26. Oktobar 2025, 14:33:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 56 57 [58] 59 60 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558590 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #855 Poslato: 03. Novembar 2019, 00:35:55 »

Potreban mi je savet. Treba da pretočim belo vino. U pitanju je 30 litara vina koje je u staklenom balonu od 34 litre. Zbog male količine vina nisam sumporio jer ne znam kako da odvojim iz kesice od 10 grama za ovih mojih 30 litara. Na tako maloj količini vina se može lako presumporiti pa ne bih da talasam.

Vino je prestalo sa vrenjem već jedno izvesno vreme i na dnu se stvorio talog i ja bih da to pretočim. Imam još jedan prazan balon od 34 litara u koji mogu da prebacim to vino ali se plašim da tokom pretakanja vino ne dođe previše u kontaktu sa kiseonikom pa da ne potamni. Kako da izbegnem da mi vino potamni i da pritom što manje uzburkam vino jer ne bih da se onaj talog ponovo podigne?
Sačuvana
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #856 Poslato: 03. Novembar 2019, 10:31:20 »

Nadji kako se vrsi zatvoreni pretok imas na forumu ako je to ono sto zelis.
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #857 Poslato: 03. Novembar 2019, 14:37:39 »

Uzmi 1/3 pyrovina razmuti
I uliti u posudu.Sve lagano promješati i nakon 7 dana pretoči.
Već si pogriješio na stavljajući sumpor u startu.
A i mikro vage nisu skupe. Laugh
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #858 Poslato: 03. Novembar 2019, 14:48:27 »

Da, jednostavno bi bilo uraditi zatvoreni pretok nekim crijevom iz jednog balona u drugi. Crijevo na jednoj strani uronjeno do iznad taloga kako ga ne bi dizalo, a na drugoj do dna balona u koji pretačeš kako bi što manje vino izlagao vazduhu. Možeš u startu, u neku manju količinu vina, umiješati sredstvo za sumporenje  i usuti je na početku pretakanja u novi demižon kako bi ga bolje pomiješao u vinu pretakanjem.

Ako bi ipak radio otvoreni pretok onda imaš jedan oprobani način sa VVV Foruma

CITAT:Ako je neko vino sklono posmeđivanju, njega ne smijemo otvoreno pretočiti, a da prethodno ne provedemo sumporenje. Sumporenje vina treba provesti najmanje 48 sati prije pretoka. Zajedno s sumporenjem vina, dobro je dodati 2 do 5 g vitamina C u prahu na 100 l vina, koji djeluje kao antioksidans.

Kalijev metabisulfit ili sumporastu kiselinu neposredno prije upotrebe treba otopiti u desetak litara vina, uliti u bačvu i energično izmiješati. Ali, ako je vino bistro, da izbjegnemo dizanje taloga i mućenje vina, dobro je kalijev metabisulfit i vitamin C staviti u platnenu vrećicu tako da visi u polovici bačve 2 do 3 dana, a pri pretoku će se još bolje i ravnomjernije promiješati.

Da li prvi pretok mladog vina provesti otvoreno ili zatvoreno, mišljenja stručnjaka u tome se razilaze, jer jedni smatraju da je za sortna vina bolje provesti zatvoreni pretok, kako bi se što više sačuvale mirisne (buketne) tvari vina. Ali, za obična, stolna vina treba obaviti otvoreni pretok kako bi se ubrzao proces dozrijevanja vina (esterifikacija), djelovanjem alkohola i kiselina vina. Otvoreni pretok mladog vina moramo provesti, ako opazimo da je vino poprimilo miris na trula jaja (sumporovodik)...KRAJ CITATA
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #859 Poslato: 03. Novembar 2019, 22:00:28 »

Uzmi 1/3 pyrovina razmuti..-

Nije mi profesija pravljenje vina tako da kupujem vagu za tako sitne gramaže mi nije baš prioritet. U pitanju je 30 litara i da sad dajem tu neke pare za takvu vagu mi se ne isplati. Imam vage koje mere precizno ali sa njima merim pesticide i ne bih baš na tome da merim nešto što ću stavljati u vino.

Da, jednostavno bi bilo uraditi zatvoreni pretok ...

Na kraju sam i uradio kako si naveo. Uronio crevo do iznad taloga, ima doduše zgodan trik za to, uzme se ili letvica ili duža čista varjača i kanapom ili lastikom se crevo priveže za to ali se crevo malo odmakne od vrha letvice ili štapića. Samo ubaciš i nema da misliš da će ti crevo uhvatiti talog.

Elem, tako sam i pretočio, iz balona u balon a drugi kraj creva sam stavio na samo dno i tako pretočio. Za sada ima lepu žutu boju, videćemo dalji tok situacije. Najviše mi je problem kod merenja malih količina nečega jer kao što sam naveo, da izdvajam neke veće novce za vagu koju ću upotrebiti dva puta godišnje mi se baš i ne isplati. Doduše ova godina je bila specifična, jako vlažna i nepredvidiva pa mi je dosta grožđa propalo još u cvetu tako da nisam imao neki sjajan rod ove godine. Hvala ti na detaljnom odgovoru.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #860 Poslato: 03. Novembar 2019, 22:41:24 »

Citat
...ima doduše zgodan trik za to, uzme se ili letvica...
Vidiš to nisam znao. Grin Pa ču i ja tebi nešto što nije trik.  Smiley
Citat
Najviše mi je problem kod merenja malih količina...da kupujem vagu za tako sitne gramaže mi nije baš prioritet
Svako cijelo se može podijeliti na polovine, trećine i sl, pa ako njih onda podijeliš na polovine ili trećine dobiješ ono što ti treba.
Citat
Imam vage koje mere precizno ali sa njima merim pesticide i ne bih baš na tome da merim nešto što ću stavljati u vino.
Nekada je bolje ne govoriti, ako već ne moraš.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #861 Poslato: 25. Februar 2020, 23:28:00 »

Pozdrav svima!

Molio bih za komentar na rezultat analize za bijelo vino:

Alkohol : 9.0%
Ukup kis: 5.8
Ph : 3.38
Isparlj kis : 0.55
Ukup So2 : 16.8
Slobodan So2: nema

Vino je od ove godine, osoba koja je uradila analizu je napomenula da trenutno ide neka fermentacija( alkoholna, mlječna) I da ima prilično redultivan miris.

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #862 Poslato: 25. Februar 2020, 23:33:36 »

Jel tebi bila stala fermentacija,ne mogu sad da se sjetim.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #863 Poslato: 25. Februar 2020, 23:40:29 »

Prvi put postavljam pita je za bijelo vino
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #864 Poslato: 25. Februar 2020, 23:42:57 »

Nisi koristio selekcionisane kvasce?Kad si ga stavio na fermentaciju?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #865 Poslato: 25. Februar 2020, 23:49:55 »

Nisam
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #866 Poslato: 26. Februar 2020, 00:00:45 »

Moraš nekad razumjeti drugu stranu koja pri tom ne zna istoriju vina, samo ovu analizu. Koliko kažeš toliko druga strana može da ti odgovori.Očito da divlji kvasci nisu izdržali taj sadržaj etanola i stali su.

Što se analize tiče trebalo bi ga sumporisati. Nemoguće baš da nema slobodnog sumpora ali je vjerovatno jako nizak.
6gr vinobrana 100litara vina.
Sačuvana

Čehov
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #867 Poslato: 26. Februar 2020, 00:20:48 »

Ok hvala na odgovoru, grozdje Sam ubrao u septembru I kroz muljalicu odvojio Peteljku i bobice i Samo tečni dio presuo u stakleni sud sa vrenjačom, kad je Stala fermentacija pretoceno je i ostavljeno da stoji u drugi  stakleni sud sa vrenjacom, u prvom mjesecu je uradjeno ponovno pretakanje ( Skidanje sa taloga), napomenuo bih da nikakve kvasce nisam stavljao kao ni vinobran.

Moze li pojasnjenje, Sta ce se popraviti (dobiti) sumprisanjem i stavljanjem vinobrana
Hvala

Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #868 Poslato: 26. Februar 2020, 00:26:44 »

Ukratko, vinobran ima antimikrobno i antioksidativno dejstvo. Štiti vino u prevodu.
Sačuvana

Čehov
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #869 Poslato: 26. Februar 2020, 00:52:28 »

Ok shvatam, a za ovu fermentaciju koja je u toku da li postoji mogucnost da podigne procenat alkohola na više?
9.0 procenata izgleda baš malo.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 56 57 [58] 59 60 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 21 upita.