Pozdrav svima, nisam odavno ništa pisao ali sam često na sajtu i pratim prepiske.
Pravim manju količinu bijelog vina od grožđa Chardonnay, kojeg sam proizvodim već nekih 4-5 god. Preko 90% onoga što sam naučio o proizvodnji bijelog vina je sa ovoga sajta, a najviše iz savjeta/komentara Pece, Ivana, Bistrice, Diode..... na čemu sam zahvalan. Vino nekada ispadne manje, a nekada više dobro u zavisnosti od kvaliteta grožđa i uslova u prostolriji gdje se odvija vrenje, odnosno od temperatura koje u mojem kraju znaju biti baš visoke i negativno uticati na kvalitet vina.
Ukratko, ove godine imam problem sa početkom fermentacije, a evo koraka koje sam odradio , uz napomenu da je ovo najbolje grožđe koje sam proizveo do sada:
-Grožđe obrano u subotu ujutro, tako da nije vruće došlo na muljanje.
-25% šećer pokazao refraktometar
-Odmah muljano i idvojeno od peteljke i presuto u inox sud
-Na 200kg tropa dodao sam 20gr vinobrana
-Dodao i 2gr enzima za povćanje količine šire
-Ostavio da odstoji 2-3h
-Nakon toga dio otočio samotok, a ostatak ispresovao i sjedinio u inox sud, nešto oko 100 litara šire.
-Dodao prethodno pripremljeni bentonit koji je bubrio 12h, da bi pospješio taloženje
-U sud odmah nakon bentonita ubacio zaleđene bidone zapremine 5-10 litara i oborio temperaturu šire na nekih 10-15 stepeni i tako je održavao naredna 24 h
-Nakon 24h taloženja odvojena bistra šira sa taloga i ostavljena da se zagreje prirodnim putem neka 2-3h
-Nakon 3h šira pretočena u inoh posudu koja se nalazi u najhladnijem dijelu kojim raspolazem i gdje je temperatura oko 20 stepeni.
u širu dodao hranu za kvasce i selekcionisane kvasce koje sam prethodno razmnožio u 10 puta većoj količini vode čija je temperatura bila 35.5 stepeni i u kojoj su bubrili 20-tak minuta.
-Zatvorio bure, postavio vranj i čekam već 4 dana da krene vrenje.
Miris šire nikada bolji, nevjerovatnih aroma kao da je u šira od nekog tropskog voća, boja zelenkasta... sve je super samo nema fermentacije.

Ima li nade da će krenuti? Koliko sam pročitao, moguće da fermentacija kasni zbog velikog procenta čećera u širi, a ni temperatura gdje je šira nije preko 20 stepeni te bi i to moglo da ima uticaja.
4 dana prođe, a nema fermentacije. Čiini mi se da sam sve uradio kako treba, ako ne krene u narednih dan dva šta da radim?