26. Oktobar 2025, 20:12:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558638 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #330 Poslato: 26. Avgust 2012, 22:50:02 »

Izvini ja sam kriv. „Natjerao“ sam vladana da spomene čiler, ne znajući da je to svetogrđe. Drugi put ću prvo tražiti  dopuštenje.  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #331 Poslato: 27. Avgust 2012, 09:50:28 »

Vladan je pun iskustva i znanja, odgovori su mu nadasve, jasni, primenljivi, tako da su njegovi saveti dobrodosli i mogu da koriste amaterima, profesionalcima...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #332 Poslato: 27. Avgust 2012, 10:18:34 »

Da za razliku od mene.  Grin
Postaje lično pa nema smisla da trljamo ovako uopšteno i prljamo ovu temu. Na jednu kratku ali nekorektnu primjedbu sa aluzijom dobio si isti takav odgovor, što je sasvim dovoljno a i previše za ovu temu. Za sve ostalo što ti se ne sviđa ili misliš da treba drugačije imaš teme u Off Topik Zone pa slobodno iznesi direktno i korektno. Odgovorit ću ti isto tako korektno i argumentovano kako bi prevazišli „problem“ različitih pogleda na neke stvari i otklonili potrebu za aluzijom koja blago rečeno iritira i proizvodi reagovanja.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #333 Poslato: 29. Avgust 2012, 10:49:03 »

Nakon PP-a od Profija.
Moje veliko i iskreno izvinjenje (nadam se da ne griješim drugi put na istoj stvari), totalno sam pogrešno shvatio pa ovo izvinjenje upućujem javno.
Reagovao sam na ovaj dio teksta.
Citat
Ovde su korisni saveti pa i  mi amateri mozemo da naucimo svasta. Naravno, nama ne treba ciler… U skladu sa nazivom teme... Wink  
Ostalo je posljedica moga uvjerenja da je ovim upućena kritika na „mudrovanje“ i „visoko tehnološke zahtjeve“ koji nisu primjereni amaterima, i o njima se ne bi trebalo i ne bi smjelo pisati, naročito ne na ovakvim temama.
Pogotovo što sam to doživio lično, jer se takve teze jako često provlače forumom i najčešće meni „nabijaju na nos“. Ovdje mi je samo bila namjera da vladan kaže nešto o nekom od načina hlađenja bijelog mošta jer se tako puno dobiva na kvaliteti vina i rakije. Priča o bilo kojem postupku hlađenja je poželjna i korisna. Znam mnoge amatere u vinarstvu i u proizvodnji rakije (ima ih i na forumu) koji to rade hlađenjem prostorije klimom i dodatnim hlađenjem mošta ili kljuka bocama zaleđene vode. Čiler je profesionalnija varijanta baš ovakvog, ali uvezanog postupka koji se lako može realizovati sitnim prepravkama. Pumpom preusmjerena tečnost iz sistema kućnog klima uređaja kroz spiralnu cijev uronjenu u posudu za vrenje. Jeftino i efikasno za amatere i male količine, sa jakim efektom kod taloženja i kontrole fermentacije.
Sačuvana

goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #334 Poslato: 29. Avgust 2012, 14:22:38 »

Dragi forumaši,
stiglo je i moje prvo grožđe. Forum sam pratio redovno iz radoznalosti sad je došao trenutak da se radi, muči me nekoliko nedoumica. Za pravljenje belog vina, posle muljanja i presanja dali se ledene flaše  stavljaju direktno u širu i dali u isto vreme stavljam bentonit. Samo me ovaj deo postupka buni znam da u tom momentu i nemora bentonit ali čisto da razumem postupak taloženja.
hvala.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #335 Poslato: 29. Avgust 2012, 21:57:54 »

Ako hoces da bistris siru, onda je dobro sa bentonitom da ubacis yaledjene boce sa vodom da bi se sto pre izbistrila. Ako hoces da radis fermentaciju sa kontrolisanom temperaturom onda nemoj da ubacujes bentoni vec samo ubaci kvasce, mada ti ja preporucujem da ipak prvo uradis bistrenje sire, otakanje iste sa taloga, pa tek onda kvasce.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #336 Poslato: 29. Avgust 2012, 22:31:58 »

Ako koristis zaledjene flase, stavljas ih i u siru radi talozenja (bistrenja sire) ovo traje ne vise od 24 casa. Dobro je da sira bude tako bistra kao gotovo vino. Onda pazljivo siru otaces u sud za previranje a talog ide u rakiju. odmah se zaseju kvasci i flase sa ledom stalno menjas dok sira ne prevri,a bentonit moze i kada prevri 1/3 ukupne sire. Bentonit rastvori u 10x vecoj kolicini vode, nehlorisane i ne tvrde (ne alkalne) vode. bentonit je dobro pripremljen kada nakon mesanja posle 1 sata mirovanja nemas bistru vodu na povrsini. Ako ipak iz bilo kog razloga ne uspes onda odli svu bistru vodu pa tek onda uz obilato mesanje dodaj u siru. Bentonit mozes dodati u siru u talozenju, zajedno sa kvascima ili u bilo kom momentu previranja pa cak i posle previranja. Ove godine je bolje ici na vecu kolicinu bentonita, zato sto je izrazito susna godina pa ce vina biti nestabilna na proteine. Ja cu  vina ove godine tretirati sa 100 g po hektilitru. Temperatura talozenja traba da je sto niza 10-12 stepeni to je tesko postici flasama sa ledom, ali gledaj da sprecis kontakt sa vazduhom. Temperatura previranja (fermentacije) da ne predje 20 stepeni ja sam sa flasama, istina davno, to uspevao tako sto sam koristio velik broj malih posuda, ne vecih od 150 litara. posude su bile u podrumu i jos sam ih orosavao sa vodom iz cesme. Pa moras se snalaziti.  
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #337 Poslato: 30. Avgust 2012, 09:25:05 »

Uzevši u obzir vaše odgovore i moje mogućnosti uradiću ovako:
Taloženje 24 h, uz dodavanje vinobrana i hlađenje ledenim flašama
Pretakanje i dodavanje kvasaca. Ovaj deo nemogu da kontrolišem temperaturu ali se odvija u podrumu gde je oko 17 stepeni, posle desetak dana prozračim vino i promešam da podstaknem kvasce da završe.
Prvo otvoreno pretakanje.
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #338 Poslato: 30. Avgust 2012, 12:18:52 »

Goks, zavrsio si sa : Prvo otvoreno pretakanje. Kod proizvodnje belih vina, i u amaterskoj proizvodnji, od momenta muljanja grozdja pa do punjenja u flase, najvaznije je sacuvati vino od oksidacije. jedini momenat kada svesno izlazemo vino vazduhu je aeracija u fermentaciji. I to kada se radi ne treba preterivati, dovoljno je odliti oko jedne polovine vina i sipati polako sa visine od 1/2 m da slobodno pada u vino. Ako imas 1 hl vina i lonac od 10l onda 5 puta napunis lonac i vracas u vino. Naravno to mozes da uradis i pumpom ali kod malih kolicina je sigurno bolje rucno. Sva ostala pretakanja i tretiranja vina su zatvorena i vodis racuna da vino ne dodje u kontak sa vazduhom. U amaterskoj proizvodnji vina to nije lako ali ne i nemoguce. Za razliku od crvenih vina, kod roze i belih vina strani mirisi (ciju pojavu treba spreciti) se otklanjaju enoliskim sredstvima i talozenjem a ne aeracijom.

Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Safari

« Odgovor #339 Poslato: 30. Avgust 2012, 12:24:19 »

Ivane dali aeracija koju spominješ se obavlja u toku fermentacije ili misliš po završetku fermentacije na prvo otvoreno pretakanje.
Sačuvana
nebojsanext11
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #340 Poslato: 31. Avgust 2012, 18:47:21 »

vladane, imam još jedno pitanje za tebe...
fermentacija šardonea je u toku, i kada otvorim bure u kome se vrši fermentacija oseća se malo sumporvodonik, da li će on po završetku fermentacije nestati, ili moram da preduzimam nešto i šta?  Huh?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #341 Poslato: 31. Avgust 2012, 20:40:49 »

To je normalno.Nestace posle pretakanja.Bure nemoj svaki cas otvarati,prisustvo kiseonika nije bas pozeljno.
Sačuvana
nebojsanext11
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #342 Poslato: 13. Septembar 2012, 21:21:49 »

kiseline u šardoneu su 7,5 g/l, da li je to malo i da li mogu da ih popravim i kako, inače vino je odličnog mirisa i boje, ukus je takođe solidan, samo me brine da li ima malo kiselina.... Huh?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #343 Poslato: 13. Septembar 2012, 22:34:24 »

Kiseline su ti odlične , što se toga tiče ništa ne diraj ( narani prasiće ne diraj dugmiće ). Jedino nisi naveo količinu alkohola u vinu, možda tu nešto nije u redu pa ti se čini da je vino neharmonično. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
jankoxx
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #344 Poslato: 24. Septembar 2012, 18:57:11 »

Trebam pomoc.
22.9. sam kupio 300kg graševine, odma muljanje i prešanje. Od koma sam mislio peci rakiju, ali sam odustao. 24.9. sam ispreso kom i dobio sam 50l mosta, koji je poceo vrijat tijekom dana. Dali smijem to ubaciti u inox u kojem mi je ostatak mosta koji jos nije poceo raditi? Pls odg sto prije. Hvala
Sačuvana
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 21 upita.