Pozdrav svima. Novi sam na forumu, imao bih nekoliko pitanja. Ovih dana sam kupio grozdje, po 200kg, belog (italijanski rizling) i crnog (vranac). Sve to izmuljao (naravno odvojeno belo od crnog), i sada stoji u plasticnim kacama.
Evo kako su mene ucili (mada sam imao nekoliko ucitelja

), a bilo bi lepo da mi neko kaze gde gresim (a sigurno ima gresaka).
Nakon muljanja vino stoji u kacama 7-8 dana, uz povremeno mesanje(2-3 puta dnevno). Posle 7-8 dana otacem vino u prohromske burice (koje sam specijalno pravio, sa slavinom, plivajucim poklopcem...). Potom 3-4 nedelje vino stoji u starom Svapskom podrumu, u kojem je temperatura konstantna (oko17 stepeni). Rekli su mi da je za to vreme bitno da se burici ne pomeraju. Posle tog perioda pretacem vino, odvajam talog koji se nakupio i vracam vino u iste burice. Navino stavim plivajuci poklopac ali ga jos uvek ne zalivam parafinskim uljem.
E sad, prosle godine sam stavio malo vise vinobrana, i to posle otakanja nakon muljanja, pa je vino dosta dugo imalo posledice tog vinobrana i moglo je da se pije tek na prolece.
Ove godine nisam stavljao vinobran, pa ako ima neko da me posavetuje sta da radim po tom pitanju. Napominjem da bi trebao da otacem vino za 2-3 dana.
I jos nesto. Pokusao sam malo da eksperimentisem pa sam u jednu kolicinu belog (izmuljanog) grozdja dodao malo crvenog (ali 5-10%), da bi dobio roze. E sad, roze cu i dobiti po boji, to sam vec video, ali nisam bas siguran da li je to to.
Zeljno iscekujem neke korisne savete.