26. Oktobar 2025, 03:49:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Maceracija  (Pročitano 139263 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kaludjer
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 02. Oktobar 2014, 02:09:22 »

hehe, će nađem  Tongue Hvala na savetu ! pozz
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 62

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 16. Septembar 2015, 11:45:45 »

Do sada sam Merlo otakao 9. dana od muljanja. Sada se spremam u petak da oberem deo grožđa , izmuljam , odstranim peteljke , sumporišem , ubacim kvasac i kvaščevu hranu , stavim u bure od 180l , zadužim sina da svakodnevno meša kominu i odem 12 - 14 dana na teren. Da li je to premnogo dana za maceraciju? Tek kada se vratim , otočiću vino od čvrstog dela komine.
Drugi deo ću obrati u subotu , takođe izmuljati ali to je predviđeno za rakiju pa neću otakati vino - oko 250 kg grožđa.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 40.0.2

« Odgovor #107 Poslato: 16. Septembar 2015, 14:57:23 »

Nije predugo, ako je grozdjezrelo i zdravo. No moras bit svjestan da ces imat povisene tanine zbog nesto duze maceracije. Wink
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 16. Septembar 2015, 15:57:48 »

Nije predugo, ako je grozdjezrelo i zdravo. No moras bit svjestan da ces imat povisene taninkako će se to odraziti na ukus? Kao gorčina?e zbog nesto duze maceracije. Wink
Kako će se to odraziti na ukus vina ? Kao jedva osećajuća gorčina? Kao vrlo osećajuća gorčina ?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 40.0.2

« Odgovor #109 Poslato: 17. Septembar 2015, 13:54:44 »

Ne gorcina vec povecana trpkoca, isusivanje usta. Dobit ces punije vino pogodno za odlezavanje
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 17. Septembar 2015, 16:40:28 »

Ne gorcina vec povecana trpkoca, isusivanje usta. Dobit ces punije vino pogodno za odlezavanje
Hvala. Ne što želim , već što moram da postupim tako.
Sačuvana
mijalkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 18. Septembar 2016, 01:21:02 »

Zdravo svima,

Temperatura u podrumu je 20°C. Dali neko moze da mi kaze koliko dugo pod ovim uslovima treba raditi maceraciju kod sorte vranac?
Hvala unapred i pozdrav iz Makedonije!
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 18. Septembar 2016, 11:07:19 »

Maceracija pored sorte zavisi i od zrelosti grožđa, veličine suda u kojoj se vrši, pa i od materijala od kojeg je taj sud napravljen. Zatim i od toga šta želiš da napraviš, tj. kakav tip vina.Daj još koju informaciju ako želiš kakav takav odgovor.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
mijalkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 20. Septembar 2016, 07:01:32 »

Zdravo bodo! Evo kako stvari stoje... Kupio sam Vranac pre nekoliko dana. Grozdje je zrelo, slatko na ukusu, nisam imao cime da izmerim sadrzaj secera, pocetnik sam u ovom biznisu Smiley Uzgajac grozdja rekao je da je merio sadrzaj secera i da iznosi 21,5.

Odmah sam ga smuljao na masinu koja je odvojila peteljke. Ubacio sam vinobran (10g na 100l), sutradan sam dodao vinski kvasac, prekrio sam gazom, potapam najmanje 3 puta na dan, imam burnu fermentaciju i sve je ok za sad.

Koristim 3 novu plasticnu burad od 120 lit.

Zelim da napravim najbolje moguce vino u domacim uslovima, zato bih zeleo da znam koliko dugo treba raditi maceraciju kod sorte vranac? Planiram da otocim vino petog dana ukoliko je boja dobra, ali s time da nemam iskustva, trazim savet kako ne bi pogresio.

Hvala jos jednom,
Ziveli!
Sačuvana
Scipio
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21594)

« Odgovor #114 Poslato: 20. Septembar 2016, 09:48:48 »

Ako zelis vino sa izrazenim taninima onda bi maceracija trebala da traje bar osam dana a ako preferiras "vocni" ukus onda krace,to su moja iskustva s frankovkom a valjda ce ti se javiti neko ko bolje poznaje vranac. Posto vino pravis u plasticnim buradima,kao i ja,ne bih ti savetovao dugotrajnu maceraciju posto plastika moze samo da pokvari ukus vina.
Sačuvana
mijalkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 20. Septembar 2016, 14:02:49 »

Hvala ti puno Scipio na odgovoru. Zelem da dobijem "vocni" ukus, zbog toga planiram da otocom ranije. Pozdravjlam!
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 20. Septembar 2016, 19:15:26 »

Oćeš voćni ukus , hladi širu makar sa flašama zaleđene vode. Ne dozvoli da temperatura šire pređe 22oC. Otači onog momenta kada osetiš blagu gurčinu u širi. Kasnije se ta gorčina izgubi i ostaje lep voćni ukus.Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 19. Januar 2020, 12:49:24 »

Ja se jos uvek igram proucavajuci uticaj maceracije na finalni proizvod-vino. Na tudjim primerima najvise.
Evo jednog zanimljivog ogleda. Meni je bio, mozda jos neko pronadje nesto sto ce pomoci krajnjem cilju: da uvek pravimo kvalitetna vina. Pre svega vina kakva ce nam prijati uvek, bez da moramo da dobijemo koju boru na celu kad gutljaj sklizne niz grlo.
https://bib.irb.hr/datoteka/795964.sa2015_p0810.pdf
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #118 Poslato: 19. Januar 2020, 14:06:12 »

Citat
Količina i kvaliteta fenolnih spojeva u grožđu direktno ovisi o sorti, klimi, tlu, zrelosti grožđa i slično (Ribereau – Gayon i sur. 2007). Određivanje trajanja maceracije vrlo je kompleksno i ovisi o mnogim parametrima.

Ma da, školski jednostavno i neupitno tačno napisano.  Samo trebamo uskladiti ono što možemo i želimo dobiti od svog grožđa. Poznavanjem uticaja bitnih faktora koji nam to omogućavaju ili nas u tome sputavaju. Postavljanjem kvalitetnog tehnološkog okvira zbog faktora uticaja i eto postupka koji nas vodi putem do kvalitetnijeg dostupnog i mogućeg cilja. Kažem mogućeg jer kao što bijelo vino zbog kiselina i ostalog što se formira u hladnijim klimatima ima potencijal za puni i neponovljivi kvalitet dužim dozrijevanjem tako i crno grožđe traži svoj klimat i ostale uslove za postizanje onog maksimalno dobrog što se od njega može dobiti. Ako već nismo u tom klimatu ili nemamo poželjne uslove onda svoje zahtjeve trebamo i prilagoditi. Mlado, svježije, naglašenije voćno crno vino, ili ono oplemenjeno ne baš predugim dozrijevanjem u potpuno isluženom hrastovom buretu, rađeno odmjerenom maceracijom, prilagođenim postupkom... je nešto što ima svoj neupitni kvalitet. Nije to onaj maksimalni domet koje ta sorta može dati dugim dozrijevanjem ali zato ni nemamo potencijala pa je besmisleno i ganjati takve ciljeve. Time možemo samo napraviti gore. Treba biti svjestan maksimalnih dometa ubranog grožđa ili bilo koje sirovine za preradu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #119 Poslato: 19. Januar 2020, 18:41:32 »

Ja se jos uvek igram proucavajuci uticaj maceracije na finalni proizvod-vino. Na tudjim primerima najvise.
Evo jednog zanimljivog ogleda. Meni je bio, mozda jos neko pronadje nesto sto ce pomoci krajnjem cilju: da uvek pravimo kvalitetna vina. Pre svega vina kakva ce nam prijati uvek, bez da moramo da dobijemo koju boru na celu kad gutljaj sklizne niz grlo.
https://bib.irb.hr/datoteka/795964.sa2015_p0810.pdf

Prije svega hvala na linku uvijek mi je drago čitati ovakve usporedbe  Thumb

Ono što mi nije jasno kako su dobili 14,7% alkohola, a grožđe je imalo 95 °Oe to bi trebalo davati vino jakosti 13% alkohola  Scratchhead

Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 20 upita.