Ove godine nisam hteo da pravim vino posto mi je prosle od 2 ture jedna bila losa, a nisam mogao svaki dan da idem do placa da potapam most, ali cale me nagovorio kod njega da radimo pa da on pazi.
Elem kupili smo 150kg game i 50kg moldave (bojadiser ali je i sladak oko 15% secera )
E sad posto je na placu ostao hamburg da visi , odosmo mi juce da ga poveremo , ali skoro svaki grozd je imao na nekim bobicama sivkastu plesan onako sitne bobice u nizu, ja hteo to sve da bacim i da ne pravim, cale je bio u fazonu necu bacati 100kg loze nego sta bude, inace grozdovi su vec se osecali na fermentaciju

.
E sad posto sam kupio kvasce, ja u ovo od hamurga stavim 50% vise kvasaca, 50% vise vinobrana, da bi se burna fermentacija zavrsila za recimo 5 dana da sto manje stoji u toj mesavini tih sivih plesni, pocetni seceri su bili na 18% predvidjenih 12% alkohola,
posle 24 sata kvsci su poludeli i napravili 2%, og gamea+moldave za 24 sata samo 0.5% alkohola.
1.Zanima me da li je moguce da od ovog plesnavog grozdja nesto ispadne i pitam za savet sta da prilikom istakanja stavim u siru da pobije te plesni , ili nekako da ih ocistim, zelatin. kreda , vinobran , limuntus ??
Inace hamburg sira vri onako fino, ko da se krcka na tihoj vatri, temperatura mosta 26 stepeni, za 1 dan je dobilo finu boju od bledo braonkaste do svetlo bordo.
Drugo pitanje je , sta je najbolje da radim prilikom istakanja, za obe ture ,
2.1 da li da stavljam plivajuci poklopac za tihu fermentaciju ili vranj
2.2 na kojoj temperaturi da ide tiha fermentacija , da li je bolje da bude hladnije ili toplije (podrum 18%/ garaza 22%)
2.3 kad se optimalno istace vino , koliko secera da ostane u siri prilikom istakanja 4% ? ili manje/ vise
hvala unapred
Inace prosle godine od hamburga 80%+20%moldave vino iz druge ture je bilo tako pitko i ukusno alkohola oko 11% da kad smo popili sve i kad smo krenuli da kupujemo iz radnje, Frankovka Vrsacki Vinog., Vipava Caberne Sov , Orden .... nijedno nije bilo tako lepo kao ovo nase

jedino sto me odusevilo je Ranjski Rizling od Kovacevica , ne volim bela ali ovo je vrhunac moracu da kupim neko njegovo crno da vidim kako to zvuci.
Hvala unapred