26. Oktobar 2025, 19:24:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558625 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #660 Poslato: 01. Septembar 2017, 17:34:40 »

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=16_20170901_130726165.jpg

da li moze u horizotalno postavljenom plasticnom buretu da se ubaci sira i da se tu obavi fermentacija kod belog vina?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #661 Poslato: 01. Septembar 2017, 17:49:06 »

Možeš ga ne samo horizontalno nego i nakoso postaviti ako želiš.
Na drugoj strani možeš fermentaciju raditi i u tepsiji ali se to ne radi zbog veće površine izlaganja. Veći gubitak etanola i aromatskih materija i veći kontakt sa kiseonikom.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #662 Poslato: 01. Septembar 2017, 20:35:54 »

Znaci po tebi ce ovo bure sa slike da odradi posao?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #663 Poslato: 01. Septembar 2017, 22:24:43 »

Nije po meni nego po kvascima koji će vršiti fermentaciju u bilo kojoj vlažnoj sredini uz prisustvo šećera i ostalih pogodnih uslova, bez obzira na oblik posude i položaj tečnosti u njoj.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #664 Poslato: 05. Septembar 2017, 12:21:28 »

Kad bi se maaalo edukovali, nebi postavljali ovakva pitanja !
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #665 Poslato: 05. Septembar 2017, 18:24:20 »

Hajde, ništa strašno.
Mnogo je strašnije slušati kada oni "ekstraedukovani" počnu da lupetaju. Pa čak i gledati kako to lupetanje upijaju oni "pristojno" edukovani.

P.S. Samo jedan nedavni utisak koji nema veze sa tvojom porukom, ni sa ovim forumom.
Sačuvana

drama
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #666 Poslato: 07. Septembar 2017, 12:29:48 »

Pozdrav svima, nisam odavno ništa pisao ali sam često na sajtu i pratim prepiske.
Pravim manju količinu bijelog vina od grožđa Chardonnay, kojeg sam proizvodim već nekih 4-5 god. Preko  90% onoga što sam naučio o proizvodnji bijelog vina je sa ovoga sajta, a najviše iz savjeta/komentara Pece, Ivana, Bistrice, Diode..... na čemu sam zahvalan. Vino nekada ispadne manje, a nekada više dobro u zavisnosti od kvaliteta grožđa i uslova u prostolriji gdje se odvija vrenje, odnosno od temperatura koje u mojem kraju znaju biti baš visoke i negativno uticati na kvalitet vina.
Ukratko,  ove godine imam problem sa početkom fermentacije, a evo koraka koje sam odradio , uz napomenu da je ovo najbolje grožđe koje sam proizveo do sada:
-Grožđe obrano u subotu ujutro, tako da nije vruće došlo na muljanje.
-25% šećer pokazao refraktometar
-Odmah muljano i idvojeno od peteljke i presuto u inox sud
-Na 200kg tropa dodao sam 20gr vinobrana
-Dodao i 2gr enzima za povćanje količine šire
-Ostavio da odstoji 2-3h
-Nakon toga dio otočio samotok, a ostatak ispresovao i sjedinio u inox sud, nešto oko 100 litara šire.
-Dodao prethodno pripremljeni bentonit koji je bubrio 12h, da bi pospješio taloženje
-U sud odmah nakon bentonita ubacio zaleđene bidone zapremine 5-10 litara i oborio temperaturu šire na nekih 10-15 stepeni i tako je održavao naredna 24 h
-Nakon 24h taloženja odvojena bistra šira sa taloga i ostavljena da se zagreje prirodnim putem neka 2-3h
-Nakon 3h šira pretočena u inoh posudu koja se nalazi u najhladnijem dijelu kojim raspolazem i gdje je temperatura oko 20 stepeni.
u širu dodao hranu za kvasce i selekcionisane kvasce koje sam prethodno razmnožio u 10 puta većoj količini vode čija je temperatura bila 35.5 stepeni i u kojoj su bubrili 20-tak minuta.
-Zatvorio bure, postavio vranj i čekam već 4 dana da krene vrenje.

Miris šire nikada bolji,  nevjerovatnih aroma kao da je u šira od nekog tropskog voća, boja zelenkasta... sve je super samo nema fermentacije. Embarrassed
Ima li nade da će krenuti? Koliko sam pročitao, moguće da fermentacija kasni zbog velikog procenta čećera u širi, a ni temperatura gdje je šira nije preko 20 stepeni te bi i to moglo da ima uticaja.
4 dana prođe, a nema fermentacije. Čiini mi se da sam sve uradio kako treba, ako ne krene u narednih dan dva šta da radim?
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #667 Poslato: 07. Septembar 2017, 12:52:06 »

Nasloni uvo na bure, ako nema pucketanja verovatno neće ni krenuti. Onda aeracija šire i dodavanje novih kvasaca, najbolje je da napraviš matični kvasac. Prilikom dodavanja kvasca sačekaš da se temperatura pripremljenog kvasca i šire izjednači. Postoji mogućnost i da dobro nedihtuje negde pa ugljen dioksid izlazi tu i vrenjače ne rade.
Nadam se i da će neko od iskusnijih kolega da predloži preciznije uputstvo. Srećno.
Sačuvana
drama
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #668 Poslato: 07. Septembar 2017, 12:56:52 »

Hvala Goks, sve dobro dihtuje 100%. Znam za pokušaj aerisanja mošta ali bih rađe da to ne radim jer mislim da bih mogao naškoditi kvalitetu boje i arome budućeg vina, ako ne bude drugog izbora odradiću i to.
Sačuvana
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #669 Poslato: 07. Septembar 2017, 15:41:05 »

Isti problem sa pocetkom fermetacije imam i ja,mada se meni bure za fermentaciju alazi u podrumu gde je malo hladije. Kazu da je bolje tu nego napolje gde nocne temperature budu dosta nize. Juce sam stavio kvasce koji su onako malo poceli da bubre ali nisu se bas proslavili a rok im nije istekao.

Savet sta raditi?
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #670 Poslato: 07. Septembar 2017, 20:13:27 »

Izmeri temperaturu sire, pa da vidimo sta  dalje
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #671 Poslato: 07. Septembar 2017, 20:14:32 »

U gornjoj, sredisnjoj i donjoj visini
Sačuvana

Nikola Tesla
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #672 Poslato: 07. Septembar 2017, 20:23:47 »

...ako ne bude drugog izbora odradiću i to.
Da drama, sačekaj još neka dva tri dana, moralo bi krenuti na osnovu svega onog što si uradio.
Sačuvana

Scipio
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #673 Poslato: 08. Septembar 2017, 08:32:04 »

Nemojte paničiti bezveze,glavni uzrok je vinobran a njega morate staviti u toj razmer jer šira kod belih vina oksidira očas posla ali taj vinobran inaktivira kvasce plus 25% čine nepovoljnu sredinu za kvasce,brobajte s zračenjem šire ili još bolje otočite 5-10l šire sipajte u neki balon zračite češće i stavite na neko toplije mesto kad krene fermentacija vratite u podrum i polako dodajte u balon širu iz bureta jer ako širu koja fermentiše u balonu naglo izručite u bure šokiraćete kvasce, kada se temperatura u balonu i buretu izjednači izručite balon u bure i to bi trebalo da reši problem. Za ovakve situacije je najbolje praviti starter kulturu kvasaca a to je odlično opisano u brošurama koje je Bistrica okačio u temi literatura. Pozdrav!
Sačuvana
drama
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #674 Poslato: 08. Septembar 2017, 10:46:52 »

...ako ne bude drugog izbora odradiću i to.
Da drama, sačekaj još neka dva tri dana, moralo bi krenuti na osnovu svega onog što si uradio.
Ok, sačekaću još par dana da vidim šta će se desiti, u svakom slučaju javljam rezultat.
Hvala svima na savjetim.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 17 upita.