 10 stepeni razlike je tolerantno, nema tu izraženog temperaturnog stresa. Treba se pridržavati uputstva za temperaturu kod rehidracije. Ostale niže temperature su gora opcija.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #226 Poslato: 01. Oktobar 2013, 16:17:03 »

Drugari posto sam ja jos uvek neiskusan u pravljenju vina(ovo mi je druga godina kako ga pravim) interesuje me da li sira promeni boju kad se ubaci kvasac?Ja sam juce moje vino otocio u bure za vrenje,pre toga je 48 sati stajalo na kljuku sorte(hamburg,vranac i malo slankamenke)i ispalo je bas onako kakvo sam hteo crveno poput tikveskog rozea mozda malcice tamnije.Medjutim kad sam ubacio kvasac vino je promenilo boju,sad je skoro braon boje Sad.Prvo sam ubacio hranu za kvasac tako pise na kesici,pa posle sat vremena i kvasac,inace kvasac i hranu za kvasac proizvodi tj.pakuje Revin Beograd.I jedno i drugo sam razmutio u mlakoj vodi u kvasac sam stavio i 6 kasicica secera koliko i kesica.Stim sto sam hranu sipo odmah a kvasac saceko da se ohladi jedno 30 min.Bojim se da nisam nesto gadno pogresio pa je zbog toga vino promenilo boju.
Sačuvana
blagojei
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #227 Poslato: 01. Oktobar 2013, 22:05:25 »

Siru sam otocio 12h nakon muljanja.Sumporao sam je sa 5 gr vinobrana,a zatim sam stavio bentonit.Planiram nakon 24h da je skinem sa taloga,stavim u staklene balone koje cu zatvoriti vrenjacama.Molim vas da mi ukazete na eventualne propuste i naredne radnje.Hvala

ZABORAVIO SAM DA KAZEM DA SE RADI O BIJELOM GROZDJU(RAJSKI RIZLING,ZUPLJANKA,SMEDEREVKA)
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #228 Poslato: 01. Oktobar 2013, 23:14:12 »

Drugari posto sam ja jos uvek neiskusan u pravljenju vina(ovo mi je druga godina kako ga pravim) interesuje me da li sira promeni boju kad se ubaci kvasac?Ja sam juce moje vino otocio u bure za vrenje,pre toga je 48 sati stajalo na kljuku sorte(hamburg,vranac i malo slankamenke)i ispalo je bas onako kakvo sam hteo crveno poput tikveskog rozea mozda malcice tamnije.Medjutim kad sam ubacio kvasac vino je promenilo boju,sad je skoro braon boje Sad.Prvo sam ubacio hranu za kvasac tako pise na kesici,pa posle sat vremena i kvasac,inace kvasac i hranu za kvasac proizvodi tj.pakuje Revin Beograd.I jedno i drugo sam razmutio u mlakoj vodi u kvasac sam stavio i 6 kasicica secera koliko i kesica.Stim sto sam hranu sipo odmah a kvasac saceko da se ohladi jedno 30 min.Bojim se da nisam nesto gadno pogresio pa je zbog toga vino promenilo boju.

Kvasac ne menja boju sire...
Zvuci mi kao da je oksidiralo a to bi onda znacilo da nisi dodao vinobran kada si muljao grozdje...
Sačuvana
Majorsky
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #229 Poslato: 02. Oktobar 2013, 06:31:14 »

Dok sam muljao grozdje ubacio sam 80g vinobrana na oko 700 kila grozdja.A posle kad sam vino prebacio u bure ubacio sam jos 30g na otprilike 330 litara vina. Scratchhead
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #230 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:23:06 »

U poljoprivrednoj apoteci kod mene u Jagodini kupio sam ,, Eno komplet za 200 l. vina,, distributer Enovitis , Topola a proizvodjac je , navodno , ,, Lallemand,, institut cenologique de champagne , France.
U kompletu idu 4 kesice i to  50 gr.  Univerzalnog kvasca za vino i vocne rakije , 50 gr. hrane za kvasac , 50 gr. vinobrana i 100 gr. bentonita.
Da li je neko imao iskustva sa ovim kompletom?
Komplet kosta 600 dinara.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #231 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:27:04 »

Šta te zanima od ovo troje? Bentonit i hrana su univerzalni pa nema greške. Kvasac je malte ne isti takav.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #232 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:29:41 »

Šta te zanima od ovo troje? Bentonit i hrana su univerzalni pa nema greške. Kvasac je malte nje isti takav.
Znaci , nisam pogresio sto sam kupio taj komplet?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #233 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:33:57 »

Ne, nisi. Ozbiljna je to firma.  Thumb
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #234 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:37:02 »

Ne, nisi. Ozbiljna je to firma.  Thumb
Hvala. Ostavih malo kvasca i hrane i za ribizlovo vino, sutra da ubacim...
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #235 Poslato: 13. Oktobar 2013, 15:09:52 »

Zdravo svima, nov sam na ovom sajtu, za koji smatram da je najbolji sto se tice vinarstva-online. Smiley
Iako sam procitao sve stranice u vezi ovog posta i dalje imam nekoliko nedoumica.
Ovo mi je 3. godina kako proizvodim vino. 2 godine sam proizvodio na amaterski nacin bez dodavanja kvasaca, hrane, enzima, secera, bez icega i u prvoj godini je sve lepo prevrelo, a u drugoj nije bas maksimalno. Naucio sam ovde i zbog cega, ali to nije bitno.
Ove godine, hvala bogu, imam mnogo vise posla, a samim tim i zelje za sigurnim odradjenim poslom sto se tice vrenje, pa da pocnem sa pitanjima:

1.Juce sam samleo grozdje, mesanih sorti. Odvojeno je od peteljki i imam 600 l kljuka, 400l crnog i 200l gde preovladava belo. Stavio sam 40g vinobrana u crno i 20g u belo. Oba stoje u plasticnim kacama.
2.Moje prvo pitanje je kada da stavim hranu za kvasce i posle koliko vremena da stavim kvasac? Procitao sam ovde da enovitis kaze da se hrana stavi posle 2/3 fermentacije (imam tu hranu), ja ne zelim da mi pocne fermentacija u tim kacama, jer mi je gladno tamo i hocu da otocim u staklene balone od 50l i tu da mi otpocne vrenje. Da li da sacekam sa kvascima i hranom i da ih sipam u te balone, ili ipak da ih stavim u kace, ali kad onda da otocim?
Molim za brze odgovore, posto je proslo 18h od muljanja.
3. Koliko kvasci da odstoje u odvojenom vinu pa da pomesam sa ostatkom?
Hvala unapred!
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #236 Poslato: 13. Oktobar 2013, 15:41:55 »

samo da se ispravim za enovitis, gde sam procitao, a i cuo da prva polovina hrane posle 1/3 fermentacije, a druga posle 2/3...
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 13. Oktobar 2013, 21:05:44 »

Hajmo redom:
1.Ovo oko vinobrana si dobro uradio.
2.Ako pravis crveno vino onda bi fermentacija trebala da se vrsi sa kominom.Pocetak fermentacije ne odredjuje dodavanje hrane ili kvasaca.Dodavanjem vinobrana se divlji kvasci privremeno onesposobljavaju,cime se dobija na vremenu da fermentaciju otpocnu selekcionisani.Fermentacija ce ti svakako krenuti i bez dodavanja kvasaca.Najbolje je da dodas kvasce u kace i da taj prostor malo zagrejes da krene fermentacija,pa posle 6-7dana da otocis u te balone i nastavi se tiho doviranje na nekom mestu gde je temperatura povoljnija.Bitno je da krene fermentacija u kacama,posle ce kvasci svojim delovanjem podici temperaturu komine za par stepeni i to ce nekako izgurati do pretakanja u balone.
3.Ako mislis na rehidrataciju kvasaca,mozes ih rehidrirati u malo zagrejanoj siri i ostaviti da odstoje oko pola sata na nekom toplijem mestu ,onda ih dodati u sudove za vrenje.Temperatura sire bi trebala biti oko 30c
Sačuvana
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #238 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:04:23 »

Hvala na savetima, ali je problem sto taj prostor ne mogu da zagrejem (prostor gde su kace) jer je to prostor nalik supi, znaci otvoren sa jedne strane i temperatura je nocu ispod 15 stepeni... Zato pitam da li moze da se oddradi na sledeci nacin, da bude u kaci 4-5 dana i da otocim tada i onda da stavim kvasce?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #239 Poslato: 13. Oktobar 2013, 22:07:05 »

Pa sada je i napolju prilicno toplo,mislim da ce to biti dobro,a drugog izbora nemas nego da uradis tako kao sto si rekao.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 24   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.246 sekundi sa 22 upita.