26. Oktobar 2025, 06:11:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Greške pri pravljenju vina  (Pročitano 132333 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #90 Poslato: 27. Septembar 2017, 21:48:45 »

Thumb
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:12:51 »

Verovatno smo jedini u svetu koji rade belo vino od crvenog groždja, u mom Smederevskom kraju je uobicajena pojava, u subotu uveče sam muljačem koji odvaja peteljku izmuljao 300kg smederevke i 170 kg muskat hamburg  prethodnih godina sam umesto hamburga koristio i merlo,vranac,game ( jedino sam kod gamea dobio svetlo roze inače sve drugo je bilo čisto belo vino)
1. U toku muljanja slavina je otvorena i samotok se odmah preliva u PPS bure zavrsio oko 20h sipao vinobran i poklopio
2. Ujutru ubacujem bentonit i eventualno secer ove godine nije trebalo
3. Nakon 24 otočim u drugo bure ( skinem sa taloga) dodam kvasac i hranu stavim vrenjacu i ne diram do kraja fermentacije
Posle uobicajeni postupak pretakanja
Ako hoćeš od crvenog grožđa belo vino zaboravi na presanje( ne bih se tu složio sa Bistricom) pod muljanjem ne podrazumevam " blendiranje" a ti si to danas uradio normalan muljač odvoji peteljku i zrno pukne
A to vino svakako nemoj da bacaš od svih grešaka danas to bi ti bila najveća dobićeš možda fantastičan roze samo nastavi dalju proceduru kako treba
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:14:42 »

Jbg dok ja pricam telefonom i pisem odgovor stiglo vec dva  dohfly
Sačuvana
Semberac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #93 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:23:18 »

Kicca, hvala na odgovoru i pomoci. Neki predlog sta da radim dok ne nabavim muljacu?? Da pravim crveno vino? Cheesy haha
Samotok sama rijec kaze da se samo, bez pomoci, cijedi tj. otace, jel tako? Koliko se dobije sire od recimo 100kg grozdja samotokom? Iz tvojih usta u Bozije usi za taj roze Cheesy
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:28:47 »

Ja sam od nekih 470 kg dobio nekih 140 l u bure i bogami ne verujem da je imalo jos mozda 20- 30l zavisi i od randmana grožđa inace savremene prese u samotok računaju širu koja se dobije pritiskom do 2 bara čini mi se ali do takve prese dugačak je put
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:36:18 »

Citat
Ako hoćeš od crvenog grožđa belo vino zaboravi na presanje( ne bih se tu složio sa Bistricom)
Poštujem iskustvo i postupak, naročito onaj koji daje rezultat, ali se neće ni prešanjem u tako kratkom vremenu osloboditi boja na ovim nižim temperaturama.

Citat
...samotok računaju širu koja se dobije pritiskom do 2 bara čini mi se...
Dizalica od 4 tone na ploču dimenzija 40x40 cm daje pritisak od tačno 2 bara.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:53:36 »

Verovatno neće ali iziskuje jedan visok stepen veštine i presu, sledeći problem ostatak mošta koji će biti "suv"  ja sam dodao u nedelju još 200kg hamburga i to komplet ide u rakiju a ti Semberac ili da to nakon otakanja " nekako" ispresaš i dobiješ roze plus ili da dodaš šećer vodu i kvasac ( ljudi tako rade ja stvarno nisam probao) pustiš da fermentira i ispečeš rakiju
Bistrice znam ja da ono što si ti zaboravio o alkoholnim pićima ja neću ni za dva života da naučim ali sam primetio da vi koji baš puno znate previdite da neko želi pristojan( ne vrhunski) proizvid sa raspoloživim
Pozdrav Thumb
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #97 Poslato: 27. Septembar 2017, 22:55:33 »

Svaka ti čast skidam kapu,podkapu i rukavice Grin
Za ovu dizalicu
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 27. Septembar 2017, 23:12:06 »

Hvala za ovo u prethodnoj poruci i priliku da objasnim neke svoje postupke i stavove. Ne previdim ja tako nešto nego kod mene postoje drugačiji razlozi.
Svi, pa vidim i ti sam na različitim poljima djelovanja, nastojimo dobiti što bolji rezultat.
Komovica se isključivo pravi od tropa koji ostaje nakon prešanja i to u cijelom svijetu. Bez obzira da li je to trop od bijelog grožđa ili od crnog nakon maceracije. Nigdje se ne dodaje šećer jer to ne znači ništa drugo osim količine dobivene rakije. Ako neko želi količinu na račun kvaliteta ja lično nemam ništa protiv toga, i to mi nimalo ne smeta. Smeta mi jedino ako će se takav postupak proglašavati jedinim mogućim i ako će se neopravdano veličati njegov kvalitet, ili ako će se o njemu u izraženijem obliku pisati na rakijskim temama.
Uopšte mi ne smeta takva priča i takav postupak, ili takva namjera pa bih čak i podijelio poneki savjet da se takva priča vodi na adekvatnim temama.  

P.S. Dizalica je tačan proračun i iskustvo kod prešanja jabuke. Pretpostavljam da znaš o kakvim se prešama radi u toj situaciji.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
danko
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 20. Septembar 2021, 23:38:27 »

Pozdrav. Stoji mi smuljano grozdje vec vise od 4 dana, a fermentacija nikako da pocne. Naime, citao sam bas ovaj sajt (stranica 5 na ovoj temi), i jedan od komentara je bio da se vinobran OBAVEZNO dodaje u tek smuljano grozdje, do 10g na 100 litara ako je grozdje zdravo. Ja sam poslusao, i pretpostavljam da vinobran sad sprecava da fermentacija pocne. Prosle godine nista nisam dodavao, i sve je bilo ok. Isto grozdje kao i ovo.

Sad me zanima zasto bi to neko rekao ovde (i mnogi se slozili s njim), kad evo sad citam da se vinobran odnosno "Potassium Metabisulfite" koristi bas za ubijanje kvasca. Zasto onda neko ovde preporucuje ubijanja kvasca pre sto je fermentacija uopste i pocela?

I sta sad meni preostaje? Da ubacim kvasac naknadno?
Sačuvana
danko
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 21. Septembar 2021, 01:10:57 »

Da li je covek mislio da se vinobran dodaje samo ako dodajes i svoj kvasac? Jer ja sad prepostavljam da je vinobran ubio sav onaj prirodni kvasac, i da ja moram dodavati drugi.

To ne bi bilo lose naglasiti, jer amateri kao ja koji su dosli tu kuckajuci po Google mogu olako pogresno shvatiti ovaj savet. Naravno, ako sam u pravu sa ovom pretpostavkom.
Sačuvana
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #101 Poslato: 21. Septembar 2021, 08:16:24 »

Ubaci kvasac.
Koliko sam ja shvatio cilj je da se ubiju losi kvasci ubacivanjem vinobrana odmah po muljanju i posle odredjenog broja sati ili sutradan se dodaje kvasac za fermentaciju.
Nazalost ima dosta nedorecenih tekstova koji mogu dovesti u zabunu nas amatere ukoliko nesto previdimo ili bukvalno shvatimo…

Evo I ja lutam po forumima trazeci neki jednostavan nacin za pravljenje belog vina za sopstvene potrebe, jer nemam ni mnogo grozdja niti laboratorijske uslove i ekipu strucnjaka oko sebe.

Nazalost vecina nas se uci na svojim greskama.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 21. Septembar 2021, 09:02:14 »

@danko
Imaš sada masulj u kaci koliko sam ja razimijo
vinobran si dodao i sad je to gotovo. Isprešaj taj masulj i u mošt dodaj kvasce i fermentacija mora krenuti. Temperatura mošta treba biti iznad 15 C.

Ja sam radio bijelo vino. Izmuljao grožđe, odmah isprešao i stavio mošt na taloženje i ono najvažnije dodao sam 1dl sumpovina na 100 litara mošta. Nakon 32 mošt sam prebacio u bačve i dodao selekcionirani vinski kvasac i fermentacija se uredno odvija.
Nemamo info od tebe koliko su šećeri bili.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
danko
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 21. Septembar 2021, 12:47:29 »

@tonini Znaci bolje je dodati u most kvasac nego recimo da ga dodam sutra, pa da stoji jos ovako u buretu par dana.

@peceni Da, evo narucio sam kvasac i valjda ce stici sutra, prekosutra. A sad za ova dva dana danko sedi i uci sta je ishrana, kad se dodaje, nista mi nije jasno  Cheesy
Posto sam pitao toninija, da pitam i tebe. Da li da dodam kvasac ovako u muljano grozdje, sto ce biti dan sesti, sedmi kako ono stoji ovako, ili da odvojim siru pa dodam u nju?
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 21. Septembar 2021, 13:46:34 »

Mošt ili šira to dobiješ prešanjem masulja. U mošt dodaj kvasce prema uputu proizvođača. Kad počme fermentacija nakon 5-6 dana dodaj hranu za kvasce po uputi proizvođača.
Jesi li mjerio slador u moštu. možda ga treba i dosladiti, to provjeri.
Pa javi
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.042 sekundi sa 20 upita.