26. Oktobar 2025, 14:29:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 57 58 [59] 60 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558584 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #870 Poslato: 26. Februar 2020, 00:55:08 »

Pa prošlo je skoro pola godine, vrlo teško.
Ne znam ni koliko si u startu imao šećera?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Rekuf
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #871 Poslato: 26. Februar 2020, 09:31:27 »

Nisam ni mjerio sececer tokom branja, Ali s obzirom da je I godina bila “govedja”, vjerovatno ga nije bilo dovoljno.

A moze li jos jedan odgovor ako ne iziskuje punk paznje, recimo da se ovo vino izmjesa sa nekim starijim vinom koja je zdravije od ovoga?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #872 Poslato: 26. Februar 2020, 09:53:38 »

Mesanjem dobrog i loseg vina nikako ne mozes dobiti dobro vino.
Usput, u Svedskoj sam pio rajnski rizling koji je imao 9,5vol%. I bilo je to odlicno vino.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #873 Poslato: 26. Februar 2020, 09:57:58 »

Ostavi samo tako, šta je tu je.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 73.0

« Odgovor #874 Poslato: 07. Mart 2020, 14:37:52 »

Mesanjem dobrog i loseg vina nikako ne mozes dobiti dobro vino.
Usput, u Svedskoj sam pio rajnski rizling koji je imao 9,5vol%. I bilo je to odlicno vino.
Samo zasigurno nije iste stilistike kao ovo i vrlo vjerojanto je riječ o predikatu Wink
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #875 Poslato: 08. Mart 2020, 10:59:30 »

Citat
Samo zasigurno nije iste stilistike kao ovo i vrlo vjerojanto je riječ o predikatu Wink
Ma naravno. Hteo sam da ukazem na to da vino ipak nije samo alkohol vec skup mnogo cinilaca i da ako se precizno uradi i sa manje alkohola moze da se dobije dobro vino.
Sačuvana

vladastanko95
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 30

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #876 Poslato: 09. April 2020, 23:52:39 »

Pozdrav svima na ovom predivnom forumu. Jedno pitanje vezano za proizvodnju kod nas populatne Tamnjanike(Tamjanike, ko vec kako zove). Da li se proizvodi od 100% istoimene sorte ili se mesa sa nekim drugim sortama i u kom odnosu?
Negde sam nacuo da nije bas dobar kvalitet ako je samo Tamnjanika, pa me zanima ako se neko bavio proizvodnjom ovog vina, kakva su iskustva i kakav bi bio recept?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #877 Poslato: 10. April 2020, 07:53:46 »

Nemoj da trazis recept, neces ga dobiti. Ne zato jer niko nece da ti da, vec zato sto ga nema. Uzecemo isto grozdje, enzime , kvasce, muljcemo u isto vreme, duzina maceracije, pretakanja... I necemo dobiti ista vina. Mikroklima u tvom i mom podrumu je razlicita i drugcije ce da utice i da se odrazi na sve.
Neki dan sam napisao blue_moon da ja ne mogu da experimentisem. I nisam bio u pravu. Bas to i radim svake godine. Jer sta su to nego mini ogledi, istrazivanja u malom, kad ove godine radim roze sa D254 a sledece sa CEG? Samo ces tim malim izmenama u postupku da dodjes do "recepta" koji ce tebi da legne.
Raspisao sam se, a jednostavno je: moras da probas. Meni se najvise svidela kupaza tamnjanike i rajnskog rizlinga. Tebi mozda ne bi, vec cisto sortno vino. Nos u casu, otkrices recept i jos ces da uzivas.
Pozdrav i tebi Smiley
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #878 Poslato: 10. April 2020, 18:32:13 »

Odradi vinifikacije odvojeno. Uzmi menzuru od 100ml. Sa sortom poput tamjanike u konačnoj kupaži na osnovu dosadašnjeg iskustva nezahvalno je ići preko 10% udjela osim ako ne želiš imati na kraju muskantno vino.
Kupaža vina je itekako osetljiva i zahtjeva potpun ulog samog vinara gde su nijanse te gde se donosi konačna odluka.
Sačuvana

Čehov
vladastanko95
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 30

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #879 Poslato: 10. April 2020, 21:22:22 »

Da li je bolji kvalitet ako se kupaza radi sa vec "gotovim" vinom ili je bolje da ceo proces od muljanja i fermentacije ide mesanjem sorti? Kakva su iskustva?
Do sad nisam imao prilike da radim kupazu, a tek dve godine amaterski proizvodim vino iskljucivo za svoje potrebe.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #880 Poslato: 10. April 2020, 21:53:32 »

Kupaža na muljači je nužna situacija da ne koristim drugi izraz.
Aromatski profil vina se ispoljava posle vinifikacije kako sam već i napisala. Ako nisi prinuđen za ovo prvo, sačekaj, pažljivo kupažiraj vina na malome.
Sačuvana

Čehov
Gučevo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #881 Poslato: 10. Maj 2020, 20:17:06 »

Pozdrav iz Podrinja  Smiley
Pročitao sam dobar deo postova na ovoj temi i temi o inox bačvama, ali nikako da nadjem jedan podatak.

Primera radi, izmuljam 50kg, zavrsi se burna fermentacija, prespem u 100l inox stavim poklopac vrenjaču ali pola bureta je kiseonik...
Da li je to prevelika količina i koliko je kiseonika potrebno/dovoljno. Da li je u slučajevima kada ne mogu da napunim bure do 3/4 bolje da stavljam i zalijem plivajići poklopac ispod poklopca i vrenjace.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #882 Poslato: 12. Septembar 2020, 10:41:15 »

Puno je i u burnoj fermentaciji  pogotovo ako kontroliraš fermentaciju ako ne možda bi i prošlo...normalno sve ovisi o konc. CO2. Ja kada završi burna fermentacija stavim plivajući poklopac i ulje. Poslje imaš malo škarta ali vino bude očuvano. Vjerojatno ima i boljih riješenja ali za 50l vina mislim da ti je to ok.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #883 Poslato: 12. Septembar 2020, 11:05:17 »

Najbolje rješenje jeste da je sud doliven.
Uvijek možeš preliti vino u staklenke odgovarajuće zapremine.
Sačuvana

Čehov
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 82.0

« Odgovor #884 Poslato: 09. Novembar 2020, 20:48:26 »

Pozdrav svima.

Imam jednu nedoumicu. Izmuljao sam belo grožđe, u to sipan vinobran tj. 1gr na 10 litara šire, ja imam 30 litara i sipao sam 3 grama vinobrana. U to posle dodao i kvasce na preporuku komšije. Odmah sam širu sipao u stakleni balon kako bih mogao lakše da pratim proces bez da otvaram sud.

Već po zvuku se vidi da je vrenje još malo pa gotovo, čuje se jedva primetno šuštanje koje je svaki dan sve slabije, boja fantastična, žuto je kao zlato, nikada ovako lepu boju nisam imao. Problem je što sada to stoji u staklenom balonu, na dnu se nakupio talog i to bi trebalo pretočiti. E sada, kako to pretočiti bez da pokvarim boju. Nekako nemam hrabrosti da otvorim balon u strahu da će odmah potamneti. Iskreno bih voleo da ga skinem sa taloga.

Na pamet mi je palo da ga sipam odmah u flaše ali sigurno će opet da se stvori nešto taloga jer nisam koristio nikakva bistrila pa bi to opet bio problem.

Ima li neko neku ideju kako da ga pretočim a na kraju i izbistrim bez da mi potamni? Jesam sipao vinobran ali me plaši da se on nije "potrošio" a ne bih sipao više jer sam već jednom.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 57 58 [59] 60 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 22 upita.